Следвайте ни

Димитър Иванов, кмет на Община „Марица”: Цел №1 този мандат е пътната инфраструктура

viber icon

- Печелите вече трети мандат. Каква е рецептата за успеха?

- Моята предизборна кампания за четвърти мандат започна преди няколко седмици, когато положих клетва за третия. 

 

Правим пълен анализ, за да преценим дали ще успеем да задържим сегашната такса смет.

Най-хубавото към настоящия момент е, че чуждестранните инвеститори намаляха, а по-скоро инвестират български фирми. 

 

- Г-н Иванов, в какво финансово състояние е Община „Марица”?

- Община „Марица” е в добро финансово състояние, обслужва си заемите и облигационния дълг, които има към края на годината. Към настоящия момент, въз основа на финансовите анализи, които сме направили, става ясно, че ще сме на плюс. Само да припомня, че заемите и облигационният дълг, които теглихме през тези два мандата, бяха изцяло за инвестиционни проекти. Благодарение на тези средства асфалтирахме над 30 км улици в цялата община. Изградихме две читалища. Успяхме както с дълга, така и с помощта на държавата и оперативна програма да направим 9 детски градини от първа копка. Така че резултатът от тези поети задължения е видим във всяко едно населено място. Не беше подминато нито едно село. Не трябва да забравяме и голямата многофункционална спортна зала, която открихме само преди месец в с. Труд с 400 седящи места. Тя ще е в услуга както на училището, което няма физкултурен салон, така и за провеждането на различни спортни мероприятия. Последният облигационен дълг, който теглихме, беше 6 млн. лева. Той бе в средата на втория мандат, който дълг беше съобразен с всички законови изисквания - беше проведено обществено обсъждане и гласуван от Общинския съвет.   

- Успявате ли да погасявате в срок задълженията?

- В момента имаме три години гратисен период, така че го обслужваме навреме. Предишният, който беше в размер на 3,5 млн. лв., също се изплаща. Двата заема са отпуснати от Общинска банка и са на възможно най-ниския лихвен процент, който съществува в страната - около 2%. Така че всичко е издържано, използвали сме най-добрите условия за общината.

- Под какъв знак ще премине следващият ви мандат? Какво си поставяте като цел №1 в работата? 

- Аз в предизборната кампания го казах и гордо заявявам, че успяхме предишните два мандата да направим това, което си бяхме поставили като приоритет. А той е завършен на 90%, тъй като остава през този мандат да изградим една нова детска градина в с. Радиново, защото старата е в окаяно състояние, и да санираме училището в с. Войводиново. Всичко останало е изпълнено в миналия мандат - изградени са 40 детски площадки, 9 нови детски градини, всички останали са санирани и модернизирани с помощта на държавата и наши средства по спечелени проекти. Също така и  всички училища в общината са обновени с енергийна ефективност, подменени са отоплението, дограмата, водопроводната и елинсталацията. През миналия мандат успяхме да направим чисто ново средно училище със спортна зала в Маноле. Реновирахме почти всички читалища в ​община „Марица”, както и две нови здравни служби, три нови кметства. Така че приоритетите,  които сме си поставили - младите хора да живеят един по-добър и щастлив живот на територията на нашата община, смятам, че сме ги постигнали. През този мандат задача №1 за нас се превръща пътната инфраструктура. Не че през миналите мандати не сме инвестирали, но през този ще използваме всяка една възможност на общината да кандидатства, тъй като в общината имаме 450 км общинска вътрешна мрежа. Успяхме да асфалтираме около 30  км, но това е недостатъчно и е капка в морето в сравнение с големите километри, които имаме. Продължаваме в посока отводняване на улици, чакълиране, асфалтиране. Относно канализациите и пречиствателните станции - те са по-скъпи инвестиции и там ще търсим инвестиране от държавата и европейски проекти. 

- Печелите вече трети мандат. Каква е рецептата за успеха?

- Моята предизборна кампания за четвърти мандат започна преди няколко седмици, когато положих клетва за третия.  Аз съм се водел от това, да има едно доверие между хората и ръководителите, които управляват. Смятам, че за тези 8 г. това е била моята предизборна кампания - да се изправям с открит поглед и сериозно отношение към всеки един проблем в община „Марица”. Спечелването на изборите се дължи на доверието и подкрепата, за да вървим напред. 

- На това ли ще разчитате и в Общинския съвет?

- В ОбС винаги съм разчитал на подкрепата на абсолютно всички съветници. Надпартийно гледам на нещата, заявявал съм го многократно, че за мен политическата бариера е вдигната високо. Смятам, че предложенията ни до ОбС са реални, издържани, така че в следващия местен парламент, както и преди, ще разчитаме на всички съветници. Няма значение дали са вляво, дясно или център. Това е без значение, когато трябва да решаваме  проблемите на хората.

- В момента всички кметове на общини са изправени пред деликатен момент - вдигане на такса смет заради по-високата цена за депониране на тон отпадък. Очаква ли се при вас драстично увеличаване на таксата?

- В момента правим пълен анализ, за да преценим дали ще успеем да задържим сегашната такса смет, тъй като Община „Марица” спечели проект през МОСВ, който е на стойност 6 млн. лв.,  за изграждане на компостираща инсталация. Целта е растителният отпадък да се събира разделно и по този начин да се намали общият обем от отпадъците. В нашите населени места, по мои наблюдения и на експертите, 70% от кошовете за битови отпадъци се заемат от растителни отпадъци. Така че аз много се надявам в момента, в който заработи този проект, да успеем да задържим сегашния размер на данък смет. 

- Има ли нови инвестиционни намерения?

- Постоянно идват предложения от страна на инвеститори за промяна на парцеларния план и Общия устройствен план. Винаги сме се съобразявали индустрията да бъде насочена в такава част, че да не пречи по никакъв начин на живота на жителите. Да, има инвестиционни предложения. Най-хубавото към настоящия момент е, че чуждестранните инвеститори намаляха, а по-скоро инвестират български фирми. От наша страна, ние съдействаме на всеки един. Както вече съм казвал, инвеститорът е добре дошъл, ако инвестицията по никакъв начин не пречи на живота на жителите, и второ - когато има нужда от работна ръка, той да я потърси първо в населеното място, където е инвестицията.

- Проблемите с биоцентралата в Труд продължават. Какво прави Общината за разрешаването на проблема там?

- По отношение на централата в Труд проблемът може да бъде решен единствено законово. Аз нямам правомощията да я спра, нито да наложа съответните санкции, така че да промени тя своето функциониране. Ще се опитаме през този мандат да създадем допълнително околовръстно шосе за източната индустриална зона на Труд. Така тежкотоварните автомобили ще бъдат изведени от населеното място и няма да създават дискомфорт на жителите. Това не е проблем само за Труд, а и за селата Радиново и Костиево. Така че започваме да изграждаме околовръстно шосе, по което да минават не само тежкотоварните автомобили за централата, но и за останалите инвеститори от източната индустриална зона в селото. 

- Много се заговори за сливането на Пловдив с двете съседни общини "Марица" и "Родопи". Каква е вашата позиция?

- Аз почти всеки ден съм в някое населено място и чувам мнението на хората. Всички сме категорични и това ще го докажем първите месеци на новата година, че не желаем да се случи. Жителите, а и аз като кмет на Община „Марица” твърдо заставаме зад позицията, че не трябва нещо работещо и развиващо се да бъде унищожено. Така че искаме целостта и границите на Община „Марица” да се запазят. Създали сме си модел на работа. Ние сме селски хора, живеем си на село, имаме свои традиции и манталитет. Искаме да си останем селяни, не искаме да бъдем граждани. Така че, ако някой има такива мераци, аз го заявих и в предизборната кампания, първо да помогне да оправим калните улици, да ги отводним, да изградим канализации. И въпреки всичко пак няма да сме съгласни да бъдем приобщени. Така че след Нова година ще направим вътрешен общински референдум. Разходът за него изцяло ще бъде поет от Общината и ще покажем какъв ще бъде резултатът. Аз съм сигурен, че ще бъде минимум 80 на 20 процента да се запази Община "Марица".

- Предвиждате ли да преместите администрацията в някое от селата?

- Ако това ще помогне, ще го направим с цената на всичко.  

- В кое населено място?

- Това ще го кажат хората. Такъв подробен анализ не сме правили, но нищо не пречи с референдума да пуснем и една анкета, за да чуем мнението им.

 

Димитър Иванов е трети мандат кмет на община „Марица“. Той е роден на 4 февруари 1971 година в гр. Пловдив. През 1996 г. получава магистърска степен във факултета по математика и информатика на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. През 2003 г. завършва магистратура със специалност „Технология на месото и рибата“ в Университета по хранителни технологии – Пловдив. През май 2007 г. защитава с отличен магистърска степен по агрономия в Аграрен университет – Пловдив. През 2014 г. става и магистър по управление на общините във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив. От 2000 г. до избирането му за кмет на община „Марица” е началник-отдел в Държавен фонд „Земеделие“. Бил е съветник в Общински съвет „Марица” от листата на БЗНС в два последователни мандата: в периода 2003-2007 г. и 2007-2011 г. Женен, с двама сина и двама внука. 

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

sandars1976

sandars1976

05.12.2019 | 12:22

Кмете, за два мандата нищо ралично в Скутаре. Нова детска градина в центъра на селото, за сметка на училищния двор, по-малък двор и за градината и за училището, липса на озеленяване. Старата беше на много добро място, озеленена с голям и озеленен двор. Защо не се построи новата там? Улиците продължават да са кални и наводнени. Мако асфалт се положи предизборно, но не се оправи ВиК и отводняване под него. Дори не се довършиха асфалтираните отсечки докрай. Реката след последното парцелиране е недостъпна за почистване в зоната преди моста до училището, освен ако не се влезе в коритото. Проблема с маршрутката остава. След 17ч. не влиза в Скутаре, а сутрин е претоварена и пак се обезсмисля влизането и. Парковете и зелените зони имат нужда от ремонт, подръжка и зелен плет или ограда. За жалост, те са трудно достъпни с тези улици и майките с колички едва ли са доволни. Предполагам, че ако община Марица и община Родопи се влияят в община Пловдив, ще се подобрят тези неща, защото селата са ни близо до града, а и доста хора от града живеят в селата ни. Те искат да живеят като нормални градски хора, без кал и локви.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?