Следвайте ни

Депутатът Христиан Митев: Ще настояваме пак пред Борисов блокадите да бъдат разтурени

viber icon

За ГЕРБ събирането на 120 гласа на 2 септември е лесната част от задачата за свикване на Велико народно събрание 

ВМРО и НФСБ ще влязат в следващия парламент и без нов съюзник вместо Атака

Силна политическа фигура от ГЕРБ с експертни качества е най-добрият вариант за премиер, ако трябва да се излъчи ново правителство от сегашния парламент 

Христиан Митев е член на НФСБ и депутат от Обединени патриоти. Зам.-председател на правната комисия в парламента. Роден е на 7 януари 1980 година в Стара Загора. Магистър по право, завършил е Бургаския свободен университет. Той е сред учредителите на Национален фронт за спасение на България и бивш общински съветник в Бургас.

 - Г-н Митев, от "Обединени патриоти" настоявахте най-много да не се допускат блокади на възлови кръстовища от протестиращите с аргумента, че това нарушава правата на другите граждани. Затварянето на булеварди в столицата обаче продължава, а и самият премиер заяви по-рано, че няма да допусне полицията да действа по-твърдо. Ще се опитате ли да промените мнението му с оглед на планираните мащабни протести в национален мащаб за 2 септември?

- Ние винаги сме настоявали, че законът трябва да се спазва и да е еднакъв за всички. Затова не приемаме за нормално полицията да бездейства. И на следващия коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" отново ще настояваме пред премиера по отношение на блокадите да се приложи законът такъв, какъвто е в момента.  

- А ще осигурят ли на 2 септември депутатите от "Обединени патриоти" нужната подкрепа на ГЕРБ за внасянето на проекта за свикване на Велико народно събрание или ще ги оставите да събират нужните 120 гласа с помощта на други формации? 

- От НФСБ сме изразили принципно съгласие за подкрепа на този проект на ГЕРБ, но колегите от ВМРО са поставили определени условия. Тепърва на заседание на парламентарната ни група на 1 септември ще разберем дали те държат докрай на тези условия, или има промяна в позициите им.

А и на ГЕРБ е ангажиментът да намери нужните 120 гласа в подкрепа на проекта за ВНС.  

- Ако приемем, че проектът за ВНС все пак бъде внесен, доколко е реалистично по-късно да се осигурят 160 гласа, за да може парламентът да вземе решение за свикване на Велико народно събрание. Това няма как да стане без подкрепа от БСП или ДПС, а досега и двете формации са резервирани към идеята.   

- Събирането на 120 подписа наистина е по-лесната част от задачата, което означава, че на 2 ноември би следвало да започнат обсъжданията за ВНС. Осигуряването на 160 гласа е трудно постижимо, но тази задача пак е в полето на ГЕРБ. Разбира се, напълно е възможно да не се стигне до гласуване на решение за свикване на ВНС. 

- Това обаче няма ли да радикализира уличния протест, откъдето и сега се чуват гласове, че предложенията на Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция са само маневри за печелене на време. 

- На практика и в момента вече имаме гражданско неподчинение, защото т. нар. блокади на улиците са погазване на закона. Не виждам и защо неуспехът на процедурата за свикване на Велико народно събрание следва да радикализира протеста. Участниците в него вече заявиха, че не се интересуват от ВНС. Стана едно завъртане на 180 градуса, както в началото издигаха лозунги за Велико събрание, сега не го искат. И настояват само за персонални промени, визирайки оставките на премиера и главния прокурор. 

- Как вървят преговорите между "Обединени патриоти" и ГЕРБ и по въпроса за нова Конституция. За кои ваши предложения държите на всяка цена да залегнат в новите текстове?

- Със сигурност това, което съвпада между ВМРО и НФСБ, е искането за задължително гласуване и образователен ценз. Както и запазване на националния характер на страната и източното православие като традиционно вероизповедание.

- Ваши колеги от ГЕРБ обаче вече възразиха, че изискването за образователен ценз се приема като дискриминация?

- А неинформираното гласуване не е ли опорочаване на вота? Става въпрос за неграмотен вот на маргинализирани групи от обществото. Пускане на бюлетини за даден номер по нареждане или срещу плащане. Затова вече в някои държави от Европа, конкретно в Прибалтика, въведоха изискването за образователен ценз. 

- Не се ли компрометира проекта за нова Конституция на ГЕРБ от оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, които беше сред авторите на готвените промени?

 - Вече казах, че не виждам причина за подаване на оставка с оглед на работата му, където не откривам съществени пропуски. А и проектът за нова Конституция на ГЕРБ не е негово лично дело, а резултат от дейността на работна група. Въпрос на бъдещи разговори е дали "Обединени патриоти" ще подкрепим тази оставка.

- Понеже заговорихме за оставки, ако парламентът все пак реши да се свика Велико народно събрание и Бойко Борисов подаде оставка като премиер, как оценявате шанса за нов кабинет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" в рамките на сегашния парламент?

- Не виждам причина това да не се случи. За разлика от много други мнения и становища аз смятам, че в момента в България няма политическа криза, която да изисква този парламент да бъде разпуснат предсрочно. 

- Какъв тип фигура може да смени Борисов като премиер в евентуален нов кабинет на ГЕРБ и "Обединени патриоти": политически ангажирана или по-скоро експертна, за да бъде по-приемлива?

- ГЕРБ трябва да посочи кой може да смени премиера. Предполагам, че ако се стигна до такъв момент, ще бъдат обсъдени различни имена, но отсега не мога да гадая. Със сигурност трябва да бъде политическа фигура, за да носи отговорност, но няма пречка и да бъде експерт, дори това е най-добрата комбинация.  Мисля, че за ГЕРБ не е невъзможно да намерят такава кандидатура. 

- Има ли притеснения в "Обединени патриоти", че коалицията само между НФСБ и ВМРО трудно може да прескочи бариерата за влизане в следващия парламент, независимо дали при предсрочни, или редовни избори? Търсите ли нов съюзник на мястото на Атака?

- Аз смятам, че на базата на всички социологически проучвания "Обединени патриоти" в сегашния си вариант влизат без проблем в следващия парламент. До момента не са водени разговори за разширяване на коалицията, защото това не е на дневен ред. 

- А виждате ли такива подходящи съюзници, мнозина очакват това да бъде Воля?

- Ще търсим партии, които в максимална степен да подкрепят нашата платформа. А и в политиката невинаги две плюс две прави четири, понякога резултатът е три, а друг път - пет. 

- Кой от новите политически играчи като Слави Трифонов и Мая Манолова в най-голяма степен може да се опита да издърпа от вашия електорат за следващите избори?

- Със сигурност и с партиите на Трифонов и Манолова ще имаме конкуренция по определени въпроси, но от друга страна, те ще търсят преди всичко вота на недоволните от властта, а не на нашите поддръжници. 

- БСП остана встрани от уличните протести, но претендира, че е първа опозиционна сила. Какво ще се случи на преките избори за председател на партията на 12 септември?

- Трудно е повече от половината членове на БСП да участват в избора, включително и заради усложнената епидемиологична обстановка. Затова очаквам, че новият лидер няма да бъде определен с пряк избор, а ще се стигне до конгрес, на който лобитата ще определят кой да оглави партията. А тогава шансовете на Корнелия Нинова ще бъдат по-малки. Всъщност за управляващата коалиция е без значение кого ще изберат за лидер членовете на БСП. Факт е обаче, че с настоящото ръководство на БСП няма как да се водят ефективни разговори. Поведението на Нинова и екипа й е изцяло деструктивно и лишено от грижа за държавата. Така че всяко едно ново ръководство би било много по-добро, но не за управляващата коалиция, а за държавата.

 

 

Васко Вълчев

Васко Вълчев

Медия координатор

Васко Вълчев e завършил Българска филология. Работил е в „Пловдивски новини” и „Вести”. През 1997 г. участва в създаването на "Стандарт Пловдив". От 2001 г. се присъединява към столичния екип на изданието. От 2006 г. до 2018 г. е зам.-главен редактор на "Стандарт". През 2019 г. е координатор на столичния екип на "Трафик нюз". От началото на 2020 г. се присъединява към "Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Батко

Батко

31.08.2020 | 11:54

А шамари за врата не искаш ли, шопарчето!

Отговори
6 4
Коко

Коко

31.08.2020 | 11:48

Този,още от малък, си прилича на ТОЛУП!!!

Отговори
8 4
МУТРИ ВЪН

МУТРИ ВЪН

31.08.2020 | 10:57

А НИЕ НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВИ ИЗМЕТЕМ НА 2 РИ СЕПТЕМВРИ ЖАЛКИ БКП ПОДЛОГИ НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ

Отговори
10 4
намръщенЪ

намръщенЪ

01.09.2020 | 21:43

Мутрите са в ДПС, на Позитано20 и в Дубай - спонсорите на протеста

Отговори
1 2
Тошко

Тошко

31.08.2020 | 10:11

Катуните на сметището!

Отговори
10 3
Иво

Иво

31.08.2020 | 11:52

Нещо, си се объркал.Толупите са за сметището!

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?