Следвайте ни

Добри Беливанов: Време е да благоустроим кварталите

Старая се кампанията срещу мен да остане вътрешно партиен проблем, каза кметът на Хасково

viber icon

- Г-н Беливанов, над 70 % от участвалите в анкета на  haskovo.marica.bg посочват, че градът не се управлява добре? Как ще отговорите на тези хора, много от които вероятно са ваши избиратели?

- Всеки има право да изрази своето мнение, но както и на вас е известно подобни анкети нямат представтелен характер. Затова според мен резултатът не отговаря на истинските настроения в обществото.  Видна е една кампания срещу мен, която аз се старая да остане само вътрешно партиен проблем.  Но хората виждат какво се прави. Знам, че винаги може и по-добре, старая се да работя за по-доброто бъдеще на Хасково, за един по- красив и приветлив  град. Всички гости , които съм посрещнал тук изказват своето възхищение от чистотата и зеленината в града. Със средствата, с които разполага общината, се стараем да осигурим максимално добри условия на живот.

 

-Кои са успехите през последните 3 г., които може би не са толкова видими за хората, но са коствали огромни усилия? 

- Не знам доколко се вижда, но явно не се оценя колко труд на цялата общинска администарция стои зад реализацията на няколко големи проекта.

Хасково е сочен като община първенец по реализацията на ОП „Региони в растеж“. Неслучайно в  календара за 2018 г.  на Оперативната програма има най- много снимки от Хасково, наред с тези от Бургас. Дори министърът на регионалното развитие Николай Нанков ни посочи като община отличник“ и обеща да бъдат отпуснати допълнителни средства по програмата за Хасково.

Знаете по тази програма имаме обновени изцяло две училища и осем сгради на четири детски градини. Сумата за тази реконструкция е около 15 милиона лева. Отново по тази програма и в момента се работи по благоустрояването на две зони в квартал „Орфей“, кв. „Бадема“ и пространството между улиците „Одрин“ и „Булаир“.  Вече приключи изграждането на изцяло нова подземна комуникация, на места са факт новите настилки, предстои засаждане на нова растителност и монтиране на нови детски площадки и спортни игрища. Този проект е за близо 4 милиона лева. Няма защо да обяснявам колко важна е реализацията му, голяма част от жителите на Хасково живеят от повече от 50 години в тези квартали и знаят , че там има междублокови  пространства, които  никога не са били благоустроявани. Да Хасково има един прекрасен център, обновен преди повече от 3 години , но сега е време и за кварталите. 

Като казах квартали знаете, че общината асфалтира  10  улици нана квартал Болярово, където никога е нямало асфалт. Освен това разработи проект за канализация на квартал Болярово, за втори път внасяме документи в ПУДООС, от където имахме уверение , че ще бъдат отпуснати необходимите около 5 милиона лева за реализацията на този проект. Не ми се иска да вярвам, че политически спорове пречат на придвижването на проекта. Подобна е ситуацията и изграждането на Подобна е ситуацията и изграждането на водопровод в село Маслиново, то е единственото без водопровод в водопровод в общината. Там адмишнистрацията  разработи проект за изграждането на водопровода и раелизира първия етап от него със собствени средства-повече от 146 хиляди лева, са вложени до сега в строителство там. Необходими са още над 1 милион, уведомил съм МРРБ за спешната нужда от финансиране на този порект до момента няма официално становище за отпускане на средства. Разбира се, търси се и друг начин за довършването на водопровода.

Не мога да подмина, като успех и довършването на моста към село Любеново, бяха ни отпуснати над 700 хиляди лева от комисията по Бедствия аварии  и катастрофи с които решихме един огромен проблем в района. Знаете, че старият мост се превръщаше в бент при прииждането на повече вода в реката и целия район се наводняваше а селото оставаше без път до него.

Непрекъснато се правят ремонти в детските градини в общината. Това лято изцяло обновихме детска градина „Славейче“, във всички останали детски градини се извършиха частични ремонти, една част от детските градини по селата бяха ремонтирани  за другите ремонтите предстоят, пред сключване на договори с изпълнители на ремонтите сме след проведена обществена поръчка. В много от тези детски градини десетилетия не е правено нищо.Течаха покриви, ронят се стени. Децата заслужават най-добрите условия, без значение къде живеят дали в града или в селата на общината.  Продължава поетапната газификация на всички общински сгради в това число училища и детски градини.  В начаото на моя мандат НУ”Г.С Раковски” се отопляваше с печки с твърдо гориво. Веднага бяха предприети мерки и децата имат едно  съвременно отопление на газ.

Големи ремонтни дейности започнаха в ОНЧ „ Заря“ . Повече от 200 хиляди лева струва новата отоплителна и охладителна инсталация, която се изгражда, както и газификацията на читалището. Там се направи достъпна среда за хора с увреждания, нови тоалетни, предстои ремонт на покрива и сцената. По проект „ Трансгранично сътрудничество България- Гърция” ще бъде изцяло подновено осветлението и озвучаването на сцената. Залата на читалището е най-голямата в общината, тя не се използва от десетки години през зимата заради липса нана отопление, а озвучаването и осветлението сигурно са от построяването на читалището от преди повече от 50 години. Не е спирала общината да прави ремонти на зали на танцови състави, като например тази на ансабмъл Хасково,  на балет „ Тангра“. Предстои ремонт на ниското тяло на зала „ Дружба“ където са тренировъчните зали по вдигане на тежести и по борба. Ремонтирахме залата на борците на стадион Младост, там всички журналисти сте снимали сигурно десетки зими поред  как водата тече от покрива. Направихме малък ремонт на сградата на театъра, оказа се че  има проблем с покрива, който ще бъде отстранен. Обществената поръчка за това вече е пред сключване на договор с изпълнител. 

Знаете вече има лекоатлетическа писта на стадион Хасково и нов тревен терен, ремонтът струваше около половин милион лева, които ни бяха отпуснати от Спортното министерство. За съжаление подаденият проект от преди моето встъпване в длъжност не е включвал ремонт на секторите за лека атлетика, затова сега те ще бъдат довършени със средства на общината.

Обновяват се непрекъснато тротоари, асфалтират се улици. Има непрекъснати малки ремонти навсякъде дори на велоалеята на „Кенана“, ремонтираха се тротоари по бул. ”Освобождение” ,улици и тротоари в кв.”Младежки хълм”, изграждат се 8 детски площадки, първата е изцяло завършена, една от площадките е за деца с увреждания. Правим площадка и за децата в дом „Марина”, тя ще е готова до седмица.Тези дни се прави и ремонт на междублокови пространства в кв.“Куба“ не е възможно да изброя всичко.  Бързам да кажа, че предстои ремонт на едни от най-натоварените хасковски булеварди, сред тях е и   „Освобождение“  по популярен като „ Кърджалийска“.Обществената поръчказа избор на изпълнител  на ремонта е на финала. Пред подписване на договор сме и за ремонт на част от улиците в селата, и пътища към тях.

 

-Много хора се интересуват от програмата за саниране на жилищните сгради. Пояснете, моля, колко още блока ще имат шанс да влязат в нея, колко са завършените, колко са тези, по които се работи?

 

До момента има 72 блока с издадени разрешителни за ползване или така наречения акт 16. Други 10 са с разрешителни за строеж. Има и такива за които вървят обществени поръчки. Документите на  последната бяха отворени преди седмица, оказа се, че за санирането на 10 блока кандидатстват 99 фирми. С тези блокове обновените сгради по националната програма в Хасково стават около 100.

Други около 150 панелни блока са подали документи за участие в програмата.Но това е станало след определения от правителството допустим срок за финансиране и те нямат договор за финансиране от МБВР.   Общината има готовност да задвижи процедурите по избор на изпълнител на ремонтите веднага, след като правителството реши да отпусне средства за техните ремонти.

 

-Предстои ОбС да гледа предложението Ви за таксите за детски градини. Излизат ли сметките със сегашната такса от 1 лв. на ден и защо настоявате за постоянна такса?

 

За съжаление сметките не излизат съвмем точни. Да,общината може да издържи това натоварване, защото е финансово стабилна. Но тези допълнителни около 400 хиляди годишно, които даваме за детските градини след намаление на таксите биха могли да се изплозват за подобряване на базата. Имах идея да сменим мебелите във всички детски градини. Това стана в тези, които се ремонтираха по ОП Региони в растеж. Защо и другите деца да нямат нови мебели, нови санитарни възли, с какво са по-различни от връстниците си в ремонтираните градини. Пак правим ремонти, но не с тази мащаб, който беше планиран. Знаете общината се стреми да спазва и принципа да не се искат средства от родителите за нищо. Преди години всички даваха пари за какво ли не от тоалетна харитя до нови чаршафи , моливи ,скицници и т.н.

В една пазарна икономика никога не се правят подобни резки промени. Преди промяната децата на 5 и 6 години плащаха около 70 лева месечно а малките около 50, сега всички дължат около 20 в зависимостот дните на посещение. Да, за всички родители сигурно е по-добре изобщо да не плащат нищо.   Но моето мнение е, че родителите трябва да поемат по-голям дял от издръжката на децата. Според моето предложение таксата става около 35 лева на месец за всички деца. Не знам дали ще бъде прието, общинските съветници изпаднаха в популистка полемика с това левче на ден, но за съжаление общината не е толкова богата, за да може да си позволи минимална такса за детска градина и идеални условия за всичкидеца. Да, възможно е да се плаща по лев на ден, но за сметка на по-модерни по добре устроени градини. Защо да нямаме още басейни в детските градини?  Имаме само един в „Елхица“. Той бе изцяло обновен с проекта по ОП „ Региони в растеж“. Могат да се направят още много неща и по отношение на учебни пособия , занимания, но за всичко трябват средства.

 -Защо толкова се забави приютът за  кучета? Как се справяме с проблема? Колко струва това?

Всъщност какво означава забави? Спомнете си при предишния кмет сигурно два или три пъти се повдигаше въпроса къде да бъде направен такъв приют, има и няколко решения на Общинския съвет, който отрежда къде да бъде направен. И той не се е случил. Предшественикът ми беше 16 години на поста и не направи приюта.

Спазвайки сегашното законодателство общината сключи договор с ветеринари за кастриране  и маркиране на бездомните кучета. Резултатът от това ще бъде видим след около 3-4 години според ветеринарите.   В Димитровград като имат приют да не би да няма бездомни кучета? Има разбира се. Ефектъ  ще е видим и там и в Хасково след години. Важно е да подчертая, че според законите в нашата страна бездомните кучета не могат да бъдат убивани, както се очаква от една голяма част от обществото. На евтаназия подлежат само болните и доказано агресивни кучета.  Отварям една скоба, ако знаете за едно починало кастрирано и маркирано куче  колко писма се изписаха до разни организации защитаващи животните и институции и колко хора даваха показания.  Законът в това отношение е много строг.

Освен това е доста по-скъпо да се използва външна фирма за кастриранеи маркиране на животните затова се взе решение да се направи общински временен приют .

Направи се реконструкция в съществуващи сгради на бившата ОСМА. Тази рекострукция бе съгласувана на всички етапи и пряко наблюдавана от ОД на БАБХ. Имаме вече становище, че така изграденият временен приют отговаря на изискванията. Предстои Общинския съвет да реши дали ще увеличи бюджета на ОП  „Екопрогрес“ към който е приюта, за да има средства за неговата издръжка, както за консумативи, лекарства така и за заплати на персонала . Останаха да се закупят само  инструменти за операционната и клетки за автомобила, с които ще се извозват кучатата. Надявам се общинските съветници на заседанието си в края на месец септември да прояват разум и да разрешат прехвърлянето на средства към общинското предприятие. Ако това стане до месец, два приюта ще заработи.

-Защо е тази неразбория около новите кладенци, кой бави пуска им? 

Оказа се че ВиК-Хасково, коетоq държа да подчертаяq е изцяло държавно дружество и по никакъв начин не се контролира от общината, черпи вода от кладенци, за които няма разрешителни за водовземане  от Басейнова дирекция и то от преди години. Знаете новите кладенци са дублиращи, т.е ще черпят вода от същата зона където са съществуващите.За издаването на разрешително за строеж е необходимо такова разрешително за водовземане.  Със съвместни усилия  ВиК Хасково вече има такива разрешителни, общината проведе всички необходими процедури и сме издали всички необходими строителни документи. Четири от кладеницте, тези в северна зона, са готови от няколко месеца, доколкото знам са взети и проби от водата и очакваме да бъде насрочена Държавна приемателна комисия от МРРБ. Според строителите на останалите кладенци и водопроводите строителните работи ще приключат в определения ни от МРРБ срок 30 ноември 2018 година. 

-Продължават конкурсите за незаети длъжности в администрацията, защо се получитака, че вече 3 г. няма постоянен екип, на който да разчитате? Кои са вакантните позиции в момента? 

Да, има промени в състава на  моя екип. Но според мен това са нормални процеси. Няма да ме чуете да кажа нещо лошо за бившите вече заместник- кметове, нито за екссекретаря или бившия главния архитект. С някои се разделихме защото те така предпочетоха, други-  визирам главния архитект, се наложи да бъдат освободени.  Надявам се това да е в интерес на по-добрата работа наадминистрацията.  Когато се налага ще бъдат обявявани конкурси. Винаги е добре да има нови хора с ново мислене със свежи идеи.

-Вашето пожелание към жителите на града по повод празника.

Пожелавам на всички да са здрави, да обичат града си и децата им да живеят тук в мир разбирателство и благоденствие.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?