Следвайте ни

Доц. Мира Радева, социолог: Жените вече сме силният пол

viber icon

Премиерът Бойко Борисов отлично е оценил колко силно оръжие са жените

Физическата сила, с която мъжкият пол се слави, става все по-непотребна в съвременния свят

Патриархалните нагласи у нас все още са силни и не сме готови за жена премиер

 

- Доц. Радева, има ли равнопоставеност на половете у нас или за дамите се сещат предимно на 14 февруари и 8 март?

- О, ние сме все още тежко патриархално общество, в което момчетата все още се възпитават като привилегирован пол. Това е дълбока грешка, защото тази привилегия, с която се раждат и отглеждат момчетата вкъщи, се сблъсква с една реалност на тежко еманципирани жени, очакващи те самите да бъдат обгрижвани. 

 

- Докъде стигнахме с еманципацията?  

- Всъщност у нас еманципацията изпреварва тази при западноевропейките. Във Франция абортът е забранен до 1968 г., докато в България легалният аборт се разрешава веднага след комунистическата революция през 1944 г.

Показателна на днешните нагласи в обществото е нова американска риалити поредица. Нарича се  „Обичам мамино синче” и представя  момчета буквално „женени за майките си”,  неспособни да създадат стабилни отношения с връстнички.

- Останаха ли "дамски" професии?

- Границите все повече се заличават  благодарение на културата на унисекса.

Най-добрите фризьори и  гримьори вече са мъже,

да не говорим за готвачите, където това е традиция.

- Статистиката сочи 14% по-ниски заплати за жените у нас, но в същото време 42% от мениджърите са жени. Това добър темп на движение към равенство ли е?

- Тук е важен т.нар.  стъклен таван, с който впрочем съвременната жена в световен мащаб много добре се  справя.

Стъклен таван означава, че жените не достигат до определени властови позиции, спънати са в йерархията. До известно ниво мъжките и женските заплати се изравняват, но на жените не се дава шанс да растат по начин, подобен на мъжете.  

Та този  т.нар. стъклен таван все още у нас е твърде осезаем. Но и тук настъпват промени - ето премиерът Бойко Борисов е сред политиците, които системно дават шанс на  жени да израстват на високи позиции - кмета на столицата Йорданка Фандъкова, председателя на парламента Цвета Караянчева, да не говорим за седемте жени министри, две от които - Екатерина Захариева и Марияна Николова, са и вицепремиери.   

- Защо жените се справят по-добре от мъжете с управленски и други важни задачи в световен мащаб?

-   Защото  задачите, пред които е изправено обществото на съвременния етап, са много по-свързани с изграждане на човешки отношения, отколкото с физическа сила, където мъжете са в стихията си. Т.е. физическата сила, с която мъжкият пол се слави, става все по-непотребна. Както и

мъжкият тестостерон става все по-излишен в съвременната епоха,

където са все по-важни характерните за жените деликатност, умереност, баланс, дипломация.       

- Излиза, че българската политика вече не е традиционно  мъжко занимание?

- Видимо е, че освен на високи позиции в бизнеса, жените масово настъпват и в българската политика. Голямата промяна дойде при царя,  който вкара 30 процента жени депутати на НДСВ през 2001 г. Но Бойко Борисов бие Сакскобургготски, тъй като се е обградил с още повече жени. Премиерът правилно е преценил какво силно оръжие са жените, които са и по-рационалният пол. Много важен знак е фактът, че ГЕРБ издигна Цецка Цачева за кандидат президент през 2016 г. 

- Дошло ли е обаче времето да имаме жена премиер или президент?

- Според мен не. Все още са прекалено много патриархалните нагласи и на такава водеща позиция скоро няма да видим жена.

- Доколко присъствието на повече дами в изборните листи ще помогне за успеха на партиите?       

-  Коалицията Воля-НФСБ се гордее с 67 процента жени, при ГЕРБ дамите водачи на листи са 35 процента. 

Не мисля обаче, че успехът на партиите на изборите ще зависи от присъствието на повече жени в листите.  Най-важни ще бъдат  персоналното доверие в лидера и традицията да се гласува по определен начин.

- Успешен вариант за партията ли е лидер жена със здрава ръка, какъвто е случаят при БСП с Корнелия Нинова начело?

- Тук се преплитат много фактори. Трябва да признаем, че  Нинова направи опит за промяна, от каквато  БСП се нуждаеше отдавна. Срещу нея обаче има огромна съпротива. Тежи <210> и товарът на неуспешните управления на БСП. Плюс най-голямата грешка преди 20 години, когато БСП започна да губи младите избиратели и на този терен се настаниха удобно разни патриотични формации.

-  В какъв период е възможно да се постигне паритет мъже-жени?

- Очаква се в световен мащаб

през 2050 г. на ръководни позиции да има повече жени, отколкото мъже.

В момента наблюдаваме развитие на процеса - все повече големи компании се ръководят от жени. Председателят на ЕК е жена - Урсула фон дер Лайен.  Американският вицепрезидент Камала Харис е сочена като евентуален следващ кандидат-президент.  

А най-забавното е, че на  този терен мюсюлманските страни винаги са биели християнските - в доста арабски страни първо жена стана премиер - Беназир Бхуто в Пакистан е красноречив пример. А една от страните, която първа, преди Англия, въвежда общо избирателно право за жените, е Турция. Това е така, защото в мюсюлманската религия има огромно уважение към жената като майка. 

- Девалвира ли празникът 8 март?

- Празникът по предложение на германската социалистка Клара Цеткин е свързан с постигането на равенство между половете. И когато жената влиза в доминантна позиция и дори е признавана за по-силния пол, естествено, че празникът няма същото значение като преди век. А дали наистина ние, жените, сме по-силният пол, зависи от това дали водим война, или изграждаме успешни компании. В един мирен свят жената е по-силният пол, защото е важно какви отношения изграждаш с другите, не да ги набиеш.

 

Доц. д-р Мира Радева е един от най-известните български социолози. Магистър по социология на Софийския университет. Специализира в Университета Париж VII и Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ.

Работила е в Института по социология към БАН.  Дългогодишен преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

От 1991 г. ръководи Института за социални изследвания и маркетинг „МБМД“.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Аааааааааа

Аааааааааа

19.03.2021 | 12:01

Работила е и работи Мира Радева за колониалните ни господари! Срам за българските жени!!!

Отговори
0 0
обективен

обективен

10.03.2021 | 22:03

Поредната феминистична простотия! Като са станали силният пол, защо все пищят, че мъжете ги пребиват, че и убиват по някога? Ето за това си заслужават боя и е жалко, че мъжете не ги бият достатъчно, за да им покажат колко силен пол са жените. А, какво ще стане, ако мъжете да се ядосат и се обединят за да им дръпнат масово един хубав бой, на тези феминистки. Да им дадат едно равенство, еманципация и останалите женски простотии, че да не могат да могат да ги носят! Я ги виж ти! Намерили та премерили! С мъжете ще се сравняват, че и нагли, .......били по-добри от мъжете???

Отговори
0 0
Schetovodstvo

Schetovodstvo

08.03.2021 | 16:31

DA, TYA E NAPALNO PRAVA ,EMANTSIPIRANITE,LEKI,AMORALNI JENI SA SILNI ,NO SAMO V LEGLOTO KADETO MOJE DA ZADOVOLYAT DOSTA MAJE I TO ZA KRATKO VREME , A NE KATO MAJETE !

Отговори
1 1
Денис Теофиков

Денис Теофиков

08.03.2021 | 17:38

Ти щом искаш, си намери нещо средно между крава за разплод и домашна прислужница. Но все по-трудно ще ти бъде в днешния свят.

Отговори
0 2
Denis Teofik.

Denis Teofik.

08.03.2021 | 12:02

Важно е какви отношения изграждаш с околните, а не кого ще набиеш. Всичко останало е в миналото. Жената казва много истини, само хвалбите към Бойко Борисов и Цецка Цачева ми идват в повече.

Отговори
1 3
Денис Теофиков

Денис Теофиков

08.03.2021 | 12:00

Важно е какви отношения изграждаш с околните, а не кого ще набиеш. Всичко останало е в миналото. Жената казва много истини, само хвалбите към Бойко Борисов и Цецка Цачева ми идват в повече.

Отговори
1 3
Денис Теофиков

Денис Теофиков

08.03.2021 | 11:59

Важно е какви отношения изграждаш с хората, а не кого ще набиеш. Всичко останало е в миналото. Жената казва много истини, единствено хвалбите към Бойко Борисов и Цецка Цачева ми идват в повече.

Отговори
1 4
Калоян

Калоян

08.03.2021 | 10:28

С тази жена дискусията е неуместна . Ерудит , който вижда в мъжа единствено физическо превъзходство ... а в същото време не отчита факта , че няма сфера , в която мъжкия талант и способност да не доминират фрапиращо ! И то без значение дали говорим за професия , където единствено силата е от значение . Г-жо , оставете едната да бъде безспорно нежния пол! И това да е нейната сила .

Отговори
7 2
Майна

Майна

08.03.2021 | 10:21

Със разрушаването и краха на българската държава през 1944 комунистите докараха в България - Еманципацията феминизма абортите ( Убийството на деца) джендърството и тоталното унищожаване на българския мъж . Редом с тези събитие след разрухата и окупацията на Европа от ЦИОНИЗМА през 1944 Европа до ден днешен не е спирала войната си срещу белия мъж . Врага е - Бял мъж европеец на средна възраст . Особено засилена войната е в последните 30 години . Целта е : пълно смазване на европееца и слагане на неговото ниво на земята, методите са различни - ФЕМИНИЗЪМ ЕМАНЦИПАЦИЯ НА ЖЕНАТА , превръщането й в деградирала ку-:р-ва алчна материалистична про-ст-Ути-тка , вкарването на не-гри май-муни от Африка с цел биологичното унищожаване на белия геном и пълно унижение НА белия мъж по всички флангове / морално културно финансово физически . Посяга се на децата в ранна възраст с цел разврат - анти социални медии пор-но деградирала анти Бяла поп култура хомосексуализъм джендърство заличаване на научни биологични думи - МАЙКА БАЩА РАСА ПОЛ и др . Провеждане на финансов социален геноцид в избрани държави като опит - пример ~България . Слагане на ЖЕНИ на висши постове незаслужено и доказано неефективно но с УМИШЛЕН ПЛАН В политиката в частния сектор а администрацията . Резултата е видим 80 % от безработните в България и Европа са МЪЖЕ , 20% жени :случайност ?? Целта е да няма народи етноси националности особено такива като преди 1944 - ДА няма нов ХИТЛЕР ,НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗЪМ, да няма силна раса - арийска ,да се прекрати нейния геном ДНК - това става чрез зоофилстване съд СМЪ-РТНИЯ ГРЯХ -Между расово смоление - най голямата гавра към кръвта белия мъж и унижението За една европейка ог бялата раса. Целта е биологически да бъде унищожена бялата раса . Това е процес неуспешен за евреина и се започва с план Б - пандемии и вируси от лаборатории. Следва пълно подчинение и смазване , изкарват се био оръжията - всксините няколко месеца по късно и започва масово инжектиране за унищожение на ДНК на бялата раса понеже това д араби и не-гри е неефективно . Плана на евреите е да няма нов Хитлер ДА няма нова силна Европа със силни бели мъже ( те трябва да са смазани и унижени ) те не трябва да са силни и не трябва дз бъдат истински мъже такива каквито са били преди 1944 ! Всичко е просто и ясно . А комунистическите правителства като бандитските комунистически организации като ГЕРБ се крепят и плащат от Брюксел който също се управлява ит комунисти евреи и мафията д лицето на ГЕРБ е удобна за е Ессср защото тв е послушна и унижава унищожава българската нация - Всичко върви по план . Резултата е виден , Унгария не върви по същия план и е неудобна резултата хо виждаме спрямо Унгария , а в Бг се краде и Брюксел е Сляп - Случайност

Отговори
5 1
Пройчо

Пройчо

08.03.2021 | 09:41

Като сте по-силния пол искам да ви видя как сменяте предна гума на Сканиа.

Отговори
9 1
Мдаа

Мдаа

08.03.2021 | 10:12

И да обясни колко излишна е физическата сила.

Отговори
4 1
Били  станали  силния  пол!

Били станали силния пол!

08.03.2021 | 08:56

Ако една груба жена нападне в интимен смисъл един нежен но активен мъж може ли да има завършек? но ако един груб мъж нападне една нежна жена ела да видиш резултата. Били станали силния пол.

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?