Следвайте ни

Доц. Йордан Йорданов: Може да докараме западняци със социален туризъм

viber icon

- ​Гръцкият туроператор „Музенидис Травъл”, който държи 70% от почивките на българи в южната ни съседка, е във финансово затруднение и спира да приема заявки за тази година. Това ще върне ли част от българите по нашето Черноморие?

- Тази ситуация може да се окаже плюс за нашия туризъм, но и трябва да имаме предвид какви хора пътуват за Гърция. Тези българи, които висят с часове по границата, не бива да ги разглеждаме само като туристи. Като социален статут над 50% от тях имат имоти в Гърция. Там съм срещал наши хора, които хем са на далавера от туризъм, хем от недвижими имоти. Има такива, които 10-15 години са там. Но все пак проблемът с гръцкия туроператор дава нов шанс българите да преоткрият нашето море.

 

- Ще има много фалити, защото случайни хора превзеха туризма

- Да вземем пример от Гърция, където свалиха данъците за имоти на чужденци  

- По време на Желязната завеса докарахме Пиер Карден и Франц Бекенбауер на нашето море, а сега сме пълен провал

 

 - Доц Йорданов, предричате куп фалити в нашия туристически бранш след този сезон. Кои ще са ударените?

- Ще фалират случайните хора, попаднали в туризма. Аз работя със студенти и винаги ги уча, че в туризма не може да се работи на ниво приказки - колко красива е България и какви високи планини има. И им задавам задачи, с които да ме убедят да купя продукта им. Че си струва да дойда тук, а не в Хърватия! Ако това не можеш - фалираш. В момента ме канят за консултации в изградени комплекси, хвърлили са по 8-10 милиона и питат: Всичко сме направили, ама не върви!

В бранша навлязоха цели общности, които не са от професионалните гилдии

Сега си давам сметка колко интелигентно е било менажирането на "Балкантурист" и "Интерхотели" навремето… Това са брандове, които още ги помнят в Европа. Не може да обясниш, че е имало Желязна завеса, а Франц Бекенбауер да бъде на Златни пясъци с отбора на Западна Германия, който е световен шампион. Как става това в 1974 година? Ами това да докараш Пиер Карден да направи първия си магазин в Източна Европа! Лариса Горбачова го искала, но в Съветския съюз имало проблеми. Отива в Париж бай Коста Ангелов - генерален директор на "Интерхотели". В събота и неделя го карат на гости на един френски фермер, който му казва: "Утре отивам един месец на балнеосанаториум". "Ами кой ще ти гледа кравите?" "Съседът!" "Ние имаме синдикат на фермерите „Агрикол” - той ни урежда." И бай Коста му казва: "Ако ви осигуря 30% по-евтин пакет услуги, ще дойдете ли в България?" "Никакъв проблем!" След два дена Пиер Карден прави дефиле в Париж, за което нашият търговски аташе винаги има покана. Отиват с Коста Ангелов на дефилето. И там канят Пиер Карден и уреждат магазина в София. А той води след малко една баронеса, която казва, че са заинтересовани. Тя пък урежда полети на Air France до България. 120 000 френски фермери почиват в България следващите години. Тази история обаче се прави само от професионалисти с по 3-4 езика, които знаят какъв е този бизнес. А не като сегашните.

- Доц. Йорданов, Русия възстанови полетите до България. Лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов обаче бе обвинен официално в шпионаж в полза на чужда държава. Може ли при ново изостряне на отношенията да загубим руските туристи?

- Много се натягаме! Първо американците ще фалират около 200 фирми по закона "Магнитски". За да ударят двама, хиляди ще останат без работа. Това раболепие разгонва фамилията на обикновения човек. Руснаци тази година ще има, но бройката не може да бъде голяма. Първо - защото влакът вече върви, а ти си вече в юни! Второ - Турция трябва да направи някакви много фатални грешки. Там има едно ръкостискане между президентите Путин и Ердоган, което означава милиони руснаци там. А България има 550-600 хиляди рускоезични имота.

- Недоволни туристи твърдят, че по родното море се сблъскват със собственици, които имат манталитет на кебапчии и гостилничари?

- Аз използвам една друга дума - кръчмаро-камериерски манталитет. Голяма част от тези хора аз ги познавам, защото са от моята генерация. Помнейки ги добре, аз знам, че бяха от службите. Това са повечето собственици на сграден фонд от хотели сега - може би 85% от всички в бранша. Или са били във властта като министри и депутати, или са били президенти и премиери. Всеки депутат у нас е с хотел! Тези хора спънаха професионалистите в сектора. Те задръстиха бранша, карат се помежду си, не могат да направят кооперация.

Ако му дойдат повече туристи, няма да ги прати при съседа си, а при конкуренцията

Това е манталитетът на простотията! И правят това от години. С покойния Стефан Шарлопов бяхме близки - дори аз избрах мястото къде да бъде хотелът му в Сандански. Парковото лечение за хора със заболяване на горните дихателни пътища е част от курортологията на Германия, Чехия, Словакия и т.н. Вместо да ходим в чужбина и да лекуваме леля Гертруде и чичо Ханс, или Наталия и Сергей, можем да ги обслужваме тук. Как да стане? С Летище Пловдив решаваме проблема и човек с пациентска мрежа в Мюнхен може да я премести в Пловдив. Вижте какво стана с "Капана"!

Красотата в момента работи за Пловдив

И обясних това на един наш магистър, който от 20 години лекува пациенти в Германия. Може да вземеш два етажа в зарязаните комплекси, да викнеш 5-10 души от Германия и да обслужват твоята пациентска мрежа. Дали ще караш германските баби до Баня до Карлово или Хисаря - пак е в този район. Хърватия прави точно това - сваля немските туристи в Загреб и ги търкаля целогодишно по ръбестия им бряг. Унгария няма море, няма планини, а прави 12 милиарда от туризъм. В този бизнес има можещи и неможещи.

- Защо имаме хотелиери, които смятат, че с персонал на минимална заплата може да се върти успешен бизнес?

- Един известен пловдивски хотелиер с мастодонти по морето само за три години успя да демотивира огромно количество млади хора. И те могат да сравнят унижението да работят за него с това в нормалните страни. И повечето ни кръчмаро-камериерски хотелиери са като него. В трети курс моите студенти работят в Щатите между Санта Моника и Монтерей. И когато са 4 месеца в онази друга среда,

тези деца никога няма да се върнат при нашия хотелиер.

Като дойдат да учат при мен, аз ги посрещам със „Здравейте, чорбаджии!”. Нашите деца бързо осъзнават, че са родени в държава на собственици и че американската мечта е ипотечна. Така инвестираме в икономика на самочувствието. Това са нови генерации човеци. И показвам на тези деца къде са парите - има 120 хиляди баби германки, които имат имоти тук. 10 хиляди да приемеш на месец, ти трябват 4000 души персонал. Къде ще го намерите този персонал в момента в България? До 3-4 години тези хора, които са си купили имоти, ще станат 300-400 хиляди. И никой не говори за тях. 25-30 хиляди са италианските граждани. С 600 евро в Южна Италия и една инжекция не можеш да си удариш. А тука с 1200 лева 4-5 души си взимат едно четиристайно апартаментче в „Овча купел”, намират 1-2 млади момичета да ги водят по моловете и на почивка. Казва се социален туризъм и той тръгна тук. В Гърция на собствениците на имоти от Западна Европа им смъкнаха данъците до 7%. А нашето министерство на туризма не е и чувало за това.

- Говорите много за лошия имидж, който сами си правим. Защо не виждам новини за джипове на плажа в Испания - вероятно и там стават такива работи?

- Това е, понеже нямаме устойчивост в приоритетите. Не развиваме целогодишни форми на туризъм, а сезонен - 2-3 месеца лято и още толкова зима - целият ни туризъм е 4 месеца. Централноевропейските държави, които нямат море и са ни донори за курортите ни, ни се усмихват, защото правят обороти от туристическа дейност немислими за нас, а ние с всичкия си ресурс го пилеем и си вкарваме постоянно автоголове. Това е на корпоративно, браншово и на какво ли не ниво. Казах ви какво смъкване на данъците обявиха в Гърция за тези, които имат имоти. Унгария, Чехия, Словения са развили цели сектори в туризма, свързан със семействата с деца. Най-големите недоразумения обаче са тук. Бях общински съветник в Столична община при Йорданка Фандъкова, а преди това и при Бойко Борисов. Опитвах да им обясня, че градът има нужда от поне 12 аквапарка върху минералните си извори. А в цяла София находищата са 22! Една от световните марки безалкохолни напитки, която има завод в Костинброд, обяснява на клиентите си, че продава продукт с „вода от джакузито на Константин Велики”.

 

Доц. Йордан Йорданов е завършил УНСС през 1977 г. със специалност "Управление и планиране на националното стопанство". Заместник-председател е на „Сдружение туризъм”. Работи в Министерството на икономиката и в Централния кооперативен съюз. Доцент е в катедра „Икономика“ на Факултет „Стопанско управление“ към Лесотехническия университет и преподава алтернативен туризъм и стопанско управление.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

намръщенЪ

намръщенЪ

25.06.2021 | 14:50

Все тия от туризма са недоволни и мрънкат. Вярно, формират голямата част от БВП, но кой друг отрасъл беше с 9% ДДС преди Covid-а? Само те, хрантутници мръсни. Бой по каската, никаква милост за тях

Отговори
2 2
Роро

Роро

25.06.2021 | 14:39

Да дадем на чуждите туристи и по някой лев на изпроводяк та пак да дойдат :)

Отговори
4 0
Тошко

Тошко

25.06.2021 | 10:45

Руските туристи могат да ни донесат само "Индийския щам" на ковид, който в Русия в момента е силно разпространен!

Отговори
10 9
западни духачи

западни духачи

25.06.2021 | 13:17

Що бе, ще им духаш ли, че се претисняваш, какво ще ти докарат?

Отговори
3 3
намръщенЪ

намръщенЪ

25.06.2021 | 14:48

Колкото по-далеко тия от бившия СССР - толкова по-добре! Да си вземат и Альоша, че ми боде очите

Отговори
3 3
Даскал у килийно

Даскал у килийно

25.06.2021 | 09:43

То и Източногерманците фърчаха с Трабантите да си пекат телесата у България Но сега Трабант да видиш си е цяло чудо И Доценчето си живурка в ерата на Трабанта А направете сметка какво преподава кой учи и на какво ги учи И що Туризма ни реве

Отговори
7 7
Киро

Киро

25.06.2021 | 10:21

Глупости. По време на соца идваха богати германци, а сега бедни.

Отговори
8 4
tтърузма

tтърузма

25.06.2021 | 09:42

е най лошото нещо да се концентрираш . имате земи фабрики производство трябва не Вируси осители и убийци!

Отговори
2 3
Складажия и шофьор

Складажия и шофьор

25.06.2021 | 08:49

Доцента много разбира от туризъм, пък работи преподавател в университет. И аз много разбирам от футбол, ама работя складжия и продавам маркучи. Акъл мога да давам за футбол, политика и други сезонни дейности.

Отговори
9 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?