Следвайте ни

Доц. Мира Радева: Циркът с изчегъртването може да върне ГЕРБ на бял кон

Новата лява коалиция ще изтегли БСП нагоре

viber icon

- Доц. Радева, какви изненади да очакваме на 11 юли? Ще се получи ли пак от същото?

- Какво ще получим, зависи много от кампанията. Виждам, че някои от партиите са си извадили поуки и в този смисъл шансовете им се увеличават. Със сигурност виждам, че БСП тръгва към това да си прибира старите критици. Т.е. Корнелия Нинова си е направила извод и е възможно там да има прилив на енергия. Виждаме, че патриотите също ще отидат на изборите обединени и вероятно ще успеят да влязат в парламента дори ако запазят същия резултат в хиляди гласове. Мая Манолова със сигурност не върви надобре, а тяхната коалиция „Изправи се! Мутри,  вън!” и без това беше на ръба. Възможно е и да загубят.

- Как оценявате ситуацията в страната след първите действия на служебния кабинет?  На какво сме свидетели - на реваншизъм или на осъществяване на наложителни промени?

- България сякаш се връща към една позната фаза, когато всеки смята, че всичко започва и свършва с него.  От дълъг опит знам, че при най-добри намерения, когато си във властта, си принуден да се съобразяваш със създадените в страната обществени отношения. И постепенно ентусиазмът за бърза промяна спада - разбираш, че на практика нещата съвсем не са така лесни.

 Знам, че същите хора, които днес смятат, че всичко започва от тях, утре ще бъдат упреквани от следващите как нищо не са направили. Тоя цирк съм го гледала много пъти.

В никакъв случай не трябва да се преглъща корупцията,  но е от огромно значение запазването на устойчивостта на държавните структури.

Изглежда ми много детско  фалшивото самочувствие: 

Ние сме най-честните, най-почтените, ще променим всичко за два месеца!

 Нещата в една страна не могат толкова лесно да се променят. От огромно значение е дали хората си кредитират доверие. А като поставиш под стрес администрацията, тя спира да работи и всичко се затлачва. И икономическите ефекти са по-страшни.

 Разбира се, че трябва да се стремим да живеем в чисто и почтено общество. Само че когато всеки втори бизнесмен е готов да дава пари, нека ми покажат кои са тия в администрацията, които ще ги откажат. А и не знам в света да е построено това общество на идеала, в което всички са чисти, честни, почетни, за каквито се превъзнасят някои хора у нас в момента.

-  Защо е толкова ожесточена атаката към Бойко Борисов и ГЕРБ?

- Да, Бойко Борисов дотегна - не сме имали толкова дълго управлявал премиер. Само че всичките му критици сега са в неговите обувки - ще видим ще успеят ли да се задържат 10 години. Това постижение е огромно дори в световен мащаб. И единственият начин за уравновесяване на властите, който демокрацията е измислила, са изборите и смяната на властта. И ако някой се задържа толкова дълго, това не е случайно, а заради някакви специфични качества, които са много редки. Не защитавам Борисов в никакъв случай, просто такава е логиката на политическия процес. Вероятно на голяма част от хората им омръзна да ги управлява Борисов, затова

сега ще се насладят на размествания на пластовете, на битки, на нови съюзи,

на нови разпади на съюзи, на неустойчивост. Като човек, който има понятие от частен бизнес, знам, че това не стимулира икономиката.

Както каза наскоро д-р Петър Москов - веднъж изчегъртвахме Виденов, после изчегъртвахме Костов, после царя, сега изчегъртваме Борисов. Идеята, че тръгваме винаги от нула, че винаги ще построим някакъв идеал, е нелепа и лишена от реализъм. 

- Какви са шансовете на ГЕРБ да запази първото си място? 

- Резултатите на изборите зависят от това каква кампания ще води ГЕРБ. Дотук Бойко Борисов допусна груби грешки, може би за пръв път в кариерата си - с истерията около ковид, а и с прекомерните хвалби. Хората не обичат управляващите много да се хвалят. Ние сме си страна на андрешковци, на дребните собственици, които не са склонни да признаят когото и да било. В този смисъл по-скромният профил може да бъде от полза. Неслучайно напоследък Борисов е много обран, не се изказва много.

Очевидно си е дал сметка, че многото думи  работят срещу него 

Ако направят по-скромна кампания, е много възможно най-малкото да си задържат първото място.

Тук е много важна верността на избирателите на ГЕРБ - каква част от тях ще се разочароват и ще отидат към други партии, каква част ще се разочароват от новите играчи и ще се върнат обратно. От огромно значение ще бъде кампанията на ГЕРБ. С лозунга  „Този е корумпиран, трябва да се изчегърта!” много често избирателите се сплотяват.  Това например се случи на третия кметски мандат на Стефан Софиянски.

- Може ли „Има такъв народ" да се окажат на първа позиция?

- От една страна - те показаха някаква сила, което безспорно играе за тях. От друга страна обаче, тая сила се оказа непроизводителна - не направиха кабинет, не показаха способност да формират управление, нито отговориха на очакванията на хората за промени в избирателната система. А това не играе в тяхна полза.

Този път "Има такъв народ"  ще бъдат притиснати двойно

Веднъж те ще се бият с ГЕРБ за първото място, втори път ще се бият и с БСП за второто място. 

А определено новата лява коалиция ще изтегли БСП нагоре. За първи път ход в правилна посока от страна на Нинова - тя досега само ги люспеше. Винаги от обединението се печели, а не от разделяне.

 - Ще се превърне ли във фактор новата лява формация около Жан Виденов?

- Не, това са смешки. След като разказах историята с посещението му в Бели Искър и как двигателят на колата му падна, някои ми писаха колко честен и почтен човек бил Виденов, не бил крал. Не могат да ме убедят, че човек, който не може да управлява собствената си кола, ще управлява държавата.  Предпочитам да открадне пари за една кола и да свърши работа, отколкото да не знае на какво се е качил. Неслучайно говореха, че няма и ден трудов стаж - цял живот е бил партиен функционер. Нищо не е управлявал и изведнъж става премиер. И фалира държавата. Пишат ми: него го фалираха! Ами защо се е оставил толкова лесно да го фалират?!

- Да очакваме ли, че партиите все пак ще формират кабинет след изборите на 11 юли, за да не разочароват хората?

- Не е ясно обаче какво ще се случи при конфигуриран по различен начин парламент. Ако влязат патриотите, те са естествен съюзник на ГЕРБ. И там отново ДПС ще влезе в ролята на възможния балансьор. А тъй като битката между патриотите и ДПС е много сериозна, пак може да се получи трудноуправляема ситуация.

Имам усещането, че това да не бъде съставен кабинет в 45-ия парламент,

е резултат от  предварително подготвена мръсна игра.

Хората от  фронта анти ГЕРБ искат да разкостят ГЕРБ и това правят в момента. Но не си дават сметка, че българинът много обича да съжалява и почне ли да те съжалява, това те изстрелва нагоре. И не е ясно с този опит за очерняне дали няма да върнат ГЕРБ на бял кон. Особено ако втори път, и след изборите на 11 юли, не направят кабинет. Това хората няма да им простят - българинът обича стабилно управление, да му е кротичко. 

- Гарантира ли си втори мандат президентът Радев, който държи цялата власт?  

- Цялата власт да е в ръцете ти е нож с две остриета. Носиш и всички негативи и въпросът е дали хората ще са доволни, дали ще ти повярват.  Изборите ще бъдат най-точният лакмус за нагласите. В момента е мътна вода, плаващи пясъци. Не е сериозно да се правят прогнози.

 

Доц. д-р Мира Радева е един от най-известните български социолози. Магистър по социология на Софийския университет. Специализира в Университета Париж VII и Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ.

Доктор по социология в Института по социология към БАН с дисертация на тема „Конфликтите в организацията“. Дългогодишен преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.  От 1991 г. ръководи Института за социални изследвания и маркетинг „МБМД“.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (27)

ченге ,до очерователния трол Лили

ченге ,до очерователния трол Лили

25.05.2021 | 20:40

СКЪПА МИ ЛИЛИ, ТОЛКОВА ХУБАВО ИМЕ СИ ВЪЗПРИЕЛА ЗА ПЛАТЕН ТРОЛ, ЗАЩО ГО ЗАБРАВИ ,КОГАТО ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ СЕ ОБЪРНА КЪМ МЕН.? ГНЕВЪТ ТИ Е КРАСИВ , НО ТОЙ НЕ Е ПОМОГНАЛ НА НИКОГО,ОЩЕ ПОВЕЧЕ ,КОГАТО АРГУМЕНТИТЕ ТИ ИЗДИШАТ.ПРОЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО ПАК ТЕКСТА МИ.АЗ НИКОГА НЕ СЪМ КАЗВАЛ,ЧЕ ТЕЗИ ХОРА НЕ СА БИЛИ БОГАТИ ПРЕДИ ГЕРБ.НО ПРИ ГЛАВАТАРЯ ВИ СТАНАХА ОЛИГАРСИ.СЪГЛАСИ СЕ ,МИЛО МОМИЧЕ,ЧЕ РАЗЛИКАТА Е ОГРОМНА.ЕДНО Е ДА СИ БОГАТ ,СЪВСЕМ ДРУГО Е ДА СИ ОЛИГАРХ.ДУМАТА СЕ РАЗСПРОСТАНИ МАСОВО В РУСИЯ И ОТТАМ ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ. МАКАР ДА СЪЩЕСТВУВА ОЩЕ ОТ АНТИЧНОСТТА, ЗАТОВА Я ИМА В РУСКИ ТЪЛКУВАТЕЛЕН РЕЧНИК.ПРОЧЕТИ Я ТАМ ,ЗА ДА РАЗБЕРЕШ КАКВО ОЗНАЧАВА.ЕЙ ТЕЗИ ХОРА ТВОЯ ИДОЛ ПРЕВЪРНА ОТ БОГАТАШИ В ОЛИГАРСИ ЩО СЕ ОТНАСЯ ЗА МАТА ХАРИТАТА ,САМИЯТ ВОЖД В. ИНТЕРВЮ ЗА НАЙ-ЧЕТЕНИЯТ НЕМСКИ ВЕСТНИК "ШПИГЕЛ" САМ СИ ГО КАЗВА.ЗНАЯ ПРЕКРАСНО ЛИТЕРАТУРЕН НЕМСКИ И В ОРИГИНАЛ СЪМ ЧЕЛ МАТЕРИАЛА.ПРЕСТАР КАПАН Е НА ЕЛЕМЕНТАРНИ МЪЖЕ ДА ИМ ПРОБУТВАТ КРАСИВИ ЖЕНИ В КРЕВАТА. ЗАТОВА Е ВАЖНО С КОГО СИ ЛЯГАШ.ЗАТОВА И ШКАФЧЕТО Е АВТЕНТИЧНО ,КАКТО СА АВТЕНТИЧНИ И СЕРИЙНИТЕ НОМЕРА НА ПЪРВИТЕ БАНКНОТИ НА ПАЧКИТЕ ОТ 500 ЕВРО.ТАКА ЧЕ ,СКЪПА,НЕ ИЗПАДАЙ В ИЗЛИШНИ ИСТЕРИИ , МАКАР ,ЗА ЕДНА ЖЕНА ДА СА ПРИЕМЛИВИ.НЯКОГА АКО СЕ ИЗДИГНЕШ ОТ ТРОЛ В НЕЩО СЕРИОЗНО ,ВНИМАВАЙ С КРЕВАТНИТЕ ИСТОРИИ.ТОЗИ ЕЛЕМЕНТАРЕН ,НО ЕФЕКТИВЕН КАПАН СЕ ИЗПОЛЗВА И ПРИ ЖЕНИ.НО ПОНЕ АЗ МИСЛЯ ,ЧЕ НЕ СИ ПЪРВИЧНА И ЕЛЕМЕНТАРНА ,КАТО. ЛИДЕРА ВИ.ТОВА ЛИЧИ ОТ ИЗКАЗА ,НО ИЗЧИСТИ ГНЕВА.ЗА ЧОВЕК,КАТО БОРИСОВ ,НЕ СИ СТРУВА ДА УНИЩОЖАВАШ НЕРВНИТЕ СИ КЛЕТКИ .ТЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ,КОИТО БЪДАТ ЛИ УНИЩОЖЕНИ НЕ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВАТ.НАДЯВАМ СЕ ДА ПОЛУЧЕШ И ПРЕМИЯ ,КАТО ТРОЛ ,ЗА ЖАРТА ,С КОЯТО ЗАЩИТАВАШ ЕДНИ ЕЛЕМЕНТАРНИ И ПРИМИТИВНИ БАНДИТИ И КРАДЦИ.А СЕГА ,СКЪПА ЛИЛИ ТИ ПОЖЕЛАВАМ КРАСИВИ СЪНИЩА.

Отговори
6 3
До ченге

До ченге

25.05.2021 | 19:18

Първо не сме толкова късо паметни колкото ти се иска и помним кой и кога забогатя и се разлигави, недей да лъжеш че били зсбогатели при управлението на Борисов.. Например Баневци, откога онази циганейша се лигави по медийте, ами ветковци те, ами този с антики те и т. Н. Всичко се помни. Второ не работя за никой, даже не съм членувала никога в партия. Трето това с кюлчетата беше толкова нескопосано скалъпено, че човек трябва или да е много глуповат или да е много на злобен за да го размахва като доказателство някакво. Ако герберомразците бяха намерили някакво истинско доказателство до сега щяха да извадят и като няма такова, свободни съчинения в стил мата Хари. Това да не ти е Радев да го документират как укрива информация от разследващи органи и дава указания на подчинените си какво да им дадат и какво не, как играе по свирката на бобоковите и още и още и се е скрил зад имунитета си и никой не го закача, даже простолюдието му се умилква а той си знае защо така отчаяно се бори за нов мандат. И да, сигурно ще се намерят още такива олигофрени като онези двамата селски бизнесмени, които срещу малко пари и индулгенции и обещания, ще плещат лъжи срещу Борисов, но.... това вече при новата власт, особено при Манолова, не това в никакъв случай не е корупция, нали бе ченге.

Отговори
2 6
До любимия ми трол Лили,от ченге

До любимия ми трол Лили,от ченге

25.05.2021 | 17:39

СКЪПО МИ ТРОЛЧЕ ЛИЛИ.12 ГОДИНИ БОЙКО И ШАЙКАТА МУ УПРАВЛЯВАТ БГ. И Я ПРЕВЪРНАХА В ДЖАМАХИРИЯ. И КОЙ НАПРАВИ ТЕЗИ ,КОИТО ИЗБРОЯВАШ ,НЕ БОГАТИ ,А ОЛИГАРСИ.????СТАНАХА ТАКИВА ТОЧНО ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЛАВАТАРЯ ВИ, ЗА КОЙТО РАБОТИШ.ОТЧИТАХА МУ СЕ ВСЕКИ МЕСЕЦ С ТОВА ,КОЕТО И ТИ ВИДЯ В ШКАФЧЕТО.МАТА ХАРИТАТА ПРОСТО БЯХА ПРИЯТЕН ДРЕБЕН ПОДАРЪК ЗА ВОЖДА ВИ.НО КОГАТО ПОИСКАХА ДА ИМ ВЗЕМАТ ЦЕЛИЯ БИЗНЕС И ДА СЕ ПРЕХВЪРЛИ НА ВЕРНИ НА АЛФА МЪЖКАРЯ ВИ ХОРА ,А ТЕ ОТКАЗАХА ,ОТТАМ ДОЙДЕ ПРОБЛЕМА И РАЗБИРА СЕ СТАНАХА МАФИОТИ.НЕ ЧЕ НЕ СА.,НО ДОКАТО СИ ПЛАЩАХА НА ВЪРХУШКАТА ВИ. И ВИ ДАВАХА КОРПОРАТИВЕН ВОТ ЗА ИЗБОРИТЕ БЯХА "ПОЧТЕНИ БИЗНЕСМЕНИ".ЗАТОВА ЛЮБИМИЯ ТИ ГЕРБ ,НЕ Е ПАРТИЯ ,А БАНДА.АКО БЪДА ПО -ТОЧЕН,-ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА.МИЛО МОМИЧЕ,КОГАТО ИЗПОЛЗВАШ ДЪРЖАВНИЯ ИНСТРУМЕНТАРИУМ ЗА ПРЕСТЪПНИ ЦЕЛИ,ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е ДЪРЖАВА ОТ ЕС ,А ДЖАМАХИРИЯ В СТИЛ. МУАМАР КАДАФИ.АПРОПО ЗНАЕШ ЛИ КАК ПРИКЛЮЧИ ТОЙ. НЕ Е ПРИЯТНО ДА ТИ ГО КАЖА ,НО ТИ СИ ЕДИН НАПОРИСТ И ХРАБЪР ТРОЛ.НАБИХА МУ ЕДИН КОЛ В АНУСА.НАДЯВАМ СЕ С БОЙКО ДА НЕ СЕ СТИГНЕ ЧАК ДОТАМ И КРОТКО ДА СИ ИЗЛЕЖИ ДНИТЕ В ЗАТВОРА.ЧАО СКЪПО МИ ТРОЛЧЕ И ВСЕ ТАКА НАХАКАНА.

Отговори
9 4
Лили

Лили

25.05.2021 | 15:14

До Ком. На ченгето. Не уважаеми ченге което не си трол, то се вижда и пишеш че корупцията се превърнала в спорт за Герб, Най големите спортисти бяха такива като черепа, Баневци, Арабаджиеви, миньо Стайков ци, бобоковци, те мазно и брутално ни правеха на балъци всичките и когато ги настъпиха, О видиш ли колко лоши, колко корумпирани били гербаджийте. Еми ще ти стане работата ченге, ще бъдеш едно щастливо, търкащо в захлас билетчетата на Божков и некорумпирано, чисто ченге.

Отговори
8 10
Тиква

Тиква

25.05.2021 | 16:11

Абе пача герберска, как ще върти някой мафиот бизнес в България без да снася на властта. Сикаджийдската ти мутра прибираше от Божков много повече отколкото той печелеше. Горанов за какво изгоря ? Щото не бил взел 700 млн. данъци.

Отговори
10 6
тая отдавна няма никаква тежест.така е с подлогите

тая отдавна няма никаква тежест.така е с подлогите

25.05.2021 | 13:53

И академик да стане все тая.Цяла България я знае ,като подлога на герб.

Отговори
18 7
Сик

Сик

25.05.2021 | 13:07

Доц. д-р Мира Радева е един от най-известните български социолози. Магистър по социология на Софийския университет. Специализира в Университета Париж VII и Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ. Доктор по социология в Института по социология към БАН с дисертация на тема „Конфликтите в организацията“. Дългогодишен преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 1991 г. ръководи Института за социални изследвания и маркетинг „МБМД“. Пълна лъжа - госпожата отдавна не прави никакви социологиченски изследвания, защото беше обявено, че обслужва Герб. В момента е на повикване, който си плати му дава интервю.

Отговори
15 11
Сик

Сик

25.05.2021 | 13:02

Аз лично искам да се върне, щото само след няколко месеца ще получи такъв силен народен шут, че ще изчезне като партия.

Отговори
14 6
БАБА ВУНА...

БАБА ВУНА...

25.05.2021 | 12:39

ТАЯ ЗА ПАРИ И МЛАД Х.УЙ ДУША ДАВА.... БАБА ВУНА СЕ ИЗОКА......

Отговори
17 8
ПАТКА....

ПАТКА....

25.05.2021 | 12:37

ТОВА КУКУРИГУ И ДОЦЕНТ ЛИ Е СТАНАЛО...ТО И ПРОФЕСОР ЩЕ СТАНЕ АМА АКЪЛА НЯМА ДА МУ ДОЙДЕ.... ЩЕ СЕ ВЪРНЕ НА САКАТА КОБИЛА И ТИ НА НЕЯ.....ГОЛЯМАТА ПРОРОЧИЦА....

Отговори
19 8
Лили

Лили

25.05.2021 | 12:23

Всички срещу герб?, е да ама тя корупцията да не би да искате да ми кажете че е измислена от герб. Не разбира се, както е ясно че е всички тези приказки за корупция се доказват, например аферата "батко и батко" В така създалата се ситуация в държавата колко трябва да си прост за да не виждаш че Борисов и герб разбутаха олигархията, голямата, мислеща се за недосегаема мафия и тя скочи с парите си, с медиите си, с дребните си пионки които толкова лесно се купуват и сега скачат срещу Борисов, с вечно гладните и вечно жадни те за власт извадени от нафталина политици. Подкрепяте ги, скачате срещу Борисов, но да си знаете че цената ще я платим всички включително и вие.

Отговори
15 14
ченге

ченге

25.05.2021 | 12:42

ЛИЛИ ,ТИПИЧНО ТРОЛЧЕ СИ МОЕТО МОМИЧЕ , АКО СИ ИЗОБЩО МОМИЧЕ,ЗАЩОТО ТОВА ТИ Е ТРОЛСКИЯ ПСЕВДОНИМ.ДРАЩИШ РЕДОВНО ВЪВ ФОРУМА,НО ДАДЕНИТЕ ОПОРКИ ИЗДИШАТ .ЕСТЕСТВЕНО ,ЧЕ КОРУПЦИЯТА НЕ Е ИЗМИСЛЕНА ОТ ГЕРБ.НО ВЪРГУШКАТА НА ГЕРБ ,НЕ ГОВОРЯ ЗА РЕДОВИТЕ И ЧЛЕНОВЕ ,ПРЕВЪРНАХА КОРУПЦИЯТА В СПОРТ ,МОЕТО МОМИЧЕ.ТЕ НАПРАВО ОКРАДОХА КАЦАТА С МЕДА.КРАДЯХА И КАТО СПЯТ.

Отговори
14 9
Тиква

Тиква

25.05.2021 | 16:13

Каква цена да платим, ма пача помашка ? България е на последно място по всичко и на първо само по смъртност. Каква цена да платим. Твоята тиква е един измислен герой, който реже лентите заобиколен от група помаци и в същото време България си отива. Физически си отива. Тиква проста гербаджийска.

Отговори
16 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?