4232

Доц. Бенямин Анави: Клаудия Шейнбаум носи гените на пловдивски банкери и левичари бунтари

Аврам-прадядото на Клаудия и моя дядо Елиезер са братя и синове на Нисим Калев, първият сарафин в Източна Румелия преди Освобождението

За първи път в историята на Мексико народът избра за свой президент жена – това е 61-годишната Клаудия Шейнбаум, доскоро кмет на Мексико Сити и потомка на български евреи.

Нейните баба и дядо Ашкенази по бащина линия са емигрирали от Литва през 20-те години на миналия век. Баба и дядо ѝ по майчина линия са сефаради, които напускат Пловдив в началото на 40-те години на миналия век, за да избягат от Холокоста. Търсенето на корените на Клаудия, които водят под тепетата, предизвика голям интерес, но и се оказа голямо предизвикателство. 

За пловдивската връзка на Клаудия Шейнбаум разказа пред "Марица" нейният родственик доц. Бенямин Анави. Патоанатомът дълго време ръководеше Катедрата по обща и клинична патология в Медицинския университет в Пловдив. Шейнбаум е внучка на Аврам Калев, който е по-големият брат на моя дядо, твърди пловдивският лекар.

Снимка: Валентина Биларева

 

- Доц. Анави, откъде идва връзката на вашата фамилия с новоизбрания президент на Мексико Клаудия Шейнбаум?

- Моят дядо Елиезер Калев, който е роден през1882 г., е имал брат - Аврам, който съгласно еврейската именна традиция са наричали още Бохор („първородният“). Двамата братя наследяват семейния бизнес от баща си – Нисим Елиезер Калев, който създава сарафска фирма (банка) в Пловдив. Тя е известна в архивите под името „Нисим Калев и синове“, а след Освобождението – през 1911 г. – се пререгистрира на „Братя Нисим Калев“, т. е. моят дядо и прадядото на Клаудия – Аврам.

Банката се развива добре в годините, но в един момент фалира. Една от дъщерите на Аврам Калев, бабата на Клаудия, се омъжва в София. През 1939 г. семейството бяга от развилнелия се фашизъм и от Холокоста – най-напред в Париж, а когато Хитлер влиза във френската столица, заминават за Мексико. Месеци след пристигането им там се ражда майката на Клаудия. Днес тя е жената учен с най-висок рейтинг в Мексико, кандидат за ректор на Автономния мексикански университет и носител на голямата награда за високи научни постижения през 2022 г.

Корените на семейството ни обаче могат да се проследят и още по-назад във времето.

През 1492 година, когато евреите са изгонени от Испания, техният път до Османската империя трае почти 120-150 години. По онова време те са се заселвали на много междинни места в Европа. Според майка ми Ивет Анави, нашата фамилия е дошла от Ливорно, Италия. Влизат в България през Видин и стигат до Пловдив. По тази причина те са били италиански поданици. Вероятно и фамилията на Клаудия са били такива. Първият, който идва в България е Юда Калев и това се случва през 1690 година. Следват Моше, Бенямин, Елиезер и Нисим Калев. Нисим е първият сарафин в Източна Румелия преди Освобождението.

Като заможен баща той отглежда шест деца: четири сестри и двама братя - Аврам (прадядото на Клаудия) и моя дядо Елиезер Калев, който почина през 1971 година. В архивите на семейството ни пазим тази снимка на семейството на Нисим Калев от 1885 г., когато дядо ми е бил само на три годинки, а прадядото на Клаудия – на 15-тина (починал е в Пловдив през 1946 г.). Едва ли има по-добра документация на родството ни.

- От кога следите кариерата на Клаудия Шейнбаум?

- Ще ви разкажа няколко интересни щрихи от живота ѝ – известно е, че през 2007 г. Клаудия Шейнбаум Пардо е получила Нобелова награда за екология. Тя е поканена от вицепрезидента на САЩ Ал Гор в неговия екип да работи по научна разработка и е написала главата „Икономика и климат“. За този труд екипът получава колективната награда и затова тя се представя като нобелист, но което е по-интересно – на базата на този труд тръгва световната концепция за Зелената сделка. Парадоксът е, че аз открих този труд, публикуван в интернет в оригинал. И знаете ли- редактор на нейната глава е българин. Да, Клаудия Шейнбаум е родена далеч от България и Пловдив – става дума за трето поколение, все пак, но тя несъмнено знае, че има връзка с България.

- Разкажете ни за семейството ѝ – какво Ви е известно?

- Това, което съм прочел в чужди издания и зная от свои лични срещи с фамилията е, че двамата ѝ родители са учени. Майка й Ани Пардо Семо, е биолог и почетен професор на Факултета по природни науки в Националния автономен университет на Мексико. Баща й, Карлос Шейнбаум Йоселевиц пък е бил инженер-химик. Брат ѝ Хулио е физик.

Снимка: Личен архив

 

Самата Шейнбаум е завършила Колумбийския университет като физик и след това влиза в политиката. През 1986 г., по време на следването ѝ в Станфордския университет, Шейнбаум се среща с Карлос Имаз, който по-късно става видна политическа фигура в Партията на демократичната революция (PRD). Те се женят през 1987 г., но се развеждат след 30-годишен брак през 2016 г. Съпругът ѝ, който е анархист, е уличен в корупция, осъден и влиза в затвора. Двамата имат дъщеря, родена през 1988 г.

Клаудия Шейнбаум става един от създателите на управляващата днес лява партия MORENO. Левичарската кауза я свързва с Андрес Мануел Лопес Обрадор, който е кмет на Мексико Сити по онова време. Той я взима в своя екип и когато Обрадор става президент на Мексико лансира нея за кмет на столицата. Клаудия е много успешна като кмет на многомилионния град – успява да реши успява да реши голям екологичен и транспортен проблем на ситито, изграждайки Околовръстен път. Кметуването ѝ е белязано от два инцидента - срутване на училище през 2017 година и инцидент с жертви в метрото през 2021, но тя успява да преодолее и тези нещастия. Преди няколко месеца се оттегля като кмет заради участието си в президентските избори.

Родословно дърво на рода

Междувременно през 2016 г. по интернет тя открива своята любов от студентските години - Хесус Мария Тариба Унгер, анализатор на финансовия риск в Банката на Мексико. През ноември 2023 г. двамата обявяват брака си чрез социалните медии.

- С кого от фамилията на Клаудия поддържате лична връзка?

- Имам пряка връзка с нейния чичо Енрико Семо Калев. Днес той е на 93 години, известен учен е и наскоро представи последната книга на Клаудия.

Историята започва още по-далече. През 1968 година на гости на ЦК на БКП идва делегация на мексиканската компартия. Сред тях е и Енрико Семо Калев. Той знае, че майка му е от Пловдив. Казва: аз съм роден в София, но искам да разбера дали нямам някой роднини в Пловдив. Идва в Пловдив и от градския комитет на партията звънят в дома на моя вуйчо – известен хирург – баща на Нарцис Калев. Това се случва рано сутринта, всички са на работа и само моя дядо – тогава на 91 години - а той е напълно сляп, се намира в кухнята. Стаята е отдалечена от телефона, но дядо успява да стигне до него, да го намери без да го изпусне и чува: Имате ли роднини в Мексико? Всеки от нас би казал: не зная, съжалявам. Ала дядо ми казва – да, да и казва името на майката на Енрико Семо Калев, а тя е и баба на Клаудия Шейнбаум.

Така се срещнахме с Енрико. Показахме му семейната къща в Пловдив – тя е на бул. „6-ти септември“ – снимах го пред нея. След това връзката ни с него се загуби. Този човек е световно известен учен – написал е 14 книги върху историята на Октомврийската революция, друга, свързана с икономическата история на Южна Америка, биографията на Троцки, а последната му книга е за краха на революциите в Източна Европа.

През 2018 г. в един български сайт се появи съобщение, че новоизбраната кметица на Мексико сити (21 милиона жители!) Клаудия Шейнбаум, е племенница на професор Енрико Семо Калев и от тогава започнах да следя кариерата й.

- Каква е историята на Енрико Семо Калев?

- Енрико Семо Калев израства в Мексико. Отива като доброволец в Израел, когато се създава държавата. По онова време е на 20 години и е ляво ориентиран. Живее в кибуц – това е идеалната форма за комунизъм. Той е с крайно леви убеждения и влиза в конфликт с ръководството на кибуца, напуска го и се връща в Мексико, където обаче е заловен и хвърлен в затвора.

През 1968 година, преди Мексиканската олимпиада, са големите студентски вълнения и едно от условията на протестиращите е Енрико да бъде освободен. В тези бунтове много активно са участвали и родителите на Клаудия Шейнбаум.

Сега това ѝ го натякват – това, че тя е българка, червена комунистка! Но да, Клаудия наистина е левичар!

- Как мислите – пред какви проблеми ще се изправи Клаудия Шейнбаум като президент на Мексико?

- При избора на Тръмп за президент на САЩ през 2016-а се очакваше реакцията на Мексико във връзка с вдигнатата от него стоманена ограда по границата. Тогава световната преса цитира становището на Илан Семо Калев - син на чичото на Клаудия – Енрико, който коментира в резюме отношението на Мексико към избора на Тръмп. Сега се очаква, че ако Тръмп спечели изборите отново – големият проблем на Клаудия Шейнбаум ще бъде свързан с отношенията с Америка заради оградата. Не случайно още на втория ден след избирането ѝ президентът Байдън издаде нови заповеди за спиране на мексиканската емиграция в Щатите.

Визитка:

Доц. Бенямин Анави е патоанатом под тепетата. Бил е ръководител на Катедрата по обща и клинична патология в Медицинския университет в Пловдив от 2005 г. Работи като патолог в МБАЛ "Торакс".

Майка му е Ивет Анави, известна българска писателка от еврейски произход. Автор е на книги за историята, обичаите, кухнята, културата и живота на сефарадските евреи. През 2011 г. е удостоена с наградата „Шофар“ за утвърждаване на еврейската култура и ценности.

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 8 оценки
3.5/5 от 8 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?