2374
Следвайте ни

Доц. Георги Бърдаров: Когато нямаш доверие на държавата, не вярваш и във ваксините

viber icon

Страдаме от байганьовския комплекс на всяка цена да заобиколим закона

Българинът си е на принципа от нашата народопсихология: „Те ли ще ми кажат!”

У нас хора умират от болести, които в нормалния свят са лечими

 

- Доц. Бърдаров, сблъскваме се с един феномен - заобиколени сме от опасния коронавирус, а половината българи отказват да се ваксинират, други пък изобщо не вярват в съществуването на ковид. Какво е вашето обяснение?

- Започвам с обяснението, което мен ме притеснява най-много. Това е тоталното недоверие в институциите в България. Хората тук просто не им вярват! Хвърлете поглед във форумите, свързани с преброяването, и ще видите смайващи твърдения, като това, че едва ли не пак ще ни чипират. А преброяването е нормално и естествено нещо. Ниският процент ваксинирани идва от тоталната загуба на доверието в институциите в България. Те тук не са авторитет. Навсякъде в нормалния свят, където съм бил и аз, когато институциите казват нещо, хората им вярват. Разбира се - коректив е и гражданското общество. Второто обяснение е, че българинът си е на принципа от нашата народопсихология: „Те ли ще ми кажат!”. Не знам колко го има това в другите народи, но основното е недоверието в институциите. Оттам се получават всякакви спекулативни тези - чипиране и т.н. За да има една нормална държава, трябва да има доверие в институциите.

- Друг парадокс - българи идват от другия край на света, за да си купят фалшиви сертификати за 400 - 500 лева. Все едно четем за герои на Илф и Петров!

- Не само това - от друга страна, продаването на такива фалшиви сертификати е престъпление! То е абсурдно! Пандемии е имало в цялата човешка история и те са типично явление. Начинът за борба с тях е или създаването на стаден имунитет, или ваксинацията. Това да дадеш пари да си купиш фалшив сертификат, при условие че ваксинацията отнема две минути и е безплатна, е абсурдно. 

Аз не мога да го разбера и това ме поразява 

У българина е останала една ​ганьовска черта - той е все по-хитрият! Все ще намери начин да заобиколи закона. Само че това изхитряне е за сметка на собственото ти здрави и това на семейството ти. Това е друга черта от народопсихологията ни - ние ще вземем някакви пари и ще купим всичко.

- Чакаме ли демографски изненади в преброяването?

- Това също е доста спекулативно ​- видите ли, преброяването ще даде нещо сензационно и от това ще има някакъв политически акт. Това се прави във всяка държава всеки 10 години. Преброяването ни дава една по-пълна и цялостна картина на основните демографски процеси. А ние си ги знаем ​-България намалява годишно с 40 - 50 хиляди души. Знаем, че сме на едно от първите места по смъртност ​- не само в Европа, но и в света. В България ние акцентираме върху два проблема, които не са проблеми. Първо ​- ниската раждаемост. Тя е ниска, но тя в целия западен свят така върви. В Италия например е много по-ниска. Другото е намаляването на населението в абсолютни бройки. Да - то намалява, но не това е притеснителното.

Притеснителното е, че се променя самата структура на населението

 Дали сме 9 милиона или 5 милиона, няма толкова значение. Имаме драстичен вертикален демографски дисбаланс, който е нелогичен. Имаме една от най-ниските средни стойности на продължителност на живота. Ние сме предпоследни ​- само Латвия е след нас. И второ е застаряването на българите ​- липсва младо и активно население. Висока е и смъртността, беше 16,5 промила преди пандемията, което ни прати на първо място в Европа. Сега последната стойност, която имаме, е 18,2 промила. Гоним 20 промила смъртност - това е на ниво африкански и азиатски държави!

 - Възможно ли е с икономически мерки да се промени плачевната демографска картина у нас? Мнозина дават за пример Унгария, където насърчават с финансови бонуси раждането на повече деца. 

- В Унгария, където с чисто икономически мерки стимулират раждаемостта, мръднаха съвсем малко нагоре. Въпросът е, че даването на повече пари за всяко дете не е достатъчно. Трябва да се инвестира върху другите показатели. Мерките трябва да са към увеличаване на доходите и реализация на младите хора ​- тоест да повишим дела на младото активно население. Дори да раждат по 1 - 2 деца. Тук се спекулира, че всяка година са родени по-малко бебета. От 10 години раждаемостта у нас е абсолютно стабилна - просто намалява детеродния контингент. Намаляват хората, които раждат. Затова трябва да вдигнем тяхната бройка.

- С високия процент възрастно население ли се обяснява най-вече  високата смъртност?

- Не е само с това - в Испания и Италия средната продължителност на живота е със 7-8 години по-голяма, отколкото е в България, макар и там да има много възрастно население. Причината е акумулиране на възрастно население, съчетано със състоянието на здравната система и бедността. В Северозападна България има много възрастни хора, които не могат да превентират лечими заболявания. У нас хора умират от болести, които в нормалния свят са лечими.

- Не опираме ли пак до народопсихология - българинът отлага до последно ходенето на лекар, дори да подозира за проблем?

- Причината е и състоянието на здравната система, и това, че отлагаме до последно. Не сме възпитани на това още от деца, че едно от нещата, които са важни, е да си правим профилактичн​и прегледи. Другото ​- в Северозападна България правихме демографско проучване и се оказа, че има само две болници ​- едната в Белоградчик, а другата във Видин. Едната заради дългове бе пред закриване. Тук достъпът до здравни услуги е силно редуциран - ти като живееш на 50 - 60 километра от най-близката болница при тази инфраструктура, за каква профилактика ще се грижиш! Това е комплекс от фактори, но един е водещ.

- Това, че в един цял район има само две болници, не е неразрешим проблем.

- Така е. Въпросът е, че нямаме критични промени към две от основните системи, които определят една държава - здравна и образователна. В тези основни социални системи има големи проблеми, а те определят демографската картина. Вчера на конференция обяснявах на представителите на Еврокомисията, че ние се нуждаем от дълбока реформа в образователната система, която да е адекватна на съвременния свят и на пазара. 

Ние произвеждаме кадри, които, като отидат на пазара на труда, тепърва започват да ги обучават

 Второто е демотивирането на младите хора още от средното и висшето образование да останат в България. В образователната система, в която има пряк поглед ​- в здравната нямам, работят изключително качествени хора ​-говоря за преподавателите. Затова трябва да се променят не учебните програми, а философията на системата. Давам пример с Финландия, която от най-бедната губерния на Русия днес е водеща във всички елементи. Дължат успехите си изцяло на образователната си система. И надписът на сградата на Министерството на образованието в Хелзинки е: "Имаме два пътя - да подготвим децата за изпитите или за живота! Ние избираме втория път".

- Знаете ли кое е най-доброто финландско училище? Това, което е най-близко до вас! Как всичките им училища са на едно ниво?

- Те не твърдят, че училищата им са на едно ниво - то си е факт! Там има пълна равнопоставеност между ученици, дисциплини. В България направиха това в Община Бургас ​- аз работих по този проект. Стартира с първи и втори клас ​-догодина става и за трети клас. Всички класни стаи на територията на цялата община са напълно еднакви - изглаждат еднакво, направени са с еднакви материали. За това инвестираха от бюджета на Общината.

Доц. д-р Георги Бърдаров е ръководител на катедра "Социално-икономическа география" на Геолого-географския факултет на Софийския университет. През 90-те години на миналия век работи като журналист в радио 99 и е сценарист в „Стани богат”, „Столът”, „Това го знае всяко хлапе” и „Аз обичам България”. Освен като преподавател Георги Бърдаров е и писател - разказът му „За петата ракия, или колко е хубав животът“ е най-четеният български разказ в интернет. Последният му роман "Absolvo te" спечели наградата на Европейския съюз от квотата на България. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

4563

4563

14.10.2021 | 14:18

80% и повече не са се ваксинирали и няма други желаещи.Как ще убедите още 30% ,за да станат 50% и после още 50.Президента на Филипините предложи шпиц команди да минават нощем по къщите и да ваксинират,както и да ловят хора по улиците.Това ли ни чака?Не искаме.

Отговори
6 4
без коментар

без коментар

14.10.2021 | 12:37

Чернев го е страх от коментари. Подлога.

Отговори
5 1
3,14

3,14

14.10.2021 | 10:19

Браво Бърдаров!Радвам се,че все още има хора като теб,които казват това,което мислят,а не това,което им каже Мутрата!

Отговори
11 5
112-то място по Свобода на словото

112-то място по Свобода на словото

14.10.2021 | 09:49

Чернев, защо изтри коментарите на водещия ти материал?? Как да имаш доверие в държавата с такива слугински медии??

Отговори
15 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

14.10.2021 | 09:38

ТАКА Е

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?