Следвайте ни

Доц. Кунчев пред "Марица": Норките може да провалят всички ваксини срещу Ковид

viber icon

Нова драма покрай пандемията с коронавирус разтревожи учените и изправи на нокти защитниците на животни. Проучвания разкриха, че норките се заразяват с COVID-19 от човека, след което у тях вирусът може да мутира, да премине пак сред хората и това да направи ваксините неефективни. Първа Дания обяви, че ще избие всички 12 милиона бозайници от този вид в страната в името на битката със заразата, но после властите дадоха заден. Вчера обаче гръцкото министерство на аграрното развитие и храните съобщи, че ще умъртви всички норки в една ферма за отглеждане в град Козани, след като сред животните е бил открит коронавирус. В още две ферми в Северна Гърция са установени норки със симптоми, взети са проби и се очакват резултатите. Ако те излязат положителни, животните и в тях ще бъдат умъртвени. В България има две ферми със 130 000 норки, в които животните се отглеждат за производство на кожа. „Марица“ потърси по този повод  главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

- Доц. Кунчев, какво става с тестовете във фермите за норки у нас, след като Дания откри масово заразени и смяташе да избие милиона животинки?

- Няма открити заразени, но получавам предварително доклади от Европа и данните от последния са притеснителни. Положителните тестове показват наистина тотално изменение на спайк протеина при коронавируса в норките.

- Какво означава това, казано на прост език?

- Това е протеин, чрез който коронавирусът прониква в клетката. Означава, на практика, че всички изградени защити отиват на вятъра. Разработени ваксини, придобит имунитет в хората, които са прекарали COVID-19. Всичко започва отначало. Затова и ще се издадат заповеди за внимателно следене на персонала в двете ферми у нас, нищо че няма открити заразени норки. Те са до Ямбол и Стара Загора.

- Като споменахте ваксини, оптимист ли сте, че една от трите споменати от здравния министър Костадин Ангелов може да влезе в употреба, Лондон се готви да ваксинира първите застрашени преди Коледа?

- Не споделям подобен оптимизъм. Не виждам как ще се случи преди април. Не трябва да гледаме в момента на ваксината като на някакво спасение.

- Има много сигнали за неразбории с издирване на заразени и контактни с Ковид. Звучи като припомняне на „А“ и „Б“, но да уточним, трябва ли човек с позитивен тест да чака РЗИ, или да се карантинира веднага? Като че ли има неразбиране в обществото?

- Трябва, разбира се. Позитивният веднага да се изолира сам за 14 дни. Не е нужно да чака обаждане. Предвид завишения брой случаи РЗИ често не може да реагира веднага. Да, ако няма предписание от РЗИ, чисто юридически човек не носи отговорност.

- Същото важи и за първия му ред контакти – семейство, колеги в една стая?

- За първи ред контакти трябва проучване на РЗИ, но за споменати примери като семейството е ясно – трябва веднага карантиниране. Не е нужно да се чака. Иначе казусът е същият – без предписание от здравната инспекция не се носи юридическа отговорност. Опира до самосъзнание.

- Може ли да се каже, че се забелязва навлизане в плато на заболаяемостта от коронавирус след бурните темпове на покачване?

- Уви, не мога да направя такъв извод. Както споменах, единствената промяна е при процента на положителните тестове. Там има тенденция на задържане и навлизане в плато. За останалото, има накъде да растем, за съжаление.

- Какво имате предвид?

- Ами, примерът е с Чехия, където този показател е 1200 заболели на 100 000 население. Ние сме 513. Има накъде да катерим, дано не се случи.

- Четейки вашите анализи, най-притеснителен е този за смъртността спрямо броя случаи на COVID-19, вече приключили. Той е 9, което означава 9 починали на 100 души, преминали вече през вируса?

- Притеснително е, факт. Точно по този показател сме на седмо място в Европейското икономическо пространство. Има много фактори, които със сигурност влияят върху смъртността. Възрастовият състав на населението, колко болна е нацията, късното търсене на медицинска помощ. Но едва ли те обясняват всичко. Точно затова не съм съгласен, че едва ли не само при нужда от кислород трябва да се влиза в болница. Малко свободни тълкувания са. Ако сте с температура и двустранна бронхопневмония къде трябва да сте? В болница, естествено.

- България е в червената зона на почти всички европейски държави, които изискват тест, карантина, код и какво ли още не. Докато ние сме въвели ограничения за много малко страни в света. Нормално ли е това и не трябва ли да се промени, тъй като се задават празници и мнозина българи ще се приберат от чужбина?

- И това е факт, аз отдавна съм казал мнението си, че Европа трябва да разработи единна схема за придвижване на хората, тъй като вече всички без Финландия са в червената зона. Няма съществена разлика в ситуацията, както отбелязах. Няма никаква логика в настоящата ситуация.

- Между нас казано, не че е препоръчително пътуването, трети полет на сестра ми от Лондон за декември се отменя за последните дни?

- Не е препоръчително, да. А представете си какво ще се получи, ако си пристигнете, а отменят полет за връщане. Не ми се мисли. И аз имам сестра в Англия, знам какви мерки има там, как ги следят.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

пандемия

пандемия

16.11.2020 | 14:52

Доц. Кунчев, ама той КОВИД 19 така е замислен и създаден - като се изработят ваксини и всички се ваксинират, изведнъж да се появи мутация, за която ваксините не действат. Така беше и с пандемичния (свински) грип. Тази биологична война който я е започнал, няма скоро да я приключи. (докато не унищожат всички секретни биолаборатории по света)

Отговори
2 0
Б.М

Б.М

15.11.2020 | 22:54

Как решихте да унищожите нещо без един аргумент.Кое изследване го доказа?Защо министъра на храните в Дания Mette Frederiksen се извини публично,че е сгрешил с това изявление!И сега отпадна масово унижаване и там!

Отговори
4 0
Природозащитник

Природозащитник

13.11.2020 | 23:54

Сега норките са нарочени. Преди бяха прилепи,змии ,дали няма да дойде ред на човека???? Целият цирк цели едно - изтребване на хора,после войни и някой държави се изпаряват. Конспирация??

Отговори
5 0
Ами  сега?

Ами сега?

13.11.2020 | 23:09

Малко по рано бе обявено че България внася Тринайсе милиона ваксини.И норките на Доц. Кунчев ги правят ненужни. Някой страхотно забогатява и това няма кой да го види.ВЯрвам само на Муравей Радев който миналата година по това време Предупреди какво време идва.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?