4232

Доц. Петър Чолаков: Крехък шанс за кабинет, задават се политически франкенщайновци

  • Ако ГЕРБ и ДПС направят правителство, всяка негова грешка ще бъде жестоко наказвана
  • Печелившият ход на ПП-ДБ е лидерите им да си тръгнат, както направи Христо Иванов
  • Президентът Радев няма да чака 2027 г., за да влезе в политическия мач

 

 

- Доц. Чолаков, какви са шансовете за кабинет на малцинството на ГЕРБ, които ще получат първия мандат от президента?

- Шансовете не са големи, но могат да намерят депутати, с които да си осигурят тези 6 гласа, които не им достигат, ако работят с ДПС. Въпросът е дали Борисов има изгода от правителство, изградено от ГЕРБ, ДПС и шестима депутати, привлечени от "Величие" или някоя от политическите сили, които тръгват да се роят в парламента - такова правителство ще изглежда ужасяващо за избирателите. А и да се формира такъв кабинет, той ще има много кратък живот и ще предизвика доста политически трусове. Въпросът е в легитимността на такова управление. Това е причината на самия Борисов да не му се иска много да се случи такъв кабинет.

 


- Изключено ли е чудо - кабинет, на който никой не залага, да се окаже по-дългосрочен?

- В България много неща са опровергавали логиката в политическата практика. Няма никаква логика в продължение на години да говориш, че няма да работят с ГЕРБ и ДПС, а накрая да формираш правителство с тях. И сега ПП-ДБ платиха страшна електорална цена.

Сега Тошко Йорданов от ИТН говори, че изчегъртването оставало в миналото, а сега в името на България трябвало да се мисли за широко управление и ако третият мандат дойде при тях, биха работили и с ГЕРБ. Ако това се случи, ИТН също като ПП-ДБ ще отблъснат много свои избиратели.

Ако някои партии се опитват да извлекат дивиденти с поведение, което противоречи на политическата логика, времето им във властта ще е кратко. Ако се формира правителство около ГЕРБ и ДПС, най-изгодното за ПП-ДБ ще е да бъдат много яростна опозиция. И може би ще се възроди духът на протестите на жълтопаветната общност. Ето това е кошмарно за Борисов, той го е преживял през 2013 г. - протести под прозорците му.

Но българинът е показал, че и при доста по-страшни неща си е затварял очите и е търпял. Сега обаче търпението на хората наистина е на ръба - 70 процента не отиват да гласуват, доверието в парламента е едва 9 процента на старта,

И това е драмата и на ГЕРБ, и на ДПС, и на всеки, който иска да управлява - доверието в правителството, което евентуално ще формират, ще е ниско и всяка грешка ще бъде жестоко наказвана. А това не е изгодно за Борисов.

 


- Ако все пак не стане с първия мандат, и с втория на ДПС не може, има ли шанс да мине кабинет с третия мандат, искан и от "Възраждане", и от БСП, и от ИТН?

- ИТН може би имат шансове да получат третия мандат, другият вариант е БСП, а за "Възраждане" съм малко по-скептичен. Чисто математически има шанс за трети мандат, ако получат подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Въпросът е, че такова правителство ще предизвика голямо отвращение сред избирателите, включително тези на ИТН. Изглежда, че Йорданов е склонен на подобен сценарий, но ще загубят - дори в не толкова дългосрочен план.

 


- Излиза, че самата идея за кабинет в тоя момент се оказва токсична?

- Големият проблем е в легитимността на парламента в обществото, т.е. колко хора са съгласни точно тези да ги управляват. На хората им е омръзнало от тях - това е трагедията на партиите. И да, за много хора правителство, формирано около ГЕРБ, ДПС и някоя от другите партии, ще е токсично.

 


- Нови процеси започват в ДПС - накъде води това и как ще се отрази на шансовете и амбициите на Движението?

- Това, което се случва в ДПС, е още по-голямо укрепване и разширяване на властта на Делян Пеевски за сметка на Джевдет Чакъров, на хора, близки до Ахмед Доган като Филиз Хюсменова, Рамадан Аталай. 

Големият въпрос е дали разширяването на властта на Пеевски в ДПС е за сметка на Доган, или става с благословията на почетния председател. Но дори да се случи окончателното детрониране на Доган, то няма да е публично.

Да се реализира правителство с мандат на ДПС ще е наистина политически куриоз.

Но не бих изключил, ако се формира правителство от друга политическа сила, той да настоява за министри от ДПС. Това ще е тяхната следваща цел, в такава посока Пеевски тласка нещата. Не знам дали неговото властолюбие няма да му изиграе лоша шега.

 


- Има ли война Борисов-Пеевски, или това е театър с политически цели?

- Няма война, в момента те играят в пакет, давайки си сметка, че им е изгодно да играят заедно - на първи евроатлантици, отворени към всички.

 


- Ще успят ли ПП-ДБ да си върнат позициите с ролята на твърда опозиция?

- Може да им помогне за връщането на някои позиции, но започна чистка на техни кадри в държавната администрация от страна на ГЕРБ и ДПС чрез служебното правителство на Главчев.

А и скандалите около ПП-ДБ с пудели, пачки, независимо дали са само компромати, допълнително ги дискредитират. Освен че се свиха с 50 процента заради участието си в сглобката, сега бившите им партньори продължават да ги притискат, да ги давят. Ако обаче станат шумна опозиция срещу ГЕРБ и ДПС, ще започне да ги души ролята на лъжливото овчарче - кой ще им повярва, след като доскоро са управлявали с тях.

Печелившият ход на ПП-ДБ е това, което направи Христо Иванов  лидерите да си тръгнат. Вместо Асен Василев да обяснява публично колко са сбъркали, да се оттеглят от лидерските позиции - и той, и Кирил Петков, и ген. Атанасов, след като техният мениджмънт не даде добри резултати. 

Надеждата за тях е във фигури като Терзиев, с различна политическа реторика. Има и други фигури в ПП, с лидерски качества и популярност, харесвани от избирателите.     

Но и самото ПП-ДБ е твърде разнолико - потресаващо е, че в ЕП ПП е в групата на ДПС, а ДБ са с ГЕРБ, в ЕНП.  

 

- Има ли шанс за ренесанс БСП без Нинова?

- Там трябва да видим кой ще е новият лидер и ще можем да очертаем съдбата на БСП. Доколкото разбирам, Нинова вече е окончателно аут. 

Според мен новият курс на БСП е логично да е социалдемократически, вляво, така както се разбира в Европа - в държави като Испания, Франция, т.е. либерално ляво, не консервативно, критично към Русия в Украйна, с много по-проевропейски и проатлантически позиции, много по-социално ориентирано. Не знам дали няма да наблюдаваме изненадващ ренесанс - ако не на самия Сергей Станишев, то на хора с идеи, близки до неговите.

Другият вариант, лансиран от анализаторите, е президентът да превземе БСП отвътре. Това ще е много интересно, но не знам дали Радев има политическия апарат да го осъществи. Има обаче около президента фигури като Крум Зарков, който познава много добре БСП отвътре. С лидер като Зарков социалистическата партия би изглеждала по коренно различен начин.

 


- Каква е всъщност играта на президента? Дали пък не иска да оглави друг, чисто негов проект?

- Президентът е още в средата на втория си мандат. Ако направи сега политически проект.  ще е нещо, което няма как да оглавява. А такива проекти са много рисковани.

Ясна е играта на президента - остро критичен е към „нашите страхливички евроатлантици“, влезе и в много остър сблъсък със служебния премиер във връзка с предстоящата натовска среща във Вашингтон. Президентът работи за своите избиратели, които са патриотични, много скептични и критични към НАТО. На тази тънка нишка играе президентът. А политическата  му активност, твърдият тон, който държи на политическите партии, подсказват, че той има амбиции, които надхвърлят мандата му като президент. Според мен той мисли да остава в политиката и след това.

Поведението му говори за амбиции, които отиват отвъд януари 2027 г. И ако наистина ги има, няма да се чака дотогава. При положение, че е толкова дълбока кризата в партийната и политическата система, има очевидно голям глад в обществото за месии и еволюционери. И нишата ще се запълни. Така че ще видим проект около президента, ако съм прав, че има амбиции, надхвърлящи хоризонта на мандата. Въпросът е кога. Дали няма да се появи на сцената такава политическа сила при избори наесен, или малко по-късно - няма как да прогнозираме, тъй като в момента е доста тихо около президентския лагер.

 


- Колко голяма е вероятността от избори наесен?

- Това е напълно вероятен сценарий, който може да вкара още по-екзотични формации в парламента. Формацията "Меч" на Радостин Василев, която получи малко под 3 процента на тези избори, може да влезе в следващ парламент. Не е изключено да влезе и нещо още по-екзотично.

Кой беше чул „Величие“ като формация!? Създадени са преди по-малко от година и никой не ги е слагал в сметките като политическа сила.

Нищо чудно някакъв такъв инженерингов проект да се появи. Но отсега трябва да е ясно, че ако го замислят като патерица на ГЕРБ или на ДПС, просто не върши работа, защото ще има ниска легитимност. Ако ще има нещо, което наистина ще избуи, то ще бъде автентично, диво, няма да иска да работи с никого. Ще бъде поредният политически фойерверк.

В момента имаме затишие пред буря. Всякакви политически франкенщайновци се задават. Истината е, че Франкенщайн са избирателите у нас - те дават шанс на такива много странни политически проекти да излязат на сцената, а после се оказват измамени в големите си надежди.

 

Петър Чолаков е доцент по социология в Института по философия и социология на БАН. Доктор по политология (СУ „Св. Климент Охридски“, 2009 г.). Специализира в London School of Economics (2003 г., Hansard/Chevening Scholar).

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
105 коментара
Александър Йорданов с бомба за партийно зависимите депутати и излизане

Александър Йорданов с бомба за партийно зависимите депутати и излизане

08.07.2024 | 00:17

Александър Йорданов с бомба за партийно зависимите депутати и излизането от кризата Ако в парламента изборът на премиер и състав на правителство се осъществяваше чрез таен вот, то тогава отдавна щяхме да имаме редовно правителство, смята Йорданов Ако в парламента изборът на премиер и състав на правителство се осъществяваше чрез таен вот, така както е при избиране на народните представители, то тогава отдавна щяхме да имаме редовно правителство. Нямаше да има политическа криза. Защото само при тайно гласуване депутатите остават насаме със своята съвест. Това мнение изрази бившият депутат от СДС и председател на 36-то Народно събрание Александър Йорданов. По думите му всички народни представители гласуват под партиен контрол. "Мнозинството от тях и сега твърдят, че е необходимо България да има редовно правителство. Но не гласуват да го има. Защото при явно гласуване съвестта им е под партиен контрол. Тогава те вече не представляват "целия народ", каквото е тяхното задължение според Конституцията, а се "отчитат" единствено пред своята партия. И дори не толкова пред нея, колкото пред нейното ръководство. По този начин те се разкриват като тясно партийно зависими. Грешка е при избор на личности да се гласува явно. Европарламентът не допуска такава грешка. Но българският я е превърнал в практика и тя именно е причината за поредицата "безплодни" парламенти", гласи постът на Йорданов във Фейсбук. Блиц

Отговори
2 0
Георги Кадиев: Заформя се „перфектната буря“ в БСП

Георги Кадиев: Заформя се „перфектната буря“ в БСП

07.07.2024 | 23:12

Чувам, че съдът е отказал да впише новото ръководство, защото май по устав оставката се приема от конгрес Икономистът и бивш евродепутат Георги Кадиев надигна завесата над нещо любопитно, което се случва с БСП. Съдът е отказал да впише новото ръководство на БСП, което според него означава, че ако се отиде на избори, не е ясно кой ще подписва листите – Нинова или Зафиров. „Оттук и цялото ляво обединение е по дяволите, защото не е ясно с кого преговаряш“, пише Кадиев във фейсбук. „С 2 думи, за външния свят - ЦИК, парламента, Сметна парата и т.н., Нинова е председател и подписва всички документи. Ляво обединение не може да има, преди БСП да реши вътрешните си проблеми, а там се заформя перфектната буря“, са думите на левия политик. Чувам, че съдът е отказал да впише новото ръководство на БСП, защото май по устав оставката се приема от конгрес. Което означава, че ако се отиде на избори, не е ясно кой ще подписва листите- Нинова или Зафиров. Оттук и цялото ляво обединение е по дяволите, защото не е ясно с кого преговаряш. Както и преди бях казал, първо БСП трябва да оправи себе си, после обединение. Новото ръководство се опитва да се впише в съда, членове на Националния съвет обжалват, защото има председател в оставка, тя по устав се приема само от Конгрес, а той е ноември. С 2 думи, за външния свят- ЦИК, парламента, Сметна парата и т.н., Нинова е председател и подписва всички документи. Това означава, че ако има избори, тя подписва листите, които се регистрират в ЦИК. Това означава, че не знаем с кого да преговаряме за общо явяване на избори. Боза. И поне аз нямам решение. Ако вие имате, казвайте. Блиц

Отговори
2 0
След „Величие“, вече всички глупаци у нас са представени, макар, че Ки

След „Величие“, вече всички глупаци у нас са представени, макар, че Ки

07.07.2024 | 20:59

След „Величие“, вече всички глупаци у нас са представени, макар, че Кирил Петков обра де що има мал’оумник Основната разлика между “Възраждане” и “Величие” е, че “Възраждане” е създадено преди “Промяната”, докато в обществото се лутаха още свободно глупаци, а “Величие” се появи след Кирил Петков, който събра де що беше останало мал’оумник в своите редицици и реално базата от непредставени глупаци е минимална. Не, че в България има дефицит на глупаци, не, тук винаги има в изобилие, но разходите по локализирането и ангажирането им нарастват. Затова, ако разположите времево кога всяка партия е жънала глупаци за своите редици, ще получите следното: Първи “Възраждане” – русофили Втори “Промяната” – всеядните глупаци, има и русофили, има и про западно настроени, ниво сциентоложка църква максимум. Трети “Величие” – глупаци кът, тъ’панари кът, ще търсим в селата евроатлантици, но и рицари, и родолюбци, но и вече излезли от специализираните заведения. Оттук и малките разлики между формациите…. Иначе, принципна разлика между полковника и Настимир- няма, между Ивилин и Кирчо – няма, между Цончо и Кончо – няма. А Коцето доминира всички, най-малкото с познанията си по история, умението да говори и т.н. , и т.н., естественият лидер там, който ще занули останалите. От профила във фейсбук на екс-лидера на СДС Борис Марков Демократ

Отговори
2 0
СКАНДАЛНО РАЗКРИТИЕ:Аталай имал мераци да стане съпредседател на ДПС,

СКАНДАЛНО РАЗКРИТИЕ:Аталай имал мераци да стане съпредседател на ДПС,

07.07.2024 | 20:46

Джейхан Ибрямов-министър Враждебното говорене на Рамадан Аталай има за цел да разчисти терена и да стане съпредседател на ДПС.Бомбата хвърли един от 17-те народни представители,които вчера бяха приети от почетния председател на ДПС Ахмед Доган в летния му сарай в Росенец,пише сайтът 24rodopi “Това,което днес говори в медиите Рамадан Аталай няма нищо общо с позитивното говорене на всички при г-н Доган.Чувствам се използван за нечисти цели на това лице,затова вече няма да мълча”,казва депутатът. “ Той иска да стане един от съпредседателите на ДПС,друго не го интересува.Другият,който говори като на война,е Джейхан Ибрямов,който пък не крие желанието си да стане министър.”,отбелязва ощве народният представител,коментирайки въжделенията на двамата изключени от парламентарната група на ДПС. “Целта на Аталай е да накара Доган да свика Централен съвет и да освободи съпредседателите Делян Пеевски и Джевджет Чакъров.”,това пък разкрива активист на ДПС в община Минерални бани. Аталай и Ибрямов са били гости на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер.По време на пребиваването на двамата е направен запис на техни заплахи към определени лица,които утре адвокати ще внесат в прокуратурата. ПИК

Отговори
2 0
ПП отсвири ДСБ за кабинет

ПП отсвири ДСБ за кабинет

07.07.2024 | 19:56

Мераците на ДСБ за кабинет с 3-ия мандат ,завоалиран от хората на Атанас Атанасов като “технически кабинет”,бяха посечени. Коалицията на ППДБ,част от която са о двете формации,пък се разтресе след решението на “Промяната”,а именно-да не подкрепя никакъв мандат за сформиране на редовен кабинет в рамките на 50-то НС….В 50-то НС не виждаме условия за формиране на проевропейско антикорупционно правителство и потвърждаваме,че ще бъдем конструктивна опозиция. ПИК

Отговори
0 2
Тия смешници помежду си в коалиция не могат да се разберат,че камо ли

Тия смешници помежду си в коалиция не могат да се разберат,че камо ли

07.07.2024 | 20:01

С другите партии.Най-големите корупционери реват за антикорупционно правителство.Обезглавете се сами тогава,бе,лъжци долни,по-големи корупционери и трафиканти от вас няма,бок’луци лъжливи!Тия сами не си вярват на вечните лъжи.Едно конструктивно лай’но ще са,нищо друго,защото и нищо друго не представляват.Низверги долни нещастни!

Отговори
2 0
КОЛКО МИЛО:80 милиона € от нашия джоб за семейство Зеленски ,да си куп

КОЛКО МИЛО:80 милиона € от нашия джоб за семейство Зеленски ,да си куп

07.07.2024 | 16:27

Купуват нови яхти и лимузини Вижте в ПИК

Отговори
3 0
ГЪРМИ НЕВЕРОЯТЕН СКАНДАЛ!Рамадан Аталай и синът му рекетират момче от

ГЪРМИ НЕВЕРОЯТЕН СКАНДАЛ!Рамадан Аталай и синът му рекетират момче от

07.07.2024 | 16:24

Кубрат:Ние сме над закона Вижте в ПИК

Отговори
3 0
ПП-ДБ ще загинат заедно: Искат комунизъм, а пъстрота от лудост ще сков

ПП-ДБ ще загинат заедно: Искат комунизъм, а пъстрота от лудост ще сков

07.07.2024 | 15:24

ПП-ДБ ще загинат заедно: Искат комунизъм, а пъстрота от лудост ще скове НС И за слепците е ясно, че тази коалиция не е градивна за нито един от тях, заяви бившата ПР-ка на „Промяната“ В деня, в който Народното събрание (НС) гласува проектокабинета на ГЕРБ, но не го одобри, говори PR експерта Диана Дамянова. Тя направи коментар на политическите процеси, отхвърлянето на правителството с първия мандат и прогноза за следващия парламент. „В момента няма шанс за партийно чудо, което да привлече избирателите. Няма енергия, няма личности. Тия неща не падат от небето. Знаем кой е човекът, който може да направи нова партия и евентуално да вземе някакво голямо пространство. Мисля, че той знае, че ореолът не се пренася автоматично от президента към политическата класа, по-скоро е обратното - в политиката губиш част от ореола си“, заяви Дамянова. Ето какво още каза бившата ПР-ка на ПП-ДБ в интервю за „Труд“: - Госпожо Дамянова, изненада ли ви отхвърлянето на праектокабинета на ГЕРБ? - Очаквах, че ще намерят хора, които да ги подкрепят и честно казано съм малко изненадана, но процесите в ДПС, които настъпиха явно ни завариха малко неподготвени. - Правилно ли беше от политическа гледна точка Борисов да предложи партиен кабинет? - Смятам, че Борисов се намира в тежка ситуация, в която както и да си я определят те, когато печелиш избори и не правиш правителства, това всеки път отцепва хора от теб и трябва по някакъв начин да си подредиш електората. Да не говорим, че така наречената сглобка беше непонятна на неговите избиратели, когато той стана първи, но по някакъв начин не участва в правителство (всъщност той участва напълно, но в голяма степен беше създадено фалшиво усещане в хората). Борисов побесня в НС! Изненада с неочакван ход СНИМКИ Сега Борисов прави строяване на собствения си електорат, освестява се. Предварително е пресметнал, че ако не му мине кабинета казва: Ние имаме хора ние се връщаме с пълна сила, а ако мине прави опит за пълна реабилитация на своята власт - точно това, по което го биеха - корупция, лошо управление на фондовете, кражби - той сега казва, показвам ви хората, които наистина могат да управляват. Борисов иска да реабилитира себе си, чрез този кабинет. - Какво е обяснението за това, че самият той не оглави предложеното правителство на ГЕРБ? - Не знам, никой не ми казва, вече нямам и кого да попитам, но ми се струва, че това е част от споразумението му с Пеевски, а защо, вече не мога да кажа. - Ще се разделят ли „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, след като ДБ вече нямат илюзии, че партньорите им носят позитиви? - Ще говоря с цифри. През ноември 2021 г. „Продължаваме промяната“ спечелва 673 170 гласа, а ДБ над 200 000, т. е. ние сме на границата на един милион, а сега сме на границата на 300 000 заедно. И за слепците е ясно, че тази коалиция не е градивна за нито един от тях. Дали те ще вземат решението да се разделят, или ще предпочетат да загинат заедно, аз не знам, тъй като здрава мисъл в тези хора трудно се намира вече. И в този смисъл може да решат да загинат заедно. Там проблемът е с липсата на политически възгледи. Слушах почти час този ютюбърски „феномен“ Ивелин (б. р. Михайлов). Той казва, че тяхната партия за разлика от другите е идеологическа. Не знам какви са другите партии, но истината е, че това което няма в ППДБ е идеология. Андрей Райчев ги нарича десните, ама какви десни са те? Това е най-лявата възможна конструкция, която е направена. На мен ми е много интересен десният завой във Франция и в Италия и понеже знам езиците и чета на автентичен език програмите им, аз разбирам, че Жордан Бардела е моят човек. Аз нямам никакви различия в идеологически план с него. Докато нашите „десни“ са защитници на държавната икономика. Те смятат държавата за репресивен апарат, с който могат да си пълнят бюджета. Разширяват администрацията, за да могат да мачкат дребния и средния бизнес. Те са феодали, те не са десни, те искат държавен комунизъм. Цялото управление на Асен Василев не е нищо друго освен комунизъм. Ще дам пример, от който аз немея - цялата жъртопаветна маса и най-вече ДБ с две техни инфлуенсърки крещят срещу правото на България да има частна детска болница. Защото тя щяла да става конкуренция на държавната, която щяло да я има най-рано след 4 години. Това може само комунизъм да го измисли. Само човек, който няма никаква представа не знае, че държавната собственост е раково образувание. Те не знаят че държавната собственост ежедневно и ежечасно произвежда корупция и лошо управление и всичко лошо, което може да дойде от това. Как може да спираш частната инициатива и то защото тя били в противоречие с твоята налудна идея да не пречела на една бъдеща държавна болница? Затова казвам, че това са хора с абсолютно левичарски разбирания. Хора, за които бизнесът е дойна крава. Това е комунизъм. Бизнесът е дойна крава да плаща данъци, за да могат те да раздават. Единственото, с което те се гордеят е че са вдигнали пенсиите и това е така. Но пенсиите са смъкнати де факто от гърба на бизнеса, на който му се вдигнаха осигуровките. За мен това е лява политика и не ляво либерална, а лява-лява политика. И дебетата подакват на всичко това. Ако те искат да запазят профила си на градска интелигентна дясна партия трябва да бягат панически от китайските комунисти. - Възможно ли е в рамките на този парламент да се стигне до създаване на кабинет? - Вътрешното ми усещане е, че не е възможно, въпреки че ние сме виждали всякакви магии на Борисов, но тук вече опира до семейството на Борисов- върху неговата партия не може да бъде издевателствано повече. За него е важно да си строи партийните редиците, да отидем на още едни разрушителни за България, но по-добри за неговата партия избори, отколкото да работи за чужди мандати и под чужда опека и в този смисъл ми се струва, че ГЕРБ няма да се съгласи, а без ГЕРБ правителство не може да има. - Какво по-различно ще родят едни нови избори? - Голяма пъстрота на лудостта - в смисъл „Величие“ ще бъде една много красива идеологическа разумна партия, която се е родила. Сега ще се родят както аз повтарям Партията на плоската земя, Партията на голямото спагетено чудовище, всякакви безумия и понеже при ниска избирателна активност те щу влизат на воля и си представям следващия парламент, който ще прилича много повече на цирк, отколкото сегашния. - Обикновено когато се случват такива неща се появява някаква нова партия, някакво ново чудо, по което лудва избирателят... - В момента няма шанс за подобно чудо. Няма енергия, няма личности. Тия неща не падат от небето. Знаем кой е човекът, който може да направи нова партия евентуално да вземе някакво голямо пространство. Мисля, че той знае, че ореолът не се пренася автоматично от президента към политическата класа, по-скоро е обратното - в политиката губиш част от ореола си. И второ, той по-скоро ще си изкара президентския мандат, нямам усещането този човек да е тръгнал да ги омита. Но знаем ли какво ще е ако се явим на есенни избори и всякакви идиотщини избуят и възможно е и той да види своя звезден миг. Коя е Диана Дамянова? Тя е родена в София, завършила е история в СУ “Климент Охридски”, доктор е на историческите науки. През 1990 г. избрана за зам.-председател на КНСБ. Три години по-късно създава първата в България ПР агенция. От 1998 работи в “Лукойл” като директор. От 2010 до 2018 играе бридж и стига до класиране на трето място в света на световно във Франция. През 2021 г. на доброволни начала става един от създателите на партия ”Продължаваме промяната” и се смята за нейна кръстница. Блиц

Отговори
3 0
Мика Зайкова нахока Асен Василев и посочи защо няма да влезем в Еврозо

Мика Зайкова нахока Асен Василев и посочи защо няма да влезем в Еврозо

07.07.2024 | 15:02

Мика Зайкова нахока Асен Василев и посочи защо няма да влезем в Еврозоната и през 2026 г. При нас индустрията е в упадък, земеделието е в кошмарно състояние, земеделие и образование - там е трагедия", отчете тя. Финансистът Мика Зайкова направи анализ защо Световната банка ни определи вече като богата страна. По думите ѝ нещата на практика въобще не са така. "От 1 юли пенсиите се увеличиха с 11%, прагът на бедност е 526 лв. Понеже много сме забогатели, без да взимам предвид, че водата и токът се увеличиха, колегите от КНСБ определиха, че издръжката на един човек е 1500 лв. и само като имате предвид, че само 18% от пенсионерите взимат над 1000 лв. Средната заплата у нас е 2300 лв.", каза Зайкова в ефира на БНТ и продължи: "Има места, където има брутна минимална заплата 933, където ти се удържат и осигуровки и данък и ти оставят едни 741 лв. 85% от домакинствата, независимо дали с пенсионери, или работещи, имат затруднения да си плащат месечните сметки". По думите на Зайкова Световната банка ни изкарва богати, защото взима предвид и парите, които изселниците пращат у нас, без да се интересува каква е покупателната способност на хората. Пенсията на българските пенсионери се нанася 6 пъти в пенсията на германците и 2,5 пъти в пенсията на румънците", даде за пример още тя. По думите ѝ у нас е изкуствено повишението и на пенсии и на работна заплата. "Когато искаш да растат доходите, трябва да имаш силна икономика. А при нас индустрията е в упадък, земеделието е в кошмарно състояние, земеделие и образование - там е трагедия", отчете тя. Според Зайкова техниката и технологиите у нас са с 20 години назад. "За да има обновяване, трябва да има инвестиции. Какво иска един инвеститор - стабилна данъчна система, предвидимост, добра съдебна система и най-важното - малко сива икономика и малко корупция, за да не го рекетират, А при нас всичко това е по много. Нашата конкурентноспособност от 62 страни, които наблюдава Световната банка, ние сме на 58-мо място, а сме били в първата десетка, ама преди 35 г.", заяви Зайкова. "Ние не сме в Еврозона и непрекъснато взимаме заем, нашите лихви са високи - 8-10%, ако бяхме в Еврозоната, щяха да са 2,5% това е допълнителен разход. Ние непрекъснато взимаме заеми. В последните 3 бюджета на нашия велик финансист имаме завишение на задлъжнялостта. Ние досега нямахме досега финансов министър, който да разбира от бюджет", каза Зайкова. "Не може да напишеш 1 млрд. и 400 млн. лева, които трябва да дойдат от ПВУ, приход, а те въобще няма да дойдат. От всички проекти, които са дали на общините, изпълнени са само 4%.", даде за пример тя. Според нея не инфлацията заплашва влизането в Еврозоната, нея ще я нагласим. Най-страшното е дефицитът. Има опасност да надхвърлим този 3-процентов дефицит и да отместим не 2026, а малко по-нататък, което е много вредно. Ние сме в банковия съюз, но само слушаме, не участваме в решения, а това е много важно. Според финансистката в НС не се приемат читави закони, въпреки че парламентът работи. "Те работят, за да правят предизборна кампания". По думите на Зайкова правителството на Желязков е предложило 3 приоритета. "Да имаше дебат по тези приоритети? Те се плюха един друг Те не могат да си управляват партиите, а ще управляват държавата", каза Зайкова. Блиц

Отговори
3 0
Ново 20!Ангелкова пропяла в прокуратурата срещу любовника си Живко Коц

Ново 20!Ангелкова пропяла в прокуратурата срещу любовника си Живко Коц

07.07.2024 | 13:55

Коцев …..Показанията на Ангелкова косвено уличавали Коцев,който отгоре на всичко понесе удара тя да му обърне гръб и да го изостави в престъпни деяния и разпъването на чадър над контрабандната мрежа на митичния Паскал,пише столичен седмичник. По време на спявката бившата министърка си признала за множество срещи на Коцев с Марин Димитров в хотел”Хаят” в Правец. През писледния месец пък Николина Ангелкова била разпитвана цели 3 пъти за контактите си с Живко Коцев.Притисната до стената от разследващите органи,че може да се сдобие с обвинение за затаяване на истината,тя пропяла и признала всичко,което знае за въпросните срещи.Самите й показания пък са засекретени. Иначе клюките говорят,че Ангелкова и Коцев били интимни и мачкали чаршафите заедно от 2019г.Тя обаче не знаела какви ги върши той и че покровителства контрабандни канали ,докато е главен секретар на МВР… ПИК

Отговори
3 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?