71

Доц. Момчил Дойчев: "Промяната" ще управлява по-дълго и успешно с кабинет на малцинството

Още груби грешки на дебютантите може да ни пратят на избори наесен

Откакто сме в популистка ситуация, българите все търсят някакъв спасител

"Възраждане“ разчитат на политическото невежество у нас, таванът им е 15% 

 

 

- Доц. Дойчев, несправянето с кризите ли е основна причина за спада в подкрепата за кабинета и "Продължаваме промяната", който отчитат две социологически проучвания? Дали втората позиция за ПП, вече след ГЕРБ, е само временно явление, или ще се превърне в тенденция?

- Спадът за управляващите е напълно естествен поради няколко причини. На първо място, това са кризите, в които попадна новото правителство, и които то не може да разреши по обективни причини - пандемията и войната в Украйна, руското нашествие, което поставя буквално света на нокти. Тази война води до допълнително възникващи непрекъснато кризи като растящите цени на горивата. На второ място, големият проблем на това правителство е в това, че то само създава проблеми, от които не може да излезе.

Влизат "между шамарите" по въпроси, които нито са толкова актуални и значими, за да имат нужда от моментално разрешение. Такъв е въпросът с подкрепата ни за еврочленството на Северна Македония, който изобщо не изисква толкова спешно решение. Тук се проявява неопитността на сегашния ни управляващ  елит.

Прави впечатление, че водещата партия в коалицията няма нужния управленски капацитет и подкрепа от страна на другата партия на промяната -  "Демократична България".

- Не станаха ли твърде много червените линии в управляващата коалиция? Кой от заложените проблеми може да я взриви?

- На този етап коалицията не може да бъде минирана от който и да е проблем, колкото и сериозен да е. По простата причина, че тази коалиция се сплотява поради нежеланието на всички участващи в нея партии да има в момента избори, които ще загубят. Това сплотява коалицията, въпреки усещането, че не се справя с основните задачи, заради които беше избрана да управлява.

Визитата на външния министър на Украйна у нас Дмитро Кулеба е много положителен знак, който може да ни извади от изолацията в ЕС заради претенцията да сме неутрални.

Нямаме никакъв интерес да продължаваме митологията, че ако предоставим оръжие на Украйна, ще влезем във войната и Русия ще ни  нападне. Това е абсолютна лъжа, разпространявана от заинтересованите русофилски партии.  Дори Швейцария предоставя най-модерно въоръжение на Украйна, а не е влязла във война с Русия.

- Предоставяне на военна помощ за Украйна ще накара ли БСП да напусне коалицията?

- Едно правителство на малцинството би било много по-успешно и стабилно. Една тройна коалиция, която ще разчита на т.нар. тематични мнозинства, ще може да се задържи много по-дълго на власт.

Трябва да се има предвид, че две трети от българите потвърждават в социологическите изследвания принадлежността ни към ЕС и НАТО и само 15 процента искат да ни върнат към Евразия и Русия, в света на войната.  

Така че  правителството трябва да се уповава на тези регистрирани реални нагласи в българското общество, а не на измишльотините, че 80 процента от българите били русофили. Всъщност са 15 процента, които обаче имат 80-процентно влияние в изпълнителната и законодателната  власт, да не говорим за задкулисието и олигархията, която е цялата проруска и корумпирана от руските пари.

- Няма ли "Има такъв народ" да се превърнат в беглеца от коалицията предвид драстичния спад в популярността им и острите критики към партньорите?

- При ИТН има ясен тренд надолу и ще върви все по-надолу. Партията беше създадена на вълната на популизма, но провали надеждите на симпатизантите си на два избора. Оттук насетне ще се свива и ще изчезва, както много други такива популистки проекти, създадени от българската проруска олигархия. ИТН се хващат за темата Северна Македония заради емоциите на лидера си и популистките нагласи на електората, но това няма да спаси рейтинга им. Вече изгубиха всички шансове да играят по-съществена политическа роля.

Но дори ИТН да напусне коалицията, възможно е да има тематично мнозинство на ПП и ДБ с депутати от ГЕРБ и ДПС. Но в партията на Слави Трифонов най-малко имат интерес от предсрочен вот - наясно са, че при нови избори просто няма да влязат в парламента. 

- Коя е причината и докога  „Възраждане“ ще трупат популярност?

- Видимо е, че за няколко месеца „Възраждане“ вдигна двойно рейтинга си. Може да са радикална, проруска партия, но безспорно имат политическо лидерство. Не одобрявам лидера им Костадин Костадинов, но той, за разлика от останалите лидери, се държи като политик.

Точно уцелва момента къде да удари по рейтинга на правителството, именно в пропутинска, проруска посока. И това събира одобрение сред по-неграмотния политически електорат, сред хора, които не разбират, че ако напуснем ЕС и НАТО, отиваме на бунището на историята и изчезваме като нация.

„Възраждане“ разчитат на политическото невежество, а и на медиен комфорт, който им създават проруски медии у нас, включително в национални медии се прави проруска пропаганда в състояние на война - нещо недопустимо за една независима държава.

- Половината от българите не искат предсрочни избори. Какъв хоризонт давате на това управление?

- Същественият тайминг за кабинета е развитието на войната в Украйна. Местните избори догодина - това е максималният срок на живот на кабинета. Ако обаче продължават да правят тези груби грешки, които правят досега, ми се струва, че през октомври-ноември може да имаме нови избори.

Но зависи как ще се развие войната в Украйна и доколко кабинетът ще се справи с покачващите се цени на всичко. Това е големият проблем и засега не виждам управленски капацитет за решаването му.

По твърде популистки начин това правителство се впуска да изчегъртва едно наследство, което не е само на ГЕРБ, а и на всички правителства преди тях в периода на демокрацията.

БСП например е основният изразител на този посткомунистически модел. Би следвало правителството да се облегне и на опозицията, да успее да съжителства с нея. Трябва да се намерят съюзници, защото очевидно с такива „приятели“ като БСП това правителство отива към избори.

Управляващите трябва много внимателно да преценят дали е добре да ходим на избори догодина или дори тази есен. И да търсят тематични коалиции, за да решават реалните проблеми на хората, които  искат  сигурност, стабилност.

Засега ГЕРБ не внушават доверие, което да прави възможно съставяне на правителство след евентуални избори, когато и да са те. Но ако не бъде спрян трендът на падане на доверието към управляващите, подозирам, че разликата между първата и втората политическа сила ще стане такава, че партията на Борисов ще може да състави правителство.

- Докато преди година хората искаха промяна, пандемията и войната ги накараха да заложат на стабилност. Дойде ли времето на лидерите главатари, такива ли са ни нужни?

- Откакто сме в популистка ситуация, за съжаление, българите все търсят някакъв спасител, което е нереалистично и глупаво.

С изключение на Костадинов не виждам сериозен политически лидер. Истинските лидери би трябвало в движение да се учат - чудесен пример е актьорът Володомир Зеленски, който се справя отлично с ролята на реален президент. Стана световен лидер, и то по време на война. Държи се много по професионално от лидерите на великите сили САЩ, Великобритания, Франция, Германия.

Нито лидери аватари, нито главатари са ни нужни. Трябват ни автентични политически лидери, нужно ни е представителство на тия две трети българи, които искат да сме в Европа и НАТО. Не се съмнявам, че те ще намерят рано или късно истинските си политически водачи. Дано обаче не стане така да изядем солта и боя и накрая да си платим, което винаги става, за съжаление, в българската история.

Голямата опасност е, ако Путин спечели войната в Украйна, „Възраждане“ да стане първа политическа сила и тогава да се сдобием с главатар, вместо с реално лидерство и стабилност.         

Но фактът, че две трети от българите подкрепят ЕС и НАТО, е достатъчно доказателство, че радикалните настроения у нас няма да достигнат до критично ниво. Могат да стигнат максимум до 15 процента, колкото е и приблизително сборът на проруските партии БСП с „Възраждане“.

- Какъв шанс би имал нов проект на експремиера Янев?  

- Той би бил лявопопулистки, нещо средно между „Възраждане“ и БСП, което отново ни тласка към Евразия. Но ми се струва, че при успешно за Европа развитие на войната в Украйна такива проекти нямат бъдеще.

И  постепенно и „Възраждане“, и  другите <210> подобни партии ще се спихнат и ще слязат от политическата сцена.

 

Доц. д-р Момчил Дойчев е завършил философия в СУ „Св. Климент Охридски“, специализира философия на историята, социология и политически науки. Работил е в БАН. Преподавател в  Нов български университет. Изследовател с широк кръг от научни интереси. Автор е на монографии и на студии, сред които „Непублична политика, конспиративизъм, политическо задкулисие“, „Как авторитаризмът влияе върху социално-икономическото развитие“, „Българската независимост и Русия“.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Продадоха България и Европа

Продадоха България и Европа

23.04.2022 | 00:50

Мръсни продажници

Отговори
3 0
Мира

Мира

21.04.2022 | 07:35

Браво на доцента. Досега не знаех, че България я има само благодарение на членството си в ЕС и НАТО. Откъде се пръкнаха такива безродници. Сякаш не знаят нищо за България преди това. Нямаме история, герои, възрожденци, патриоти. А сега шепа платени безпросветни "интелектуалци" ще ни посочват единствения прав път според примирите им мозъци.

Отговори
5 1
Леле

Леле

20.04.2022 | 14:49

Човечеца е до-цент, соросояд, всичко за едни жълти центове!

Отговори
13 4
Роса

Роса

20.04.2022 | 10:18

Жалко за доцента, получил образованието си в Софийския университет. Жалко за всички, които си играят на русофили, русофоби, комунисти, антикомунисти, про- и анти- македонсващи. Това са отдавна изтъркани и безмислени понятия. Става въпрос за олигархични, просто казано, интереси за много много пари и поставяне под зависимост на нас дребните мравчици от САЩ, НАТО и всички, които имат по много от всичко. Но така или иначе Картаген ще бъде разрушен. Светли празници.

Отговори
12 6
Мордор ще бъде разрушен!

Мордор ще бъде разрушен!

20.04.2022 | 10:28

"москва" потъна, кремъл фалира, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!! Светли Празници!

Отговори
9 9
На Великден

На Великден

20.04.2022 | 09:14

Точно на Великден, 24-04-2022 г. се навършват 2 месеца от вероломната, брутална и с нищо непредизвикана руSSка агресия срещу свободна и суверенна Украйна!

Отговори
16 11
Браво,..

Браво,..

20.04.2022 | 09:38

..Папагал!

Отговори
11 4
Поредният клоун

Поредният клоун

20.04.2022 | 08:49

с жълта човка, за държавност, национална отговорност и политика. Дано е наистина доцент, там където му е нужна степента!

Отговори
15 10
ХА ХА ХА ХА

ХА ХА ХА ХА

20.04.2022 | 08:03

Кабаева буди Путин в 3 часа през нощта: – Ставай, спешно е, Кличко те търсят! – На кой телефон, скъпа? – Пред блиндираната врата са, и ДВАМАТА!

Отговори
13 12
Браво, папагал,..

Браво, папагал,..

20.04.2022 | 09:38

..супер си оригинален!

Отговори
9 4

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?