Следвайте ни

Димитър Колев: Първият многоетажен паркинг е новото бижу на "Западен"

viber icon

Г-н Колев, каква  ще бъде месечната такса за наемателите в многоетажния паркинг в "Западен"?

Моето предложение е абонаментът да не надвишава 60 лева на кола, но цените тепърва ще се обсъждат. Интересът е голям както към местата за паркиране, така и към търговските помещения. Две от тях са за промишлени стоки, третото е за кафе-апер​итив. Сградата на паркинга е много красива, строителството е изпълнено бързо и качествено срещу 3,3 млн. лева с ДДС. С този обект се решава един от сериозните проблеми с паркирането в Пловдив.

 

 

Кога гражданите ще могат да ползват паркинга?

Строителството е напълно завършено и сме подали документацията  за въвеждането на паркинга  в експлоатация. Чакаме да бъде назначена комисия от РДНСК-Пловдив и датата, на която да бъде приет обектът. 

Предстои да обсъдим с кмета Здравко Димитров и зам.-кмета Тодор Чонов процедурите за отдаване на паркоместата и  търговските помещения под наем, а също така как да се стопанисва сградата. Вероятно управлението  на 150 места за автомобили  ще бъде поето от общинското предприятие „Паркиране и репатриране”, а ние ще отдадем под наем търговските площи.

 

Докъде стигнаха съдебните спорове за благоустрояването на парка с площ 600 декара до Гребния канал?

 Община Пловдив спечели делото по жалбата на неправителствената  организация. Решението на ВАС е окончателно, но ни отне две години. С жалбата се оспорваше становището на РИОСВ, че за предстоящото благоустрояване на 600-те дка от парковата територия не се изисква ОВОС (Оценка за въздействие върху околната среда). 

По принцип ОВОС се прави, когато един  обект може да окаже вредно влияние върху екологията. В случая няма такъв риск.   Напротив, в парка е предвидено засаждане на над 16 000 дървета и храсти. С решението на съда  ръцете ни са развързани и можем да продължим  с подготовката на ПУП, работен проект и изпълнение. Предстои да обсъдим с кмета Здравко Димитров какви да бъдат следващите ни действия.

В парка ще бъдат инвестирани около 4,5 млн. лева - за залесяване, алеи с трошен камък, осветление, ограда. Тази година ще приключим изграждането на нов парк на мястото на старата сграда на ДГ "Мир" и мислим  за разширяването на парк „Ружа“. Предвиждаме да облагородим и източния край на парка,  като за това сме заделили 100 000 лева. Ще направим алеи, видеонаблюдение, осветление, детска площадка и фитнес.

В момента там е гола поляна и мястото не е привлекателно  в сравнение с  останалата част от парка, която смело мога да нарека зеленото сърце на „Западен“. За съжаление обаче общата прогнозна стойност за реализирането на това е в размер на около 300 000 лева. Смятаме да започнем със  100 000 лева и да продължим, когато има повече пари. 

 

Какво ще правите с Гарнизонна фурна?

Моето категорично мнение е, че там трябва да се направи парк.

Постройките на Гарнизонна фурна са опасни и трябва да бъдат съборени. Ако решим  да ги ремонтираме, ще отидат  над два милиона лева, с каквито средства бюджетът не разполага.  

Основната сграда е строена през 40-те години на миналия век, няма съвременните изисквания за сеизмичност, покривът е тотална разруха, няма инсталация. Тя е един скелет. А парка ще го направим с минимални средства.

 

Кога  ще започнете аварийното изкърпване на уличните дупки?

Когато получим средства от Общината. Писали сме няколко писма и чакаме финансиране. Важно е да имаме парите сега, защото  бюджетът ще се обсъжда в Общинския съвет на 11 февруари и ще влезе в сила в края на февруари, след като изтече срокът за обжалване от областния управител.  Дотогава  дупките ще станат още по-големи и ремонтът ще се оскъпи, да не говорим, че при всеки дъжд или сняг  компрометираната настилка се разрушава още повече.  Не става дума за големи суми, а  за 20 ​- 30 хил. лева.

От миналата година бяха останали пари, но и те са изразходвани.   След като се гласува бюджетът и ни отпуснат обещаните 300 000 лева, ще вложим 60 000  за рехабилитация на улици.  Сред най-важните са основните пътни артерии ​- бул. „Хаджи Димитър“ и ул. „Царевец“.

Те са много натоварени и паважната настилка от ден на ден става все по-зле. Имаме и един друг много проблемен участък - от новия път на бул. „Шести септември“ към квартал “Прослав“ и бившия ресторант „Чадърите“.   

 

В последните години много пъти сме говорили за старта на строителството на подлез „Модър - Царевец”. Според вас ще започне ли през 2020-а?

Силно се надявам. Общината е предвидела в бюджета средства за актуализация на проекта от 2009 г.  и дано да се справи с тази задача  бързо, защото след това има още доста процедури - съгласуване, издаване на строително разрешение, провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнител.  Подлез „Модър  - Царевец” е от голямо значение за целия град.

В час пик  към 17  - 17,30 часа по бул. „Хаджи Димитър” се нарежда огромна колона от автомобили, които правят десен завой  към район „Южен”. В обратна посока колите задръстват бул. „Христо Ботев”, за да стигнат до „Христо Смирненски”. Трафикът става с всеки ден по-интензивен, така че Общината и ние, районните кметове, трябва да мислим за нови пътни връзки. За район „Западен”, а и за целия град е много важно да се изгради връзката на бул. „Свобода” с ул. „Рая”  и път до бул. „Шести септември”, с които ще се разтовари Пещерско шосе.  

Подготвен е  подробен устройствен план за пътната връзка между „Прослав” и Коматевско шосе. Имаме идейна разработка с всички ВиК и елинсталации, тротоари, велоалеи.  Подали сме ПУП  към Общината заедно с данните за отчуждаване на терените.  

По наши сметки този път ще е около 8 милиона лева и ще отвори нова входно-изходна артерия за квартал „Прослав“. Той е много бързо развиващ се и към момента разполага само с два входа, като при планираното разширение на околовръстното ще остане само с входа откъм Пещерско шосе. В тази посока трябва да работим заедно в следващите четири години.  

 

 

Димитър Колев е роден на 26 януари 1978 година в Пловдив. Завършил международни икономически отношения във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“, магистратура. След това е работил в сферата на част- ния бизнес като мениджър в областта на туризма. От 2011 година до август 2013 година е общински съветник от ГЕРБ в Пловдив. От 2013 до 2015 г. е кмет на район “Западен“, след което два пъти печели мажоритарните избори за този пост в района.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Черноризец

15.02.2020 | 09:32

Питайта гаджето на ония с продълговатата кратуна колко пари лапна от Моньо помака за това бижу

Отговори
0 0

Николов

07.02.2020 | 10:54

Защо да се започва нещо когато не се довежда да край пример новия булевард Северен идете и вижте какво се случва там

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?