Следвайте ни

Доц. Антоний Гълъбов: Президентът Радев ще е големият губещ, ако парламентът не излъчи кабинет

От ИТН търсят на кого да прехвърлят отговорността, за да върнат мандата

viber icon

- Доц. Гълъбов, след толкова напъни увеличава ли се вероятността 46-ото Народно събрание да роди редовен кабинет?

- Нараства, за съжаление, вероятността да попаднем в най-мрачния сценарий, който е поредни предсрочни избори. Развитието на отношенията между политическите формации, които биха могли да подкрепят евентуално правителство, не се движи в правилната посока.

Опознавателните срещи през изминалите две седмици не дадоха резултат. В момента се намираме в периода, в който вече трябва да се водят активни консултации, но през изминалите два дни всъщност такива консултации няма.

- Няма ли да е достатъчен напорът за подкрепа на БСП и на формацията около Мая Манолова за съставянето на кабинет?

- Да, има заявки за подобна подкрепа, но ако "Демократична България" остане извън подобно мнозинство, това ще бъде много лош сигнал. Освен всичко останало БСП също има своите колебания, защото има теми, по които БСП също има желание да получи повече информация.

За съжаление, въпросът е в това какво всъщност искаш да направи мандатоносителят в момента. Това е като че ли най-голямата интрига. 

До момента - вече две седмици съществуване на НС, "Има такъв народ" не е внесъл нито един законопроект.

Големият въпрос продължава да бъде дали това не е друг начин да се върне мандатът, само че с прехвърляне на отговорността за невъзможността да се състави правителство към другите политически партии.

- Защо ДБ се отдръпна от подкрепата си за ИТН?

- Това е много сериозен знак за това, че избирателите на ДБ очакваха именно това обединение да придаде по-реформаторски характер на следващото правителство.

От друга страна е очевидно, че напрежението около ДБ се повишава. В момента най-острото противопоставяне в парламента не е спрямо ГЕРБ, а между ДПС и "Демократична България". Освен това имаме крайно влошаване на диалога между ДБ и "Има такъв народ". Коренът на това е в неправилната оценка на това какво всъщност представлява ИТН - пакетираха я с останалите партии на протеста, а "Има такъв народ" е различен политически проект, който има за цел да разруши съществуващата система за политическо представителство.

ИТН не е партия на протеста, а политически проект със средносрочен хоризонт, целящ да промени начина, по който ще се прави политика в България.

- Кой всъщност реди кабинета на ИТН - Слави Трифонов, Румен Радев, ДПС...

- Не. Впрочем бързото връчване на мандата в края на предишната седмица беше резултат на сблъсъка на двата сценария - на ИТН  и на Румен Радев, който не желае повече да управлява кризата, която предизвика сам. Той знае, че това би застрашило резултата му на президентските избори. А целта му е да стигне до втори мандат и да има контрол върху управляващото мнозинство.

Тревогата в екипа на Румен Радев нараства, защото, ако отново отидем на предсрочни избори, те най-вероятно ще бъдат с президентските, най-вероятно с ниска избирателна активност и най-вероятно ще направят неговия втори мандат много проблематичен, да не кажа почти невъзможен.

За съжаление, не чувам през тези две седмици в разговорите между политическите партии нито една от непосредствените теми на българския дневен ред в момента. Навлизаме в четвърта вълна на ковид кризата и нямаме абсолютно никаква идея какво точно трябва да се прави.

И гражданите, и бизнесът в момента са в неведение колко тежки могат да бъдат ограничителните мерки, които ще бъдат наложени. Това е изключително лош атестат, защото до момента се говореше по-скоро за дневен ред на законодателната власт - съдебна реформа, смяна на главния прокурор.

Това не са теми на непосредствения български дневен ред. Имаме тежко разминаване между непосредствения български дневен ред и разговорите на политическите партии.

- Каква е обаче ролята на ДПС? Пак ли стават неизбежен балансьор?

- Така изглеждаше, защото те подкрепиха избора на председател на НС и показаха, че в ключови моменти те ще бъдат факторът, който ще накланя везните. По-скоро обаче бих си позволил друго обяснение. В България се води корпоративна война - имаме уязвени корпоративни интереси, имаме корпоративни интереси, които се борят да запазят позициите си, и други, които искат да пренаредят цялата игра.

Така че в това отношение по-скоро зад ИТН съм склонен да видя именно такива корпоративни интереси. Някои от тях подкрепят и ДПС и оттам идва по-скоро усещането за някаква свързаност - през възложителите, а не през изпълнителите.

- Премиер експерт или политик ни е нужен в тази сложна ситуация? Как оценявате фигурата на кандидат-премиера на ИТН Пламен Николов?

- Както в НДСВ преди 20 години, така и сега виждаме желанието, включително и на служебния кабинет, на позиции в държавното управление да бъдат лансирани хора с опит в частния бизнес.

 Един успешен мениджър в частния бизнес обаче невинаги е наясно какво означава управление в администрацията. В това отношение моето сериозно съмнение, свързано с г-н Николов, е в това до каква степен той е в състояние да се ориентира във функционирането на държавната администрация.

Имахме много пъти опити на хора с опит в управлението на частни рискови инвестиции, които се оказа, че нищо не разбират от публични финанси. Така че тази претенция, която виждаме у ИТН, ми напомня НДСВ преди 20 години.

 Ясно е, че г-н Николов ще има нужда от време, за да се ориентира. Въпросът е дали България има това време.  

- Доколко сигурно е спечелването на втори мандат от Румен Радев?

-  Всеки ден, в който той носи отговорност за управлението на страната, намалява шансовете му. Ако през септември влезем в спирала на нова санитарна криза - това е най-мрачният сценарий за г-н Радев.

- Можем ли да видим генералски президентски дуел Борисов-Радев наесен?

- Срещу г-н Радев трябва да бъдат лансирани няколко кандидати, които обаче да са в състояние след това да се подкрепят един друг на балотаж. Това е неотложна политическа задача, тъй като сме на стотина дни от президентските избори. 

Според мен Бойко Борисов няма да рискува да се яви на президентски избори, тъй като би могъл да разчита на подкрепата единствено и само на твърдите симпатизанти на ГЕРБ и на СДС, което не е достатъчно за категоричен резултат.

СДС води доста интензивен вътрешен разговор за издигането на кандидатурата на Петър Стоянов. Това е напълно възможно, но трябва да има и други фигури, защото рисковете, свързани с втори мандат на Румен Радев, са много сериозни.

Включително продължаване на неговата амбиция да се върви по-скоро към полупрезидентски режим на управление не от френски, а от руски тип, при който парламентът само да утвърждава волята на президента. Това е изключително опасно за бъдещето на България. 

- Свидетели ли сме на промяна, или по-скоро на подмяна?

- Промяната не е толкова очевидна - разликата в броя на гласувалите за ИТН и ГЕРБ е 16 000 гласа. Българското общество не излъчи някакъв ясен импулс, категоричен знак за промяна.

През тези две седмици сме свидетели на много лош стил на отношение към вече ясната опозиция, което е много лош атестат за качеството на демократичния процес. 

 Истината е, че тази политика на отстраняване, разрушаване, в крайна сметка не се ползва с обществена подкрепа.

-  Кой е най-опасният сценарий, от който можем да се страхуваме?

- Вероятността за избори две в едно по-скоро нараства през последните дни, вече е повече от 60 на 40.

Най-рисковият сценарий е избори две в едно през октомври или ноември, нов мандат на служебно правителство, разгръщане на санитарна и икономическа криза.

В момента България стои сравнително добре в макроикономическо отношение по отношение на публични финанси, но много бързо можем да загубим този баланс и да се озовем в тежка ситуация в края на годината.

Не съм убеден, че ИТН дефинира проблемите правилно, не виждам при тях експерти с добро познаване на това как функционира държавното управление. Не вярвам в импровизацията в политиката, не вярвам и в декларации за дадена честна дума. Тя е нещо много опасно в политиката, защото обикновено това обещание не се спазва.

 Може би при още едни предсрочни избори ще имаме по-ниска избирателна активност, много вероятно е и ГЕРБ, и ИТН да спечелят повече. Също толкова вероятно е Мая Манолова и компания да не влязат в следващо НС, а евентуално Патриотите или Възраждане да влязат.

При този вариант може да се появят още по-радикални политически движения, които ще направят още по-трудно съставянето на устойчиво мнозинство.

Знам кой тръгна да отваря кутията на Пандора, която трудно ще се затвори.

 

Доц. Антоний  Гълъбов е социолог и политолог. Работил е в Института по социология към БАН. Преподавател в Департамент Политически науки на Нов български университет. Член на Управителния съвет на Международната асоциация за културна политика Ubuquite Culrure(s) в Париж. Основател и член на Българското общество за индивидуална свобода.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (28)

пфу

пфу

04.08.2021 | 15:36

Злобен, вече е загубил, никой не чете какво пише този.Кабинет ще има,казвам аз,пророк съм!

Отговори
2 0
ht tps://www.livememe.com/ba0rvc1

ht tps://www.livememe.com/ba0rvc1

02.08.2021 | 23:56

ЗА КАКЪВ 2 МАНДАТ ДРЪНКАШ?!

Отговори
3 0
FARAON

FARAON

02.08.2021 | 23:55

КАЖИ КАКВО СТАВА С ЕВРОХОЛД/КОЛХОЗНАТА С В И Н Я И ПАРИТЕ НА МАЛОУМНИТЕ П С Е Т А :)

Отговори
1 2
Бай Ставри

Бай Ставри

02.08.2021 | 19:34

Задължително нови избори, Слави излъга, вкара комунистите в преговорите, а седмица преди това твърдеше друго.Избори две в едно и нов президент, който обединява нацията, а не да ги изпратя едни срещу други, както научен да прави в армията на бойното поле! Служебни минисри със съдебни досиета, крадци на интелектуална собсвеност, това което знаем, а само си представям това, което не се казало още. Президента, дори не трябва да чака нови избори, а само заради това трябва да си подаде оставката.

Отговори
11 9
Сик

Сик

02.08.2021 | 22:01

Демек помаците си искате отново Тиквата да ви управлява от джипката.

Отговори
13 5
Нали

Нали

02.08.2021 | 23:03

Румен Радев е тиквата! Бойко Борисов е най-достойният български премиер на България за след мракобесната комунистическа диктатура, наложена ни с кръв и насилие от получовеците руснаци! Бoклук червен!

Отговори
7 6
ВИС

ВИС

02.08.2021 | 12:14

Гнусните кутев-тролчета пак забъркаха буламача в коментарите с техения неповторим стил. Ама нали за това им плащат стотинки все пак. Пропускат най важното обаче - гумен гадев и оа.ания му кабинет ги мразят всички българи. АНАЛИзирай се сам кутев-трол.

Отговори
26 24
Тиква

Тиква

02.08.2021 | 12:38

Абе, Мунчо вас гербаджиите ви шибат и комунистите и демократите и турците и протестърите и чалгарите. всички.

Отговори
23 23
един

един

02.08.2021 | 13:01

Много си зле. Личи си, че нямаш нито стил, нито акъл за пет стотинки. Слава Богу, че се отървахме шайката, която подкрепяш. Извинявай, ама появите ли се на екран, независимо дали е Голямата тиква или малките около нея, замирисва на лук и чесън и на човек му идва да потъне в земята от срам. Освен това сте почернели (буквално) от лъжи и злоба. Прости физиономии, низки страсти и безкрайна жажда за пари. Това сте ГЕРБ. Анти човеци направо.

Отговори
26 24
еедин друг

еедин друг

02.08.2021 | 13:15

Много добре си се описал. Само това ще кажа. "Дребните душици умеят най добре да приписват на другите собствените си привички" - Емил Зола. Трябва да те е срам от себе си. Че цапаш името Българин с съществуванието си изобщо. Но ти най добре ставаш етикети да слагаш ганъос, за това го правиш за дребни стотинки

Отговори
12 7
да де, за Ганьос иде реч

да де, за Ганьос иде реч

02.08.2021 | 13:49

Като каза Ганьос, та се сетих. Нали знаеш кого сложиха гърците на корицата на превода на Бай Ганьо на гръцки ("Барба Ганьос") ??? Ами вашият вожд, бе - олицетворение на байганьовщината.

Отговори
18 17
Ставри

Ставри

02.08.2021 | 14:01

Антоний е онанист и затова мозъкът му е като боза. Ще си остане алко доцентче щото Биби го нЕма вечел

Отговори
13 18
отровният

отровният

02.08.2021 | 11:14

Отровният Гълъбов пак взе думата да забърка малко тюрлю-гювеч, в негов стил. Ама нали затова му плащат? Вечното присъствие в медиите на олигарсите. Сигурно се изживява като българския вариант на т.нар. на запад opinion leaders. Пропуска най-важното обаче, Румен Радев и неговият служебен кабинет се радват на безпрецедентна за България подкрепа. АНАЛИзирай това, Гълъбов!

Отговори
27 29
Румен Г

Румен Г

02.08.2021 | 12:10

Слави не иска да е депутат заради личните си интереси. Защото трябва да излезе от телевизията си. Нареди сценаристите на дъргавна ясла, за да не им плаща от джоба си. Такива искат да "оправят държавата". Същият е като Бойко!!! Поведение на егоцентрик. С това поведение ще си фалираш и телевизията.

Отговори
23 11
jon bon

jon bon

02.08.2021 | 16:32

Малко им остана още да се радват!

Отговори
10 1
Виктор ДС

Виктор ДС

02.08.2021 | 11:09

Президент Плевналиев себе не може да предложи, отрицателния му рейтинг го извърля. Избранникът му Президент Стоянов повече антисоциалист от спонсорирания БКП проект СДС не може да разчита на клана Клинтън и сие. Президентът Байдън е повече социалист от Нинова, открива верига нови зонални училища на пълен държавен сървис. Очаквам потвърдено одобрение Президент Радев от Н.Пр. Мустафа, подобно умен и красив на Н.Пр. Митрофанова, твърде българка за да е случайно идването и. Митрофан и Дормидолски пише Вазов в Пловдив в далечната 1861 и характеристиките му досега свежи.

Отговори
8 10
Две в едно ли

Две в едно ли

02.08.2021 | 10:03

Политолог разкрива, прикрива или миксира дрес олио с оцет. Вътрешна политика разминава обществения ред и там всичко може да случва докато интересите им балансират. Но президента предварително се определя, от предходния, и така е било и ще. После се одобрява от външните ни опекуни и най накрая се одобрява със гласуване

Отговори
0 16
ВИС

ВИС

02.08.2021 | 10:10

И един мармот завива станиола

Отговори
15 2
намръщенЪ

намръщенЪ

02.08.2021 | 10:57

От външните ни опекуни или от един от тях?

Отговори
10 5
намръщенЪ

намръщенЪ

02.08.2021 | 09:56

Човекът си аме право на мнение точно толкова, колкото и оная заблудена плява или платените от Москва гаулайтери, чиито подлога е оня със свития юмрук.

Отговори
32 17
Тиква

Тиква

02.08.2021 | 12:40

абе момче младо, каква Москва бълнува празната ти гербаджийска картуна. Остраняването на твоята мутра стана със съгласието на Козяк 16.

Отговори
13 13
Тиква

Тиква

02.08.2021 | 09:50

Тая що не го пита защо никой не иска коалиция с Тиквата?

Отговори
21 26
Чукундур

Чукундур

02.08.2021 | 10:06

Гадев що не го питат защо е изменник ???

Отговори
31 15
Тиква

Тиква

02.08.2021 | 12:37

На кой е изменни Радев, бе суджук ? Освен на твоята Тиква, който той изхвърли от властта като мръсно коте не виждам на кой друг.

Отговори
13 16
Резидента

Резидента

02.08.2021 | 14:32

Гадев не разедини ли нацията, системно с години не насъскваше ли българи срещу българи и сега натрупаната омраза не дава ли своите резултати в НС? Кои са "новите" лица там? Дончева? Манолова? Иванов? Адвокатът, хвърляш яйца на протестите? С какво фигуранта е по-морален от бившите властимащи? Не назначи ли тогавашната си любовница на държавна хранилка във ВВС? Тя в същото време не беше ли омъжена за Свиленски от БСП и не беше ли секретарка на Слави Трифонов? Това ли е алтернативата и новият морал? По-скоро прилича на стар, нискобюджетен и пошъл телевизионен сериал...

Отговори
17 8
jon bon

jon bon

02.08.2021 | 16:35

Изменник на България и разединител на нацията бе суджук!

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?