Следвайте ни

Дани Каназирева: В кризата с COVID-19 няма място за политика

viber icon

- След пика  на пандемията от коронавирус се  заговори за трета вълна на заразата. Ще се справят ли болниците в Пловдив и областта, при положение че навсякъде в страната има остър дефицит на медици? 

- Прочетох какви ли не изказвания на политици, включително едва ли не че цари хаос, не се предприемат мерки и няма организация в здравните заведения.  Категорично не мога да се съглася.

Осъзнавам, че  много по-лесно  и по-комфортно  е да стоиш настрани и да критикуваш и че който работи, понася негативи.  Организацията в Пловдив и областта е подготвена  още през летните месеци, когато моят екип не е имал нито ден почивка и до 1 септември беше завършил преобразуването на отделения  за лечение на пациенти с COVID-19 в 20 болници.  От тях 6 лечебни заведения са държавни, 6 - общински и 10  частни.  

Пловдивска област е единствена в страната,  където  толкова много частни болници  са поели ангажимент да се борят с коронавируса,  докато в редица региони и досега този въпрос не е решен.  Още от пролетта  при нас  е разработена  организация на цялата ни система във връзка с пандемията.

В първия етап бяха включени само една държавна и две частни болници,  за да могат останалите да поемат пациенти с други заболявания. При усложняване на ситуацията през август  и октомври бяха пуснати заповедите и за останалите лечебни заведения.

..........................................

Осъзнавам, че много по-лесно  и по-комфортно  е да стоиш настрани и да критикуваш  и че който работи, понася негативи.

 

Разкрити са над 1100 легла, като в ковид отделенията работят 254-ма лекари, 339 медицински сестри и над 250 санитари.

 

Околовръстното шосе на Пловдив трябва да бъде най-приоритетен проект за следващата година

...........................................

- Г-жо Каназирева, измина  повече от една година от назначаването ви като областен управител. Горещ ли е столът на губернатора?

- Столът е такъв, какъвто е човекът.  Отговорността за работата зависи от това дали този човек умее да я носи, или прехвърля функциите си на други.  С встъпването си в длъжност съм решила, че докато съм тук, ще поема отговорността с ясното съзнание, че тя е огромна.

Моята цел беше да покажа, че няма пречка да работиш в полза на Пловдив и региона

Тази година беше изключително напрегната. Никой не очакваше да ни сполети пандемията и да се въведат извънредните мерки, но наред с кризата и тежката епидемична обстановка  областната администрация работеше и по други, различни, често сложни казуси, които засягаха здравето на големи обществени групи в региона.

 Смятам, че колкото и да е малък екипът ми, той доказа, че можем да носим отговорност и да решаваме бързо възникнали проблеми. Много от тях зависят и от други институции, но мисля, че към момента с общи усилия  се справяме.  

- С какви проблеми се сблъскахте през тази година?

- Със замърсяването  на реките, заради което  има привлечени към отговорност лица, спрени предприятия, отнети разрешителни за дейността.   Решихме проблема с незаконното депо за отпадъци  край Ягодово, което 10 години тормозеше хората.

След нашата намеса  беше спряна биоцентралата в Труд. Успяхме да затворим  кариерите  около Белащица  по настояване на гражданите, които протестираха срещу замърсяване на въздуха.

Работи се по  отстраняване на нередностите в мини ВЕЦ  край Брестовица и Кадиево, където бяха установени завишени норми на манган.  Междувременно  съвместно с ВиК

бяха решени проблемите с канализацията в отделни населени места.

Спасихме много важен пътен обект  - изграждане на локалните платна между Пловдив - Асеновград, след като само за няколко дни беше финализирана отчуждителната процедура.  Ремонтирани бяха пътят за Хисаря и участък  от Пазарджишко шосе.  

В областта бяха започнати и други важни ремонти на част от републиканската пътна мрежа, чакани с години от хората.  Започнахме процедури по изграждането на нов мост до Първомай.  Нито аз, нито екипът ми не сме спрели да работим.

- Пловдивска област е сред най-тежко засегнатите от коронавируса. С колко легла разполагат в момента местните болници?

- Разкрити са над 1100 легла, като в ковид отделенията работят 254-ма лекари, 339 медицински сестри и над 250 санитари. Това означава, че един лекар обслужва  4 легла, една медсестра - 3 легла.

 Проблем с персонала имаме по различни причини  в няколко болници. УМБАЛ „Св. Георги“ лекува  пациенти в най-тежко състояние и нека да  бъдем честни и да отдадем своето признание на  медиците.  Имаме проблем с кадрите в някои общински заведения, а частните го решават с помощта на стажант-лекари.

Така в „Каспела“ работят над 20 стажанти, в МБАЛ „Св. Мина“ са назначени 10 стажант-лекари и 4 стажант-сестри, в Карлово също изпратихме 5-има стажанти. Извинявам се на всеки един пациент, който е срещнал затруднения, но в  такава кризисна ситуация няма как всичко да бъде идеално. 

Но смея да твърдя, че имаме относително добра организация на фона на други региони

Да, няма как, а и не е нужно да бъдат хоспитализирани всички. В момента имаме над 6000 заразени на домашно лечение. И най-добрата система не би издържала да ги поеме в болниците.

Смея да твърдя, че Медицинският щаб и областната управа   месеци наред не сме  спрели да работим.  Имам прекрасна комуникация  с  всички институции, директори на болници и със здравния министър, който  изключително бързо се отзовава на всеки проблем.  

- Грешка ли беше  преобразуването на МБАЛ „Св. Мина“ в COVID болница, за която изтърпяхте доста критики?

- Категорично  не. Решението беше взето с много широк професионален консенсус, сред които са Лекарският съюз и РЗИ - Пловдив.  В тази тежка ситуация трябва да бъдем солидарни, но освен критиките не чух нито едно полезно решение от опонентите.

С изказванията си политиците урониха авторитета  на МБАЛ „Св. Мина“

От самото начало се каза, че общинската болница ще лекува пациенти в леко и средно състояние, които търсят постоянни медицински грижи. Беше взето решение къде ще бъдат транспортирани тежките случаи. Темата вече  е затворена, защото много хора се опитаха да извлекат политически дивиденти. Както и останалите болници, МБАЛ „Св. Мина“ не може да стои настрани, а аз не искам да слушам оправдания, че нещо не може да се случи.

Държа да чувам решения как може да стане.  Това е конструктивният разговор по време на криза и политизирането на мерките срещу пандемията не води до положителен резултат.  „Св. Мина“ си остава с 60 легла за леки и средни случаи  на ковид.

- Очаквате ли въведеният частичен локдаун да продължи и след 21 декември?

- Няма как държавата да стои  затворена месеци наред, защото това удря по бюджета на хората, а и на държавата. Разбира се, че решенията трябва да бъдат в полза на здравето, но ако тези мерки продължат прекалено дълго, това ще доведе до сериозни вреди за икономическия ни живот, и то на работещите в малкия и средния бизнес.

От друга страна,  всеки от нас трябва да е наясно, че отговорността както е  индивидуална, така и колективна. Ако ние не осъзнаваме, че трябва да изпълняваме мерките,  за да отшуми кризата, няма как да се преборим с пандемията.

- Училищата вече правят опит да удължат срока на дистанционното обучение и след 4 януари. Какво е вашето мнение?

- Като майка на ученик считам, че няма нищо по-добро от присъствената форма на обучение, включително и заради контактите между децата.  Няма как да не признаем, че големият ръст на заразени започна две седмици след началото на учебната година, но категорично смятам, че не може децата да бъдат потърпевши и до безкрайност да ги държим вкъщи, тъй като това се отразява негативно върху психическото и физическото им здраве, а и преките контакти с преподавателите  са много важни.  

- В Брестовица продължават да се оплакват от манган в питейната вода. Решим ли е този проблем?

- Не сме спрели да работим за решаването му. С моя заповед беше създадена междуведомствена комисия, която направи проверка на място. Ясно е, че при изграждане на мини ВЕЦ, допуснато  в нарушение  с одобрението на ПУП от община „Родопи“,  и  заради  повдигане на нивото  се появява заблатяване и гниещи процеси, в резултат на което

манганови бактерии са попаднали в трите кладенеца на село Брестовица.   

ВиК-ЕООД възложи експертиза на екип от експерти. Направени са проучвателните сондажи  и се очаква да бъде изготвен професионален експертен доклад за първоизточника, след което  ще се вземат  решения за изграждане на дублиращи водоизточници за чиста питейна вода и в дългосрочен план - за отстраняване на  причинителя  на мангана, за да не стигне и до новите  източници, както и до тези в Кадиево.   

- В потока на новините за замърсяването на околната среда и COVID-19 се изгуби разширяването на Околовръстно шосе. Докъде стигнаха обещанията пред гражданите, които продължават да се възмущават от този тесен път?

- За мен Околовръстното шосе на Пловдив трябва да бъде най-приоритетният проект за следващата година.  Истината е, че възлагането на обществените поръчки за проектиране много се забави в АПИ.

 За подготовка и одобрение на проекти обикновено отиват две - три години.  Околовръстното шосе е в лошо състояние, затова от Областното пътно управление е внесено предложение за ремонт на съществуващия път и според мен  трябва да се направи такъв ремонт.

- Като лидер на  Съюз за Пловдив как се разбирате  с кметовете на 18-те общини и правителството, представени  от други политически сили?

- Много добре.  Нямам никакви оплаквания, напротив. Няма министър, от 

ко​гото да съм поискала съдействие по  един или друг въпрос и да не съм го  получила.  

Подкрепа за решаване на проблеми  имам и от премиера Бойко Борисов

Няма кмет, който да ме е потърсил за помощ, и да сме отказали. Всичките проекти, които те внасят, се съгласуват за дни, не забавяме преписки, веднага отговаряме, ако някой има нужда от консултация.  Не деля кметовете по политически признаци и на всеки съм готова да помогна, ако е в правомощията на моя екип. Така се старая да се отнасям и към гражданите. Телефонът ми е включен 24 часа и всеки може да се свърже с мен.

- След Нова година  партиите започват подготовка за парламентарните избори. Вашата партия ще участва ли в тази кампания?

- Това е последната тема, която ме вълнува. За мен е най-важното да запазим относително спокойствие, за да може да се взимат правилни решения, с професионален консенсус и да преодолеем кризата.  Не работя като политик, а като човек, за да бъда максимално полезна на повече хора.

 

ВИЗИТКА

 

 Дани  Каназирева  е  завършила  право в ПУ “Паисий  Хилендарски”. Адвокат и  доктор  по конституционно право, с дисертация на тема „Местната власт в условията на членство на България в Европейския съюз“.  Специализирала “Британско право и право на Европейския съюз” в Кеймбридж,  а през 2014 г. -  в САЩ по програма "Младите лидери на България“.  Основател и лидер на  партия „Съюз за Пловдив“,  която печели  няколко мандата в Общинския съвет. През ноември 2019 г. е назначена за управител на Пловдивска област със заповед на премиера Бойко Борисов, а по-късно  - и за председател на Областния кризисен щаб. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (31)

васил

васил

09.12.2020 | 21:26

Тая руса кукумицинка е дъното ..няма по долу, ти ккава си не си ли политик или си лекар...хем посрана хем голяма...оставка ..убиваш

Отговори
2 0
Марин

Марин

08.12.2020 | 13:38

Момиче,мома Здравка—-Иванкова коминна възпитаничка, бъди сигурна, че си на дъното като жена,политик , продажник.

Отговори
4 0
Пешо

Пешо

07.12.2020 | 13:54

Ей, лоши хора. Ми оставете я мацката да си изживее последните месеци от политическата кариера, ве. Тя си отива. Вече не остана кого да мами и предава, всички в знаят, няма кой да я наеме за поредната измама.

Отговори
6 0
Стига ти вече!

Стига ти вече!

07.12.2020 | 13:51

Коминкина обратно в комина. Не ставаш! Ба си и т ъп ото парче, майна...

Отговори
5 0
Здравка съм

Здравка съм

07.12.2020 | 11:52

Здравке много ми е интересно когато сънит ти те пита защо вече се казваш Дани , какво ще му кажеш..?Комина?

Отговори
7 0
Лека

Лека

07.12.2020 | 11:55

Жена

Отговори
6 0
Баджо

Баджо

07.12.2020 | 11:25

А камионите на ПИМК кой ще изгони от Марица на 9 км или мафията никой не бара, щото работим за нея?

Отговори
9 0
Щ+Щ

Щ+Щ

07.12.2020 | 11:15

Изчезни!

Отговори
4 0
клм

клм

07.12.2020 | 11:14

Политическа търгашка. Мадам за мокри поръчки. Измамница на екзитполове. Отровна змия.

Отговори
8 0
Отвратен

Отвратен

07.12.2020 | 11:11

По-фалшиво и измамно от това гнусно същество няма.

Отговори
7 0
На безродника ,никога не му пука за народа му

На безродника ,никога не му пука за народа му

07.12.2020 | 11:10

България ако и да е част от Европа си има свой национален флаг ,като всяка друга европейска държава.Но тази безродната и комлексираната със сменените имена никога не е разбирала същината и символите на една държавност.Националеен флаг не се маха ,като да смениш имената си.

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?