49

Доц. Георги Йорданов, зам.-министър на здравеопазването: Да създадеш лекар е по-скъпо, отколкото да направиш мерцедес

Без спешна реформа здравната система е на приключване, убеден е медикът

Има нови лекарства, които гарантират в 60 процента от случаите безсимптомно протичане на ковид инфекцията

 

- Г-н Йорданов, как се чувствате на новия пост като заместник-министър?

- Административната работа и управление не са ми чужди, но новото е пандемията, която изисква бързи, оперативни решения.  Освен това екипът е нов, говоря и за министерството, и за Министерския съвет, и за парламент. Трябва да се уточни начин на комуникация и вземане на решения. На всичко отгоре трябва да се гласува нов бюджет на НЗОК, който да отговори на политическото споразумение, на приоритетите. Така че има много проблеми и работа, работа, работа, както се казваше в един партиен девиз.

- Шеф сте и на Пандемичния щаб, а там винаги сте виновни?

- Точно така. Ние не срещаме проблеми с медицинските мерки, защото те са ясни. Проблемът е, че българското общество не е готово да спазва мерки, които по принцип ограничават социално общуване, възможност за  работа, образование на децата. Наясно съм, че това е въпрос на национален характер и манталитет, но без разбиране от обществото не можем да се справим с кризата! Със здравни инспектори и полиция не става! Само заедно може да преодолеем пандемията.

- Всички се питат най-вече кога може да се очаква локдаун?  

- Прогноза не искам да правя. Знаете, че при голям ръст на заразени въведохме комплексна оценка от фактори. Лъч светлина в тунела е това, че за разлика от делта варианта -  омикронът не слиза в дробовете. Поне такива са първите наблюдения. Не че е лека инфекция, но не застрашава толкова много физическото оцеляване на хората. Така че контролираме и анализираме процесите. А изводът е, че трябва да засилим и извънболничната помощ, защото при този вид протичане може да се справим често и само с амбулаторно или домашно лечение. И тук добавям много важно нещо - трябва непрекъснат контакт със здравните власти. Подчертаваме, зеленият сертификат не е задължителен. Нито ваксините. Но те помагат за по-лекото протичане и за оцеляването на човека. Моля обществото да ни подкрепи! Осигурени са ваксини, тестове, въпреки проблемите с тези за децата, те също вече са набавени. Същото важи и за най-новите лекарства, които гарантират максимално бързо и ефективно справяне с инфекцията. А не е лесно, защото всички страни ги искат.

За тези моноклонални антитела ли говорите?

- Не само. Има и нов препарат на „Мерк“, и на „Пфайзер“, които сме поръчали.

- Доколкото съм чел, те помагат в лека форма?

- Точно така. Ако се вземе навреме в продължение на пет дни, гарантира в 60 процента от случаите на практика безсимптомно протичане на ковид инфекцията. Предназначени са за домашно лечение.

- Не са ли скъпи?

- Скъпи са. Единият вариант излиза към 2500 лева. Правителството отделя достатъчно пари. Миналата година са дадени 700 милиона лева за битката с ковид от медицинска гледна точка. Всичко е скъпо. Отделно са социалните мерки. Те са не по-малко важни.

- За 2500 лева, предполагам, ги закупува държавата, защото като цена на пазара е непосилна?

- Точно така. Купува ги Здравната каса. Има изградена програма, като след предписание „пакетът“ лекарства излиза между 50 и 70 лева. Говорим за три групи лекарства, които ги поема Здравната каса. Проблемът е, че личните лекари отказват да ги предписват. Имаме проблеми. Но вече виждам ново мислене, поне в тяхното ръководство.

- Защо отказват?

- Считат, че са претоварени, има и други причини, но нека не влизаме в излишни детайли. Тези три групи лекарства са финансирани от НЗОК и новите препарати ще бъдат включени в тях. Говорим изцяло за домашно лечение, при болничното е съвсем друга системата.

- Моят личен лекар, няма да споменавам поликлиника, единствен ваксинира на етажа. А не са малко лекари, все пак говорим за централен софийски ДКЦ, просто не им се занимава?

- Основният проблем е да убедим хората да се ваксинират и да улесним достъпа до личните лекари. Българинът вярва на своето джипи. Разчитаме на личните лекари. Да, те са твърде претоварени. Почти всички изкараха ковид, няма начин. В техните структури се получават пари, които хората смятат за заплати, а не е така. Това е бюджет, има много административна работа. Трябва да бъдат осигурени медицински секретари, които помагат на личния лекар в немедицинската дейност. Тези колеги, които имат много пациенти, си намират персонал. Много са нещата. Опашките пред кабинетите са големи. От друга страна - лекарите трябва да осигурят между 6 и 20 пациенти в зависимост от броя дози, които съдържа флаконът за съответната ваксина. Разбирате, че у нас да осигуриш 20 пациенти, които да дойдат в един график през половин час е изключително трудна работа.

- Бих казал невъзможна?

- Приели сме, че важното е да ваксинираме хора, а не да търсим отговорност за бракувани дози. Разбирам личните лекари, ваксинацията не им е основна дейност. Отделно покрай пандемията са затрупани с консултация по телефона. Стимулирани са с по 10 лева на ваксиниран. Но не са само  парите. Здравният персонал е към края на силите си. Не само личните лекари, но и колегите в болниците непрекъснато отпадат поради заразяване. Към края на чисто физическите сили са! Как се карат две дежурства поред! В малките болници лекар и сестра се грижат за 50 души! Ами наличието на скенер и друга техника...

- Пловдив, София, Варна горе-долу се справят кадрово, но в някои региони е трагедия. Като заместник-министър как ще се опитате да спрете огромния теч на специалисти към чужбина?

- Този проблем не е само на България. Всеки иска можещ кадър. Навремето, когато започвах своята работа като медик, имаше около 17 000 лекари в България. Хората бяха доволни, защото тези лекари бяха сравнително равномерно разпределени географски. Сега обаче има зони в страната, където са останали на практика само общопрактикуващи лекари, но специализираната помощ е трудно достъпна. Оказва се, че според БЛС има 32 000 лекари в България! Кадровият проблем не са толкова лекари, зъболекари и фармацевти. Липсата е най-вече при специалисти по здравни грижи и основно медицински сестри. Последните са намелели почти 2,5 пъти сравнение с това, което беше навремето. Но да кажем, наполовина са от необходимото. Тази професия стана немного мотивираща за младите, защото изисква грижи, а не е най-добре платената. Другите страни предлагат на сестрите отлични условия. Дори не ги лицензират, а ги пишат като помощен персонал в социалните домове. Заплащането е 2,3 пъти по-добро, с извънредния труд и нагоре. Младите почти ги няма, защото бягат в чужбина. Остават хора в предпенсионна или пенсионна възраст, като последните работят на добра воля. И изпитвам недоумение какво ще правим, ако се оттеглят. Правим каквото е възможно. Вече е много по-достъпно образованието за медицински сестри. В момента пускаме програма, с която болниците да предлагат стипендии за сестри, които ще работят после определено време там. Но пък има протест, че така се ограничават лични свободи.

- Така беше в соцвремената?

- Да. Но не приемам изказването на бившия премиер Борисов, че германците правят мерцедеси, а ние правим лекари. Веднъж, производството на лекаря струва по-скъпо от мерцедес. Втори път, лекарят отива безплатно в Германия. И нашата бедна страна плаща за обучението им напразно. За радост, продължава да има интерес към професията. По двама-трима млади се борят за място в университетите. Медицината, денталната медицина, фармацията са сред малкото образования, които гарантират признаване на дипломата в цял свят.  

- Аз виждам все повече млади хора, които изкарват отлични пари от фармация и дентална медицина у нас, хич не им трябва да бягат?

- Не съм съгласен, дипломата не те прави специалист. Специалист ставаш след около 10 години здрава работа. Тоест, когато си на около 35. Тогава и НЗОК започва да му плаща за експертна дейност. Тогава вече са добре платени, ако не са мързеливи. И тук е важно да отбележа, че коалицията предложи мярката „Един лекар-един договор“. В минали години колегите протестираха, но започват да го приемат. БЛС също. Това разпиляване на здравния ресурс между различни заведения просто не прави ефективна системата. Хората оставят с впечатление, че става въпрос за гастролиращи печалбари.

- Тоест, един лекар ще има право да работи само в едно здравно заведение?

- Да. За целта трябва да се комбинира медицинската услуга, защото в момента се къса нишката, когато личният лекар ви прати в болница. И обратно - когато ви изпишат. Но ще уредим този процес законодателно. Още в 44-ия парламент всички партии се съгласихме, че в този вид здравната ни система е пред приключване. Нужен е тотален рестарт. Обществото се промени като изисквания, ние трябва да отговорим на това. За щастие, поне според мен има достатъчно пари в държавата за здравеопазване. Просто трябва да ги използваме ефективно, за изключим течовете.  Защото сега принуждават колегите да правят повишен оборот на пациенти, за да си осигурят необходимото заплащане. Идеята е това да бъде премахнато. Да въведем качество, естествено, и количество. Лекарят трябва да има спокойствието, че ще получава достатъчно, когато е концентриран върху работата си. А не да върти оборот. Както ни изкарват някои хора - да гледаме на пациентите като на портфейли.

- Позицията ви за НЗОК трябва ли да се демонополизира?

- У нас има две течения. Едното е за запазване на сегашния модел, който не изключва частния сектор. Другото смята, че демонополизацията до няколко частни каси ще повиши конкуренцията на здравния пазар. Аз съм привърженик на тезата, че този пазар е особен, не трябва да се гледа като на търговия. Средствата трябва да се разпределят централизирано. Първо, ние сме малка държава. Второ, децентрализирането води до това, че някои заведения избират само скъпата помощ. А останалото се хвърля на държавните и общински болници, чиито спешни сектори така или иначе не могат да върнат пациент, дори когато не е здравноосигурен. Тези неща трябва да се регулират. Пациентът да получи еднаква помощ във всяка болница. И болниците да се конкурират на база качество, а не на достъпност. И тук имам мечта да облечем в закон дейността на периферните медицински заведения. Веднага давам пример с Девин. Местните се борят за своята болница и ние ги подкрепихме като политическа сила. Но Девин е 8000 души и са необходими на теория двама лични лекари. На практика обаче най-близката специализирана помощ е в Смолян - на 35 километра, или в Пловдив, там вече километрите са 90. Жителите на Доспат също са свикнали да използват Девин. Но там не могат да генерират необходимите средства. Затова трябва да им осигурим параклиника като възможност за съвременна образна диагностика. И за лечение там, където позволява. Ясно, за другите заболявания, например ракови, ще се търси лекар в Пловдив. Има и по-драстични случаи на разстояния, които трябва да измине болният в нужда - ако не се лъжа, рекордът е от Малко Търново до Бургас. И тук трябва още една голяма промяна. Да извадим лекарите и сестрите от линейките. На Запад ни се чудят как разхищаваме подобен ресурс. Ние сестри за хирургични екипи нямаме! Нужни са парамедици. Те имат една задача - да закарат пациента жив до болницата.

 

Георги Йорданов е доцент по образна диагностика. Доктор. Магистър по дентална медицина и здравен мениджмънт.

От 1999 г. до 2006 г. е общински съветник от квотата на БСП. Бил е директор на Районния център по здравеопазване в Пловдив. В периода 2011 г.-2014 г. е бил управител на МБАЛ „Св. Мина“ - Пловдив. От 2014 г. до 2017 г. е заемал длъжността изпълнителен директор на УМБАЛ „Пловдив“. Бил е народен представител в 44-ото Народно събрание и заместник-председател на Комисията по здравеопазване, избран от листите на БСП. В новото правителство е назначен за заместник на здравния министър Асена Сербезова. Определен е и за шеф на Националния щаб за справяне с пандемията от коронавирус.

234595

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?