Следвайте ни

Димитър Георгиев, директор на ОП "Чистота": Ще наблегнем на чистенето на кварталните улици

viber icon

- Г-н Георгиев, има ли опасност Пловдив да се изправи пред опасни поледици и улиците да останат затрупани със сняг и киша през зимата?

- Никой не е по-силен от природата. Но ние сме подготвени. Над 100 машини - снегорини, разпръсквачи и челни товарачи, са на денонощно зимно дежурство заедно с екипите. В наличност имаме достатъчно количество противообледенителни материали ​- сол и калциев дихлорид.

----------------------------------------------

 

Пловдивчани да не хвърлят дивани и мивки край кофите, а да ни звънят да пратим кола да ги прибере

 

Искаме да закупим  техника, която да улесни и да направи  работата на чистачките по-ефективна

 

 Новите контейнери са пластмасови и обслужването им е по-безшумно​

 

 

- Г-н Георгиев, ще стане ли Пловдив през следващата година по-чист?

- Пловдив и сега е сред най-чистите градове в страната, но имаме и още идеи, които ще реализираме. Срещаме много сериозна подкрепа в лицето на кмета Здравко Димитров.

От 10 март  до средата на ноември не сме спрели да мием и дезинфекцираме улиците като мярка във връзка с епидемиологичната обстановка. Работехме дори в почивните и празничните дни. Машинното и ръчно метене продължава и през зимните месеци, когато времето позволява.

За следващата година сме си поставили по-високи цели

Екипът на кмета Здравко Димитров обеща, че ще  се грижи за всички градски зони - за тяхното облагородяване и поддръжка. Затова догодина ще работим, така че не само представителните градски зони да бъдат по-чисти, а по-често да метем и мием и малките вътрешноквартални улички, които сега се обработват веднъж седмично. Това може да стане чрез механизиране на ръчния труд и закупуването на малогабаритна многофункционална техника. Представили сме конкретен план пред общинското ръководство.

- С каква техника и работници разполага предприятието? Има ли  достатъчно кадри и каква част от работата се извършва механизирано? 

- През последните години техниката постоянно се обновява, но имаме нужда от още нови машини. При пролетната инвентаризация бракувахме 14 тежкотоварни камиона. Надяваме се на тяхно място догодина да закупим техниката, която ни е необходима.

„Чистота“ е най-голямото общинско предприятие в Пловдив с щат от 763-ма души. Най-много на брой са метачките - 416. Искаме да закупим  техника, която да улесни и направи тяхната работа по-ефективна.

Пловдивчани напоследък коментират проблема с многото листа, които окапаха изведнъж след падналите дъждове и слани.

Имаме намерение да закупим 40 броя вакуум машини

за събиране на листа. Те са малки, но мощни, мобилни и лесни за управление. Събират листата директно в найлоновите чували. Няма и прахоляк, който се вдига при ръчното метене.

 - Каква е средната заплата в „Чистота“?

- Всички метачки са на минимална заплата от 610 лв. Средната работна заплата на персонала сметосъбирачи, шофьори, работници по поддръжката е около 700 лв.

- Има ли заразени работници и служители с COVID-19?

- След като месеци наред нямахме нито един заразен, коронавирусът, за жалост, не пощади и нашия екип. В момента един служител е с положителна проба и е в болнични. Двамата му колеги, които бяха контактни с него, минаха карантината и тези дни се върнаха на работа.

- Какъв е бюджетът на ОП "Чистота" и колко пари са предвидени по бюджета за КМД  през 2020 г.?

- Бюджетът за 2020 г. е около 27,5 млн. лв. Приблизително 16,5 млн. лв. от тях са за фирмата подизпълнител - КМД, съгласно сключения с Община Пловдив договор след проведена обществена поръчка.

- Такса смет за 2021 г. няма да се променя. Какви средства очаквате догодина от общината?

- Очакваме бюджетът за 2021-ва да е като тазгодишния. Нова техника може да закупим на лизинг. Това няма да утежни бюджета. Със сигурност минималната заплата, която получават 416-те метачки, ще стане 650 лв. Увеличението е заложено в републиканския бюджет. Дали останалите заплати ще се вдигнат, зависи от финансовите възможности на общината.

- Гражданите от жилищните комплекси  недоволстват, че контейнерите не стигат, а след като отпадъците се вдигнат, около съдовете не се почиства.  Как ще решите този проблем?

- След проведена от Общината обществена поръчка

тези дни бяха доставени 1100 нови контейнера

-  429 „бобъра“ с вместимост 1100 литра и 671 броя „куки“ с капацитет 120 и 240 литра. Съвместно с дирекция „Екология и управление на отпадъците“ и районните кметства предстои да уточним къде да ги поставим, така че да удовлетворим потребностите на гражданите. Новите съдове са пластмасови и обслужването им е по-безшумно, имат по-естетичен вид и са двойно по-евтини в сравнение с металните. Ще поставим стикери с информация какви отпадъци не може да се изхвърля в тях.

- Често виждаме стари мебели, матраци, мивки и строителни отпадъци, изхвърлени върху зелени площи и на тротоарите.  Къде е причината за този неугледен вид на нашите квартали - лоша организация или липса на дисциплина на гражданите?

- Не ми се вярва, че някой умишлено иска да замърсява около дома си. Хората разчитат, че ние ще почистим. Няма как обаче в сметовоза да натоварим дивани, матраци и мивки. Това се извършва от челни товарачи и камиони, които работят по график в различни квартали.

В базата на „Чистота“, която се намира на ул. „Даме Груев“ 64 А, сме направили специализирана площадка за разделно събрани отпадъци от домакинствата. Тук безвъзмездно се приемат вещи и материали, чието изхвърляне в контейнерите е забранено.

Когато гражданите имат такива отпадъци и не знаят как да постъпят, нека да ни потърсят. Ще им обясним и ще им окажем съдействие. Ако нямат възможност сами да транспортират едрогабаритни отпадъци, ще изпратим наша кола.

Само ги призоваваме да не оставят отпадъците по улиците

Отговорността да се радваме на по-чист град е и на общината, и на гражданите. Телефонът на „Чистота“ е 032/675 817. Винаги сме на разположение.

- Цветните контейнери, и особено за хартия и пластмаси, почти всеки ден са препълнени и около тях се трупат планини от боклук. Кой носи отговорност за това и защо контейнерите не се вдигат по-често?

- Два пъти годишно правим замерване колко са пълни цветните контейнери. В зависимост от резултатите честотата на събиране може да се промени. От октомври например зелените съдове за разделно събрани стъклени опаковки в районите „Южен“ и „Западен“ вече се обслужват през месец, а не веднъж на три месеца, както беше преди. Процесът на замерване е постоянен и при нужда правим промени.

Кратността за обслужване на цветните контейнери е съгласувана с Общината и фирмите, които ги предоставят. Три пъти месечно засега се обслужват съдовете за хартиени, пластмасови и метални опаковки.

- Какви мерки предприемате за чистотата на въздуха и какъв е контролът, който "Чистота" осъществява срещу замърсяването в „Столипиново“ и Шекер махала, където изхвърлят боклука  извън контейнерите, ползват печки на твърдо гориво и горят гуми?

- „Чистота“ не може да контролира кой какви печки и гориво използва, но полагаме изключителни усилия да поддържаме чистотата в „Столипиново“ и Шекер махала. Там не спряхме миенето и дезинфекцията дори в почивните дни и на официалните празници. Разчистихме хиляди тонове отпадък от нерегламентирани сметища. С 800 тона отпадък повече в сравнение с миналата година сме събрали от „Столипиново“. При извънредни акции само през последния месец извозихме над 200 тона отпадък.

 

Визитка

Димитър Георгиев е роден на 19 април 1974 г. Завършил е Колеж по икономика и администрация, специалност, свързана със сигурността и отбраната. Специализирал е във Военна академия „Г. С. Раковски“, Държавния департамент на САЩ, притежава сертификати, свързани със сигурността на въздушния транспорт.

В периода от 2016 г. до 2019 г. е главен експерт „Сигурност и отбрана“ в Областна администрация в Пловдив. Преди това три години отговаря за сигурността на Летище Пловдив. Има опит и в частния сектор, във фирма за транспорт и логистика.

От началото на 2020 г. е заместник-директор на „Чистота“, а от 15 октомври е директор на общинското предприятие.

Семеен, с две дъщери близначки на 12 години.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Така е

Така е

17.12.2020 | 01:40

Северен е кочина.... Само пред луксор е добре щото кмета Алексиев си поръчва музиката...

Отговори
2 0
Браво на общинска фирма "Чистота"

Браво на общинска фирма "Чистота"

16.12.2020 | 14:43

Г-н Георгиев, много добре работи общинското предприятие. Добре, че ги има тези хора, защото иначе Пловдив щеше да тъне в боклуци!

Отговори
2 3
ЗАЩО ДА Е

ЗАЩО ДА Е

16.12.2020 | 11:36

като го гледам тоя пич той работа няма да свърши.....мисля че не му е много ясно какво трябва за този град за да е чист......никаква стратегия никакъв ред поне в северен....няма план в който да се оправят междублоковите пространства само там където се слагат скоби за платено паркиране.....това е истината... този северен аз цитирам един участък срещу хотел санкт петербург има четири перпендикулярни 8 етажни блока ...това е от кръстовището на дунав и бул българия до ресторант пилето....такава пустош все едно си в пуститята....мръсно неугледно... прашасало лятото една тревика няма...няма поливане няма еднакви пейки абе анадол.....така ли не се намери управа която да направи нещо.... ходя место в кичека до НАП - ТАМ ВСИЧКИ МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА СА ПОЧИСТЕНИ НОВИ ПЛОЧКИ СА СЛОЖЕНИ ОЗЕЛЕНЕНО ПОЛИВНО КРАСИВО... СЕВЕРЕН Е КОЧИНА....САМО ПРЕД ГОСПОДИН АЛЕКСИЕВ ПРЕД ЛУКСОР Е РАЙ...ЩОТО НАЛИ ЗНАЕТЕ ТАКА Е И НАСЕЛО ЕДНА УЛИЦА АКО Е АСФАЛТИРАНА ТЯ ОТИВА У КМЕТА....

Отговори
5 1
мнение....

мнение....

16.12.2020 | 11:29

много ама много интересно ми изчезна коментара.................хайде да го пуснете..................

Отговори
1 0
мнение

мнение

16.12.2020 | 11:28

митак най напред си промени прическата селска от 70 те години това хипинце.... после да ти кажа какво правят твоите хора от чистота ....идват едни с ръцете в джобовете и двама цигани режат на ред така наречените храсти саморасли... ...а в същото време отрязват цвете увивно което на всичкото отгоре е завързано и дебело колкото една мъжка ръка. гледано години на ред.....и манго реже щото не му харесва....та такива дебили е напускал тоя човек по града....тука цитирам Пловдив бул България 172.... за този случай бях побесняла но понеже знам че резултат няма да има си го отнесоха мангалите и някакъв там ВАРСАНОВ ЛИ КЪВ БЕШЕ ВЕЧЕ НЕ ПОМНЯ...СЛОЖИЛ РЪЦЕТЕ В ДЖОБОВЕТЕ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ВАДИ ТЕЛЕФОНА И МАНГАИТЕ РЕЖАТ..... НЕ ПОДРЯЗВАТ ХРАСТИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ЕДНАКВИ И КРАСИВИ А НАПРАВО ОТИВА И ПО СРЕДАТА НА ДВОРА РЕЖЕ ЦВЕТЕТО КОЕТО АБСОЛЮТНО СИ Е ГЛЕДАНО ЗАВЪРЗАНО ИЗЧИСТЕНО...НО МАНГО ТОВА ХАРЕСА ......останалите минават с едни прахосмукачки издухват листата и около 10 човека се мотат... не е ли редно да си има отговорници по райони да им са изписани на видно място имената и да знаем кой за какво отгораря...аз половин чес разпитвах мангалите кой им е шефа и кой от тях отряза дръвмето с прекрасни оранжеви цветове....дръвче увивно декоративно...мълчат като партиани...даже и отговорника им се направи на нелегален................... вашата работа е облякал се илия пак в тия.....онзи цветков си оправи пред луксор дето живее напрани го с алие зелено чисто ново поливно свежо място за почивка нашето е кочина мръсно с пейки от бебешкия ми период изпотрошени и сборище на пияници....оплюто от семки и боклуци от закуски фасове...пияни майки бащи и приятели цял ден оставят децата си да хвърлят боклуци ......след тях е направо все едно си в кочина....така ли няма органи да мнат и да сложат малко ред....не трябва ли да им правил за ползване на тези пространства за почивка....то като са майки с деца ами те трябва и да бъдат възпитавани не да се надпиват и надпушват майките там....а децата да правят каквото си искат... Е ТОВА Е НАШИЯ ГРАД....

Отговори
4 2
От Летище Пловдив

От Летище Пловдив

16.12.2020 | 11:26

Митко Кичето - ДИРЕКТОР = СМЯХ

Отговори
9 2
Смешно летище

Смешно летище

16.12.2020 | 22:11

Всички там сте за смях.

Отговори
2 0
М.Е.

М.Е.

16.12.2020 | 11:03

ДУМИ ПРАЗНИ .ГРАДА БИЛ ЕДИН ОТ ЧИСТИТЕ? ДА АМА НЕ.ДОКАТО НЕ СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ И НЕ СЕ НАЛАГАТ ГЛОБИ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ НИЩО.ЗАЩО НЕ СЕ САНКЦИОНИРАТ ЗАВЕДЕНИЯТА КОИТО НЕ СИ ИЗХВЪРЛЯТ ОТПАДЪЦИТЕ РАЗДЕЛНО.ЗАЩО ГОДИНИ НАРЕД ТУРСКИЯ РЕСТОРАНТ НА УЛ. ИВАН ДРАСОВ В КЪРШИАКА СИ ИЗХВЪРЛЯ ПЕПЕЛТА ОТ СКАРИТЕ ДО КОНТЕЙНЕРИТЕ И ВЯТЪРА ИДЪЖДА Я РАЗНАСЯТ ПО ЦЯЛАТА УЛИЦА.КЪДЕ СА КОНТРОЛА И РЗИ ДА УПРАЖНЯТ СВОИТЕ ПРАВОМОЩИЯ ПО ПОВОД ДИМА ОТ ТРИТЕ РЕСТОРАНТА НА СЪЩАТА УЛИЦА КОЙТО СЕ СТЕЛЕ И НИ ЗАДУШАВА И ТРОВИ.

Отговори
9 0
Мръсно

Мръсно

16.12.2020 | 09:31

До църквата Свети Спас боклука прелива!

Отговори
6 0
Наблегнете

Наблегнете

16.12.2020 | 08:33

На градинката срещу Новотела, в ъгъла и към СГ Експресбанк! Такова БУНИЩЕ, отвратително, се е заформило там, че нямам думи!

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?