Следвайте ни

Доц. Бостанджиев: Сексът е като пиенето, а меракът е по-силен от всяка пандемия

viber icon

Доц. д-р Румен Бостанджиев е един от най-добрите български сексолози. Лицензиран психотерапевт. Има над 30-годишен терапевтичен, преподавателски и изследователски опит в сексологията.  Консултант в областта на сексологията и психотерапията. Завършил с отличие Медицинска академия - София. Специализира сексология в Холандия и Белгия, а през 2008 г. завършва Международната академия по сексуална медицина, проведена в Оксфорд, Лисабон и Рим. Преподавател в Бургаския свободен университет, където ръководи Лаборатория за психологична подкрепа и развитие. Член на Европейската федерация по сексология, на Българската асоциация по психотерапия, член на Европейската асоциация по сексуална медицина. Директор на частен Институт "Интеракт" към Фондация "Сексуалност и здраве".

- Доц. Бостанджиев, как пандемията се отразява на либидото? Активират ли се интимните отношения по време на изолацията?

- Ако се страхуваме, че вирусът ще ни убие - бихме могли да се любим като за последно. Ако сме затворени в душегубка с домашния ни враг, карантината би моглa да е най-ужасният период в живота ни. Ако поради служебни ангажименти с дни не сме виждали човека до нас, вероятно бихме възпели възможността да превърнем дома си в офис.        

-  Германците се радват на по-добър сексуален живот по време на пандемия според две научни изследвания. Как стоят нещата у нас?

- Не съм имал контакт с германка в последно време и не мога да потвърдя изнесените научни данни. Позовавайки се на личния си опит, мисля, че у нас нещата са по-добре. Както си го направим, така ще е.

- Как да превърнем  празник като 14 февруари във възможност за   стабилизиране на интимната си връзка? Има ли рецепта за освежаване на тръпката по време на принудителен локдаун?

- Добре, че веднъж в годината има такъв празник, та да стабилизираме интимната си връзка. Локдаунът единствено променя мястото, където може да приемем стабилизатора. Обединяването на двата празника чрез поливането им с червено вино може да е освежаващо и у дома.  

- Предава ли се COVID-19  по полов път? Безопасен ли е сексът по време на пандемия?

- Много неща се предават по полов път - социалният статус, професионалното израстване, че и самият живот. Безопасен секс няма - винаги съществува опасността да се влюбим и да останем разочаровани, дори и по време на пандемията.

- Намалява ли страхът от зараза забежките извън семейното гнездо, или напротив, увеличава апетита за забранения плод?

- Никакъв страх не може да спре мерака. Все по-често вечер виждам хора с противогази и скафандри да се угощават с ябълки, увиснали под семейните си гнезда.

  - Мит ли е потентността на българина? Откъде се е взел?

- Българинът е открил потентността и със сигурност не сме взели тази митология от братята македонци, както те се опитват да убедят света. Тази митология както задължава, така и комплексира.  

- Колко е важен редовният секс за здравето?

- И редовното пиене е важно, но все пак има значение какво пиеш и с кого го пиеш. Злоупотребата със секс менте би могла да съсипе здравето ви, докато пълноценният секс, както казват китайците, лекува сто болести.

-   Кои са най-актуалните афродизиаци? Крият ли рискове изкуствените стимуланти?

- Най-актуалните афродизиаци  според телевизията са тези, които стимулират простатата. Ако прекалено повярвате на подобни реклами, има риск да получите внезапна ерекция, която да ви счупи плазмата. А може да счупи и връзката ви, защото истинският афродизиак не е хапче или сиропче, а топла прегръдка.

-  Кога човек губи интерес към еротиката? Възможна ли е любов за цял живот?

- Трудно е да разберем кога сме загубили интерес към еротиката, защото това би означавало, че вече не сме живи. Ако се усещаме  изпълнени с любов, може да сме уверени, че животът е в нас и той има смисъл. Но когато животът ни загуби посока, вероятно и интересът ни към еротиката ще изчезне, защото сексуалната енергия е креативна енергия. Ако я използваме само за забавление и не създаваме нищо чрез нея, тя се губи.

-  Доколко размерът има значение за любовната магия? Кое има най-най-голямо значение за тръпката?

- Любовната магия се разваля, ако открием, че през годините само членът ни е пораснал, а душата и акълът ни са останали в детската градина. Рисковано е да се предоверяваме на хардуера и да подценяваме софтуера и интерфейса.

За повечето хора любовната магията се случва, когато влизаме в емоционален резонанс, а това означава да отворим душите си един към друг.

-  Може ли да се усъвършенстваме в любовното изкуство? Как и къде?

- Всяко изкуство, включително и любовното, изисква не само талант, но и упорита практика. Щастливи са тези, които са избрали добри партньори и учители на житейската сцена. Колкото и да е парадоксално,  най-добрите ни учители са собствените ни грешки, стига да ги осмисляме навреме и да сме способни да продължаваме напред по различен начин.

- Мина ли модата на онлайн любовите, или романсите по интернет тепърва ще се развихрят?

- Модата на заблудите никога няма да мине. Но и истинската любов винаги ще си пробива път, дори и във виртуалното пространство. Ограничени в непосредствените си контакти, открихме колко незаменимо е нежното  докосване, топлината на прегръдката и прелестта на целувката. Виртуалните фантазии няма как да заменят живото присъствие. Те могат да допълват и обогатяват живата връзка, но няма как да я подменят.

- Кой е любимият Ви еротичен виц?

- Този, който предстои да чуя.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ебачев

Ебачев

15.02.2021 | 02:36

Щом надуша п.и.ч.е.т.о мерака веднага затраква и сърцето пълни с кръв к.у.р.е.т.о !

Отговори
3 2
Ебачев

Ебачев

15.02.2021 | 02:11

Като надуша пичето и мерак и сърцето са на 6 !!!

Отговори
4 2
АБЕ МЕРАК

АБЕ МЕРАК

14.02.2021 | 21:36

МЕРАК....АМА ....ДОБРЕ , ЧЕ Е ВИАГРАТА......ДРУГОТО Е БОШЛАФ......

Отговори
4 2
Виагра!?

Виагра!?

14.02.2021 | 22:33

А Сърцето?

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай