Следвайте ни

Дизайнерът на звездите Невена Николова: Дрехата е оръжие за жени с характер СНИМКИ

viber icon

Пандемията ме провокира да създам артистични маски, подходящи за всякакви комбинации

Много по-лесно се работи с истински аристократи и успели личности, отколкото с посредствени богаташи

Радвам се, че „Дейли Телеграф” ме нареди до „Долче и Габана”, „Шанел” и „Версаче”

- Как се прави мода по време на пандемия?

- Отговорът не е еднозначен. От една страна е трудно, но от друга истинският творец получава нови импулси.

Бях блокирана за известно време в България миналия март, когато дойдох да пусна онлайн платформата ни. После започнах пак да пътувам.  В това време продължавахме да правим и поръчаните рокли, и маските, които много бързо трябваше да развия, защото те се появиха като задължителна необходимост.

Доста време поработих върху кройката и материалите и колкото и да  е странно, се получи нещо красиво, ергономично, екологично.  Маските ни, подплатени с фин памук, се перат, гладят се  за допълнителна дезинфекция. Получаваме специални поръчки за  коприна, за да е още по-комфортно на хората с алергии.

Така че ето как дори  такова  малко нещо като маската, което се превърна във важна тема за света, ми даде творчески и работен импулс. Много маски продадохме и тук, и в чужбина. Междувременно те станаха просто задължителен аксесоар, към който пък създадох колекция от елегантни и много удобни спортни дрехи, която се радва на огромен интерес, защото цените са по-умерени, а ефектът е невероятен. При това подходящи за всякакви комбинации - например долнище с дантелена блуза или сако.   

И така от маски през спортни екипи и обратно към рокли, които отново започнах да творя по различни поводи, годината се завъртя. Общо взето, модата се смеси. И това е точно моят личен стил, който отдавна използвам, но не съм афиширала. Ето че вече може би е дошло времето този стил да се покаже.

- Т.е. пандемията ви провокира в добрия смисъл?

- Да, провокацията беше особена, но много смислена. Естествено, че е тревожно общото чувство на всички нас, които трябваше да вложим творчеството в по-суха рамка. Но когато човек има граници, също работи добре. Границите могат да бъдат всякакви - поставени от бюджет, от среда, в която роклята ще се носи.

Така че граници винаги съществуват, но тези от последната година са доста по-остри, защото буквално засягат здравословното състояние на всеки човек на планетата.

- Промени ли пандемията концепцията ви, че дрехите са оръжие за жени с характер?

- В никакъв случай не го е променило, защото добрата, правилната, качествената  дреха винаги е мощен щит срещу всичко. Дрехите първо са се появили като предмет, който е пазил хората от непосредствените влияния на околната среда. Тази функция, разбира се, остава и досега.

Но според мен  правилната дреха е защита и оръжие на психологическо и умствено ниво. Добрата дреха, с добрата  кройка и подходящото качество винаги извежда напред индивида, изразява го и  говори за правилна преценка, дисциплина и съобразяване с много фактори.

Така че моето схващане за дрехата като оръжие се е засилило. Още повече като отпор срещу всичко лошо и грозно, особено в тревожните времена, в които живеем.

- Предстоят избори. Как преценявате стила на обличане на българските политици?

- Всеки политик,  дори да има план да изглежда по определен начин, все пак носи себе си в дрехите си. Това важи и за дамите, и за мъжете политици. Видимо е, че днес те се съобразяват много повече с начина, по който изглеждат в сравнение с преди. Все пак им предстои още път, за да се обиграят в сферата на стила. 

Познавам  една дама – от големите ни политици. Беше  наша клиентка преди години и  дойде при нас с професионалист - консултант по стил и невербална комуникация.

 И до ден днешен тя се облича с изключително внимание, с точни цветове и това това винаги привлича.

- Обличала сте височайши особи, знаменитости. Трудно ли се работи с истински аристократи и звезди?

- Колкото по-високо е човек в развитието си - по морал, по кръв, по статут, образование, професионални успехи, толкова  по-внимателен е и по-оценяващ.

Хората на тези нива много добре знаят да ценят труда и професионализма. Обърква се посредственият, злият, елементарният човек, който не знае как да оцени себе си и затова често е агресивен към другите, вербално или не. 

И тук далеч  не става дума за пари. Има много хора на планетата с големи финансови възможности, но тези възможности, за съжаление, не са им купили култура.

Наши клиенти за огромно щастие са всякакви хора - техният общ знаменател е, че уважават и търсят красотата. 

Сред тях е имало нормални работещи хора, небогаташи, които са събирали заплати, за да си купят булчинска или абитуриентска рокля от "Невена". Те са занемявали пред роклите ми и са били толкова щастливи, че пазим посланията им до ден днешен. 

Опитът ми е показал, че по-трудно се работи с личност с претенции, която още не е истинска звезда, не си е намерила точното професионално място, а оттам и лично място под слънцето. Когато човек е спокоен и уверен във възможностите си, много бързо преценява и оценява отсрещната страна.

- Има ли тоалет, с който се гордеете?

-  За мен са много ценни тоалетите, които сме правили за артпроекти. Участвахме във фантастична фотосесия - екипът взе два наши тоалета от общо осем заснети. Проектът включваше живи животни - лъв, фламинго, хиена. Изключително скъп проект, и до ден днешен е изложен в лондонска галерия.

- Значи неслучайно „Дейли Телеграф” ви нарежда до имена като „Долче и Габана”, „Шанел”, „Версаче”?

-  Да, поставена съм  редом с деветте най-големи марки.  Радвам се и мисля,  че съм заслужила мястото, защото авторката е напълно неподкупна - това е модният  редактор на  това огромно като тежест издание. Самата тя има прекрасен стил.

- Голям медиен шум предизвикаха тоалетите, които сътворихте за първата дама г-жа Радева. Трудно ли беше да улучите точната дреха, която пасва на личностното й излъчване?

- Никога не ми е било трудно от дизайнерска, творческа гледна точка. Единствено рамките и границите изискваха повече време за разсъждение, преценка, търсене на материали. Когато правих роклите й за коронацията на японския император Нарухито през 2019 г., имаше точни изисквания те да са от коприна, което отваряше много широки рамки. Трябваше да проверя много неща, естествено, включително символиката на цветовете, тъй като този аспект за японците е от изключително значение. Беше предизвикателство и да знаеш, че средата, в която ще бъде представен тоалетът, няма да бъде бляскава, защото това не е японският стил, но за сметка на това човекът трябва да притежава блясък в точни рамки. След церемонията Деси ми каза, че съпругата на испанския крал Фелипе VI Летисия, която е символ за елегантност и красота, е отишла при президента Румен Радев и му казала: Вашата съпруга изглежда великолепно! Никога не съм го казвала, но беше така. Приемам го като голям комплимент.

- Пиар ход ли бяха разкритията на принц Хари и Меган при Опра Уинфри?

- Интервюто им подразни всички в Обединеното кралство, защото поведението им не е достойно.

В социалните медии  името на Меган дори стана нарицателно за жените, които лъжат за внимание. 

Появата на Хари и Меган е много премерен ход, отдалече планирана стратегия.

Самата аз нямам съмнения, че тя има амбиции за политическа кариера.

Смятам обаче, че се прекали. Обвиненията в расизъм са много нелеп  ход - има твърде много примери на хора с по-тъмен цвят на кожата на високи постове във Великобритания. Кметът на Лондон Садик Хан е с пакистански корени,  британският финансов министър  Риши Сунак  е доста  тъмен индиец.

А да твърдиш, че не си знаел къде влизаш, както прави Меган, е доста дръзко и звучи  смешно.

- Каква е целта?  Само печелене на популярност ли?  

- Със сигурност и печелене на пари на всички нива и по всички канали. Меган е актриса, която се пробва в различни амплоа. По-рано беше треторазрядна актриса, после стана херцогиня, от което се отказа, за да привлече още по-голямо внимание.

- Как ще приключи тази сага? 

-  Хората във Великобритания няма да се обърнат срещу кралицата. Не съм монархист, но не мога да бъда срещу монархията. В крайна сметка това е институция, поддържана с цената на много лишения. Нека припомня сериала „Короната”, чието заглавие, за съжаление, съвпада с това на вируса, който измъчва света  втора година. Сериалът не може да претендира за пълна автентичност на фактите, но дава достатъчно добър поглед върху личните лишения, които не са спестени на никого от  членовете на кралския двор.

Да се обявиш срещу  вековна институция, не може да бъде печеливш ход.  Британците няма да се откажат заради Меган от монархията, нито от кралицата, която мнозина харесват. 

Не мисля, че Меган ще остави достоен спомен. Всички щяхме много да я харесваме, ако беше напуснала достойно и беше запазила мълчание.

Дори Кейт Мидълтън, която често изглежда  скучна, заслужава уважение за това, че е праволинейна. Тя  има вродена класа, но успя и да надгради себе си, запазвайки  елегантност и изискано поведение.

- Бихте ли облякла  Мария Бакалова, първата българска актриса,  номинирана за "Оскар"?

- Винаги в моите тоалети се опитвам да изразя личността на хората. В тоалет за Мария бих вплела всичко, което светът знае и не знае за нея. Тя е великолепна актриса и лесно ще влезе във всеки образ. Не трябва обаче да се забравя, че тя идва от древна култура, каквато е нашата.

Това,  че тя често пише на български в постовете си, <210> прави изключителна чест. Впечатлена съм и бих вложила в рокля за нея повече от чистата красота.

Лично аз си представям  Мария на тези награди  "Оскар" в зрелищен бял тоалет.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ooo ooo

Ooo ooo

28.03.2021 | 12:21

Posle do 20den topordq aree zagrep tyr g pl kotyra..,

Отговори
1 0
Ooo ooo

Ooo ooo

28.03.2021 | 12:19

4 5d topyrdq kitai.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?