71

Дипломатът Любомир Кючуков: Евроизборите не носят оптимизъм за сухопътен Шенген

 

Не жертвите, а парите могат да преосмислят подхода към войната в Украйна

След Брекзит евроскептичните партии вече не искат да напускат ЕС, а да го управляват

 

 

- Г-н Кючуков, какъв бе резултатът от срещата в Швейцария, на която 90 страни, но без Русия и Китай, обсъждаха спирането на войната в Украйна?

- Тази среща отбеляза най-после някакво размърдване на дипломатическия фронт. За разлика от предишните подобни срещи в Малта и Саудитска Арабия, това не беше просто форум за декларативна политическа подкрепа на Украйна, но и за търсене на път към решения, алтернативен на военния. Това намери израз дори в терминологичното разграничаване от предходните прояви: „първа среща за мир в Украйна”. Комюникето от срещата бе издържано изцяло върху принципите и резолюциите на ООН, потвърждаване териториалната цялост на Украйна в международно признатите <210> граници (важен елемент - доколкото Русия също говори за териториална цялост, но пропуска международно признатите граници), като същевременно липсва директно осъждане на Русия. И може би най-важното - стремеж да се търси участието на Русия в следващите форуми, потвърдено като теза и от украинския президент. Всичко казано дотук не означава, че утре ще започнат преговори. Най-малкото защото засега нито Русия, нито Украйна заявяват готовност да седнат на масата, а залагат на военните действия, които да им дадат по-добра стартова позиция, когато това евентуално се случи. А и фактът, че редица страни не подкрепиха комюникето, показва колко труден ще е пътят напред. Рискът срещата в Швейцария да остане епизод, а не да отпуши процес e много голям. Но все пак тя подсказа, че вече търсенето на политическо решение на конфликта не е табу.

- Докога Европа и САЩ ще гарантират финансова и военна помощ за Украйна?

- Финансирането на войната излиза все повече на преден план. Възходът на националистическите формации в Европа ще го направи още по-трудно. Тези партии не са антивоенни, като цяло не са и проруски. Но именно защото са националистически, те възразяват срещу отделянето на значим финансов ресурс за продължаване на войната, а не за развитие на собствените им държави. Това бе особено видно при дебатите в САЩ - републиканците определено не могат да бъдат обвинявани в симпатии към Путин, но в продължение на шест месеца те блокираха помощта за Украйна. Затова и срещата на Г-7 взе решение финансирането на помощта за Украйна да става за сметка на приходите от замразените руски активи. Тъжната констатация е, че не човешките жертви, а парите могат да се окажат мотивът за преосмисляне на подхода към войната в Украйна.

- Какъв е реалистичният начин и срок за спиране на войната? 

- Както последните предложения на руския президент, така и планът на неговия украински колега не дават основа за начало на преговори. И в двата случая става дума по-скоро за търсене на капитулация на противника. Военните действия през последната година потвърждават мнението, че това е война, която не може да бъде спечелена. Но загубите са огромни - като жертви и разрушения. И въпросът е колко дълго може да продължава една война, която не може да бъде спечелена. Рано или късно трябва да се стигне до политическо решение - освен ако войната не ескалира в директен сблъсък Русия-НАТО, като очевидно ще става дума за примирие, а не за мир - доколкото териториалните въпроси ще останат нерешими за дълъг период от време.

- Колко тревожен знак е визитата на Владимир Путин в Северна Корея? Увеличава ли се ядрената заплаха?

- Тази визита едва ли носи изненади. При изострената глобална конфронтация всяка от страните се стреми да мобилизира максимално възможната международна подкрепа. Нарастването на риска от ядрен сблъсък е свързан с цялостната геополитическа конфронтация и продължаването на войната в Украйна. Свидетели сме на непрекъсваща ядрена риторика, като и НАТО, и Русия преосмислят ядрените си стратегии. Независимо че и двете страни определят ядрения конфликт като червена линия, тя може лесно да бъде преодоляна било то от целенасочена провокация, било то от случаен инцидент - и Запорожката АЕЦ изглежда най-рисковата точка за това. Проблемът е, че разчитаме повече на страха, отколкото на здравия разум, за да се избегне подобно развитие. Но прагът на страха става все по-нисък.

- Как новата дясна вълна и евроскептицизмът ще променят балансите и политиките в ЕС? По-разединена ли ще стане Европа? По-силно ли ще се чува гласът на отделните държави?

- Евроизборите потвърдиха тенденцията към одесняване на континента, като това  не се свежда просто до количеството депутати на крайнодесните, популистки и националистически партии в ЕП. Има изместване на десния център, Европейската народна партия, надясно, включващо готовност за сътрудничество с крайната десница - което само допреди няколко месеца се отхвърляше като възможност. Това ще има обратен ефект върху националните правителства - предстоят избори в Австрия, Белгия, Франция, където националистически формации спечелиха вота на 9 юни. Това вероятно ще промени съотношението на силите и в Съвета на Евросъюза - там, където заседават държавните и правителствените ръководители на страните членки. И най-вече върху преосмисляне на политиките в ЕС и способността за взимане на общи решения, особено на солидарни такива, което ще става все по-трудно. Защото след Брекзит евроскептичните партии вече не искат да напускат Съюза, а да го управляват.

- Какви ще са най-сериозните предизвикателства и новите основни приоритети на Европа? Кои политики трябва да се коригират и в каква посока?

- Натиск за преосмисляне и корекции ще има почти по всички основни политики на ЕС - формирането и разходването на бюджета, зелената сделка, разширяването, мигрантския пакт и т.н. Основният проблем, който все по-трудно ще намира решение, е осъществяването на необходимите и неизбежни реформи на Съюза, които трябва да определят посоката на неговото развитие - към повече интеграция или към повече пълномощия за националните държави. Без неговото решаване, т.е. без вътрешно единство, ЕС трудно би заел място като самостоятелен глобален играч. Което при очертаващата се дългосрочна тенденция за борба за глобално лидерство между САЩ и Китай означава, че ЕС ще продължи да има по-скоро поддържаща роля.

- Ще има ли промени в ръководството в Брюксел?

- Промени ще има - без съмнение. ЕНП като първа партия в ЕП се опитва да запази сегашното т.нар. проевропейско мнозинство (заедно със социалисти, либерали и зелени), но и да получи повече позиции - използвайки като средство за натиск възможността да търси подкрепа и от крайната десница. Така например от „пакета” с четири основни позиции (председател на Комисията, председател на Съвета, върховен представител по външната политика и председател на Парламента) ЕНП поиска две и половина (Комисията и Парламент плюс половин мандат в Съвета), което се оказва неприемливо за останалите. Към момента освен Фон дер Лайен се обсъждат кандидатурите на социалиста Антонио Коща от Португалия за Съвета, на либерала Кайя Калас от Естония за върховен представител и преизбирането на Роберта Мецола в Парламента. Въпреки че е „водещ кандидат” на ЕНП, която има мнозинство както в Парламент, така и в Съвета, Фон дер Лайен обаче не се радва на особена популярност дори в собствената си страна. В конкретния случай в нейна полза играят отслабените позиции на Макрон, който лансираше като алтернатива италианеца Марио Драги. Иначе казано, предстоят сериозни пазарлъци.

- Четири месеца преди президентските избори в САЩ непредвидим ли си остава резултатът?

- Тръмп и Байдън са изразители на по-дълбоки процеси, тенденции и интереси в американската политика, свързани с поредицата от кризи, и най-вече с различните подходи за осъществяване на една и съща цел - американското лидерство в света. Докато републиканците на Тръмп залагат на националното развитие, което да ги утвърди като водеща международна сила, то демократите на Байдън предпочитат да работят за международната доминация на САЩ, която да осигури по-благоприятни условия за вътрешно развитие. Същевременно американското общество се оказа дълбоко разделено, вътрешно конфронтирано и това предполага продължаване на ожесточената предизборна борба. Ако не се случи нещо радикално, неизвестността вероятно ще тегне до преброяването на последните бюлетини.

- Кои трябва да са приоритетите за защита на националните интереси на българските представители в Европарламента?  Кой ресор на българския еврокомисар би бил най-добър с оглед нашите приоритети?

- Приоритетите би следвало да са функция от интересите на държавата и политическата визия на българското правителство. И те трябва да са свързани с политики. Членството в Шенген и в еврозоната само по себе си са важни, но те, първо, са част от договора ни за присъединяване, и второ, те са механизъм за осъществяване на политики. Би било несериозно да се дават препоръки за българския ресор без цялостен предварителен анализ на балансите в Съвета на ЕС и в Европейския парламент. Но след като такъв анализ бъде направен, България би следвало ясно да заяви своя интерес - и да се бори за този ресор. Би било крайно неудачно, ако страната получи ресор на остатъчния принцип. Като, разбира се, българският еврокомисар следва да има професионалната и политическата тежест, за да запълни съдържателно съответната проблематика.

- Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон изрази очакване да влезем в Шенген и по суша до края на годината. Реалистично ли е това да се случи?

- Евроизборите не носят оптимизъм по темата. България досега имаше силната подкрепа на Комисията и Парламента, но при засилване влиянието на националистическите формации в евроинституциите темата вероятно ще слезе доста по-надолу в дневния ред на Съюза. А победата на Партията на свободата и предстоящите парламентарни избори в Австрия по-скоро работят в обратна посока - доколкото антимигрантските настроения са в основата на нейните успехи, а Австрия предпочита да има няколко нешенгенски граници по пътя на мигрантите от Азия и Близкия изток, вместо само една - шенгенска, между България и Турция.

 

 

Любомир Кючуков е дипломат от кариерата, директор на Института за икономика и международни отношения. Завършил е Московския държавен институт за международни отношения. Специализира в университета "Джорджтаун" във Вашингтон. Бивш заместник-министър на външните работи (2005-2009) и посланик в Лондон (2009-2012). Владее английски, руски, румънски, френски, италиански език.

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
88 коментара
България ще настоява Европейският съвет да потвърди позициите си за Се

България ще настоява Европейският съвет да потвърди позициите си за Се

27.06.2024 | 11:01

България ще настоява Европейският съвет да потвърди позициите си за Северна Македония Министър-председателят Димитър Главчев ще бъде днес и утре в Брюксел България ще настоява Европейският съвет да препотвърди заключенията си относно Северна Македония и да призове страната да спазва поетите ангажименти, за да продължи по пътя си към ЕС. Това става ясно от прессъобщение на Министерския съвет. Министър-председателят Димитър Главчев ще бъде днес и утре в Брюксел, където ще настоява при приемането на заключенията от заседанието на Европейския съвет да бъде включен и текст относно Република Северна Македония. Според българския министър-председател е важно да бъде посочено, че изпълнението на всички поети ангажименти, както и напредъка по всички свързани с ЕС реформи, остава ключово. Вчера новоизбраният премиер на Северна Македония Християн Мицкоски отправи коментари към български политици, като заяви, че страната му „няма да коленичи пред България“. След като ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите в РСМ, лидерът ѝ нееднократно каза, че докато е на власт, българите няма да бъдат вписани в конституцията. Breakingnews

Отговори
3 0
Атина към Скопие: Не си правете сметката без кръчмар

Атина към Скопие: Не си правете сметката без кръчмар

27.06.2024 | 10:59

Кириакос Мицотакис Мицотакис каза, че правителството в РСМ е нарушило международен договор Предупреждение към новото ръководство на Република Северна Македония от Гърция. На заседание на парламентарната група на управляващата партия „Нова демокрация“ премиерът Кириакос Мицотакис каза, че правителството в Скопие не е започнало работата си добре и е нарушило международен договор и произтичащите от него права и задължения. „Престанете да си правите сметката без кръчмар“, добавя Мицотакис. Веднага след встъпването си в длъжност македонският премиер Християн Мицкоски каза, че българите няма да бъдат вписани в конституцията на страната, и въпреки че по време на клетвата си каза Република Северна Македония, често пъти нарича страната само Македония. Това прави и президентът на страната Гордана Силяновска-Давкова. Breakingnews

Отговори
3 0
Г-Н ПРЕМИЕР, УВОЛНИХТЕ ЛИ ДИСЦИПЛИНАРНО ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА МОН, КОЯТО

Г-Н ПРЕМИЕР, УВОЛНИХТЕ ЛИ ДИСЦИПЛИНАРНО ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА МОН, КОЯТО

26.06.2024 | 20:33

Г-Н ПРЕМИЕР, УВОЛНИХТЕ ЛИ ДИСЦИПЛИНАРНО ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА МОН, КОЯТО Е ОБВИНЯЕМА ЗА УРЕЖДАНЕ НЕИЗГОДНА СДЕЛКА ЗА ДЪРЖАВАТА НА САЛИ ТАБАКОВ?! Г-Н МИНИСТЪР НА МОН, ОТ КОЕ ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ ГИ ВАДИТЕ ТИЯ ВАШИ ПИАРИ?! Днес вече официално, след поредица от публикации в АФЕРА, бе съобщено, че на бившия областен председател на ДПС и общински съветник от ДПС Сали Табаков е повдигнато обвинение за пране на пари, както и обвинение за съзнателно сключване на неизгодна сделка в ущърб на държавата. Заедно със Сали Табаков обвинение е повдигнато и на главния секретар на Министерството на образованието Албена Михайлова, която сключва въпросната сделка със Сали Табаков и тъста му Захир, на който също е повдигнато обвинение и за пране на пари. „Случаят е особено тежък“, пишат от СГП – престъпление по чл. 220, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. АФЕРА се свърза с така наречения пиар, или връзки с обществеността на МОН. Два пъти се представих на някаква жена, на която зададох простичкия въпрос – уволнена ли е главния секретар на МОН Албена Михайлова, тъй като е вече обвиняема. Отсреща не последва представяне, така че няма как да ви кажа как се казва тази тъй наречена пиарка, която не отговори, а два пъти като заучен папагал изрече: „Пратете си това изречение на имейл и ще ви отговорим“. „Защо трябва да пращам на мейл нещо, на което можете да отговорите веднага – не, да, не знам, ще проверя и ще ви се обадя, защо усложнявате с такава бюрокрация нещата“, отвърнах аз. При което въпросната анонимница рече пак – пратете това изречение на имейл… Г-н министър на МОН, от кое помощно училище ги вадят тия ваши пиари? Които не са чували за бърза оперативна работа и се изживяват като бюрократи, каквито впрочем са. Г-н Премиер, уволнена ли е вече дисциплинарно главния секретар на МОН Албена Михайлова и ако не сте го направили досега, хубаво е да не се бавите, защото ще станете смешни. АФЕРА припомня фактологията по разследването си откъдето тръгна проверката на КПК, прераснала в разследване, резултатът от което бе арест на Сали Табаков и тъста му Захир, и повдигане на обвинение и срещу главния секретар на МОН, която е осъществила неизгодната сделка, от която фира дадоха … 20 милиона лева. В периода декември 2021 година – декември 2022 година варненската фирма Джеми ООД, представлявана от Захир Арифов Османов, сключва четири договора с Министерството на образованието за доставка на моторни превозни средства марка АКИА, модел L9 с 35 места. Както следва четирите обществени поръчки със сключени договори с варненската фирма Джеми ООД с Министерството на образованието са за следните суми: 738 698, 40 лв 4 062 841, 20 лв. 2 216 095, 20 лв. 21 422 253, 60 лв. Или общо: варненската фирма Джеми ООД получава по тези четири договора 28 439 888, 40 лв. Варненската фирма Джеми ООД сключва тези договори и получава сумата от 28 439 888 лева от Министерството на образованието по време на служебните правителства на Румен Радев с премиери Стефан Янев и Гълъб Донев, и с министри на образованието, съответно Николай Денков и Сашо Пенов. На кого е фирмата Джеми ООД? 90 процента от дяловете в нея държи Захир Арифов Османов, тъст на областния председател на ДПС – Варна Сали Табаков, баща на съпругата на Сали Табаков. Десет процента от фирмата държи Ангел Петров Иванов. Възрастният Захир Арифов Османов, тъста на Сали Табаков, е едноличен собственик и на още четири фирми – БУЛ ЛЕС 2 ЕКСПОРТ ЕООД, БУЛ ЛЕС ЕКСПОРТ ЕООД, КАРАДЕНИЗ – ВАРНА ООД. Разследване на АФЕРА установи, че през периода: края на 2021 година – края на 2022 година по сметките на фирмата на тъста на Сали Табаков -Джеми ООД са постъпили 28,5 милиона лева по сключените договори с Министерството на образованието за доставка на автобуси. Разследване на АФЕРА показа, че по сметките на турската фирма – доставчик, обаче, Dis ticazet Anonim Sirketi / в буквален превод: фирма за анонимни външно търговски дейности/ от страна на варненската Джеми ООД са постъпили … 4 милиона евро. Тъй като на АФЕРА направи впечатление наименованието на турската фирма – „фирма за анонимни външни търговски дейности“, потърсихме информация от наши брилянтни източници от турските служби, които ни информираха, че турската фирма е на родения през 1982 година Ремзи Бака от Сиирт, Турция, и за фирмата има данни в турските служби за финансови злоупотреби. Така от 28 милиона в сметката на турската фирма влизат … 4 милиона евро, или 8 милиона лева. Къде отиват останалите 20 милиона лева?! Същата варненска фирма Джеми ООД през 2009 година стана обект на разследване покрай брата на сегашния областен председател на ДПС Сали Табаков – Митхат Табаков, който тогава бе кмет на Дулово, покрай разследване на Митхат Табаков за злоупотреба с обществена поръчка с пари на „Публични инвестиционни проекти“ ЕАД, както и за обявена обществена поръчка за „Инженеринг на водопроводна мрежа и строително-монтажни работи на канализационната мрежа“ на Дулово, финансирана по програма на Европейския съюз на стойност 28 876 258 лв., без ДДС. По-късно Табаков бе осъден и излежа ефективна присъда. Тогава Табаков бе разследван и за престъпление по служба, че като кмет е превишил правата си с цел да облагодетелства и фирма „Джеми“ ООД. Веселина Томова Афера

Отговори
3 0
Вася Илиева

Вася Илиева

26.06.2024 | 20:36

Злоупотребите в МОН са в синхрон с политиката на обезбългаряване. Учебници по история като този на Евелина Келбечева, титлуваща се Професор, НПО-та вършеят и насаждат джендър идеология с програми и учебници, нормативна база без изисквания за присъствие и дисциплина, това е либералният хаос и поразия от времето на Денков до днес. Анархия и келепир, затова има солисти на корупцията като тази госпожа.

Отговори
5 0
Радев с мощен залп по Скопие: Маските паднаха!

Радев с мощен залп по Скопие: Маските паднаха!

26.06.2024 | 11:07

По думите му най-големият страх на Северна Македония е да признае думите "българин" и "българско" Президентът Румен Радев заяви, че ще обяви кога ще връчи първия мандат едва след като приключат консултациите с партиите. Днес той трябва да се срещне с последните две - "Има такъв народ" и "Величие". Държавният глава коментира и агресивната риторика, която идва от страна на новия премиер на Република Северна Македония Християн Мицкоски. "Днес маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата югозападна съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" в Република Северна Македония (РСМ). Това е политика насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети със консенсус от всички държави-членки на ЕС, срещу поетите от РСМ международни ангажименти и срещу собствените й граждани, които заявиха ясно подкрепата си за европейското развитие на страната”, подчерта Радев. Припомняме ви, че Мицкоски настоя за промяна на преговорната рамка за влизането на РСМ в ЕС. Президентът очаква незабавни конкретни действия както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване. “Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, базирана на ясни норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация”, предупреди Радев. "Какво означава отпадналата необходимост за бойните способности на българската армия, за нейните отбранителни способности, ако се наложи. Трябва да поддържаме солиден капацитет. Моята позиция е пределно ясна - въпросът вече не е да за даването на оръжия, защото с повече, по-малко или без оръжие, виждаме, че отиваме към сходно развитие на нещата на фронта. Въпросът вече е за липсата на хора на бойното поле, защото това е война, която се води с много хора. Липсата на хора като количество, подготовка и най-вече като мотивация", каза президентът във връзка с евентуалната нова помощ за Украйна. Блиц

Отговори
5 0
EРДЖАН ЕБАТИН ОГЛАВИ ДПС – ВАРНА, САЛИ ТАБАКОВ – ИЗКЛЮЧЕН ОТ ДПС!

EРДЖАН ЕБАТИН ОГЛАВИ ДПС – ВАРНА, САЛИ ТАБАКОВ – ИЗКЛЮЧЕН ОТ ДПС!

26.06.2024 | 10:36

Със заповед на председателя на ДПС Делян Пеевски от днес за областен председател на ДПС – Варна е определен Ерджан Ебатин. Тази вечер на областно събрание на ДПС във Варна бе изключен от ДПС Сали Табаков – бивш областен председател на ДПС – Варна и общински съветник от ДПС, който е с постоянна мярка задържане под стража след акция на КПК и с две повдигнати обвинения – за пране на пари и сключване на неизгодна сделка в ущърб на държавата. Ерджан Ебатин години наред оглавяваше ДПС – Варна, бе избиран и за депутат от ДПС, директор е на РИОСВ – Варна. С подписка общинските организации на ДПС във Варна поискаха Ерджан Ебатин да бъде техен областен председател и ръководството на ДПС уважи желанието на хората. Справедливостта възтържествува. Успех, Джани, ти можеш! Афера

Отговори
5 0
БРАВО, МОМЧЕТА ОТ КОМИСИЯТА ПО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА! ТАКА СЕ

БРАВО, МОМЧЕТА ОТ КОМИСИЯТА ПО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА! ТАКА СЕ

26.06.2024 | 10:33

БРАВО, МОМЧЕТА ОТ КОМИСИЯТА ПО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА! ТАКА СЕ ПРАВИ! На 23.10.2023 г. след като публикувах видео -клип и материали за това как по мутренски брутално областният председател на ДПС – Варна Сали Табаков управлява структурите на партията, осветих с разследване и финансовите му схеми: ФИРМА НА ТЪСТА НА ОБЛАСТНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС – ВАРНА ЛАПВА 28 МИЛИОНА ЛВ. ОТ МОН, ОТ КОИТО ПРЕВЕЖДА САМО 8 МИЛИОНА КЪМ ТУРСКА ФИРМА СЪС СТРАННО ИМЕ „ФИРМА ЗА АНОНИМНИ ВЪНШНО ТЪРГОВСКИ ДЕЙНОСТИ“. КЪДЕ СА ОСТАНАЛИТЕ 20 МИЛИОНА ЛЕВА ФИРМА НА ТЪСТА НА ОБЛАСТНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС – ВАРНА ЛАПВА 28 МИЛИОНА ЛВ. ОТ МОН, ОТ КОИТО ПРЕВЕЖДА САМО 8 МИЛИОНА КЪМ ТУРСКА ФИРМА СЪС СТРАННО ИМЕ „ФИРМА ЗА АНОНИМНИ ВЪНШНО ТЪРГОВСКИ ДЕЙНОСТИ“. КЪДЕ СА ОСТАНАЛИТЕ 20 МИЛИОНА ЛЕВА На 24.10.2023 г. сезирах институциите, както и Комисията по противодействие на корупцията /КПК/: ВЕСЕЛИНА ТОМОВА СЕЗИРА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ШЕФА НА ДАНС, ШЕФА НА КПКОНПИ И МИНИСТЪРА НА МВР ЗА ЗАКАНИ ОТ СТРАНА НА ОБЛАСТНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС ВАРНА САЛИ ТАБАКОВ ВЕСЕЛИНА ТОМОВА СЕЗИРА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ШЕФА НА ДАНС, ШЕФА НА КПКОНПИ И МИНИСТЪРА НА МВР ЗА ЗАКАНИ ОТ СТРАНА НА ОБЛАСТНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС ВАРНА САЛИ ТАБАКОВ На 25 октомври 2023 г. КПК образува проверка по моя сигнал и започна разследване. Още когато ме извикаха в София в Комисията по противодействие на корупцията /КПК/ бях изключително впечатлена от тези млади мъже, с които разговарях около два часа. А аз, покрай професията ми на разследващ журналист, трудно се впечатлявам, особено от родните разследващи институции. Млади мъже, умни, схватливи, сърцати – не усетих и грам от онази чиновническа рутина и баналност, с която през годините непрекъснато се сблъсквах в МВР и Прокуратурата. Помогнах им с каквото можах. Поддържахме контакт и винаги бяха насреща – с отзивчивост на която не съм свикнала с други институции. Осем месеца бачкаха тихо тези мъже. Хладнокръвно, изпипвайки всеки детайл от разследването. Осем месеца не изтече информация, докато се стигне до реализацията на бившия областен председател на ДПС – Варна и сегашен общински съветник от ДПС Сали Табаков. По едно време си казвах: „Айдеее, и това разследване отиде в „чекмеджето“!“, нетърпелива, каквато съм си аз, впрочем, и дори уж си намерих повод преди два месеца да звънна „…ако изобщо още работите по случая“. „Работим, работим!“ бе лаконичния отговор. И на 21 юни т.г. мъжете от КПК финализираха дългомесечната си работа, заковавайки Сали Табаков. Бяха стигнали и до „тайната стая“ в къщата му, в която откриха 1 000 000 евро кеш! Разкриха и купища уличаващи доказателства, броиха цяла нощ патрони, пари, фалшиви ордери и още, и още, и не мигнаха, и още работят на терен с разпити… Така работеха по случая, че не оставиха на съда никакво съмнение и той постанови от раз постоянна мярка задържане под стража на Сали Табаков след професионално подплатената работа на КПК с взривяващи доказателства. Браво, момчета от Комисията по противодействие на корупцията! Така се прави! Дори и с мъничък детайл като този. Преди малко получих на пощата си писмо от Комисията по противодействие на корупцията /КПК/ – отговор на подадения от мен сигнал преди 8 месеца до тях. Направиха го веднага след като финализираха реализацията си по Сали Табаков. ДОКУМЕНТ вижте в Афера Бъдете здрави и все така сърцати, момчета от Комисията по противодействие на корупцията! Точно така се прави! Веселина Томова

Отговори
5 0
ЕКСШЕФЪТ НА ДПС – ВАРНА САЛИ ТАБАКОВ С ПОСТОЯННА МЯРКА ЗАДЪРЖАНЕ ПОД

ЕКСШЕФЪТ НА ДПС – ВАРНА САЛИ ТАБАКОВ С ПОСТОЯННА МЯРКА ЗАДЪРЖАНЕ ПОД

26.06.2024 | 10:23

ЕКСШЕФЪТ НА ДПС – ВАРНА САЛИ ТАБАКОВ С ПОСТОЯННА МЯРКА ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА И ОБВИНЕНИЯ В ПРАНЕ НА ПАРИ И СКЛЮЧВАНЕ НА НЕИЗГОДНА СДЕЛКА В УЩЪРБ НА ДЪРЖАВАТА! На 24.06.2024 АФЕРА публикува: ЕКСКЛУЗИВНО! 1 000 000 ЕВРО ОТКРИТИ В ТАЙНА СТАЯ В КЪЩАТА НА ЕКСОБЛАСТНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС ВАРНА И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОТ ДПС САЛИ ТАБАКОВ! СГП МУ ПОВДИГА ОБВИНЕНИЕ ЗА ФИНАНСОВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ! БРИЛЯНТНА РАБОТА НА АНТИКОРУПЦИОННАТА КОМИСИЯ! ЕКСКЛУЗИВНО! 1 000 000 ЕВРО ОТКРИТИ В ТАЙНА СТАЯ В КЪЩАТА НА ЕКСОБЛАСТНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС ВАРНА И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОТ ДПС САЛИ ТАБАКОВ! СГП МУ ПОВДИГА ОБВИНЕНИЕ ЗА ФИНАНСОВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ! БРИЛЯНТНА РАБОТА НА АНТИКОРУПЦИОННАТА КОМИСИЯ! Както вече информира АФЕРА ексобластният председател на ДПС – Варна и общински съветник от ДПС Сали Табаков е разследван от Комисията по противодействие на корупцията /КПК/, като производството е в Софийска градска прокуратура. На Сали Табаков са повдигнати обвинения по: Чл. 253 от НК – който извърши финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние, се наказва за изпиране на пари с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от три хиляди до пет хиляди лева. ….Когато средствата или имуществото са в особено големи размери и случаят е особено тежък, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години. И по чл.220 от НК – длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години, като съдът може да постанови лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6. …В особено тежки случаи по предходната алинея наказанието е от три до десет години лишаване от свобода, като съдът постановява и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7. Това обвинение касае обществените поръчки от МОН за 28 милиона лева, минали през фирма на тъста на Сали Табаков, разследване за което първа направи АФЕРА, от които 20 милиона потънаха в „тайната стая“ на Табаков. Категорично и безапелационно Съдът е приел, че на Сали Табаков трябва да бъде наложена постоянна мярка за неотклонение – задържане под стража, която е постановил, като тя бе ще бъде изпълнена като домашен арест, заради влошеното здравословно състояние на Сали Табаков. Следствените действия на Комисията по противодействие на корупцията /КПК/ продължават. Разпитани са изключително ценни свидетели. Паралелно върви и проверка на всички доходи и притежания на Сали Табаков и дали те отговарят на доходите, които е получавал по законов път. Само автопарка на Сали Табаков се оценява на два – три милиона лева. Изключително добра работа на Комисията по противодействие на корупцията /КПК/, която месеци наред изпипа така разработката си, че да не изтече информация, както и корупционната схема на Сали Табаков да бъде закована така, че категорично да издържи пред съда. Афера

Отговори
5 0
Гюнай Север

Гюнай Север

26.06.2024 | 10:25

Не се радвайте предварително.На тоя дюмбелин брат му Митхат Табаков “ лежа“ в затвора Варна само вечерта.През деня “ лежеше“ в офиса на „Зърнени храни“ под крилото на другия дуловски мошеник Стефан Байгъна управител.И тоя ще му приберат парите и ще му бият шута.

Отговори
5 0
ВМРО настоява за спиране на фондовете за Скопие и замразяване на разго

ВМРО настоява за спиране на фондовете за Скопие и замразяване на разго

25.06.2024 | 13:02

ВМРО настоява за спиране на фондовете за Скопие и замразяване на разговорите за членство на РСМ в ЕС ВМРО се обръща към правителството и президента на Република България с категорично настояване страната ни да предложи на ЕС спиране на финансирането от предприсъединителните фондове на ЕС за Северна Македония. Настояваме българските власти да поискат от Брюксел ясна, точна и единна позиция за антибългарското поведение на правителството на Мицкоски. Това се казва в позиция на партията, изпратена до медиите. „Заявката на министър-председателя на РСМ Християн Мицкоски, че българите няма да бъдат записани в конституцията на Северна Македония е поредното грубо погазване на договореностите, които е приела държавата кандидат за член на Европейския съюз. Припомняме, че още в първия ден като премиер Мицкоски заяви, че промените в Конституцията, с които българите трябва да бъдат вписани в нея, няма да бъдат приети, докато той е на поста. Абсолютно необходимо е да спре разглеждането на процеса на присъединяването на Албания и Македония към ЕС като единен процес. Двете държави трябва бъдат разделени по пътя на тяхната европейска интеграция и реално преговори на ЕС с РСМ да започнат чак когато държавата започне да спазва договорите с България и ангажиментите пред Съюза. Република Северна Македония няма място в Европейския съюз, докато не спре с езика на омразата към България и реално не гарантира спазването на културните и човешки права на своите граждани, които имат българско самосъзнание”, се казва още в позицията на ВМРО. Труд

Отговори
6 0
Като си п -- о -- с  -- е -- р --- е -- ш пътеките няма как да стане!

Като си п -- о -- с -- е -- р --- е -- ш пътеките няма как да стане!

24.06.2024 | 15:09

Като си п -- о -- с -- е -- р --- е -- ш пътеките няма как да стане!

Отговори
0 0
Разбра се коя е пачата, изгаврила се с българското знаме на Прайда! Ок

Разбра се коя е пачата, изгаврила се с българското знаме на Прайда! Ок

24.06.2024 | 12:47

Разбра се коя е пачата, изгаврила се с българското знаме на Прайда! Оказа се известна, дадоха я на прокурор Певицата Мила Роберт погнуси България след участието си на София Прайд. Набедената за певачка се появи на сцената с рокля с цветовете на българския трибагреник. По време на изпълението си Мила я съблече и захвърли на земята, като остана по облекло с цветовете на ЛГБТИ+ движението. В социалната мрежа Инстаграм Мила Роберт заяви защо се е подиграла с флага: „Направих го, за да сложа светлина на един голям проблем – омразата, в която живеем. Има място за всички на този свят и какво да направим хора като мен, че сме родени в държава, която иска да ни избие.“ Първи на вандалщината реагираха от ВМРО. Националният младежки комитет на партията сезира СГП за случая с публичното и демонстративно поругаване на българския трикольор по време на „София прайд“. Демократ

Отговори
5 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?