Следвайте ни

Джудист – поет стана откривател на вековни дървета

Трябва да пазим природата, за да остане за нашите деца и внуци, казва Стефан Айвазов, който учи за лекар

viber icon

Стефан Айвазов е завършил спортното училище в Хасково с профил „Джудо”. Любовта му към природата и интересът му към екологията започват още от детските години, а по-късно принос за тях носи и неговата учителка Галя Николова. Благодарение на инициативи, в които участва, той стана “Доброволец на 2018”. Младежът, който има интереси в различни поприща, продължава с дейностите, с които да допринесе за опазването на природата и околната среда.

 

-        Как се роди интересът Ви към опазването на околната среда и природата?

-        Израснал съм сред природата. Къщата ми е близо до гората, почти всяка седмица по два- три дни съм отделял за природата- да се грижа за нея, да си посея нещо- дръвчета, различни цветя и т.н. Когато бях в 9 клас г-жа Михайлова отвори нов клуб в Младежки център „Млади еколози”  и започнахме различни акции. След това тя ме запозна с главния експерт от РИОСВ Мариана Йорданова. И така миналата година решихме с нея да отворим нов клуб  „Приятели на природата” и започнахме да работим. Решихме да участваме тази година в национален конкурс в Бургас „Доброволец на годината”.  2000 участници се включиха, а категориите бяха 5. Една от тях беше „Екология и опазване на околната среда”, „ Хуманитарни дейности” и т. н . Аз бях с национален приз първо място в категория за екология. Дадоха ми златен плакет. След това започнахме да работим по различни екоиницитиви, благотворителни базари, единият бе в Областна администрация. След това имахме различни хуманитарни дейности.

 

- Казват, че ти си откривател на 5 вековни дървета? Как узна за тяхното съществуване и какво е развитието по случая до момента?

 

-Още от малък, когато се разхождахме в гората дядо ми разказваше за вековните дървета. Те бяха 5, но единият за съжаление, са го отсекли. Те се намират във вилна зона „Орфей” като един от тях е с диаметър 5 и 25 м. Много са големи! Едното е още от Османското иго на около 250 години. Аз като ги видях се обадих на директора на РИОСВ, за да уведомя, че има такива дървета в Хасково. От там дойде специален екип. Това бе около 25 август миналата година. Специални експерти в тази област провериха дърветата и казаха, че са много стари. Дори едното се оказа на повече от 300 години. Сега министърът трябва да подпише заповедта и в Държавен вестник да излезе разрешението. Тогава  ще  бъдат оградени специално, за да бъдат предпазени. Преди да се натъкна на тези, знаем само едно вековно дърво в Хасково, това в двора на училище „Паисий Хилендарски”.

 

-Как започна интересът  към джудото?

-Треньорът ми по джудо казваше, че джудото е изкуство, а аз съм човек на изкуството- пиша стихотворения, рисувам, пея, свиря на пиано и със спорт се занимавам.

7 години тренирах джудо и бях пълен отличник в спортното училище. Редица награди имам от литературни конкурси  и за избразително изкуство, също за презентации национално и международно ниво. Миналата година взех сребърен медал от европейски конкурс по колаж.

-Как виждате себе си след като се дипломирате? Къде ще се развивате при толкова различни интереси?

 

-         Искам да продължа с доктурантура в Германия и имам много голяма мечта за проф. Д-р Стефан Айвазов някой ден. Но ще се върна тук. Искам да стана преподавател. Може би дисертацията ми ще е свързана с биологията и екологията. Специализацията мисля да е в кардилогията.  Много ме привлича, защото сърцето е всичко.

-        Какво според Вас  е най- важното за един лекар?

-        Най- важното за един лекар е да не забравя, че е положил хипократова клетва. Трябва да се помага на хората, независимо от религиозни и расови особености.  За съжаление, повечето доктори гледат парите.  Ако имаш пари  - лекуват те, ако нямаш- не. Може сега много да са против моите думи, но така е …! Един ден ако стана, живот и здраве- професор, аз искам да работя за промяна на системата на здравеопазването в България, защото имаме нужда от това. Ние сме една европейска страна, членка на ЕС и трябва да се борим за здравето. Защото е много важно в една държава да има силна здравна система.  

 

-        Какво  трябва да се промени ?

-         То всичко коренно трябва да се промени в много аспекти, не е само едно. Добри специалисти имаме, но избягаха в чужбина. Останаха само специалисти, които мислят за пари. Добри специалисти  има само в големите градове. Затова хората предпочитат да ходят в Пловдив, Варна, София, в университетски болници, където са професори, доценти. Затова не искат в малките градове. Наскоро пак са затворили болница. Мисля, че в Петричко. Какво  е това ?! Хората в другите държави откриват нови болници, ние ги закриваме. И един болен, не дай си Боже, ако е в тежко състояние тук, докато го закарат с линейката, почива. Ето това много ме ядосва! Трябва коренно да се променят нещата!

-        Намираш ли време и място за любовта, за срещи с приятели?

-        Ами не много, защото имам много ангажименти. С много неща се занимавам, но мисля, че се намира и за това време.

 

-        Откъде толкова много желание за знания и интереси към различни дисциплини на вашата възраст?

-        Толкова много обичам да чета. Досега сигурно съм прочел 6 – 7000 книги. Стаята ми е пълна с книги. Всякаква литература чета – от западноевропейска до българска. Любимият ми автор от българските писатели е Иван Вазов с всичките му книги, защото той е гениален!

-        Защо учихте точно в Спортното при този интерес към литературата?

-        Баща ми е треньор по карате и той първи ме запозна със спорта. В спортното нямаше карате, имаше джудо. В 6 клас учих в „ Шандор Петьофи”, а после в спортното. Така започна запознанството със спорта. Смятам, че добре стана, защото спортът много ми помага.

-        Какво е посланието Ви към хората, най- вече какво трябва да се замислят тези, които са нехайни към природата и я замърсяват?

-        Най – важното е хората да знаят, че природата остава след нас. Ние си отиваме, но тя си остава, важно е да я запазим за нашите деца  и внуци. След нас ще останат тези дървета, ние ще си отиваме, никой не живее вечно. Султан Селим е живял е живял 500 г. според една легенда. Накрая какво казал – от една врата влезнах от другата излезнах. Нищо не можах да разбера от този свят. И 1000 г. да живеем няма нищо да разберем. Но тези дървета, природата ни… страхотна природа имаме в България, всичко си имаме – и планини, и дървета и море… малка държава но всичко има!

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?