Следвайте ни

Доц. Антоний Гълъбов пред "Марица": Коалицията „Воля“ - НФСБ може да е следващ партньор на ГЕРБ

viber icon

Ще изразя мнение именно за „Марица”: Делото, заведено от Нинова срещу политолога Буруджиева, е директно посегателство срещу свободата на изразяване

На тези избори първото място няма да определи изцяло това кой ще управлява

Президентът прави паралелна кампания на парламентарните, а не на президентските избори

Ако за отделни политици това са съдбовни избори, за мнозинството от българските граждани не е така

 

-   Доц. Гълъбов, изненадваща ли е новообявената патриотична коалиция на „Воля” и НФСБ? Какви са шансовете й за представяне на изборите на 4 април?

- Създаването на този нов съюз имаше много бърза и кратка предистория с решението на ВМРО да се яви самостоятелно на изборите. НФСБ нямаше много възможности за маневриране в тази ситуация. Съвсем друг въпрос е, че напрежението между Веселин Марешки и Обединени патриоти беше много повече фокусирано върху Красимир Каракачанов. В разстояние на много по-дълъг период от време, а не в конкретни ситуации Марешки и Каракачанов си разменяха най-различни взаимни квалификации и обиди, така че тук не става дума за някаква драматична промяна. Бих се изненадал по-скоро, ако ВМРО се беше коалирало с "Воля".

Доколкото обаче за разлика от останалите националистически и патриотични формации НФСБ  има по-различен профил, по-консервативно десен, по-близко до десните политически формации, ми се струва, че тук има проблем. Защото както българските десни политически формации не разпознават национализма и патриотизма като своя тема, така се оказва, че и националистическите формации не разпознават десните политически партии като свой естествен партньор. Което означава, че все още българският политически живот е встрани от ясните идеологически идеи. По-голямата част от българските националистически и патриотични организации са по-скоро леви.

Симеонов обяви, че евентуални възможни партньори на новата патриотична коалиция са КОД на д-р Петър Москов и  Републиканци за България на Цветан Цветанов. Спомням си, че дори преди европейските избори имаше предварителни разговори между партиите на д-р Москов и НФСБ. Въпросът е доколко диалогът може да се възстанови сега.

- Имат ли основание подозренията, че обединението между "Воля" и НФСБ може да е следващ партньор на ГЕРБ, който да замести Обединени патриоти?

- Големият въпрос е в това на каква подкрепа би могъл да разчита този съюз и дали ще присъства в следващото Народно събрание. Според мен решението на ВМРО да се яви самостоятелна на изборите е рисково. Те се позовават на добрите си резултати от европейските избори, но оттогава мина доста време.

По мои изчисления между 14 и 16 процента от всички български избиратели в някакъв момент са подкрепяли някакъв националистически субект. Ала в момента е много трудно да се прогнозира в каква пропорция биха се разделили тези избиратели и дали всички биха гласували. По-скоро не. Така че е много трудно да се преценят шансовете при самостоятелно явяване на ВМРО и  на някакъв съюз около НФСБ и "Воля".  Но ако този съюз влезе в следващия парламент, изглежда вероятно това да е партньор на ГЕРБ.

- Няма ли обаче подобна коалиция да източи гласове от формацията на Слави Трифонов, на която социолозите отреждат трета позиция?

- Засега се случва обратното. Това, което наблюдават колегите, е, че по-скоро партията ИТН на Слави Трифонов привлича националистически вот. Големият въпрос е, когато същите избиратели ще трябва да избират между отделна партия и съюз, към кой ще се ориентират. Това ще зависи от кампанията.

Според мен добрият тон, с който до момента се разделиха ВМРО и НФСБ, не трябва да бъде нарушаван. Ако се влезе в по-остра конфронтация между бившите коалиционни партньори, това по-скоро ще намали резултата им.

- Какви са шансовете на ГЕРБ за изборите? Успяха ли да тушират голямото недоволство?

- Имаше разколебаване и усещане за несигурност  в самите избиратели на ГЕРБ в края на лятото и септември-октомври. Струва ми се, че в момента избирателите на ГЕРБ са консолидирани. Твърдя, че на тези избори ще бъде много важен протестният вот. С други думи - избиратели на една партия, които по някаква причина решават да не я подкрепят. В това отношение протестният вот на ГЕРБ е малък. Затова смятам, че едва ли Цветан Цветанов ще успее да привлече разочаровани от ГЕРБ избиратели в очаквания от него мащаб.

- А как ще повлияят на изборното представяне на БСП вътрешните скандали и недоволство, включително и около реденето на листите? Ще успее ли Корнелия Нинова да реализира амбициите си за първо място?   

- Нека да кажа, че на тези избори първото място няма да определи изцяло това кой ще управлява. Протестен вот вляво ще има. Въпреки че досега колегите не виждат подобни индикации, струва ми се, че новата политическа формация около  Красимир Янков също ще набере подкрепа. Имаме и АБВ, което ще излезе самостоятелно, имаме и всички останали субекти, разчитащи на протестен или на антисистемен вот. Така че периферия от леви избиратели най-вероятно няма да подкрепят БСП. В това отношение БСП има по-голям потенциал за разпиляване на собствените им гласове, отколкото ГЕРБ.

- Каква предизборна кампания ни предстои?

- Засега активна кампания води само президентът. В останалите политически формации по същество самата предизборна кампания още не е започнала, а сме на около 50 дни от изборите. А това означава кратка, нервна, много агресивна кампания, която по-скоро ще отблъсне избирателите, отколкото да ги мотивира за гласуват - противно на това, което ни трябва. Само че за да го получим, са необходими политически партии, които отдавна работят с гражданите, обясняват какво искат да направят и не се конфронтират помежду си, а се опитват да спечелят доверието на хората.

- Дава ли шансове за успех на президента твърде рано обявеното намерение за втори мандат?

- Румен Радев прави паралелна кампания на парламентарните, а не на президентските избори. Президентът се опитва да окаже влияние върху парламентарния вот. Опитва се максимално да си създаде достатъчно представителство в следващото Народно събрание, за да може евентуално това да му помогне на президентските избори. Президентът без съмнение се опитва да окаже влияние върху предизборната кампания за Народно събрание.

- Има ли шанс БСП да подкрепи друг кандидат за президентските избори наесен?

- Съмнявам се. Не очаквам подобен ход,  освен ако няма промяна в ръководството на БСП. За мене по-важният въпрос в тази ситуация е, че президентът измества по същество фокуса на предизборната си кампания. Той някак ще присъства в цялата предизборна кампания, което ще му позволи да насочи избиратели. Това е атипична ситуация, защото в името даже на самата коалиция между т.нар. Отровно трио и Мая Манолова присъствието на Радев е осезаемо.

- Възможно ли е изборите да поднесат изненада и активността да не е толкова ниска, хората да се мобилизират в името на промяната, която искаха цяло лято?

- Въпросът е в това, че поне засега, първо, българските граждани не мислят за изборите и второ, не виждат ясно изразен залог. Това е много важно, защото, ако за отделни политици и анализатори това ще бъдат решаващи, съдбовни избори, за мнозинството от българските граждани не е така.

Когато хората не виждат ясно изразен залог, готовността им да участват в избори е по-ниска. Дори не смятам толкова, че санитарният риск ги разколебава, колкото липсата на ясно усещане за ясно изразена алтернатива.

- Показва ли и новосъздадената коалиция, че навлизаме в период на неизбежни коалиции - и преди и следизборни?

- Моите симпатии винаги са били към предизборните коалиции - това е по-почтено спрямо избирателите. Те знаят предварително кой с кой ще работи. Следизборните коалиции са встрани от избирателите - след като е ясно кои партии ще участват в парламента, те затварят вратите пред избирателите и се договарят помежду си. За мен, особено в тази ситуация, по-коректното е наистина да се върви към предизборни коалиции, за да могат избирателите да решат. В противен случай ще решат преговорните екипи на партиите.

- Как ще коментирате казуса със съдебното дело, което завежда на политолога  доц. Татяна Буруджиева лидерът на БСП Корнелия Нинова?

- Става дума наистина за много сериозен проблем - това е директно посегателство срещу свободата на изразяване и срещу професионалната експертиза. В една партия могат да виреят всякакъв тип отношения - кланови, местнически, родствени, но това наистина вече започва да създава проблем по отношение на всеки от нас, тъй като ние изпълняваме професионалния  и гражданския си дълг по неща, за които сме учили, неща, които практикуваме от години. Така че подобен процес, подобно обвинение е абсолютно неприемливо най-малкото защото очевидно става дума не за реално нанесени щети, а за опит да бъде торпилирано експертно мнение. Надявам се, че цялата ни професионална общност ще реагира. За съжаление, това не е прецедент, но смятам, че променя цялостната перспектива към експертното мнение и към работата на анализаторите. Напълно очевидно е, че ние стоим с имената и физиономиите си зад всичко, което сме казали. Но ние не коментираме личния живот на когото и да е. Коментираме политически процеси и тенденции, което сме учили да правим, за разлика от голямата част, занимаващи се с политика, които не са  учили за това.

Държа да изразя мнение именно за „Марица”.   

Надявам се, че съдът ще постанови липсата на обстоятелства за подобно обвинение. Но така или иначе самият жест е обезпокояващ.

визитка

Доц. Антоний  Гълъбов е социолог и политолог. Работил в Института по социология към БАН. Преподавател в Департамент Политически науки на Нов български университет. Член на Управителния съвет на Международната асоциация за културна политика Ubuquite Culrure(s) в Париж. Основател и член на Българско общество за индивидуална свобода БОИС (2003). Председател на УС на Института за публични политики и партньорство. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

тоя

тоя

13.02.2021 | 21:15

да излезе и да каже кой му плаща заплатата. щото 20 години го гледаме да манипулира хората.

Отговори
5 0
Илчев

Илчев

13.02.2021 | 16:58

Абе, плужек къде провидя, че тия измекяри изобщо ще влязат в парламента. Заври си дипломата отзад.

Отговори
11 1
бгн

бгн

13.02.2021 | 15:52

Иска ти се бо...клук продажен.Но хората имат достойнство и знаят кого да подкрепят на изборите.Такива като теб ще останат гладни след изборите.

Отговори
12 2
ГЕРБ

ГЕРБ

13.02.2021 | 13:54

Този лиже подметките на Б.Б. всяка сутрин и вечер.Виждали сме го много пъти този няма чест и достойноство с какви очи гледа семейството си .

Отговори
20 7
Прозрение

Прозрение

13.02.2021 | 13:49

За което не е нужно да имаш титла.

Отговори
13 4
Сик

Сик

13.02.2021 | 12:47

Лъжеш, герберска подлога.

Отговори
17 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?