Следвайте ни

Доц. Антоний Гълъбов: Гласуване в два поредни дни е разумното решение

viber icon

- Президентът Румен Радев обяви датата на  следващите парламентарни избори - 28 март 2021 г.  Не можеше ли да изчака, предвид тревожната  пандемична обстановка, в която се намираме? 

- Президентът бърза с насрочването на изборите,  защото се надява да не спадне напълно протестната тема, която да може да се реализира във вид на вот. Въпреки че по всичко изглежда, че острата фаза на противопоставяне  отмина и възможността да се генерира сериозно политическо влияние около Отровното трио и останалите  участници в протеста като че ли намалява. 

Лично аз на негово място не бих бързал да заявя дата за изборите, той би трябвало да го направи в средата на януари, ако дотогава няма промяна в обстановката. Вероятно избързването изглежда алогично във време, когато здравето трябва да е приоритет. Но алогично е и държавният глава да не се опитва да призове хората към спазване на мерки. Той вероятно разчита, че има още година от редовния си мандат и дотогава хората ще забравят поведението му.

Президентът прибърза с  датата за изборите, защото се надява да не спадне протестният вот  

Може да се направи "зелен коридор" за гласуване на възрастните хора

Машините не могат да гарантират почтеността на вота 

 

- По време на пандемия ще бъде ли гарантирано здравето на българския избирател, докато упражнява конституционното си право на глас?

- Основната цел на самия изборен процес е да гарантира възможността на всеки български гражданин свободно да изрази волята си и всяко решение, свързано със санитарния риск, би трябвало да е ориентирано към това.

Нуждаем се от удължаване на периода на изборния ден - това е разумното решение в тази ситуация, показва го и международната практика.  Трябва да се помисли дали това ще се изрази в два последователни изборни дни, или ще се отрази на продължителността на самия изборен ден. 

Още повече че въвеждането на машините  ще увеличи времето, необходимо за гласуване 

Другите възможни решения, към които се ориентираха други страни, за съжаление, в България почти не бяха дискутирани. Имам предвид специално гласуването по пощата.

Бихме могли евентуално да усъвършенстваме механизма на гласуване, като дадем приоритет на по-възрастните хора, които да имат възможността да гласуват първи.

Подобен „зелен коридор” може да бъде оставен и през втория изборен ден.

- След като гласуване по пощата няма как да бъде въведено за тези избори, твърде късно ли е за въвеждане на онлайн гласуване по естонски модел например?

- Опасявам се, че времето за подобни промени отминава, тъй като всякакъв вид по-сложни бюлетини имат нужда от повече време. А ние сме практически на три месеца от началото на предизборната кампания. Така че вече

промени и допълнителни уточнения в изборните правила биха били посрещнати с много сериозна съпротива. 

Големият въпрос тук в момента е наистина ЦИК да разработи много ясен план за това как ще изглежда изборният ден. Ясно е, че няма да се вместим в рамките на един ден, тъй като това ще наложи  удължаване на времето за гласуване до късно вечерта. Това ще създаде напрежение. А никой няма интерес от това един изборен ден да започне в 7 часа сутринта и да приключи в 11 вечерта и да имаме неприятното усещане, че последните часове на изборния ден са били по-слабо контролирани.

- ЦИК или парламентът трябва да вземе решение за удължаване на изборите?

- Дори Централната избирателна комисия, доколкото е най-висшата специализирана администрация, управляваща изборните процеси, да не може да реши това, би трябвало да е инициатор на подобно решение.

Това обаче не е дискутирано. Засега не виждам инициативи в тази посока. Опасявам се, че оставащите дни до края на тази година, в които това би трябвало да си дискутира и да се реши, са изпълнени с толкова належащи за решаване неща, че може би няма да  се стигне до този вариант. Това би означавало да кажем в средата на януари, когато изборите ще са съвсем на прага,  да започнем да дебатираме върху тази възможност. 

- По време на изборите ще има и друг сериозен проблем - много хора ще са под карантина заради COVID-19. Как ще бъде гарантирано конституционното им право да гласуват? 

- Не съм срещал досега пояснение за такъв казус. В този случай ще трябва да бъде доразвит аргументът с подвижната урна. Това, което имаме досега като опит, са предварителните заявления на хора с увреждания, които не могат да стигнат до изборните места и имат желание да гласуват. Ако разширим тази форма, ако мислим и за хората, които са под карантина, това би трябвало да означава в определен период от време те да заявят искове за гласуване с подвижна урна - както се гласува в болниците и в социалните заведения например.  С други думи, там ще трябва да се обучи допълнително персонал.

- Смятате ли, че с доставката и използването на 9600 машини за гласуване всичко ще е наред?   

- Искрено се надявам всичко да е наред с машините. И до момента има производители, които са ги предлагали. Има и българска разработка ​- поне през пролетта на тази година имаше много активни усилия тя да бъде популяризирана. Големият въпрос, разбира се, е в устойчивостта на тези устройства от гледна точка на надеждност. Според експерти колкото по-просто е решението в технически план, толкова по-надеждно е. Съответно ​-

колкото по-сложна е машината, толкова повече рисковете за блокажи ще нарастват.

Тепърва предстои това да се докаже на практика.

За съжаление, чухме много бурна защита в подкрепа на това, че машините ще гарантират почтеността на вота. Не споделям това мнение. Факторите, които определят почтеността на изборите, не са свързани с техниката. Това е експеримент, който България реши да направи под натиска на някакви политически условия. Трябва да минем през това.

- Какви ще бъдат изборите по време на коронавирус? Ще има ли висока активност?

- Нещата са по-скоро трудно предвидими. Имаме вече предварителни сондажи, които не измерват електорални нагласи, тъй като все още българските граждани не мислят за избори, а за това как ще преминат през зимата. Сигурно е обаче, че тези избори ще бъдат важни - ще имат ключово значение от гледна точка на пренареждането на целия политически живот през следващата година.

Много важно е в момента институциите да положат усилия и да повишат доверието в самия изборен процес, а не обратното

Гласовете, които чувам през последните седмици и които се опитват предварително да подложат на съмнение изборните резултати, действат по същество срещу публичния интерес на България - да проведе едни разумни, нормални, почтени избори и да излъчи едно представителство, което да може да поеме тежестите на предстоящите години.

 Няма нищо по-лошо от това да не успеем да  излъчим мнозинство, до такава степен да са фрагментирани и противопоставени гледните точки, че избраните народни представители да не са в състояние да формират мнозинство. Това би създало тежка политическа ситуация.

Визитка 

Доц. Антоний  Гълъбов е социолог и политолог. Работил в Института по социология към БАН. Преподавател в Департамент Политически науки на Нов български университет. Член на Управителния съвет на Международната асоциация за културна политика Ubuquite Culrure(s) в Париж. Основател и член на Българско общество за индивидуална свобода БОИС (2003). Председател на УС на Института за публични политики и партньорство.  

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Anna

Anna

12.12.2020 | 15:35

Диетите са миналия век! За да отслабнете, вече не е нужно да се изтощавате с диети. Четох за една нова и здравословна загуба на тегло, тук - https://bit.ly/ketodibg Опитах толкова много неща, всички диети, фитнес, е, можех да отслабна с 2 кг, а с този инструмент можех да отслабна с 15 кг за един месец. Чувствам се прекрасно! Съветвам всички!f8

Отговори
0 0
Иван

Иван

08.12.2020 | 13:27

И този е проверен мутренски агент.Само такива са с право на кадро като “красавци и мозъци” Опа,голяма грешка— подлоги и гъзомийници.

Отговори
6 1
Вицепрезидент

Вицепрезидент

08.12.2020 | 11:17

Правилно решение,той не се връзва на корона истерията.а тя не може да служи за оправдание за всичко. Много удобно е така. За малко ще спрат с бройките. Друг е въпроса,дали няма да има твърде много карантинирани точно по изборите, Все пак мафия си управлява държавата.

Отговори
6 3
Стамен Симов

Стамен Симов

08.12.2020 | 10:21

Ако имате претенции, че сте сериозно издание, не давайте трибуна на гъзеблизци като този...

Отговори
12 3
Сик

Сик

08.12.2020 | 12:58

Марица отдавна не е никакво сериозно издание. Срещу смешни пари може да ти защити всеки който ги плати.

Отговори
6 0
Има ли избор?

Има ли избор?

08.12.2020 | 10:17

Между А - и Б- отборът на БКП (ДС)? Левият и "десният" ръкав (ДЖОБ) на Партията им...

Отговори
5 1
Schetovodstvo

Schetovodstvo

08.12.2020 | 10:05

BULGARIN I BULGARIYA I "SVOBODNI" IZBORI I PAK IZBORI I PAK SASHTIYAT KUCHESHGKI JIVOT !!!!????? JALKO ZA PARITE PRAHOSANI PO NENUJNI,NE POTREBNI,ABORTIRALI,....ZAPADNI EVREYSKI ZANIMANIYA I TSIRKOVI NOMERA! USPEHAT NA BULGARIYA I BULGARINA E V EDNA JELYAZNA RAKA ,KATO ROBSTVO ILI DIKTATURA ZA DA IMA VAZRAJDANE(RENESANS),NAPREDAK I BLAGODENSTVIE ZA RAYATA ,KAKTO E BILO PO VREMETO NA OSMANLIITE I CHERVENITE TERORISTI!

Отговори
8 4
Този  човек

Този човек

08.12.2020 | 09:59

От маисил ли е болен.

Отговори
9 2
Schetovodstvo

Schetovodstvo

08.12.2020 | 10:06

NE OT HEMOROIDI!

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?