71

Доц. Иво Инджов: Служебният кабинет вади скелети от гардероба на Петков

С предложението си за референдум Слави иска да привлече избиратели от президента Радев

Служебният кабинет вижда като враг предходното управление, вместо да търси  последователност

Русия и "Газпром" може да ни поставят на колене в пика на енергийния сезон, заявява експертът  по политически комуникации

 

- Доц. Инджов, казахте, че може да има ескалация на протестите на „Дондуков” 2. В момента обаче аз не виждам там много хора.

- Ескалацията на протестите е напълно възможна, ако служебното правителство направи решителна стъпка да тласне България отново в лапите на „Газпром”. Това ще рече то да проведе разговори с компанията за подновяването на газовите доставки в рамките на съществуващия договор до края на годината.

Енергийният министър /Росен Христов - б. р./ каза, че желанието на българската страна е неизползваните количества да се прехвърлят за следващата година, което е допълнително обвързване с един енергиен гигант, който се явява оръжие на Кремъл в хибридната война.

- Русия вчера спря изцяло газа по „Северен поток 1” за Германия.

-  На този фон има два основни риска, ако се реализират плановете на служебното правителство, а то вече не ги крие. В началото шикалкавеше, че „Газпром” е последният вариант за спешната газова диверсификация. Първата опасност е, че дори да бъдат възстановени доставките от „Газпром“ при неговите условия, ако при конкретен повод България заеме силно критична позиция спрямо Русия заради Украйна, газоподаването може да бъде спряно под някакъв технически предлог. Така страната ще бъде поставена на колене в пика на енергийния сезон.

Другата голяма заплаха е, че ако сега се споразумеем с „Газпром” да се изпълнява договорът до изтичането на крайния му срок с конвертиране на валутата в рубли, намаляват шансовете на България да спечели арбитража, какъвто би трябвало да иска страната ни заради преустановените доставки. Така няма да имаме реално основание за иска.

В резюме - ако служебният кабинет направи решителна стъпка към „Газпром“, очаквам ескалация на протестите. Макар и сравнително малобройни, те вече свършиха добра работа, защото министър-председателят Гълъб Донев обяви публично, че България не възнамерява да сключва нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор с „Газпром” и оставя тази тема за следващото редовно правителство. Освен това се активизира  работата на служебния кабинет по интерконектора с Гърция.

В началото те направиха всичко възможно да замотаят своевременното му откриване, но под натиск ревизираха поведението си. Това, което създава голям проблем, е, че при договорени 7 танкера за американски втечнен газ взеха само един, без да могат да обяснят убедително защо го правят. Очевидно има поне някакъв опит за геополитически завой към Русия, на този етап с икономически средства.

- Освен темата „Газпром”, която ще раздели българите, делението русофили-русофоби ли е другият голям проблем?

- Темата за „Газпром” включва и по-широката - за разделението между русофили русофоби. Темата за газа ще доведе до мобилизация на електората на „Демократична България”. „Продължаваме промяната” имат друга основна тема, макар че отстояват позицията си по отношение на „Газпром”.

Те обаче ще акцентират повече върху продължаване на борбата с корупцията, респективно извършване на работеща съдебна реформа и продължаване на политиката за постигане на „леви цели с десни средства“. Това е така, защото се опитват да съберат по-центристки, включително и лявоцентристки електорат.

Особено при лявоцентристите има и доста русофили, които считат, че няма нищо лошо още известно време поне да си общуваме с „Газпром” и да сме партньори, ако противното би означавало скъпо „топло“ през зимата.

- Има ли опасност президентът Радев да настрои електората срещу себе си заради позицията на кабинета за "Газпром"?

- Все още не е имало силен протест срещу президента, но има много доказателства за масово разочарование на хора от центристкия, либералния и умерено десния спектър, които гласуваха против Борисов, и част от тях искрено обясняваха, че подкрепят Радев, защото виждат в него символ на борбата с корупцията и модела на „завладяната държава“.

Сега тези активни политически граждани  са искрено разочаровани, защото критиките на президента към редовното коалиционно правителство /на Кирил Петков и Асен Василев - б. р./ започнаха едва ли не от първия ден и бяха много повече, отколкото критиките му към третия мандат на Борисов и ГЕРБ. Сега виждаме, че назначеното от президента служебно правителство се опитва да вади несъществуващи скелети от гардероба на своите предшественици.

Не че нямаше проблеми в работата на кабинета „Петков”, но задачата на един служебен кабинет не е да сменя външнополитическата ориентация на България - каквато опасност виждаме, ние политическите наблюдатели, а чисто и просто да решава текущо кризите, да подготви изборите и да успокои, доколкото може, страховете в обществото.

- Като експерт по политическа комуникация как ще обясните действията по редица важни въпроси на служебното правителство?

- Очевидно служебният кабинет вижда като враг предходното управление, вместо да търси една дългосрочна последователност с елементи на здравословна корекция, разбира се, във вътрешната и външната политика на страната. Не знам доколко министрите искрено вярват, че е имало „разруха“, или чисто и просто вадят отделни проблеми  с пропагандна цел, защото имат такава директива.

С действията си те постигат бумерангов ефект - в обществото и сред специалистите все повече започва да се дискутира дали въобще е необходимо да съществува институтът „служебно правителство”.

- Политолози казват, че премахването на института служебно правителство може да стане с лека промяна в конституцията. Така ли е?

- Да, би могло да се премахне и без да се свиква Велико народно събрание. Но не бива отново да залитаме в крайности. Може би на този етап, особено с оглед на политическата култура в България и липсата на траен диалог между политическите сили, служебното правителство трябва да остане като възможност в средносрочна перспектива, но задължително трябва по-ясно да бъдат разписани неговите правомощия, за да не злоупотребява с тях.

Представете си ако пък ги нямаше предходните две правителства на президента Радев и кабинетът в оставка на Борисов подготвяше изборите не само за 4 април, но и тези през юли и ноември, какво щеше да се случи. В страна като България - поне на този етап, служебното правителство може би трябва да остане.

- Референдумът на Слави Трифонов последна сламка ли е за ИТН?

- Удавник за сламка се хваща! Няма условия за такъв референдум най-вече защото партията, която го предлага, се дискредитира в очите не само на своите избиратели, които рязко намаляват, но и на хората, които симпатизираха на идеите на предходния референдум. Тогава имаше масово гласуване и за една бройка решението му не се превърна в задължително.

Експертите по конституционно право казват, че новопредлаганият референдум би бил противоконституционен. Според мен лансирането му е опит да привлекат избирателите на президента Радев, който все още има най-висок рейтинг в страната, но не участва в парламентарните избори.

Искането за президентска или полупрезидентска република обаче стои като екстравагантна кръпка върху набръчкания имидж на ИТН в момент, когато според социолозите има голяма вероятност тази партия да не влезе в следващото НС.

 - В тази връзка какви са шансовете на партията на Стефан Янев за изборите?

- Инерционният  ефект от високото му одобрение като министър на отбраната сред част от българите, когато нарече войната в Украйна „специална военна операция” и се обяви против доставка на наши оръжия за Киев, се изчерпи преди доста време. Има слоеве в обществото, които подкрепят такава позиция, но с течение на времето се видя, че само с политически лозунги и това да се обявиш за консерватор нещата не се получават.

В България има много консервативни политически сили - трябва да кажеш какво точно искаш да промениш, трябва да има основна сюжетна линия в кампанията и запомнящи се лица около лидера. Дори да влезе в парламента, партията на Янев няма да е сериозен фактор.

 

Доц. д-р Иво Инджов е преподавател по журналистика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и експерт по политически комуникации. Има издадени няколко книги по проблеми на медиите и журналистиката. Работил е като журналист в различни печатни медии.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
Електра

Електра

06.09.2022 | 08:50

Ако тези мошеници, като Баджанака на Радеф, Сталиниста ПедеРашков, и чи.фута със звучното българско име Лорер, са умните и красивите, халал да им са на червените дебили. На всички вече стана ясно, че без ППтата, или така наречената "Партия на Посредниците" и на Кирчо и Кокорчо, както и БСПдирастите на Гнома, Ристю и Краднелия, всички други партии са приемливи за управлението на държавата. С една дума, без психо десните и психо левите ортодоксални комуняци, другите горе долу стават...

Отговори
1 1
Евро Дикоф

Евро Дикоф

06.09.2022 | 08:47

Иво Минжов дослоро обслужване баба Клара Маринова устно, което го прави доказан БСПеераст...

Отговори
1 0
Ани

Ани

03.09.2022 | 11:13

Ако има протести ще са за повишената инфлация която е резултат от недекватното управление на Кирил Петков и Асен Василе и да не пропсна другите крадци от 1989г до сега. Уж управляват и мислят за Бъглария ,а трупаме дългове и сме най-бедни в ЕС. Как да ми харесва САЩ и ЕС как нямам нормален живот и нека не ни срвняват с страни от Африка,че сме били по-добре от тях.

Отговори
10 2
Платен нещ@стник

Платен нещ@стник

03.09.2022 | 10:46

Да се линчува с камъни , неговата майка продажба . Ай Марицата да ходите при вашия колега в гробищата . Продажни нещ@стници . Децата в ръцете да ви пукнат .

Отговори
2 7
ДРУГАРЯ ХЕГЕМОН

ДРУГАРЯ ХЕГЕМОН

03.09.2022 | 10:43

КАКТО КАЗВА ДРУГАРЯ ТРЮДО - ВСИЧКИ! ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ БЛАГАТА НА СЪВРЕМЕННАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ :)

Отговори
0 2
ДРУГАРЯ ХЕГЕМОН

ДРУГАРЯ ХЕГЕМОН

03.09.2022 | 10:41

ЗАБАВНО Е. ЧЕ БЕЛИТЕ НЕ МОГАТ ДА ЖИВЕЯТ НА ТОПЛО БЕЗ КЛИМАТИЦИ. АМА КАТО НЯМА ГАЗ? :)

Отговори
1 2
ДРУГАРЯ ХЕГЕМОН

ДРУГАРЯ ХЕГЕМОН

03.09.2022 | 10:39

КЪДЕ И ДА БЕГАТ, СЕГА, ЩЕ ТРЯБВА ДА ОСВОБОДЯТ ТЕРИТОРИЯТА ;)

Отговори
1 2
ДРУГАРЯ ХЕГЕМОН

ДРУГАРЯ ХЕГЕМОН

03.09.2022 | 10:38

НЯКОЙ ДА Е ВИЖДАЛ ЕДНИ ТЪ ПИ, НО! НЕБЛАГОДАРНИ П С Е Т А ? ИЗБЕГАХА ОТ ДУНАВСКИТЕ БЛАТА, МРЪСНИТЕ Ж И В О Т Н И !

Отговори
1 2
ДРУГАРЯ ХЕГЕМОН

ДРУГАРЯ ХЕГЕМОН

03.09.2022 | 10:36

У БЛАТАТА БЕЗ НАФТА И ГАЗ ИМА ЕДНО РАЗВЛЕЧЕНИЕ - БОЯРИШНИК! И ДЪРВЕНИ НАЛЪМИ :)

Отговори
1 2
ДРУГАРЯ ХЕГЕМОН

ДРУГАРЯ ХЕГЕМОН

03.09.2022 | 10:33

ПАПУ АСИТЕ СА СЕ РАДВАЛИ НА ЖИВОТА ХИЛЯДИ ГОДИНИ И ЩЕ МУ СЕ РАДВАТ ОЩЕ ТОЛКОВА ЗА РАЗЛИКА ОТ УМНИЦИТЕ, КОИТО СА СЕ ЗАВРЕЛИ НА СЕВЕР У БЛАТАТА :) МНОГО УМНО! :)

Отговори
1 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?