2374
Следвайте ни

Доц. Антоний Гълъбов: Нито тогата, нито лампазите са гаранция за успех в политиката

viber icon

- Доц.Гълъбов, този път имаме трима силни кандидати за президентските избори - генерал, професор, топсъдия. Кандидат с какъв профил ни е нужен предвид сложната ситуация с насложени кризи?

- Досегашните ни президенти подчертано имат хуманитарен профил - д-р Желю Желев беше философ, президентът Петър Стоянов е юрист, президентът Георги Първанов е историк. Първият държавен глава с по-различен профил беше президентът Росен Плевнелиев, който идваше от бизнеса, с инженерно-техническа кариера, при това с опит като министър. Един от малкото български политици, влязъл във властта със съществено лично състояние - 12 милиона, доколкото си спомням. Президентът Радев беше съществено отклонение от традицията в тази институция, тъй като дойде директно от авиацията.

След едноличното управление на Румен Радев през последните почти 6 месеца е ясно, че имаме нужда от човек, който разбира смисъла на президентската институция. Със силните кандидатури на проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов по-скоро се връщаме към хуманитарния профил на българския президент.

- В националната практика имаме и професори, и генерали в политиката. Кои се справят по-добре?

- Много важно е освен средата, в която са избрани съответните държавници, отношението им към политическия живот на страната. Имаме много дълга традиция на министри на образованието, които са професори. Но гаранция, че един експерт от сферата е добър управленец, няма - както в здравеопазването един много добър лекар сам по себе си не може да е и добър министър.

Видяхме, че амбициите на Румен Радев, неразбирането на мисията на държавния глава в република с парламентарно управление, обезсмислиха функциите на президентската администрация. За пръв път в българската демократична история президентът се противопостави на изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Тази институционална криза доведе и до политическа. 

Що се отнася до Бойко Борисов и дълголетието му в политиката, да не забравяме, че той  има защитена  дисертация, той е доктор, стигнал до генерал.

Но качествата му са най-вече в това, че израсна като политик. Не е рафинираният западноевропейски политик, а балкански тип, но предвидим и разпознаваем в ЕС и НАТО, докато  Радев много бързо изпадна в частична изолация. 

Т.е. само професурата и генералските пагони не са достатъчни за успешна политическа кариера. Необходимо е разбиране за това какво представлява управлението на държавата.

Ето, за пореден път преди избори се предлагат хора с успешен бизнес, които да управляват държавата. Но ефективното брокерство или бизнес не са гаранция за успех и в публичните финанси.

- Кое ще наклони везните при избора на президент?

- Със сигурност ще има втори тур. Опасявам се от следващите седмици, защото вървим към влошаване на средата. Още отсега може да се каже, че хората ще изберат по-омиротворяващия за позицията на държавен глава, човек, повече ориентиран към диалог и постигане на съгласие. Това в доста високо ниво е профилът на проф. Герджиков, като и на доказан юрист като Лозан Панов.

- Т.е. българите, които по принцип харесват твърдата ръка, вече ще изберат нещо друго?

- В момента се опитват да препакетират Румен Радев като лидер с твърда ръка, но той е твърд само в конфронтацията си, човек, който не може да постига съгласие, да води диалог. А сега повече от всякога България има нужда от държавен глава, който е в състояние да внесе повече спокойствие, да инициира преговори между политическите сили. Предстои ни много дълбока трансформация, за която не сме подготвени. Появата на тази алтернатива - и на проф. Герджиков, и на Лозан Панов, ще ориентира избирателите към избор в посока на истински държавен глава, а не на нереализиран политик.

- Ще видим ли този път стойностна кампания с битка на идеи, а не само на компромати?

- Имаме промяна. Очевидно кандидатурата на проф. Герджиков тревожи Радев и щаба му. Вече видяхме агресивна реакция за това къде се криел Борисов, после чухме обяснение какво представлявал юмрукът като обединение и ценности. Този юмручен тип политика може да влоши дебата за водене на нормална кампания.

Има и още един риск - важните избори са парламентарните, а се прави опит кампанията за президентските избори да измести разговора за парламента. Това е много опасно. Много важно е българските граждани да  разберат, че онова, от което зависи как ще живеят, е не изборът на президент, а съставянето на НС с депутати, които разпознават истинския дневен ред за страната.

Българските граждани са петимни не толкова да видят боксов мач, а посока напред и кой би могъл да носи отговорност за страната.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Биткойнър

Биткойнър

09.10.2021 | 18:38

Как да печелим криптовалута Биткойн, дигиталното злато на 21 век, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 0
Сик

Сик

09.10.2021 | 15:32

Що се отнася до Бойко Борисов и дълголетието му в политиката, да не забравяме, че той има защитена дисертация, той е доктор, стигнал до генерал. Абе Марицата, тоя гербав суджук плаща ли си да му публикувате глупостите ? Какъв доктор е мутрата Бойко - по пожарникарски науки и какъв генерал, на 3 пожарникарски коли. Ба.хти и генерал, бахти и доктора, бахти и политолога...

Отговори
7 2
Бля бля

Бля бля

09.10.2021 | 15:00

Тогата определено крие лицемери....... Тоя се ос.ср.а на миналите изцори сега ще се до.о.се.ре...

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?