1553

Доц. Петър Чолаков: Президентът сърфира върху вълната на растящия страх от голяма война

..........................

- Партии, които не дрънкат оръжие, ще реализират електорални печалби  

Експертен кабинет с премиер Габриел е възможен вариант след 9 юни

 - Много лош резултат може да доведе до разцепление между ПП и ДБ 

---------------------

 

- Доц. Чолаков, ще успее ли ГЕРБ да победи на изборите с тази значима разлика, която му отреждат социологическите проучвания? 

- Трудно е да се каже. Данните на колегите социолози сочат 400 000 души, които още не са решили за кого ще гласуват. Така че има и скрит потенциал за "Възраждане", които се очертават като втора политическа сила. Но и при тях дистанцията спрямо ГЕРБ е голяма ​- близо 29 срещу 15 процента. Но няма основание да твърдим, че една политическа сила би могла да обере по-голяма част от колебаещите се гласове. Не очаквам радикални изненади. По-скоро се случва това, което предполагахме - участието в сглобката силно ще навреди на ПП-ДБ.

Изглежда, че ерозията при тях продължава. Още преди да започне активната част от кампанията, колегите от агенциите говореха за спад около една трета в подкрепата за ПП-ДБ. Въпросът е, че след това, когато се формира служебното правителство на Димитър Главчев, вместо "Промяната" да надигнат глава и да започнат да критикуват остро, бяха натиснати с компромати или разкрития за пачки, пудели - всеки преценява сам как да ги нарича.

ПП-ДБ влязоха в този наратив, в обяснителен режим. Това им се отразява допълнително лошо и продължава да ги смъква надолу. 

- Възможно ли е разцепление в коалицията ПП-ДБ?

- Ако има лошо представяне на изборите, ако има някакъв унизителен резултат, в такива случаи обикновено започват вътрешни крамоли. А между ПП и ДБ винаги е имало прескачащи искри, участниците в тях са и доста различни като темперамент. Така че не изключвам разцепление.

За Борисов това ще е неговата лелеяна мечта - да ги раздели, окончателно да ги отслаби, да ги превърне в негови васали

с които да управлява, като им подхвърли някоя трохичка и разчита на тях като евро-атлантическа фасада.

- Очаква се ожесточена битка и фотофиниш за второто място. Кой има най-сериозни скрити козове, за да го спечели? 

- "Възраждане" има доста скрити козове. Трябва да се види къде отива отливът от гласове на ПП-ДБ, които най-вероятно преди са гласували срещу модела ГЕРБ-ДПС. Т.е. тези хора сега няма да гласуват за ГЕРБ или за ДПС, а най-вероятно част от тях ще гласуват за партията на Костадинов.  

При ДПС за националните избори винаги има влияние вотът от Турция. Сега ще се тества и ситуацията с двамата съпредседатели. Пеевски никак не е харесван в Турция, неслучайно беше сложен и Джевдет Чакъров за съпредседател - за баланс, с цел изселниците не се откъснат съвсем от ДПС. Този тест в подкрепата е един от много интересните въпроси на тези избори - как ще се представи Движението с двама съпредседатели.                 

- Може ли да видим дебютанти в 50-ия парламент като "Солидарна България", "Синя България", "Левицата"?

- Засега тези формации остават под 4-процентовата бариера, но не е изключено някоя от тях да влезе с малко. Например има шансове "Солидарна България" на Ваня Григорова, която имаше силен резултат на кметските избори в София. Ако успее да оползотвори този потенциал, може да влезе в 50-ия парламент с малко. Но е трудно да се каже с категоричност, ще се брои буквално всяка бюлетина. 

Към "Солидарна България" може да отидат и част от колебаещите се гласове ​-видяхме го на изборите в столицата.

Реториката на Григорова е сходна с тази на "Възраждане" - евроскептична, и може да обере част от колебаещия се вот.

Но шанс за особено значим пробив не виждам.

- Неизбежна ли е ниската избирателна активност? Твърдите електорати ли ще решават резултатите от вота?

- Общо взето, ниската активност е предизвестена ​- най-малко защото политиците доста отвратиха хората с непрекъснати избори, непрекъснати скандали, крамоли. Това е и което имаме като данни - очаква се 2.5 -2.7 милиона българи да гласуват. Това ще повлияе върху легитимността на 50-ия парламент, безспорно.

- Очаквате ли да има различия в представянето на партиите за националния и за Европейския парламент?

- Горе-долу представянето ще е сходно. Едва ли партия, която се е представила слабо на изборите за национален парламент, ще има повече за Европейския. Даже се очаква ИТН да излъчат евродепутат. ГЕРБ са първа политическа сила с голяма, доста комфортна дистанция - почти сигурно може да прогнозираме тяхна победа и на евровота. Разликата, която дават агенциите, е голяма и трудно ще се преодолее.

- Доколко тревожността в Европа ще засили евроскептичния вот?

- Това се оказва една от големите теми ​- войната в Украйна, Русия, българската позиция. Почти половината от българите се опасяват от голям международен военен конфликт, в който да бъде въвлечена и България ​- това показват данните на агенция "Медиана". Българите остават проевропейски настроени -над 65 процента, но има тревога от такъв конфликт. И на този фон партии, които са със сдържана позиция по отношение на войната в Украйна, да сме по-обрани в позицията си, да не дрънкаме оръжие, ще реализират електорални печалби. Директно говоря за "Възраждане", които са много ясни по тази тема, както и други политически сили с такава реторика. 

Тези избори за Европейски парламент, не само в България, ще дадат доста сериозен тласък  за евроскептичните политически сили - като "Алтернатива за Германия" например.

Призивите за позволяване на удари със западно оръжие по територията на Русия при значителна част от избирателите в много европейски държави предизвикват обратна реакция - те не искат това да се случва.

Не знам дали ще има промяна в ръководството на Европа, но със сигурност партии като "Алтернатива за Германия", групите на евроскептичните партии, на популистите в ЕП, сред които и нашата "Възраждане", най-вероятно ще отбележат електорален ръст.

- Трупа ли точки президентът в удобната поза на критик на политиците?

- Президентът сърфира на тази вълна, на тази тревожност от голям международен конфликт. Позицията му е въпрос на интерпретация -евроатлантиците ще го нарекат предателство, другите - че е в защита на националния интерес. Но президентът нарича евроатлантиците ни „страхливички“ и че ако зависи от тях, ще пратят всички на фронта в Украйна. И Радев играе по тази тънка струна на хората с такива опасения. 

Що се отнася до очаквания проект на президента, той се оказа фантом. Имаше възможност, но засега президентът изчаква -  може би края на мандата. Рейтингът на президента е 54 процента, което е доста добре. Любопитното е, че Борисов, когото щяха да вкарват в затвора, е втори с над 30 процента подкрепа, там има пълна реабилитация. 

Кандидатът за евродепутат от ПП Никола Минчев се ядосва на думите, че неговата партия е "изпрала" Борисов и ГЕРБ, но "изпирането" е факт.

И не е никакво чудо. Още преди година го казах - както тръгнаха да управляват с ГЕРБ, много от избирателите ще се разочароват от ПП-ДБ. Освен това помогнаха на Борисов и Пеевски да си решат съдебните проблеми с Гешев, с Нова телевизия, с Барселонагейт, с Божков.

В тв интервю Христо Петров-Хазарта заяви: "Избирателите ни дадоха пръчка да се борим с танк, имайки предвид ГЕРБ и ДПС. Но ПП-ДБ бяха първа политическа сила на изборите през 2021 г. и ако се вярва на записа на Радостин Василев, това е станало благодарение на „ала-бала с президента“.  С такива приказки ПП-ДБ трудно ще се върнат в мача. Не трябва избирателите да се третират като балъци.   

- Мисия възможна ли е редовен кабинет в 50-ия парламент? 

- Има възможност за кабинет, вероятно около ГЕРБ и ДПС, които си вървят в пакет, достлукът при тях не се развали. Но няма как да стане само с ДПС ​-въпросът кой ще е третият, та даже и четвъртият.

Тошко Йорданов е казал, че ИТН нямат нищо против да подкрепят експертно правителство

Това е вероятно формулата за кабинет ​- експерти и приемлива фигура за премиер от ГЕРБ, които почти сигурно ще са мандатоносител. Такъв кабинет евентуално ще е подкрепен от ГЕРБ, от ДПС, от ПП-ДБ, може да има и министър от ИТН - скрит или по-явен.

Ако не стане, ще се върви пак към служебно правителство и към избори наесен.

- Кой е по-вероятният сценарий?

- От гледна точка на това, че ситуацията в Европа е все по-несигурна, ще има натиск и отвън, а и отвътре да има редовно правителство. Макар че партиите си решиха проблема с президента - и да има служебно правителство, то пак ще е създадено от най-силните партии в парламента и ще бъде пак твърдо евро-атлантическо.

Има шанс за редовно правителство. В него най-после може например да изгрее звездата на Мария Габриел. Тя не е дразнеща фигура, докато служебният премиер Димитър Главчев се поизложи с гафа около резолюцията за Сребреница и това ще му тежи.     

 

ВИЗИТКА

Петър Чолаков е доцент по социология в Института по философия и социология на БАН. Доктор по политология (СУ „Св. Климент Охридски“, 2009 г.). Специализира в London School of Economics (2003 г., Hansard/Chevening Scholar). 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
74 коментара
Числата не лъжат:София показа червен картон на ППДБ

Числата не лъжат:София показа червен картон на ППДБ

10.06.2024 | 20:15

При 1,1 млн.имащи право на глас в София,гласоподавателите на ППДБ са се стоплили на едва 10%.

Отговори
5 0
При 97% обработени резултати, ЦИК съобщи за още по-голям изборен срам

При 97% обработени резултати, ЦИК съобщи за още по-голям изборен срам

10.06.2024 | 20:10

При 97% обработени резултати, ЦИК съобщи за още по-голям изборен срам на Промяната! Бойко и Пеевски триумфират Централна избирателна комисия обяви 97.03% обработени СИК протоколи в РИК към 18.00 часа в деня след вота за Народно събрание. 4 900 ИСКАТ БОЙКО БОРИСОВ ОТНОВО ПРЕМИЕР! ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ ТЯХ ТУК Според неокончателните резултати ГЕРБ запазва преднината си начело, ДПС трупа все по-голяма преднина пред ПП-ДБ и „Възраждане“, а „Величие“ остават над чертата за влизане в НС. Под чертата са ПП МЕЧ, Синя България и Солидарна България, а над единия процент, който гарантира партийна субсидия засега са и Център на Васил Божков и ВМРО. При 97% обработени резултати, ЦИК съобщи за още по-голям изборен срам на Промяната! Бойко и Пеевски триумфират Снощи Борисов е овършал зловещо в Пловдив Асен Василев! Пострадал е тежко и Манол Пейков След Христо Иванов и Нинова е пътник от БСП!? Вижте какво виси на „Позитано“, тя не смее да отиде Гръм в Нова Нюз, как го допуснаха: Кирил Петков веднага да си тръгва от ПП, заедно с Лена Бориславова На Нинова й паднаха килотите! PR на червените предложи на ГЕРБ как да вкара БСП във властта: Корнелия е дъно Обобщени данни от гласуването: ГЕРБ/СДС-24,68% ДПС-16,54% ППДБ-14,58% (303 239 гласа) Възраждане-13,87% БСП-7,06% ИТН-6,01% Величие-4,70% Под чертата:МЕЧ-2,98% Синя България-1,59% Солидарна България-1,49% Център-1,2% ВМРО-1% Левицата-0,72% Български възход-0,58%

Отговори
5 0
Гръм в Нова Нюз, как го допуснаха: Кирил Петков веднага да си тръгва

Гръм в Нова Нюз, как го допуснаха: Кирил Петков веднага да си тръгва

10.06.2024 | 19:57

Гръм в Нова Нюз, как го допуснаха: Кирил Петков веднага да си тръгва от ПП, заедно с Лена Бориславова „След много тежката загуба на ПП-ДБ би трябвало да се преформатира и да излезе с нови идеи. Не мисля, че пръв Христо Иванов трябваше да подава оставка, той седеше на заден план в предизборната кампания и не беше активен към всичко, което се случваше. Кирил Петков беше водеща фигура. Кирил Петков трябва да си тръгне, заедно с Лена Бориславова“, заяви пред Нова нюз социологът от „Сова Харис“ Васил Тончев. 4 900 ИСКАТ БОЙКО БОРИСОВ ОТНОВО ПРЕМИЕР! ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ ТЯХ ТУК По думите му ПП-ДБ е допуснала генерална грешка – няма как да се направи съдебна реформа с ГЕРБ и ДПС. „Грешка беше и когато се конфронтираха с президента по темата за Украйна. БСП се превърна в малка партия, която не би могла да бъде фактор. Геополитическата обстановка ще се промени до една година, това ще наложи промени и у нас. Би било голяма грешка ПП-ДБ да се поддаде на изкушението и да приеме назначения в нов кабинет с ГЕРБ“, коментира Тончев. Според него големият победител на изборите е Слави Трифонов. Той ще бъде златната акция – наравно с двата по-големи субекта, с които да направят мнозинство. Нямат изход – трябва да се направи кабинет между ГЕРБ, ДПС и ИТН, добави социологът.

Отговори
5 0
Петков погреба ПП-ДБ със скандален гаф, партията приключи

Петков погреба ПП-ДБ със скандален гаф, партията приключи

10.06.2024 | 19:29

Кой е големият губещ в България е ясно, българите не приеха разказа, че ПП са прекрасни. Това заяви в ефира на Нова телевизия политическият анализатор Георги Харизанов…. Кънчо Стойчев заяви, че четири години затъваме в една промяна, която днес приключи. „Оптимистичната новина е, че промяната, тази истинската, още е пред нас. Малката избирателна активност е разочарование и нарастване на кризисен потенциал, Голямата промяна е пред нас, тя няма да ни подмине“, смята политологът. Според него идва смяна на политическия модел, който четири години е показал, че не може да се справи с основната си задача. По думите му това личи и от ситуацията в Европа. „Франция не е случайна страна и падналото правителство там не е случаен ход“, категоричен е експертът. Според Евелина Славкова положителната новина е, че евроатлантическите сили са запазили мнозинството си в парламента. „Червена лампа е избирателната активност обаче“, добави тя.

Отговори
4 0
След големия бой от Бойко, Христо Иванов подаде оставка: Оттеглям се и

След големия бой от Бойко, Христо Иванов подаде оставка: Оттеглям се и

10.06.2024 | 19:08

След големия бой от Бойко, Христо Иванов подаде оставка: Оттеглям се и като депутат, разговор с ПП е задължителен Христо Иванов подаде оставка като лидер на „Да, България”. Тя е била приета, съобщи той на брифинг. 4 800 ИСКАТ БОЙКО БОРИСОВ ОТНОВО ПРЕМИЕР! ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ ТЯХ ТУК „Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция изисква поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение“, заяви Христо Иванов. „Тази позиция е моя, не ангажира никого. Всяка партия има своя логика на поведение и носене на отговорност“, заяви Иванов като подчерта, че това е негово решение. Той обяви още, че се отказва и от депутатското си място в 50-ото Народно събрание. Няма да се кандидатира и за лидер на „Да, България”. Иванов заяви, че ще се отдаде на семейството си, но ще продължи да работи за „Да, България”. Христо Иванов поясни, че засега разговор за коалиционния формат не е воден. Той обаче беше категоричен, че този разговор е необходим.

Отговори
4 0
Голяма мъка, ДееБъ! Бойко и Фандъкова са унизили тежко Хазарта и Летящ

Голяма мъка, ДееБъ! Бойко и Фандъкова са унизили тежко Хазарта и Летящ

10.06.2024 | 19:06

Голяма мъка, ДееБъ! Бойко и Фандъкова са унизили тежко Хазарта и Летящата Козила в София Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, която се бори с ДПС за втората позиция на национално ниво, запазва влиянието си два от софийските райони – 23-и и 24-и, но губи от ГЕРБ третия (25-и). 4 900 ИСКАТ БОЙКО БОРИСОВ ОТНОВО ПРЕМИЕР! ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ ТЯХ ТУК Това сочат данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени над две трети от секционните протоколи след вчерашните предсрочни парламентарни избори, съобщава „Дневник“. В предишния вот – през април 2023 г., коалицията беше безапелационен победител в столицата. Голяма мъка, ДееБъ! Бойко и Фандъкова са унизили тежко Хазарта и Летящата Козила в София На Нинова й паднаха килотите! PR на червените предложи на ГЕРБ как да вкара БСП във властта: Корнелия е дъно Жал ми е за Лорер! Да го прецака за Европарламента някакъв полуграмотен рапър… И сега двамата с жена му – безработни Иван Костов ли го прати в БНР? Икона на ДСБ: Победител е Делян Пеевски! Трябва с ГЕРБ да направят правителство След големия бой от Бойко, Христо Иванов подаде оставка: Оттеглям се и като депутат, разговор с ПП е задължителен В 25-и район ГЕРБ, която до миналата есен управляваше София, си връща позициите. При 81.42% обработени протоколи листата на партията, водена от лидера Бойко Борисов и бившия кмет Йорданка Фандъкова, печели с 25.55% срещу 20.30% от гласовете, въпреки че „Продължаваме промяната – Демократична България“ изправи срещу тях рапъра Христо Петров (Ицо Хазарта) като водач и инфлуенсъра Елисавета Белобрадова като участник в листата. В този район влизат Банкя, Връбница, Илинден, „Красна поляна“, „Люлин“, „Надежда“, Нови Искър и „Овча купел“.

Отговори
4 0
Жал ми е за Лорер! Да го прецака за Европарламента някакъв полуграмоте

Жал ми е за Лорер! Да го прецака за Европарламента някакъв полуграмоте

10.06.2024 | 19:04

Жал ми е за Лорер! Да го прецака за Европарламента някакъв полуграмотен рапър… И сега двамата с жена му – безработни Казах ви аз, че Лорер само ще мирише европарламента. Дали да не се организира някаква кампания, Козилата, Мурзилата, Последно Кръгче и Последен валс, за набиране на средства за семейство Лорер. Направо ми се къса сърцето. 4 900 ИСКАТ БОЙКО БОРИСОВ ОТНОВО ПРЕМИЕР! ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ ТЯХ ТУК Човека първо щеше да бъде министър на външните работи, Киро му беше обещал, после министър на транспорта, накрая го набутаха в измислено министерство без персонал и пари. После бе кандидат за еврокомисар, не стана, а и жена му я изгониха от Министерство на финансите. На всичкото отгоре Асен Кок’орчо го изпъди от току-що обзаведения му апартамент на „Чаталджа“, защото продаде скорострелно сградата под носа на измамения съдружник Бретшнайдер. И сега Ицо Хазарта и Радан го прецакали с преференции за европарламента. Нечовешко е това. П.С. Като написах Ицо Хазарта се сетих какво вайкане за Величие…аз бих се вайкал повече, че въпросният полуграмотен рапър отива да представлява България в европарламента. Но въпрос на гледна точка. От профила във фейсбук на журналиста Стефан Ташев

Отговори
5 0
Боко тиквата

Боко тиквата

10.06.2024 | 15:58

Както писа австрийският дер Щандарт в България спечелихме кремълските партии. Няма ЕС, няма евро, прекарваме още един руски поток и се кланяме на цар Путин, за да строим отново комунизма.

Отговори
1 4
ПеПерасткият трол реве с горчиви сълзи,че кумирът му Про’стоКиро няма

ПеПерасткият трол реве с горчиви сълзи,че кумирът му Про’стоКиро няма

10.06.2024 | 18:50

да краде пак на воля и час по час пласира лъжи за Кремъл,Русия,комунисти и т.н шитни и си мисли,че хората са балами..А удобно забравя,че ПП-та крадливи окрадоха 20 милиарда само от левчето с горивата тъй удобно,в слугинаж на Путин и неплащането на данъци от “Лукойл”,удобно договорено и спазарено срещу тлъсти комисионни за Асеня,Киро,Денков &сие,за които мишока Ники си късаше ризите,ако спрем по-рано “Лукойл”.Де ще развалят сделката мега-крадците.?!Та..крадеца нагло вика”дръжте крадеца”!Т’ъп троле ПП-ски дигизиран”Боко тиквата”,че си ментално недоразвит израстък,е ясно,че си сбъркан дже’ндър с тротинетка,и това е ясно,само не ти е ясно,че никой не е длъжен да ти слуша истерясалите пристъпи на духовна нищета и безмерна злоба,отчаяние и завист и мания,че си значим с поредната ти глупост и психо-лаладжийски изцепки,че си явно незабележимо нищожество в реалния свят и досаждаш тук прекомерно в жалък опит на собствения ти умствен недъг да постваш чиста проба безсмислици,заядлива амеба в конвулсии от безпомощност..

Отговори
5 0
НЕНО

НЕНО

10.06.2024 | 19:14

Тези от ПП нямат капка мозък.

Отговори
5 0
ВКК

ВКК

10.06.2024 | 19:15

Много нагло същество, много

Отговори
5 0
При трола диагнозата е перманентна

При трола диагнозата е перманентна

10.06.2024 | 19:43

Злобата е национална диагноза!

Отговори
5 0
ГЕРБ са два пъти повече депутати в Пловддив от ПП-ДеБъ, шарлатаните се

ГЕРБ са два пъти повече депутати в Пловддив от ПП-ДеБъ, шарлатаните се

10.06.2024 | 14:05

ГЕРБ са два пъти повече депутати в Пловддив от ПП-ДеБъ, шарлатаните се надяват да им отмъкнат един Коалицията ГЕРБ – СДС, която спечели изборите, ще има най-вероятно четирима депутати от Пловдив в новото Народно събрание. ПП – ДБ се нарежда на второ място под тепетата с двама народни представители, но още не губи надежда да се пребори и за трети мандат. 4 800 ИСКАТ БОЙКО БОРИСОВ ОТНОВО ПРЕМИЕР! ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ ТЯХ ТУК Това сочат предварителните данни при обработените близо 91% от протоколите за 16 МИР. Крайните резултати за разпределяне на мандатите ще бъдат оповестени от ЦИК след окончателното приключване на броенето. Общият брой на депутатите от Пловдив са 12, според последното национално преброяване. В предходния 49-и парламент ГЕРБ – СДС имаше трима депутати в Пловдив, а ПП – ДБ – четирима. По правилото Хеър-Ниймайер, ако ПП-ДБ вдигне моментния резултат от 18,6% до над 19% в Пловдив, има огромен шанс да вземе едно място от ГЕРБ под тепетата, което означава, че и двете коалиции ще имат по трима народни представители. Все пак това зависи и от гласовете от чужбина, както и остатъците в другите избирателни райони. Засега в Пловдив град „Възраждане” получава 2 мандата /пак според неокончателните резултати/, а ИТН, БСП, ДПС и „Величие” – по 1. Ако не настъпи промяна, от ГЕРБ – СДС в 50-то Народно събрание ще влязат водачът на листата за Пловдив Бойко Борисов, проф. Даниела Дженева, ръководител на ансамбъл „Тракия” и бивш общински съветник, Георги Георгиев, бивш председател на Столичен общински съвет, сега зам.-шеф в СОС, и Деница Николова, бивш зам.-министър в МРРБ. Бойко се появи на изненадващи снимки и с първи коментар за вота: Стига заклинания! Ето ви го моделът Борисов Намериха мъртъв в спалнята му един от най-богатите българи в Южна България, собственик на мол ГЕРБ са два пъти повече депутати в Пловддив от ПП-ДеБъ, шарлатаните се надяват да им отвъкнат един На вниманието на Бойко Борисов: Най-глупавото би било ГЕРБ и ДПС да не направят правителство Още не са влезли в парламента и ги спипаха в първа голяма лъжа! Как можа, бе, НЕполковник Марков!? По традиция Борисов се регистрира от София, където също е кандидат. Ако спази и този път това правило, шанс за НС има и рехабилаторът д-р Валерия Славова, пета в листата. О ПП – ДБ влизат Асен Василев, бивш министър на финансите, Йордан Иванов, бивш областен управител и депутат, както и юристът Стою Стоев. Василев обаче може да избере да влезе от Хасково, което дава шанс и на класираните след третото място, сред които е и обичайният първенец по преференции Манол Пейков. Пловдивчани изпращат в парламента от „Възраждане” Ангел Георгиев и Емил Янков, БСП –Иван Петков,- Бебето, който и досега беше депутат, от ИТН – досегашният народен представител Станислав Балабанов, от ДПС – Танер Али. Новият играч на изборното поле – партия „Величие” ще бъде представена в парламента с Николай Марков., който е и национален лидер.

Отговори
4 0
КАК МОЖАХТЕ ДА ВКАРАТЕ ТЕЗИ ЛОГОРЕЙНИ ЛУМПЕНИ В ПАРЛАМЕНТА! ВСЕ ПО-ГОЛ

КАК МОЖАХТЕ ДА ВКАРАТЕ ТЕЗИ ЛОГОРЕЙНИ ЛУМПЕНИ В ПАРЛАМЕНТА! ВСЕ ПО-ГОЛ

10.06.2024 | 13:57

КАК МОЖАХТЕ ДА ВКАРАТЕ ТЕЗИ ЛОГОРЕЙНИ ЛУМПЕНИ В ПАРЛАМЕНТА! ВСЕ ПО-ГОЛЕМИ И ПО-БРУТАЛНИ КЛОУНИ ВЛИЗАТ В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА. БЪЛГАРСКИТЕ „ЕЛИТИ“ ПРОИЗВЕЖДАТ МАЛКИ ГРУПИ ОТ ПСИХИЧЕСКИ ДЕФОРМИРАНИ ИЛИ АГЕНТУРНИ ЛИЦА, КОИТО МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ КАКТО ИМ Е НЕОБХОДИМО Все по-големи и по-брутални клоуни влизат в българската политика, което още и още деформира и обезценява смисъла на политическата система. Българската политическа система е толкова опорочена, че продължава да се нагъва и да показва дебилна проектност по един безобразен начин. Водещата от НОВА за „Величие“: „Те защо останаха така невидими?“. Ами защото са изкуствено вдигнати нагоре, затова. Българските „елити“ продължават да произвеждат малки партийни групи от психически деформирани или агентурни лица, които могат да ползват както им е необходимо! За бухалки на политическия терен, за реванш към други партии, за объркване на картите вътре в парламента, за междупартиен рекет и изговаряне на това, което нормалното партийно възпитание не може да изговори, за патерици, за хаос, за изземване на пространство и пр. Конструкторите създават инженерни проекти особено през т.нар. психиатричен вот, през който изпускат напрежението от обществото! След всеки пореден парламентарен вот става още и още по-зле с прокситата. Ванчето се беше надула като балон, че има някакво голямо значение, пренебрегвайки факта, че на кметските избори беше изкуствено „произведена“ като бухалка срещу ПП. София й била тясна, искала да лети в космоса! Е, видяхме нейния полет. Ще трябва да почака самолета на Радев. Лошото е, че тази свинщина, която се разиграва, ще отвори пътя на Радев. Радев обаче е ужасно слаб селекционер, ужасно слаб управляващ и в същото време много алчен за власт. Радев ще издърпа разнообразен кръг избиратели, които ще гласуват за него като за „по-умерената съпротива“. Корнелия Нинова приключва БСП, загубата на БСП на този вот директно инжектира и почти манифестира бъдещата партия на Радев! Радев ще изглежда като Дън Сяопин на фона на отвращението, което идва от поредните клоунски, зависими и агентурни продукти като „Величие“. Как може да вкарате тези логорейни лумпени в парламента! Що ги произвеждате тези?! Стига сте джуркали купените гласове толкова неграмотно, толкова безотговорно, толкова безродно, толкова безперспективно и загробващо! Унищожихте България! На България й е нужен просветен и умерен антиглобализъм, консерватизъм и евроскептицизъм. Народът ни има нужда от това, и то спешна нужна. Защо тази политическа ниша стои отворена?! Едните изговарят празни политически клишета от официозния сленг на глобалистите, въпреки че електоратът им е нормален и възприема това като фалшиво. Другите говорят с лумпенска риторика за маргинали, която уврежда мозъците на хората. Има и такива, които не говорят, само купуват гласове и въртят конструкторски схеми. Жълтопаветниците пък, които съществуват от рекетьорство спрямо всички останали партии, което е подкрепено от американското посолство, държат празноглавата комсомолска група на новата политическа коректност, паразитите от НПО-сектора, американското ляво, дже’ндър налудностите и зелените войници на глобалния политически октопод. Една пък от БСП, дето се бореше за европарламента, обясни предизбормо, че Украйна трябва да влезе в ЕС. Тотален разрез с бесепарския електорат. Вие слепи ли сте?! Вместо да излезете срещу еничарския корпус с просветена стратегия, вие излизате със стратегията на пълното разрушаване. Отвращението от ид’иотските ходове ражда още по-уродлива действителност! Не може България да се управлява само от патронажния, купения, корпоративния, насочвания и телевизионно-пропагандния вот! Трябва да има и елемент на демокрация! Защото в стремежа си за безпросветен контрол, ще станете жертва на случайни възможности, които ще отприщят изключителна омраза. Не пренебрегвайте тази опция. Вие сами я извиквате. ГЕРБ са първа политическа сила с голяма разлика от втората. Но виждаме, че ГЕРБ са изправени пред сложен и почти самоуб’ийствен избор – или да колаборират отново с нефелниците от ПП, които са непоносими и допринесоха за съвем ниската избирателна активност, или да направят кабинет с ДПС, чието общо управление ще захрани ПП/ДБ с политическа енергия и на следващите избори ще върне значението на ПП. Така че ГЕРБ трябва да направят избор между абсурда и загубата на бъдеще. Но в този ред изобретяването на „Величие“ е поредната глупост, която закопава България. Те са добили популярност на фона на критичната международна ситуация и на вълната на проруското говорене, но сега заявяват, че няма да се занимават с външна политика. Явна подмяна! Не ви ли свети червената лампа?! Вероятно ги бутат напред, за да поразклатят нарастващия тренд на „Възраждане“. Отказаха се от синдикалистката и омбудсманката (и правилно), и преляха в друг вид циркаджилък. ИТН са оправдали надеждите на своите доверители, но на добрите мениджъри винаги им трябват и играчи на резервната скамейка. Никога не знаеш, когато изработваш конструкции с хора, кой ще се изоглави и кога. Видяхме какво се случи с Гешев. Калина Андролова Снимка в Афера

Отговори
4 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?