49
Следвайте ни

Доц. Михаил Околийски от СЗО: Само 7-8% от българите са антиваксъри, но много повече са обърканите

Когато става въпрос за ваксини, хората приемат истината и по симпатия, малко като избора на политик, за когото да гласуваш

viber icon

- Доц. Околийски, вървим ли към пълен локдаун в България при тези нива на заразени и починали от коронавирус?  

- Всякакви решения, които намаляват натиска върху болниците, трябва да се предприемат. Това е отговорността на една държава - СЗО не препоръчва нито локдауни, нито нищо друго. Зеленият сертификат е стъпка в правилната посока, за да може да се мотивират хората да се ваксинират. Ние не сме идиотите на Европа с тия 20%! По други причини се ваксинираме, но сега сме най-малко имунизираните на континента. Ако това се запази, ще останем някакъв изолиран остров - съседни страни като Румъния имат над 30% ваксинирани, Гърция отдавна са над 60%. 

- Като представител на Световната здравна организация, има ли други страни по света с такова антиваксърско отношение, както в България?

- Аз не бих го определил като „антиваксърско” - напротив, българите са много рационални хора и по принцип взимат правилни решения. Въпросът е, че много голяма част от тях, около 30-40%, са объркани. Причината е, че нямат правилните послания и информация. Само 7-8% са антиваксъри и са категорично настроени, имат аргументите и не биха се имунизирали. Останалите хора, ако им се даде правилната информация и бъдат посъветвани, най-вече от личния си лекар и от друг специалист, биха се ваксинирали. Това, че не са имунизирани, не значи, че те са антиваксъри. В момента провеждаме пета вълна на изследването за поведението и нагласите на българите към COVID-19 и ваксините. Имаме проведени 4 вълни досега от него миналата година. И след това изследването спря - предишното правителство не го продължи. Служебният кабинет сега реши да го стартира пак и тази седмица ще приключи работата на терен. Ще има репрезентативна извадка. И точно там ще има анализ на причините, поради които хора, които имат възможност да се ваксинират, още не са го направили. Търсим отговор каква психологическа логика стои зад подобно решение. По-интересният въпрос е какво трябва да се направи, та тези хора да отидат да се ваксинират. Това ни е нужно и като СЗО, и като Министерство на здравеопазването.

- Какво показва изследването на СЗО за причините за нагласите на българите към ваксините?

- От предните четири вълни на изследвания анализът показва, че хората вярват най-много на личния си лекар. А у нас досега не бе направено усилието да бъдат въвлечени общопрактикуващите лекари като съюзници за ваксинирането. И бяха оставени на тяхната професионална съвест. Много българи са объркани - вярват на фалшиви новини, на конспирации. Всички сме хора - това се случва. А джипитата не бяха обучени и привлечени като партньори, а те са най-важните. Ще ни трябват около седмица, за да може резултатите от петата вълна изследване да отидат до Копенхаген и след това да бъдат анализирани. Ясно е, че не ни трябват някакви епизодични послания по телевизиите: Ваксинирайте се! И снимки на щастливи хора, които са се ваксинирали, и нещастни, които не са - това не работи.

- Не е ли разколебаващо, че личните лекари подхождат към ковид по съвсем различен начин? Едните бързат да ти изпишат антибиотици, а други залагат на съвсем друго лечение?

- Няма единен подход и алгоритъм, за да бъдат задължени като медицински специалисти да преследват най-добрия интерес на пациента. Няма различно мнение в медицината, когато имаме ясни доказателства. Когато някакви авторитети говорят противоречиво по тази тема, те объркват хората. А това са професори в съвсем други области. Единият, примерно, е биолог ​- той няма как да разбира от ковид. А говори от последна инстанция и това действа объркващо. Важно е да се отбележи, че хората приемат истината и по симпатия - тук е малко като избора на политик, за когото да гласуваш. Е, не може така! Другото нещо, което излезе от предишното изследване, е да се доверим на националните медии - на тези, които имат отговорно поведение.

- Има ли примери за такова отговорно поведение?

- Такава например е БНТ. Тя се държеше добре и хората виждаха в нея надеждна информация. СЗО разработи една апликация за смартфон, която се казва Health Buddy+. Има го в сайта на БНТ. То е като чатбот - има отговори на въпроси, които човек може да зададе. От първия момент от СЗО тръбим, че тази пандемия ще има огромно влияние върху психичното здраве на хората -както за тези, които н​е са преболедували, така и за другите. Има милиони хора, които са в страх да не се заразят, защото са в тревожност, паника и депресия. Почти нищо не се направи в тази посока, а в този инструмент има много въпроси, като: „Какво правиш, ако се страхуваш за близките си?”, „Какво правиш ако загубиш близък?”. Приложението дава отговори. Може да се напише и въпрос, който няма отговор засега ​- веднъж месечно ние преглеждаме въпросите и отговаряме. България е един от шампионите в използването на това приложение - има над 8000 сваляния. Българският народ има желание за надеждна информация и доказателството за това е фактът, че това приложение са ползва от толкова много хора. Има глад за свястна информация, а не за фалшиви статии на базата на много малка група пациенти. Много от антиваксърските статии са за малка кохорта пациенти, на базата на които не може да се направят никакви изводи.

- Някои правят връзка между отношението към ваксините с понижаването на интелектуалното ниво на българите през прехода. Можем ли да правим такива категорични изводи? 

- Не можем да правим такива крайни изводи, но трябва да работим по посока на ограмотяване и на адекватна комуникация. Това нещо го няма ​- то е тотално занемарено. Българските деца нямат здравно образование. Досега от СЗО се борихме за това и ще го вкараме в Плана за възстановяване, който чака одобрение от Брюксел. Говорим за базово познание за всички здравни рискове - като започнеш от тютюнопушенето и злоупотребата с вещества и стигнеш до насилие, сексуално здраве, нежелана бременност, СПИН и психично здраве. Много деца са объркани и имат проблеми със затлъстяването. За това не се говори, а българските деца са с наднормено тегло и не спортуват, както западните си връстници. В тези часове трябва да има и раздел за безопасност на движението. Ние казваме, че тези неща ги знаем. Знаем ги, но България губи най-много деца при пътни инциденти. Това трябва да е отделен предмет „Здравно образование”, описан е като реформа №6 в плана, който вече замина за Брюксел. Ние се застъпихме за неговото включване, вместо да се дават пари за обзавеждането на кабинетите на директорите и да се слага изолация в училищата. В предишния вариант на плана за това искаха 500 милиона евро.

 

Доц. д-р Михаил Околийски е експерт на Световната здравна организация в България от 2014 година. Завършил е социална терапия през 1995 г. в Хумболтовия университет в Берлин. В 1998 г. получава докторска степен от същия университет. В продължение на петнадесет години работи в Центъра за обществено здраве и анализи. Доц. д-р Околийски е участвал в множество семинари в Европа, Азия и САЩ. Преподава на студенти в Югозападния университет. Тези дни СЗО ще представи петото си изследване за нагласите, свързани с COVID-19 сред българите, което показва и някои от причините за нагласите към ваксинирането и зеления сертификат. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Христов

Христов

05.11.2021 | 20:39

Ех, Околийскии...и ти си едно магаре...

Отговори
1 0
80% сме антиваксъри

80% сме антиваксъри

04.11.2021 | 11:01

По икономически причини карате хората да се бодат , но ще си платите .

Отговори
9 2
3,14

3,14

04.11.2021 | 09:02

Ако Рашков вкара в ареста десетина гербаджийски подметки,които говорят каквото им се каже,всичко ще е наред!Борисов вече стана за "пране"в цяла Европа и не е за затвора,а за лудницата!За едната скапана власт да "изкукуригаш" толкова,че всеки ден да бълваш глупости е неприемливо!Срам и позор!Не мога да проумея,какъв изрод трябва да си ,за да гласуваш за герб?

Отговори
11 5
Не герб

Не герб

04.11.2021 | 09:34

Въведе тия сертификати , а фатмака . Ама тъ!п трол си и това е . Къде се скри Кунчев? Не му ли изтече карантината ? Или като видя как се насра и как хората се изнервиха , реши , че е по-добре да се скрие отколкото да яде бой. Никви ваксини . Да се мре .

Отговори
8 1
Аз съм

Аз съм

04.11.2021 | 09:36

Изрод и ще гласувам за ГЕРБ . И се моля всеки ден да мрат повече пенсии , за да намаля електората на БСП и на Радев . За това се моля всеки ден . По 20 000 заразени на ден , по 1500 да влизат в болници и по 1000 на ден да мрат . За два месеца и всичко ще се оправи . А дано . Чул ме Господ . Амин .

Отговори
3 6
ЮЛИЯ Р.

ЮЛИЯ Р.

04.11.2021 | 10:09

Кога за последно те прегледаха?

Отговори
6 4
А на теб

А на теб

04.11.2021 | 10:59

Кога за последно ти се празниха в устата? Явно много гълташ и за това си толкова куха . Гълташ ли за пари ? За един приятел питам . Дай тел.номер поне 100 човека днес ще ти се обадят и то НЕ ВАКСИНИРАНИ . Ще гълташ натурални ваксини . Гладна няма да остане . И само още нещо . Отзад даваш ли ? И после в устата да не ти се губи ароматът . Пак за един приятел питам .

Отговори
4 2
Първом ЧИФУТ

Първом ЧИФУТ

04.11.2021 | 08:34

Първото условие за да станеш СОРОСОИД е да бъдеш ЧИФУТ и ЮДА за да може да бъде щедро финансиран круйза ти из всички посоки на Света Нъл тъй С една работническа заплата на мама и тате И ето как с това бръщолевене човека се отплаща на менторите си

Отговори
10 3
Поредния

Поредния

04.11.2021 | 08:22

СОРОСОИД

Отговори
11 3
Поредния

Поредния

04.11.2021 | 08:19

СОРОСОИД

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?