46

Доц. Мира Радева: Мачът се обръща от "всички срещу ГЕРБ" във "всички срещу Промяната"

БСП и ГЕРБ са най-мотивирани за избори напролет

Радев няма да даде третия мандат на ДБ най-малко защото това е съветът на Борисов

Макар да бележи възходящ тренд на национално ниво, ГЕРБ ще се пропука в големите градове на местните избори 

Стабилно мнозинство в българския парламент е възможно само при смекчаване на тона между ГЕРБ, ДБ и БСП 

 

- Доц. Радева, какви са шансовете за съставяне на кабинет с третия мандат?

- Моето усещане е, че вървим към избори. Струва ми се цяло чудо да може при тези съотношения да се формира кабинет. Една от причините е, че почти всички формации очакват да извлекат полза от нов вот. ГЕРБ очаква възходящата линия, която очертават и изследванията, да му даде по-добри шансове за следващия парламент. Същото очаква и БСП. Те затова и гласуваха за хартиената бюлетина.

Според експерта проф. Михаил Константинов загубата от машинното гласуване е поне 300 хиляди гласа. А те са в най-голяма степен в ущърб на БСП. А вероятно и в ущърб на ДБ - в моето обкръжение например има хора от по-високата възрастова група, които спряха да ходят да гласуват, за да не покажат, че се затрудняват от машинния вот.

Прилив на гласове очакват и ПП, който обаче ми се струва малко нереалистичен  имайки предвид социологическите изследвания, а и това, че от най-високата държавна трибуна ги нарекоха шарлатани.

Това, разбира се, не им пречи да вярват в своя нов успех, но трябва да си дадат сметка за ролята не само на модерните технологии, но и за нагласите на преобладаващия по-възрастен електорат, 

Т.е. проблемът с невалидните бюлетини не е бил ликвидиран с машинното гласуване, просто много хора са изолирани от избирателния процес.

Друг е въпросът, че част от политиците и от избирателите откровено изповядват идеологията на ограничения на база на образователен ценз или на възрастова сегрегация. Има хора, които мислят, че е добре възрастните и необразованите хора на социални помощи много-много да не се обаждат. Т.е. една форма на контрол върху вота се заменя с друга форма на контрол.

- На кой все пак ще избере този път да връчи третия мандат президентът?

- Зависи доколко президентът приема за реален третия мандат. Ако е убеден, че третият мандат е предварително проигран, че там няма никаква реална възможност, най-вероятно ми се струва да го даде на БСП. Такава е традицията, а и той дължи политическата си кариера на тях.

Според мен Радев няма да даде мандата на ДБ - най-малкото защото това е съветът на ГЕРБ. По езоповски Борисов каза: Дайте го на ДБ!, но той си играе неговата политическа игра. Опитва се да отцепи ДБ от ПП и изпраща много ясно послание, че мандатът не трябва да се даде на ДБ, Борисов казва нещо, за да не се случи.

Мисля, че изборът на президента реално е между БСП и "Български възход". Ако обаче даде мандат на БВ, Радев ще получи много упреци, че иска да управлява изпълнителната власт, което не му е предписано по конституция. Така че изглежда най-логично мандатът да отиде при БСП, което пък категорично ще значи, че отиваме на избори.  

Кабинет с БВ има минимален шанс, но това означава да има пълно слагане на оръжията между ГЕРБ и Радев, няма друг шанс. А това в една или друга форма вече се случи донякъде, а ще продължи да се случва и след следващите избори. Примирие между ГЕРБ и президента реално е в ход. В момента наблюдаваме обединение между ГЕРБ и президента с цел да се премахнат шарлатаните от политиката. Отношенията на държавния глава с ПП са изключително обтегнати и те не му прощават.

Преди беше „всички срещу ГЕРБ“, сега вървим към „всички срещу ПП“. Единственият стожер продължава да е ДБ, но вероятно и това няма да е задълго.  

- До каква по-различна конфигурация в следващия парламент могат да доведат евентуални избори през март?

- Според проф. Константинов на следващи избори с хартиената бюлетина поне 150 хиляди гласа вероятно ще се върнат. Вероятно тези гласове ще формират ново разпределение в следващия парламент.  

Но докато не разберем какви домати са изложени на пазара, т.е. кои партии ще участват в следващ вот, няма как да прогнозираме резултат. Винаги има флуиден електорат, който търси нови лица. Съмнявам се обаче, че тези избиратели ще се насочат към НДСВ, която обяви завръщане на сцената, но е много трудно да успеят да прехвърлят 4-процентната бариера.

Негативният тренд при ПП продължава. 

Сериозни съмнения се появиха и около подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с премиер Кирил Петков, както стана ясно от доклада на Временната комисия. Буквално с документи се доказва, че Петков е лъгал - казва пред парламента нещо, което въобще не е факт. Да не забравяме, че американският президент Бил Клинтън стигна до импийчмънт за това, че е излъгал за любовната си афера със стажантката Моника Люински, а тук говорим за случай, свързан с национална сигурност, с енергетика.

Изследванията ще покажат каква е подкрепата за ПП, но няма как да не им се разруши имиджът след всички тия ужасни скандали. Те нямат структури, нямат достатъчно утвърдени лица. Най-силните удари са върху авторитета на двете им най-известни лица Асен Василев и Кирил Петков. Неслучайно те са се хванали като удавник за сламка за анти ГЕРБ говоренето. 

Що се отнася до търсенията на избирателите, те  продължават да са в центристкия спектър. И тук всеки глас, отмъкнат от ПП, върви към увеличаване на резултата на партиите от по-класическия вид.

Що се отнася до преразпределение на гласове, ако например амбицираните за ново участие НДСВ спечелят 2.5 процента, което е оптимистична прогноза, тези проценти ще се преразпределят между играчите на база кой колко е спечелил. Т.е. най-голямата партия, която за момента се очертава ГЕРБ, реално ще спечели най-много от гласовете на партиите, които са получили под 4 процента на изборите.

Впрочем според досегашния опит партии като НДСВ и "Продължаваме промяната" са базирани на моментна вълна, нямат стабилна партийна структура. И както бързо изгряват, така бързо могат и да изчезнат от политическата сцена. Както се случи с ИТН - след два-три парламента вече ги няма.

- Какъв ефект ще има скандалната песен за Лена Бориславова, шеф на кабинета Петков, която пусна екипът на Слави Трифонов? Ориенталщина или нетърпимост към злоупотреби със служебно положение?

- Съжалявам, не съм я слушала. Но за мен един мъж да проявява неуважително отношение към жена си е престъпление. И е проява на безсилие, на отмъстителност. Каквато и да е Лена, нали Трифонов уж е по-силният, кавалер, да гледа към нея с уважение. Защо е тази атака? Не бих толерирала проява на взаимно неуважение, независимо към кого. До ден днешен не мога да простя на Слави Трифонов отношението към Лили Иванова навремето. Впрочем времето наложи справедливост - къде е днес Лили Иванова, къде е Слави Трифонов. Не трябва да се отнасяме към другия с омраза - точно това ни пречи в момента.

- Какво ще променят местните избори, вече обявени за голямата цел на политиците? Кой е с най-сериозни шансове да ги спечели?

- Местните избори са съвсем различна работа, логиката при тях е съвършено различна, избирателят действа различно. На тези избори голяма част от кандидатите дори не искат да се асоциират с партии, а се представят като местния лидер, който може да води регионалната общност. Местната власт е най-стабилната в България. Там най-много кметове се преизбират, когато хората са убедени, че вършат работа. Ще се осъществят ли очакванията за промени на местните избори, че на тях именно в големите градове ГЕРБ ще се пропука? О, трябва да излязат изследвания. А и трябва да знаем какво мерим, още ги няма кандидатите. Да не забравяме, че изборът на кметове е мажоритарен, там много зависи от това кой ще бъде издигнат, какъв авторитет има в локалната общност. Когато съм правила качествени изследвания съм била потресена от разликата създадената от медиите и публичността представа и от мненията на хората на място.

- Има ли шанс все пак тази година да излезем от изборната спирала или клатушкането ще продължи?

- Всичко зависи от това дали ще се създаде по-устойчиво мнозинство. Самата аз не мога да се отговоря на въпроса кое е по-добре за нас. Отчасти тази криза се получи заради прекалено високото самочувствие, което придоби ГЕРБ на база на толкова много години във властта. Те добиха чувство за безнаказаност, чувство, че никой нищо не може да им направи и всякакви задръжки паднаха. До известна степен за това са виновни и избирателите, които не санкционираха това високо самочувствие на ГЕРБ, а имаше достатъчно индикации - още от историята с Мишо Бирата, със случая с Ваньо Танов.

Ако ГЕРБ получат подарък - по-устойчива, по-голяма подкрепа, това отново ще ги накара да мислят, че никой не може да ги застраши. Но те вероятно няма да получат толкова голяма подкрепа, че да не се нуждаят от партньор за управление. И за евентуално мнозинство ще трябва да се търси смекчаване на тона между ГЕРБ, БСП и ДБ.

За да разведрим тона, нека кажем, че според астролози 2023-та, Годината на Заека, вещаела умиротворение, успокоение. Но има и негативни аспекти - очаква се съвпад на Плутон и Венера за пръв път от 284 години, когато е била Френската революция. Дано движението на Плутон да се окаже достатъчно бавно, та драматичните сценарии този път да ни бъдат спестени.

Визитка

Доц. д-р Мира Радева е един от най-известните български социолози. Магистър по социология на Софийския университет. Специализира в Университета Париж VII и Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ.

Доктор по социология в Института по социология към БАН с дисертация на тема „Конфликтите в организацията“. Дългогодишен преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.  От 1991 г. ръководи Института за социални изследвания и маркетинг „МБМД“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
Поредната кукувица в Марица

Поредната кукувица в Марица

09.01.2023 | 15:27

Абе трима мъже я отсвириха, колеги да не я видят, а вие в Марица с просо я хранете. Не си спомням поне веднъж да е познала. Я кажете герб ли ви плати, та да е изтипосате тук с поредните простотии?

Отговори
4 0
Бойко

Бойко

09.01.2023 | 11:26

Не е редно да се коментира семейството на когото и да било... Но защо винаги децата и внуците на близките на Борисов, са толкова талантливи? Дъщерята на Мира в " Гласа на България", няма лошо, талант, но все пак.За Мира изказванията от самата нея говорят красноречиво.Мисля, че социолозите, които се допускат до медиите, задължително хвалят колко прекрасно сме живели през последните 12 години. Нито инфлация, нито война.Плащали сме данъците на "Лукойл"( доброволно), платили сме 3 млрд за тръба( без газ за нас), хеликоптери са извозвали пострадали( но ако са от управляващите), другите, плащат здравни осигуровки задължително, но здравеопазването в криза от 30 години, няма лекари и т.н., магистрали и пътища - модерни и въобще всички евросредства са използвани по предназначение, корупция ниска, а пък пенсиите стигат, че и остават....Мира казва, ако искате да живеете по този начин, Герб е вашата партия.... Ако искаме наистина да почувства всеки един от нас, от децата до възрастните достойният живот на европейците и всичко онова за което им завиждаме, тогава не вярвайте на социолози и политолози, платени от ББ!

Отговори
9 1
Боко тиквата

Боко тиквата

09.01.2023 | 11:18

Тази е от моите олигофрени. Лъже ви за жълти стотинки и ми помага да си пълня чекмеджето с кюлчета от вашите парички.

Отговори
7 1
Опа

Опа

09.01.2023 | 11:00

Copocoиднитe хлебарки налазиха вестника.Да им го анализирам до сливиците !

Отговори
5 6
Хахахах

Хахахах

09.01.2023 | 10:19

Мира Радева-анал.лизаторка на Боко тиквата

Отговори
17 4
Така е

Така е

09.01.2023 | 10:18

Не само кинти от зайчарника ами пожарникарски маркуч да обира паяжината на фифито и

Отговори
10 4
Батко

Батко

09.01.2023 | 09:46

Смях, поредната любовница на Бате Бойко се изака!

Отговори
18 4
Мария

Мария

09.01.2023 | 09:33

Мира, мислите ли, че все още можете да промивате мозъци и да насочвате гласове за Герб? Всички овехтели политолози, социолози и всякакви платени, ще обикаляте още малко по студиата, защото Герб - няма да се върнат на власт.А Вие вече пенсия....

Отговори
23 2
хахаха

хахаха

09.01.2023 | 09:29

Кинтите явно продължават да текат от Банкя по посока политоложките

Отговори
21 2
Хахаха

Хахаха

09.01.2023 | 09:29

Простакесата Радева пак ан@л лизира успехите на Тиквуня

Отговори
16 3

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?