Следвайте ни

Доц. Антоний Гълъбов: Томислав Дончев е добър вариант за премиер

viber icon

- Нужен ли е  нов ремонт на този кабинет, ако негов премиер не е Борисов?

- Чисто структурно правителството може в този вид да издържи натиска на възможна криза. Добре би било обаче да се оптимизират отделни структури.

 

Ако мандатът бъде изпълнен докрай, това ще консолидира ГЕРБ. 

Управлението изисква специфични умения и познания.

 

- Достатъчна ли е готовността на Бойко Борисов да се откаже от премиерския пост за това, кабинетът да завърши мандата си?

- Най-важен е общественият интерес на България. Единственото, което има значение в момента, е държавните институции да продължат да функционират на максимални обороти. Предстои ни турбулентен период, в който, дори България да не е толкова тежко засегната, зависи в икономическо и финансово отношение от своите партньори. Така че единственото, което е от значение в момента, не са симпатиите или антипатиите към един или друг политик, а да бъде удържана държавата в посоката, която би могла да намали щетите от периода, който ни чака.

Оттегляне на Борисов със сигурност ще създаде предпоставки за правителствена криза. Но за мен това е по-добрият вариант, отколкото да се върви към дестабилизация на страната. Категорично не смятам, че има основания да бъде прекратен мандатът на това правителство и на това управляващо мнозинство. Точно обратното - в момента общественият интерес налага кабинетът и Народното събрание да продължат да работят.

В началото на септември НС трябва да приеме актуализацията на бюджета, да приеме промени в Изборния кодекс, трябва да бъдат утвърдени важни решения, свързани с това да предложим конкретни проекти, чрез които да привлечем допълнителни средства от ЕС. Т.е. предстои много сериозна управленска работа.

- Нужен ли е нов ремонт на този кабинет, ако негов премиер не е Борисов?

- Чисто структурно правителството може в този вид да издържи натиска на възможна криза. Добре би било обаче да се оптимизират отделни структури. Добре е, че България генерира все още до момента бюджетен излишък, финансите ни са стабилни. Това правителство успя да присъедини България към Банковия съюз и към Рамковия механизъм на Еврозоната. Това означава, че банковата ни система се наблюдава и гарантира от Банковия съюз на целия Европейски съюз. Това е изключително важно, защото това пази спестяванията на българските граждани. В това отношение България все още стои стабилно, въпросът е правителството да бъде подредено така, че да е готово за една тежка турбулентна ситуация, към която може би се приближаваме.       

- Кой би бил подходящ премиер, ако Борисов се оттегли?

- Със сигурност трябва да е човек с управленски опит. За съжаление у нас се налага представата, че онзи, който крещи по-силно, би могъл да управлява по-добре. Това не е вярно. Управлението изисква специфични умения и познания. Така че в периода от 7-8 месеца до редовните избори е необходимо наистина да има премиер, ако това не е Борисов, който не само да се ползва с минимално обществено съгласие и подкрепа, но и да е човек, който прагматично може да управлява администрацията.

Познавам добре работата на Томислав Дончев и смятам, че той е изключително добре развиващ се политик, който би могъл да бъде добър премиер.  Разбира се, това не може да е еднолично решение на ГЕРБ, трябва да е резултат на съгласие между коалиционните партньори. Има ясни сигнали от страна на Обединените патриоти, че те са готови да завършат мандата си, както поеха ангажимент от самото начало. Оттук нататък вече въпросът ще бъде намирането на подходящ човек с управленски опит и умения, който да може да разчита на категорична парламентарна подкрепа от страна на управляващото мнозинство.

В момента и НФСБ, и ВМРО, въпреки различията помежду си, са в еднаква степен убедени, че мандатът трябва да бъде завършен. Това е много важно, тъй като от 11 години нямаме завършен пълен мандат, което означава, че се намираме в състояние на непрекъсната политическа криза. Това е много вредно за обществото и за интересите на гражданите.

- Защо служебен кабинет, съставен от президента, е толкова рисков сценарий?

- По-скоро заради кризата, отколкото заради личните качества на г-н Радев. Твърдя обаче, че в момента България няма президент. Румен Радев излезе извън правомощията си и това е проблем.

По конституция президентът е управляващ на кризи. Той като средоточие на народната воля има възможността да играе ролята на посредник, да насърчава диалога. В момента Радев напусна президентската институция, превърна се в страна, не разбра смисъла на президента като обединител. Не само според текста на конституцията, а много повече като фактор, фигура, която създава условия за диалог, която преодолява кризи. Радев си позволява да суфлира на протестите, да им задава лозунги. Нещо, което означава, че той не е президент в момента. 

- Как виждате бъдещето на ГЕРБ? Вероятно тя ще е първа сила и на следващите избори, но ще успее ли Борисов да спаси партията от ерозия, от съдбата на НДСВ?

- ГЕРБ още от самото си начало имаше опасения,  че ще бъде еднократна звезда, преходно събитие, каквото беше НДСВ. 12 години по-късно е повече от ясно, че това не е така. ГЕРБ има своя социална основа, над 1 милион български граждани разпознават автентично ГЕРБ като свое представителство и в това отношение няма съмнение.

Състоянието, в което се намира партията, поне според националния им форум, е на нарастваща мобилизация. От гледна точка на развитието на самата партия подаването на оставка би било много демотивиращо. Обратното, ако бъде изпълнен мандатът докрай, това ще консолидира ГЕРБ още повече. Ако те за трети път се откажат от властта, това най-вероятно ще се отрази много зле, особено на местните структури на ГЕРБ. Те в момента са готови да се мобилизират и наистина да поемат лидерска роля по отношение на управлението.

- Възможна ли е радикализация на протестите? 

- Не изключвам и най-лошия сценарий, в който е възможно да се търси тежка провокация срещу държавата. Не мога да изключа това, след като протестът бива тласкан към радикализация, преди да се е структурирал. Все още нямаме ясни изразени говорители на този протест, нямаме негови собствени искания извън това, което им суфлира Радев.

Имаме един все по-блуждаещ протест, който по-скоро се ориентира към партизански акции от типа на блокирането на магистрали. А това е опасно за самите хора. Политтехнолозите, които търсят радикализация, не си дават сметка, че ако радикализират противопоставянето, преди то да е изработило собствени ясни послания, собствен облик, това ще изложи на риск и гражданите, и органите на реда. Хората на улицата не знаят за какво протестират. Те са срещу, но не са заедно.

 

Доц. Антоний  Гълъбов е социолог и политолог. Работил в Института по социология към БАН. Преподавател в Департамент Политически науки на Нов български университет. Член на Управителния съвет на Международната асоциация за културна политика Ubuquite Culrure(s) в Париж. Основател и член на Българско общество за индивидуална свобода БОИС (2003). Председател на УС на Института за публични политики и партньорство. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Антоний

Антоний

07.08.2020 | 23:04

гeрбераст = крадец

Отговори
2 0
държава на мафията

държава на мафията

07.08.2020 | 08:29

Премиер може да е всеки! И вероятно няма да е по-лош от сегашния! Нагледахме се на министри, срещани по кръстовища, нагледахме се на такива, които могат да бъдат поставени в което и да е министерство! Време е тази практика да спре! Нужни са хора с качества! И необвързани с мафията!

Отговори
5 0
пловдивчанин

пловдивчанин

06.08.2020 | 13:03

съгласен съм , човекът нее е апартаментофил диаогичен е е разуман мъж

Отговори
2 2
Мартин Лутер

Мартин Лутер

06.08.2020 | 11:03

Пак платени доцентчета, с накривени кепенцета. Свобода на медиите! Оставка сега! Затвор за всички от Герб.

Отговори
4 5
Гендадий

Гендадий

06.08.2020 | 08:49

Чудесесно подмиване от анализатора-ибрикчия!

Отговори
6 5
!?!

!?!

06.08.2020 | 08:18

,,Акъл се набива, Томиславе, на умен човек. На прост човек к*р набива" Томиславчо, колкото и да се накрал е от вторите. ББ му го е набил с 200 и е готов да му отстъпи мястото!

Отговори
5 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?