Следвайте ни

Доц. Малинов: Това е първо полувреме на промяната, краят на мача предстои

viber icon

- Кога да очакваме нови избори - през лятото или наесен две в едно?

- Тази прогноза е редно да направим, когато видим по какъв начин ще бъде използван първият мандат за съставяне на правителство от ГЕРБ. Има възможности да се стигне до временно стабилизиране и правителство. Предсрочни избори обаче неизбежно ще има. В този парламент с тези предварителни заявки на лидерите не може да се удържи правителство за 4 години. Може да се стигне обаче до идея за правителство за година, за да се преодолеят последствията от пандемията. На ход първо ще бъде ГЕРБ.

......

Няма политически лидер в момента, който да има доверието да бъде кандидат-премиер

Партиите на протестния вот ще излъжат избирателите си, ако направят коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС

Нинова трябваше да хвърли оставка още в нощта на 4 април

......

- Доц. Малинов, кои са големите изненади на тези избори?

-  Най-приятната изненада е, че не се сбъднаха опасенията  за ниска избирателна активност. Това беше главното ми опасение, защото България имаше нужда от убедителен вот, от масово участие, тъй като кризата, в която сме навлезли, не можеше да се разреши чрез нелегитимни резултати.

Доволен съм, че партиите, които  олицетворяват протестния вот - Демократична България, Има такъв народ, се представиха отлично. Приятна изненада е и решителността на вота на гражданите за промяна. Доволен съм, че се сбъдна основната ми прогноза - че ГЕРБ ще спечели изборите, но няма с кого да преговаря за съставяне на правителство.

- Кой е реален победител на тези избори?

- Не бива да играем с тия думи, защото безспорният по всички формални критерии победител ГЕРБ по същество претърпя съкрушителна загуба. 

Пред нас се разиграва първото полувреме на политически мач, който няма как да завърши без второ полувреме. Промяната в България е неизбежна, но няма да се осъществи само с един ход.

-  Съвсем невъзможни ли са коалиции в този състав? Никакъв шанс ли няма офертата на Бойко Борисов за експертен кабинет?

- Дори мисля, че фактът, че Борисов направи тази оферта в този момент, още повече дискредитира идеята. Не може да правиш такива ключови предложения, когато си разбрал, че не можеш да бъдеш кандидат за премиер, което беше неговата цел. Така че няма как да погледнем сериозно на такъв ход - направен, когато си притиснат до стената.

По-скоро в момента в централи на партиите, които свързваме с протестния вот - ДБ, ИТН, може би формацията около Манолова, се оформя убеждението, че техните избиратели не са им дали мандат да правят коалиционна формула с партии от статуквото - ГЕРБ, БСП, ДПС.

Ако го направят,  моментално ще загубят избирателите си

Партиите на статуквото обаче в момента държат контролния пакет, без тях не може да се направи комбинация за правителство.

В момента или някой трябва да направи много сериозно отстъпление от предизборните заявления, или ще отидем на нови избори.  Но мачът не е свършил, второто полувреме предстои.

- Борисов в опозиция - печеливш ход ли е за досегашния премиер временно оттегляне?

-  Проблемът на Борисов е, че той се оттегля завинаги като кандидат за премиер. Той може да бъде лидер на партия, на парламентарната опозиция, но няма да може да се кандидатира повече за премиер. Когато това се осъзнае, смятам, че ГЕРБ има много възможности да действа в тази ситуация.

Така че промените започват отсега. Не може да не е мислено за сценарий, който беше най-вероятен от няколко месеца - че ГЕРБ ще спечели изборите, но няма да има партньори за съставяне на кабинет. Не мисля, че самият Борисов е неподготвен за това.

- Кой е най-вероятен следващ премиер? Възможно  ли е това да е Слави Трифонов?

- Не, не! Няма политически лидер в момента, който да има доверието да бъде кандидат-премиер и да събере мнозинство - нито Трифонов, нито Нинова, нито Христо Иванов. Никой не трябва и да опитва. Ако някоя от партиите тръгне с лидера си на преговори, тя иска да  провали мандата с  кандидат, който няма да получи подкрепа.

 

Да, възможно е следващият премиер да е експерт. Има прекрасни примери как се излиза от криза като нашата, която нито е уникална, нито е много тежка. Съвсем наскоро, даже два пъти, се разигра такава драма в Италия и премиерския пост бе зает първо от проф. Джузепе Конте, а в момента е Марио Драги, бивш шеф на Световната банка и председател на Европейската централна банка.

Това са хора, които решават проблема  в тежък момент

за Италия, когато партиите не могат да намерят успешната политическа формула. Има подобни примери и от Швеция и Холандия.

Квалификациите за експертни и програмни правителства са неточни.

 Предлагам много по-прецизна формула - кандидат за премиер, който не е политически лидер. Може да е бивш депутат. Жалко, че нямаме на разположение силни фигури -  бивши президенти, премиери, ползващи се с доверие, които да извадим в този труден момент. Но има други фигури - като се смени мисленето, ще се появи и името. Трябва да се разбере, че след Борисов не идва пак Борисов или Нинова, няма да е и Трифонов. Нямаме шеф на ЕЦБ, международен финансист, който да е подръка, но има няколко човека в България с биографията на проф. Конте, и то с политически опит.

Въпросът е можем ли да успокоим топката

Промяната е в ход, разместиха се пластовете. Избирателите дадоха ясен вот за алтернатива, те повече няма да дават подкрепа на правителства като предишното, няма да намалее подкрепата за новите партии. Въпросът е как с минимални сътресения да се върви напред.   

ГЕРБ има шанс да направи първата стъпка, макар за кратко, да бъде най-важната политическа сила, като поеме инициативата за нов мандат.     

Те могат да решат и да не участват в процеса, да се оттеглят в ролята на наблюдател. Надявам се обаче, че тоя сеирджийски симптом няма да ги обхване и ще се опитат реално да направят нещо, защото това ще е една от последните им възможности за спасение. Тенденцията е срещу тях и със сигурност ще загубят от бързи предсрочни избори.

- След краха на БСП трябва ли Корнелия Нинова да подаде оставка?

- Не мога да разбера как позволи БСП - една толкова сложна партия с големи възможности да бъде масова, да бъде хваната, опитомена, опростачена и фактически превърната в специфичен придатък на националисткия вот в България.

Цялото поведение на Нинова - персонално и идейно, беше дълбоко противно на част от левите избиратели. Тя се втурна да се състезава на терена на национализма и изостави съвременните леви идеи, ако изобщо ги познава. И този резултат не подобава на левица в европейска страна. В България има повече от 15 процента леви хора, но на БСП в този вид и тези проценти са много.

На тези избори БСП претърпя тежка загуба, но с решителност може да се надигне. Ще мине време, преди да си върне втората позиция. Но е абсолютно неясно поведението на лидера Нинова - от всяка гледна точка човек, който е твърдял, че е алтернатива на управляващите и ще спечели избори, а е трети, трябваше да подаде оставка, още на 4-ти през нощта.

- Помага ли разместването на пластовете на президента Радев, амбициран да спечели втори мандат?

- Мисля, че президентът Радев няма да бъде преизбран.  Част от протестите щяха да станат и без него, а част от избирателите, които са застанали зад протестния вот, никога няма да го подкрепят. Освен това той е човекът, който нанесе изключително тежък удар на БСП с цялостното си поведение през последната година. Той съсипа политическата платформа, през която можеше да бъде преизбран сравнително лесно. Може ситуацията да изглежда добре за него, но двубоят в България не е Борисов срещу Радев. 

- Колко сериозни промени ни предстоят?

- В момента ДПС слиза от политическата сцена като решаващ глас, като партия, без която не може да се формират мнозинства. Националистите не влизат в парламента - и това е събитие. Ако тези тенденции се задълбочат, ако ГЕРБ, БСП и ДПС продължат да вървят надолу, новите формации набират сила, това е вече пълен обрат.  Но това ще стане ясно при второто действие. 

Нямам съмнение, че тези избори са добри за България, въпреки че не създават видима формула за правителство, че могат да доведат до предсрочен вот. Тази промяна отдавна трябваше да започне и е толкова голяма, че явно не може да стане на един ход.

 

Визитка

Доц. д-р Светослав  Малинов е ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет. Един от основателите на ДСБ, депутат 40-ото НС през 2005-2009 г., два пъти депутат в Европейския парламент. Завършил е политология в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализира политическа теория в Осло и Ню Йорк,  има магистърска степен по политическа философия от университета в Йорк, Великобритания.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Алб11гфилма

Алб11гфилма

11.04.2021 | 08:24

Davaiii ma6i 11g.

Отговори
0 0
Нина

Нина

08.04.2021 | 18:38

Продажник, за който ние наивниците преди години гласувахме. Остава да ни убеждава, че ДБ са десни. Уяден мизерник, стремящ се пак към парите на Европейския парламент.

Отговори
4 1
Фкдк

Фкдк

07.04.2021 | 00:22

Този хитрец и продажник изкяри два мандата в ЕП които ползва да натиска за истанбулска конвенция, да сме приемали бежанци, да плюе по БСП и президента, че и от софийския университет заплата получава, октопод и гьонсурат и половина, пфу отврат.

Отговори
2 4
Превозвач

Превозвач

06.04.2021 | 08:49

Ти предаде българските превозвачи в ЕС, остави стотици семейства без препитание и днес ми говориш за демокрация и смяна на модела

Отговори
13 4
Какво  искаш

Какво искаш

06.04.2021 | 09:12

Погледни го само какво излъчване има. Надменен безплоден диктатор.

Отговори
11 4
РАБОТА! РАБОТА! РАБОТА!

РАБОТА! РАБОТА! РАБОТА!

06.04.2021 | 08:49

Много срамна работа за ГЕРБ!

Отговори
9 7
Какво  искаш

Какво искаш

06.04.2021 | 09:15

От позицията на силата да развяваш бял байряк,от това по голям срам няма.

Отговори
6 5
Георги

Георги

06.04.2021 | 08:06

Напред , Българи, промяната започна, стига с това робство на ГЕРБ!

Отговори
11 11
Поредният

Поредният

06.04.2021 | 07:50

Майкопродавец, засука ръкави. Без Нинова сега, ще има коалиция ГЕРБ-БСП. И след това знаем, ала "Орешарски". Опростачването започна от назначените десни. Днес берем плодовете им. Наглеци!

Отговори
9 9
Христо Иванов

Христо Иванов

06.04.2021 | 07:44

„Трудно започва да се очертава една нова, по-добра, по-голяма, възможна България.Това е една България, в която Бойко Борисов може да продължи с административния си, финансовия си и корупционния си ресурс да печели избори, но може да загуби властта. Това е ясен сигнал, че българите са готови да се освободят от страха на тази машина. Въпреки хаоса на ЦИК, плашенето и мачкането, излизаха и гласуваха“,

Отговори
14 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?