1939

Доц. Алексей Пампоров: Разпознаваеми местни лица, а не брокери в листите за вота

Нямаме ​голям потенциал за русофилска партия, но има за американофобска 

Досега у нас онзи, който води негативна кампания, обикновено губи изборите 

Проблем е, че имаме твърде много дясно, дори БСП стана дясна партия

Не бива да се подценява вотът на хората, израснали с Куку-бенд и Слави Трифонов 

 

- Колко по-раздробен ще е следващият парламент?

- Твърде е възможно да е доста - с партията на Стефан Янев, с "Възраждане" и всички партии, които изглеждат на кантар. Това не е лошо - нормално е в едно съвременно общество да има различни интереси и техни представители. Въпросът е политическите партии да се научат да не налагат волята си - това беше проблем и на Борисов, на Трифонов. И последният кабинет си отиде заради желанието на премиера Петков да налага еднолично волята си. Когато този абсолютизъм на мисленето на управляващите бъде преодолян, ще се постигне баланс. Сега е моментът да се събуди общественият разум и да намерим нов баланс за интересите на страната, да се върне социалната сигурност след последните изтощителни години на кризи.

 

- Доц. Пампоров, очаквате ли от служебния кабинет обрат, затопляне на отношенията с Русия след призива на външния министър за умерен тон по отношение на Москва?

- Това трябваше отдавна да се случи. Така трябва да се говори. В дипломацията има тон и начин, по който да се постигат нещата. Когато в България са останали 100 000 бежанци от Украйна, сред които 40 000 деца, нуждаещи се от адаптация, е абсолютна глупост да изгониш точно учителите от руските училища. Такива се оказаха повечето от изгонените от кабинета "Петков" 70 руски „дипломати“. Абсурдно е в разгара на туристическия сезон да отрежеш консулски услуги.

А що се отнася до диверсификацията на енергийните доставки, тя трябва да включва и "Газпром". Ако руският концерн ни продава скъпо, се отказваме от него. Но защо да не купуваме от "Газпром", ако той свали цената наполовина от азерския газ?! Наистина постъпихме на инат. Вижда се, че и Германия, и други европейски страни купуват газ от Русия, Гърция и Турция не гонят руския бизнес. Така че призивът за умереност е добър, но не означава  русификация.

Това, което се случва в момента, е антирусофилска партизанщина, която обикновено удря и в другата страна, сочи опитът от последните 20 години. Ще мобилизира твърдите ядра на ДБ например, но какво правим с останалите 95 процента от избирателите?

 - На какъв профил кандидати ще заложат партиите този път? Дали избирателите ще предпочетат отново промяната пред сигурността?

- Сигурността може да е и промяна. Например партията на Стефан Янев е промяна в известен смисъл, но е и сигурност. ГЕРБ в никакъв случай не е промяна, но пак е някаква сигурност.

Тъй като партийните централи са в София, се допуска огромна грешка - централите не знаят какво се случва в страната. А дори в големи градове като Пловдив за хората са важни местните фигури. Пловдивчани искат да гласуват за пловдивчани. Типичен пример за глупава грешка е водач на листа на ДБ в Пазарджик да е Стефан Тафров - експерт, бивш посланик, но е никой в Пазарджик. Печелившият ход по принцип е в листите да се избират добре разпознаваеми местни лица.

Разместването на хора из страната не води до добър резултат. Не е толкова важно дали квотата ще е гражданска или партийна, а е важно човекът да е разпознаваем, честен, да му тежи думата на местно ниво. На хората им писна от политически играчи, напиращи към парламента брокери в две листи в различни райони.

 

-  Какви са шансовете за голяма дясна коалиция на вота на 2 октомври?

- Голяма дясна коалиция едва ли ще има предвид факта, че формално би означавало и присъствие на ГЕРБ в нея. Що се отнася до ПП и ДБ, те тръгват от различни изходни позиции. ДБ са в много патова ситуация - загубиха част от доверието, което бяха натрупали от инерцията покрай протестите. Към присъствието им във властта имаше големи очаквания. Доста хора обаче са разочаровани от действията и на екоминистъра, и от министъра на правосъдието, което сваля подкрепата за ДБ. Така че за тях ПП е в известен смисъл спасителна сламка. Социологическите агенции им дават подкрепа 4.5-6 процента, не е сигурно дали ще влязат в следващия парламент.

ПП засега вървят като втора политическа сила. Ако се подлъжат по това да са първа сила на всяка цена, може би ще се съгласят на коалиция с ДБ.

При общо явяване по-скоро за ДБ резултатът ще бъде значително по-висок, но ПП биха загубили поне половината си подкрепа от това, което социолозите им дават в момента.

На предишните избори много хора гласуваха за ПП именно заради обещанията за леви политики, което не стана. ПП смениха първия ешелон във властта - зам.-министри, шефове на агенции, но не можеш да смениш толкова лесно втория и третия ешелон от държавни служители. За шест месеца не можеш да направиш нов цирк със старите маймуни, колкото и да ги обучаваш. Това изигра лоша шега на ПП. Ако хората го разберат, може би ще им дадат нов шанс. 

ПП ще загубят много гласове и от това, че влязоха в конфликт с президента и със Стефан Янев, когото отстраниха от кабинета. Не че той не направи гаф, но гафове допуснаха и министри от ДБ и ПП, които обаче не бяха сменени.

Конфликтът с президента също им играе лоша шега. Това плюене в момента по „зеления чорап“ най-вероятно ще има обратен ефект. Досега у нас онзи, който води негативна кампания, обикновено губи изборите. 

- Добър вариант ли са изобщо предизборните обединения? Общият враг или общата платформа сплотяват повече?

- Много зависи от това как се формира подобно обединение. В Унгария го видяхме успешно в коалицията „Анти-Орбан“ на местните избори в Будапеща, която обедини всякакви опозиционни партии. Можеше и тук да стане в широка рамка - ДБ с БСП, да речем. А що се касае до общата платформа, тя често минава през общия враг, както стана в Унгария. При нас големият проблем е в това, че трудно може да има обща платформа между ДБ и БСП дори докато бяха във властта. Твърде големи са различията им по ключови теми.

Колкото и да им е неприятно на ДСБ, които са ядрото на ДБ, те са членове на една и съща партия с ГЕРБ в Европарламента. И е нормално ДСБ и ГЕРБ да имат общо разбиране за данъчната политика, по-либертариански подход. Което не се случва.

- Възможно ли е патриотично предизборно обединение между ВМРО и ИТН например?

- ИТН вече обявиха, че в никакъв случай няма да се обединят с ВМРО. Ако са последователни, ще откажат. Но ВМРО и ИТН не са леви партии, а по-скоро буржоазни.

Не бива лесно да отписваме ИТН, която според социологията взема 3.5 процента от гласовете. Но предния път той спечели много от гласовете в чужбина. Не бива да се подценява вотът на хората, страдащи от носталгия по родината, израснали с Куку-бенд и Слави Трифонов. ИТН няма да е първа сила, нито втора, но може да прескочи бариерата.    

Проблем е, че имаме твърде много дясно, дори БСП стана дясна партия. Неслучайно преди дни беше анонсирана нова лява платформа „Прогрес“, дори се появиха шеги, че набор 1990 иска да влезе в политиката. Истината е, че начело с Корнелия Нинова БСП се превърна в буржоазна, народняшка партия.

Затова вляво по-интересно е голямото разцепване на принципна основа. В този служебен кабинет има трима министри и 7 зам.-министри от БСП, които са се отказали от възможността да участват в листите в следващите избори. Затова казвам „голямо разцепление“ - говорим за активни членове на БСП, които залагат на това, че политиката на партията е провал и че Нинова  може би ще се доудави като лидер. Математическите прогнози дават на БСП между 210 000 и 230 000 гласа, т.е. подкрепата им се срива стремглаво. Партията върви към пета политическа сила, което за избирателите е абсолютно скандално и неприемливо.

- Какво друго условно ляво ще влезе в следващия парламент освен БСП?

- Може би формацията на Стефан Янев, макар че те се заявяват по-скоро като патриотична и центристка.

"Възраждане" и ВМРО нямат чак такъв голям шанс, защото мобилизираните от патриотичен вот у нас са 10-12 процента. Ако Янев, чиито послания са в голяма степен леви, обере умерените от тях, разочарованата от Прехода средна класа и интелигенция, няма да остане много нито за "Възраждане", нито за Слави Трифонов, нито за ВМРО. Въпросът е и колко Янев ще вземе от БСП, която също традиционно взема част от този патриотично настроен електорат.

Трябва също да имаме предвид, че хората, които наричаме русофили, са по-скоро американофоби. Нямаме чак толкова потенциал за русофилска партия, но има голям потенциал за американофобска.

- Какви са шансовете за съставяне на коалиционен кабинет наесен?

- Ако се появи умора у избирателите, тя ще се отрази в широките електорати. Това ще означава ниска избирателна активност и доста решителна победа за ГЕРБ, които имат най-големия твърд електорат към момента. В този случай коалирането ще е въпрос на преговори. Изглежда, че никой не ги иска за партньор, но под лозунга за национално отговорно поведение на ГЕРБ и ДПС заради зимата, кризите, всичко е възможно.

А ако ДПС този път съчетаят успешна онлайн кампания с работа на терен, няма да е изненада, ако се окажат стабилно втора политическа сила.

 А и предвид външния натиск, всичко е възможно. Никой не е очаквал, че БСП и ДБ ще са заедно в едно правителство, но се случи.

 

Визитка

Алексей Пампоров е социолог, доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Ръководи социологическите изследвания на Институт "Отворено общество-София". Преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по електорални изследвания, социология на семейството.

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?