Следвайте ни

Димитър Петков: Не с протести, а с преговори ще защитим земеделците

Нова асоциация ще обедини малките и средните производители от страната

viber icon

Нова организация ще обединява и ще защитава правата на малките и средните производители от агросектора - Национална асициация за защита на земеделските стопани. Тя ще бъде учредена днес в София, съобщи местният БЗНС-лидер и общински съветник Димитър Петков.

Събитието е отзвук от протестите на дребните свиневъди срещу крайните мерки за спиране разпространението на Африканската чума и най-вече – разпореждането за масово клане на прасета дори в райони, където заразата не е открита. В основаването на организацията се очаква да участват дребни и средни производители от Сливен, Ямбол, Пловдив, Бургас и други региони.

Същевременно стана ясно, че подготвяните от кметовете на засегнати от проблема села в Пазарджишко се отменят.

За повече подробности по темата потърсихме Димитър Петков.

 

-Г-н Петков, какво накара кметове и свиневъди да се откажат от намеренията си да протестират?

-Протести в такава форма, каквато бе досега, няма да помогнат. Преминаваме към друга форма на действие. Специално аз и земеделските производители от Пазарджишко. Кметовете, както знаете, подписаха декларация, че приемат мерките, предложени от държавата. Те са безспорно извоювани с протеста, който вече проведохме.
За мен защитата на правата на земеделскте производители трябва да продължи. Но в друг формат. Затова днес учредяваме Национална асициация за защита на земеделските стопани. Тя ще бъде нещо като синдикална организация – такива са намеренията на недоволните свиневъди от цялата страна. Тя ще направи следващите протести легитимни, защото сега те са хаотични – провеждат се в различни точки на страната, не дават желания резултат.

Това ще е развитието по темата. Оттук нататък се сяда на масата на преговорите, защото митингите не вършат работа. А ако разговорите не дадат резултат, тогава ще се премине към следващи протести.

Има още неясноти – как ще бъдат изплатени обещаните обезщетения от по 300 лева, как ще бъдат изпълнени мерките за биозащита, за следващата година ще могат ли малките стопани да гледат животни или не – въобще, има много въпроси, които трябва да бъдат изяснени със съответните разговори.

До момента протестът постигна частично обезщетение на собствениците на прасета, но те бяха принудени да заколят животните си при 40-градусова температура.

-Досега не е ли имало такива обединения?

-Асоциацията няма да е само на свиневъдите, защото проблемите са не само при тях. Сега те са на прицел, но догодина ще има нещо друго, по-догодина трето и така нататък. А до момента няма организация, която да брани правата на дребните и средните стопани, повечето легитимни обединения са на индустриалното земеделие и животновъдство. Тоест – едрите участници в сектора са представени. А тези хора, които изкарват с труда си немалко продукция, не са защитени. Затова считаме, че първо трябва да учредим тяхна асоциация, да се проведат преговори и ако те не постигнат търсения ефект, да се премине към протести, а не сега и веднага. До момента митингите продължават, но резултат няма – виждате. Причината е, че няма кой да преговаря с държавните институции.

-А как предвиждате да се водят преговори занапред?

-Още отсега е дадена заявка министърът на земеделието Десислава Танева да приеме управителния съвет на организацията, предстоят разговори. Още с първите срещи ще бъдат поставени основните искания. А те са незабавно, първо - изплащане на обещаните обезщетения от по 300 лева, второ – яснота относно изискванията за биозащита в „задния двор“, за да могат тези стопанства да бъдат регистрирани още отсега и да могат спокойно да продължат дейността си. Освен това има все още стопани, които незаконно, както се изразиха и ветеринарните власти, макар това да им е известно, са отглеждали свине-майки. Най-вероятно част от тях не са убити, тяхното месо не може да се ползва и трябва да се види какво ще се случи с тях. Има и стопани извън Пазарджишко, на които срокът за доброволно клане не беше удължен и не можаха да се запишат в допълнителните списъци за изплащане на обезщетението от 300 лева. Има и още много неща, които не са ясни и трябва да се изяснят в разговори с представители на държавата.

Знаем, че в големите свинекомплекси около 100 000 прасета бяха убити и загробени. В малките стопанства засегнати от чумата са около 100. Тоест – разликата е огромна, 100 срещу 100 хиляди. Но сега резултатът е почти изравнен с доброволното „усвояване“ на домашните животни. Предполагам, че даже над 100 000 свине са изклани в страната.

-Оттеглянето на кметовете от проблема ще окаже ли влияние?

-Мисля, че беше добре кметовете да запазят дистанция, защото проблемът и протестите започнаха да се политизират. Независимо, че малко или много има политика в тази област. Но политическите партии след един неуспешен опит на Нинова да се включи в кампанията, се отказаха да се намесват. Така че протестите бяха изцяло на земеделски стопани и така трябва да продължат. А такъв тип декларации като тази на кметовете не влияят толкова върху съдбата на българското земеделие. Трябва самите стопани да се организират и затова се опитваме да ги организираме и обединим.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?