2374
Следвайте ни

Доц. Мира Радева: Решаващата битка между харвардци и Борисов ще са местните избори

viber icon

- Какво може да спъне новите управляващи и да им попречи да останат на власт 4 години?

- Скандалите съпътстваха цялото управление на Борисов, но той умееше да оцелява. Сега ще видим дали новите управляващи могат да се пригодят към специфичните български условия. Дотук показват висока адаптивност, включително с играч като Нинова.

Обещават да търсят решение и за разплитане на възела със Северна Македония.  Но важният рубеж, втората решаваща битка с ГЕРБ, най-вероятно ще са местните избори през 2023 г.  От това какво ще се случи тогава,. ще зависи дали новите управляващи ще изпълнят целия си мандат.

Сериозна икономическа криза може да срути новото правителство

Възможно е ИТН да се претопи и да се прелее към ПП

Влизането в кабинета бетонира Нинова начело на БСП

 

- Доц. Радева, как оценявате първите действия на новия кабинет?

- Най-належащият въпрос наистина е справянето с цените на тока, газа. Има и риск от галопираща инфлация. Това, което може да срути бързо правителство, е една сериозна икономическа криза. А в България всички правителства от това падат.

Иначе прогнозата за новите управляващи никак не е лоша, подкрепата за тях е сериозна. Да, министерският щат изглежда малко раздут, но това е цената на известна политическа стабилизация. Не може да сме в патова ситуация до безкрай. Трябваше някой да поеме политическа отговорност и се намериха такива хора. 

Не е добре обаче, че новата власт стартира с двоен стандарт - отказват да се влиза в парламента със зелен сертификат, какъвто ни искат във всеки  ресторант, кафене, мол.

Не могат да ме убедят, че ще се преборят с корупцията, след като не могат да оправят двойните стандарти в собствения си двор. Не можеш да внушаваш на хората респект пред закона и правилата, след като самият ти не ги спазваш. Но е добре, че някой пое отговорност. 

Това е ново поколение, нова смяна взема властта и налага нови стандарти. Нека да им дадем шанс да работят. 

- Обединяващите или разединяващите моменти в коалицията са повече? 

- Силен обединителен момент е фактът, че най-сетне имаме редовно управление, каквито са обществените очаквания след трети поред избори тази година.

Другият основен лайтмотив на новата коалиция е да извадят ГЕРБ от всякъде - неслучайно е присъствието на Бойко Рашков като вътрешен министър и в редовния кабинет. Явно изчегъртването ще продължи.

Местните избори обаче ще покажат дали "Продължаваме промяната" ще се окаже  сериозен политически проект, или по-скоро еднодневка. Ще е изключително важно ПП да си изградят структури и да покажат, че не са само дует, а зад тях стои армия поддръжници. Това може да стане единствено на местните избори след 2 години.

Но ако ПП не искат да се стопят като НДСВ, трябва да ги спечелят.

Без съмнение тази коалиция ще се опита да разруши статуквото в местните структури, да покаже, че ГЕРБ нямат вече място там.

Впрочем и в администрацията има доста политически опортюнисти, готови да сменят много лесно лагера, да тръгнат с победителите. Въпросът е тези хора да бъдат убедени да минат на страната на новото статукво, на новата власт. 

-  При толкова различни партньори няма ли да се разклати коалицията?

- Непрекъснато слушам това, но нищо различно не виждам в политиките, предлагани от БСП и ДБ, освен профила на избирателите им. Всичко е едно дървено говорене.

Тези партии не се различават нито по отношението към ЕС, нито по данъчната политика. Впрочем именно Сергей Станишев въведе плоския данък.

Да, от една страна, четиримата партньори в коалицията имат общ враг - да махнат ГЕРБ от местната власт, от всички администрации и структури.

Няма да мине и без вътрешна битка между самите коалиционните партньори. Но смятам, че такъв тип управления са даже доста по-устойчиви - просто след като хората влязат в парламента, не им се излиза оттам.

Да не забравяме парите като допълнителен сплотяващ елемент за коалицията. Очаква се в Министерството на иновациите и растежа, оглавявано от Даниел Лорер, да влязат цели 20 милиарда. А няма как да си край кацата с мед и да не се облажиш, нали? Всеки в неговия ресор ще гледа да нахрани собствените си хора. 

- Вкарването на четирима министри, включително вицепремиер, спасителен вариант за БСП ли е или начин Корнелия Нинова да си спаси кожата след катастрофалния резултат на изборите?

- БСП отдавна, от 12 години, не е била на власт. Каквото и да се говори за Нинова, тя докара БСП на власт, а самата стана вицепремиер. На всичко отгоре имат и топла връзка с президента, нали е техен човек.

 Вътрешнопартийната опозиция загуби всякакви шансове, не виждам как някой може да бутне Нинова в момента. Отстоя си линията, ПП просто я бетонираха.

- Приемате ли тезата за президента като пети елемент в правителството? Добре ли е това за промяната?

- О, цялата конструкция на кабинета е създадена от президента. Откъде дойдоха Кирил Петков и Асен Василев? Но не говорим за промяна, а за власт.

Просто Румен Радев още с встъпването си в първия мандат, посочи като основен враг Бойко Борисов. И последователно, с редица стъпки, биеше по ГЕРБ. И накрая успя. Не трябва да говорим за пети елемент, а за това, че Радев си постигна целта - да махне Борисов от властта.

- Има ли ГЕРБ спасителен вариант или те вече си изиграха ролята?

- Не мога да кажа. Но е ясно, че Бойко Рашков е сложен, за да бие постоянно, за да може да доразруши образа на ГЕРБ. Но нека си дадем сметка, че докато не се променят условията, които водят до корупция на хората, няма да има промяна. Смяната на отделни фигури не е решение на проблема.

Просто ГЕРБ останаха много дълго на власт и си създадоха врагове и в бизнеса, и в политиката. И както винаги, когато има прекалена концентрация на власт, в един момент това натежава и се срутва. Сега впрочем тази отговорност е прехвърлена върху президента Радев. Дали ще преяде с власт, ще видим.

- Да очакваме ли силна опозиция в парламента в лицето на ГЕРБ и ДПС?

- Не усетих силна опозиционна нагласа у ДПС. Те са си играли с всички партии. И както каза Мехмед Дикме - ще им дадат малко обществени поръчки и няма да създават никакви проблеми в парламента. ДПС винаги си гонят интереса.

- Каква ще е съдбата на "Има такъв народ" и ДБ? 

- Не знам дали ИТН няма да се претопи, да се прелее към ПП. Всъщност Слави Трифонов и хората му се отказаха от всички намерения и постепенно ще губят облика си на политическа партия. Тяхната идея беше да преборят ГЕРБ. А начинът да го направят е да се прелеят към ПП, което ще даде шансове на харвардци да са в по-устойчива позиция и за местния вот.

А ДБ са в най-тежко положение, виждам как структурите им направо прелитат към ПП. БСП имат тежък генерационен проблем и се топят заедно с електората си. 

 Но градската десница на ДБ няма идеологически различия с ИТН и ПП. И ако тези три партии - ПП, ИТН и ДБ, постепенно се превърнат в едно, това ще бъде вече истинският опонент на ГЕРБ и топящата се БСП.

А и по принцип българинът не обича да мисли много сложно за политиката, не вижда голям смисъл от много разнообразни  политически проекти.

- Идва ли  краят на политическата криза у нас?

-Да, влизаме в период на стабилизация. Някой дори определи ставащото като първата голяма генерационна смяна след началото на прехода от 1989 г.  И в правителството на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. също имаше много млади юпита, но то беше по-балансирано и с по-опитни, по-възрастни политици. А сега подмладяването е фрапиращо – има министър на 31 години. Има критики срещу кандидатурата му, но млади, амбициозни хора са ни много нужни.

- Няма ли твърде високите очаквания към новата власт да се окажат пречка?

- Българинът в момента няма никакви особени очаквания, просто се опитва да оцелее, да мине зимата. След година мъки най-сетне родихме кабинет и е естествено всички да гледаме да се хванем за зелено. 

Доволни сме, че все пак има някакво редовно управление, каквото се очакваше още в 45-ия парламент, през април. Очаквах хората на Слави да съставят кабинет, но ги надцених - оказаха се без хъс и подготовка за политика.За разлика от ПП.

 

Доц. д-р Мира Радева е един от най-известните български социолози. Магистър по социология на Софийския университет. Специализира в Университета Париж VII и Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ.

Доктор по социология в Института по социология към БАН с дисертация на тема „Конфликтите в организацията“. Дългогодишен преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.  От 1991 г. ръководи Института за социални изследвания и маркетинг МБМД.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Марица????

Марица????

16.12.2021 | 16:24

Тая гепирастка патка ,като каква се изявява ,да ви попитам Марица? Вие сте сериозна медия! Не се излагайте!

Отговори
9 0
Гого

Гого

16.12.2021 | 12:45

Преливаш,отливаш....в политиката има партии. Фишеците бързо палят,но и бързо изгарят. Кое точно ,като идеология или ценности ще сплотят ДБ,ПП и ИТН. Всички са червени куклички на конци на президента.

Отговори
3 6
Тиква

Тиква

16.12.2021 | 10:18

Тая пача като каква се изказва интересно след като вече няма нито агенция, нито нищо. Отделно като недо.клатена лелка над 60 години още свързва Герб с Борисов, докато и на децата е ясно, че Тиквата е бита карта и това е ясно даже и на членовете на Герб. Битката свърши лельо, ама ти не си разбрала.

Отговори
7 2
Иво

Иво

16.12.2021 | 08:35

Гербавите орки не разбраха, че приключиха!!!

Отговори
13 7
Гого

Гого

16.12.2021 | 12:47

Парите обаче си ги имат. А тези тепърва ще събират ;)

Отговори
2 4
Прогноза

Прогноза

16.12.2021 | 08:14

Харвардците ще отнесат Буда с 200 км в час! ХА ХА ХА ХА! Само гледайте...

Отговори
14 9
Сандо

Сандо

16.12.2021 | 08:35

Докъто чакаш може да фалираш с 300

Отговори
4 12
Иво

Иво

16.12.2021 | 08:36

Научи се да пишеш и тогава пиши. Типично за ГЕРП, хем не може, хем се напъва.

Отговори
15 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?