Следвайте ни

Доц. Антоний Гълъбов: Пловдив вероятно ще избере кмет още на 27 октомври

Мая Манолова няма да рискува да участва в изборите в София

viber icon

Доц. Антоний Гълъбов е социолог и политолог. Работил в Института по социология към БАН. Преподавател в Департамент Политически науки на Нов български университет. Член на Управителния съвет на Международната асоциация за културна политика Ubuquite Culrure(s) в Париж. Основател и член на Българско общество за индивидуална свобода БОИС (2003). Председател на УС на Института за публични политики и партньорство. Автор на монографии и студии.

 


Какви избори да очакваме наесен - напрегнати, подли, твърде скъпи?

 

Със сигурност разходите за местните избори са повече, но те трябва да доведат до един много важен резултат, който е системен проблем на изборите в България. Става въпрос за качеството на работата на членовете на секционните комисии. По-високите разходи за тези комисии трябва да бъдат свързани и с по-големи задължения за членовете им.


На европейските избори за пореден път видяхме доста сериозни проблеми, свързани с оформянето на протоколите, с  липсата на достатъчна подготовка на членовете на секционните комисии. Това е един от важните въпроси на тези избори.


А иначе със сигурност ще бъдем свидетели на опити за компрометиране, за личностно злепоставяне, за пренасяне на скандали от едно ниво на друго. Това, за съжаление, се установи като траен фон на политическия ни живот, особено през последните 2 години.

 

Хората  трябва да обръщат много по-сериозно внимание към кандидатите за общински съветници, защото от решенията на Общинския съвет ще зависи до каква степен предложенията на кандидат-кметовете ще се превърнат в реалност.

 

Т. е. логично е да очакваме по-висока активност, отколкото на евроизборите?


Да, със сигурност активността ще е по-висока. Разбира се, това зависи и от модела на кампания, към която се насочват различните политически партии.

В следващите два месеца ще бъде важно дали няма да се появят политически формации, които ще имат за цел по-скоро да откажат гражданите да гласуват, отколкото да ги мотивират за това.


Това ще бъдат първи избори след намаляването на партийната субсидия. Съществува ли риск общинските съвети да се напълнят с бизнесмени?

 

Не смятам, че ще имаме незабавен ефект от промяната в закона, по-скоро този ефект ще се появи на следващите парламентарни избори. Но това не означава, че на местните избори няма да имаме бизнес коалиции, че няма да имаме по-видими претенции за ангажимент в местната власт, особено в отделни общини,  в които работят компании със структуроопределящо значение за местната икономика. Само по себе си това не е нещо лошо.

 


Най-важно обаче е да се гарантира възможността гражданите да оказват ефективен контрол върху своите представители в общинския съвет.   


Ще се проявят ли старите ни изборни язви като купуването на гласове например?

 

За съжаление това  съпътства политическия ни живот през всички тези години. Истината е, че така нареченият „пазар на гласове” не нараства. Това е доброто през последните десетина години - няма навлизане на големи нови групи от хора, готови да продават гласовете си. Но в рамките на съществуващия пазар най-вероятно ще има политически формации, които ще се опитат да прибягнат до подобно средство. По отношение на  пропорционалните избори за общински съвет е възможно това да се прояви по-ясно, особено в по-малки общини, където има групи, готови да сключват подобен тип сделки.

 

Как два месеца преди изборите виждате шансовете за представяне на основните политически играчи?


Много важно е кандидатът за кмет, който гражданите ще предпочетат, да е човек с управленски опит. Управлението на община като Пловдив например не само на града, но и на региона, на развиващия се на  територията на Пловдивска област икономически процес изисква много внимателно формирана управленска кариера, която наистина да позволи целенасоченото развитие на общината.

 

В това отношение кандидатите на основните политически формации са важни, но на избори като тези в Пловдив, според мен, ще има голямо значение и как се представят съответните партии на национално равнище.

 


БСП се намира в сравнително слаба позиция, защото на национално ниво не успява да убеди българските граждани, че има алтернативна представа за управлението на страната, че е в състояние реално да е управленска алтернатива на ГЕРБ. В това отношение, особено групите от избиратели, които все още не са направили своя избор, ще бъдат повлияни от ефективността на действие на политическите партии на национално равнище.

 


Много вероятно е амбицията на БСП да повишат със 100% представянето си през 2015 г. да  остане само предизборна декларация.

 

Не всички местни структури на БСП са в организационен и кадрови потенциал, който да им позволи реално да постигнат значително по-добри резултати на местни избори. Най-вероятно резултатът им ще бъде по-добър, отколкото на последните местни избори, но ми се струва нереалистично да се очаква, че ще го удвоят. 

 

Къде на 27 октомври да очакваме най-ожесточени битки, балотажи?

 

Трудно ми е да преценя два месеца преди изборния ден дали изборите в Пловдив ще бъдат решени на първи тур, или ще се отиде на балотаж. Поне засега не виждам сериозна перспектива за втори тур, по-скоро ми се струва, че нещата могат да бъдат решени още на първи тур. Но не е така по отношение на районите на Пловдив, както и по отношение на съседните общини.

 


Общо за страната, най-вероятно, ще има известно намаляване на присъствието на ГЕРБ в местните органи на властта, но не за сметка на появата на алтернативен политически субект. По-скоро местният политически контекст ще влияе върху това. ГЕРБ търпи и щетите от управлението, от това, че носи практически цялата тежест на управлението -  независимо от това, че управлява в коалиционен формат, основно вниманието на гражданите е насочено към ГЕРБ.

 

Така че в известен смисъл ще има политическа цена, която ГЕРБ ще плати на тези местни избори. Но смятам, че като цяло ГЕРБ ще запази доминиращата си роля в местната власт.

 


Изглежда, че случилото се при Обединени патриоти, не е разцепление, а по-скоро отстраняване на Атака. Видяхме вече, че ВМРО и НФСБ се обединиха зад кандидатурата за кмет на Славчо Атанасов. ВМРО и НФСБ продължават да поддържат диалога, заговори се за възстановяване на формата на Патриотичния фронт.

 


Ще има ли в крайна сметка битка за кметския стол на София между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова?

 


Не очаквам такава битка и имам аргументи за това. Свидетели сме на специфична интерпретация на ролята на омбудсмана в лицето на г-жа Манолова - тя си поставя самостоятелни приоритети, което е абсолютно несъвместимо с ролята на омбудсман. Той е по-същество обществен адвокат на гражданите пред властта, а не самостоятелен център, който структурира собствена политика.                      

 


Г-жа Манолова, според мен, няма да се яви на изборите в София по много причини - преди всичко заради това, че то би могло да се окаже най-сериозната <210> политическа грешка. При загуба тя ще бъде до голяма степен поставена в светлина, която няма да <210> позволи да продължи работата си като омбудсман. А в същото време

 

БСП далеч не подкрепя Манолова единодушно.

 

При евентуален обратен резултат г-жа Манолова ще загуби още повече, тъй като е много лесно да се критикува Топлофикация-София, много лесно е да се правят публични изявления срещу  общинската администрация, много по-трудно е тя да се управлява. А г-жа Манолова няма управленски опит, тя не е управлявала нищо. Така че в това отношение ми се струва, че да се кандидатира за кмет на София  би могло да бъде много тежка политическа грешка за нея.

 


Обратно - г-жа Фандъкова най-вероятно ще бъде кандидат за кмет. Но онова, което ми се струва много важно да се изведе на преден план, е основният залог за модела на управление на София.

 


Пред града предстоят много важни стратегически задачи, така че е важно качеството и сроковете на ремонтите да са само елемент от по-цялостен стратегически разговор за бъдещето на столицата.

 


Изглежда реалистично, ако не е г-жа  Манолова, кандидат кмет на БСП  да е председателят на столичната организация г-н Калоян Паргов, който има опит в местното самоуправление като общински съветник. Струва ми се обаче, че това няма да бъде достатъчно сериозна битка за избора на кмет на София.

 


Имаме и  кандидатури в дясноцентристкото политическо пространство,  което най-вероятно ще определи известна фрагментация на вота. Но сериозен опонент на г-жа Фандъкова, поне засега, ми е трудно да определя.

 


Какво истински би ви изненадало на тези избори?

 


Опасявам се от целенасочени провокации, включително в изборния ден. По време на последните местни избори имаше хакерска  атака на сайта на президентската администрация, на сайта на Народното събрание, имаше серия от атаки към сайта на МВР. Имаше амбиции да се създаде напрежение, хората да бъдат сплашени. Опасявам се от подобен тип сценарии, които са трудни за разследване и прогнозиране. Надявам се институциите да са готови да предотвратят подобни атаки, за да бъде гарантирана свободната воля на българските граждани.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?