Следвайте ни

Дани Каназирева: Конфронтацията не е пътят за взимане на правилни решения

viber icon

Престъпление е да се изпуснат европейските средства за подмяна на водопровод и канализация

 Целта ми е да решавам проблемите в най-кратки срокове

 

- Г-жо Каназирева, с каква равносметка изпратихте 2019 г.?

- Изминалата година беше за мен може би една от най-натоварващите и изпълнена с много предизвикателства, тъй като, без да имаме подкрепа на голяма политическа сила, трябваше да преодоляваме доста трудности, явявайки се на местните избори и получавайки удари от всички страни. Но мен никога не са ме плашили трудностите, напротив - повече ме амбицират. Всяка една несправедливост ме прави по-силна. За мен 2019 г. означаваше решителност - да се изправя срещу негативите в управлението и въпреки манипулациите да водя коректна, открита и смела предизборна кампания и заедно с добрия ни екип да завърша битката достойно. Успях да се отърся от всичко негативно и лошо през изминалата година и гледам с оптимизъм напред.

 

- Някои приемат назначаването ви за областен управител като възход, други го считат за падение в политиката, тъй като партията ви "Съюз за Пловдив" доскоро беше в твърдата опозиция на ГЕРБ. Какво означава за вас тази длъжност?

- В продължение на 12 години се борих за промяна в управлението с ясни и конкретни цели и имах 24 часа, в които трябваше да реша дали да продължа по същия начин като общински съветник, или да се опитам да бъда полезна за Пловдив и региона. Избрах второто. Изслушах твърде много обструкции, което ми се вижда странно. Като общество искаме да ни управляват подготвени, образовани и опитни хора, но в същото време, когато това стане факт, посрещаме го отново с негативизъм. От една страна, казваме, че концентрацията на власт в ръцете на един политически субект е вредна, а от друга, се възмущаваме, ако в управлението участват хора с различни политически убеждения и начин на работа. За мен широкото представителство на политическите сили в управлението е положителен знак.

Винаги смело съм отстоявала позициите си и с назначаването ми за областен управител съм поела своя риск и отговорност. С моите колеги от „Съюз за Пловдив“ сме тръгнали от нулата, много пъти сме понасяли удари и всеки път, когато смятаха, че сме слаби, ние се изправяхме още по-силни.

Ако успея да изпълня дори и пет важни задачи за Пловдив и региона, ползата ми ще бъде много по-голяма, отколкото ако нищо не се свърши. Конфронтацията не е пътят за взимане на правилни решения. Разбира се, моите правомощия са далеч по-ограничени, отколкото на кметовете на общините, но ще се опитам да им бъда в помощ със своята експертиза и опит. 

 

- Как се работи с новия кмет на Пловдив Здравко Димитров?

- Може би е рано да се правят оценки, но засега в лицето на Здравко Димитров срещам диалогичност. Разбира се, това не означава, че винаги сме на едно и също мнение, но вярвам, че с диалог, уважение и възпитание може да се стигне до далеч по-добро решение. Кметът и заместникът му Тодор Чонов бързо, за дни, реагираха за премахването на бариерата на ул. „Ясна поляна“ към Гребната база, за което решение и гражданите, и ние от „Съюз за Пловдив“ настоявахме безрезултатно в миналия мандат. Здравко Димитров се отзова на проблема с Хуманитарната гимназия. Бяха приети исканите от нас промени за запазването на пешеходната зона между гимназията и бъдещия евентуален строеж на ул. „4 януари“. С пълен консенсус и буквално за часове успяхме с екипите на общината и областта да изготвим всички необходими документи за кандидатстване за финансиране на реставрацията на археологическия комплекс Небет тепе. Може би от 15 години за първи път има диалог между кмет на Пловдив и областен управител. Считам, че това са нормалните отношения.

 

- На последната сесия съветниците от „Съюз за Пловдив“ не подкрепиха  увеличението на такса смет, предложено от кмета Здравко Димитров, но му дадоха рамо за  преговори за кредитна линия до 120 млн. лева. Сигурна ли сте, че заемът ще бъде използван разумно?

- Ние винаги сме отстоявали своята позиция, така ще бъде и занапред. Моето мнение за такса смет е, че най-после в България трябва да се промени методологията за начисляване на таксата и да се въведе принципът „замърсителят плаща“. Смятам, че трябваше да има реверанс към пловдивчани с намаление на данък МПС за коли с евро 4, както предложи нашата група, но за съжаление мнозинството не ни подкрепи. Що се отнася до заема, това е само даване на мандат на кмета за преговори. Тепърва трябва да се извърви дълъг процес по приемане на условията на ЕИБ, изготвяне на сериозни анализи за задлъжнялостта на Община Пловдив и обсъждане на всеки проект с количествено-стойностни сметки. Трябва да се търси максимален консенсус и да се определят правилно приоритетите за финансиране.

 

- След месец и половина работа как ви се вижда столът на областния управител - комфортен или горещ?

- Усещането за това какъв е постът зависи от самия човек - дали той иска да работи, или си търси удобно място, за да си взима заплатата и да се ползва от привилегии. За мен длъжността на областен управител е огромна отговорност. Затова първа идвам в областната управа и последна си тръгвам.

Почти няма почивни дни, в които да не съм служебно ангажирана. Откакто съм на тази длъжност, не съм спряла да контактувам с хората. Поддържам страницата си във фейсбук и отговарям на всеки. Много по-комфортно щях да се чувствам в Общинския съвет, а освен това можех да продължавам работата си като адвокат. Но аз обичам да действам, да работя с високи темпове и да виждам реални резултати.

За мен е важно проблемите да се решават във възможно най-кратки срокове и да се знае кой носи отговорност. Запознах се с всички проекти в областта, както и с пречките за изпълнението им. Няма сигнал, на който аз да не реагирам, независимо от това дали става въпрос за водата в Брезово, избора на наместник в Съединение, незаконно строителство в Пловдив, за проекта за каскада „Въча“, където имаше проблем и бързо ги решихме, или за Югоизточен обход на Пловдив, за който за три дни трябваше да изясним статута на имотите и да ги нанесем в кадастъра. Поставила съм оптимистичен срок през март да обявим обществена поръчка за пътя от „Скобелева майка“ до кръстовището на Асеновградско шосе. Започваме да работим и по други изключително важни проекти. Един от тях е надлезът за Хисаря, който за 30 г. стана паметник на бездействието. Грехота е, че там са погребани милиони левове. Запознах се с проблемите на водоснабдяването в областта и с пречиствателните станции, както и с генезиса откъде са възникнали.

 

- Водната криза в Перник дава урок на всички управници, че трябва да се обръща много по-сериозно внимание на ВиК мрежата.  Премиерът Бойко Борисов упрекна кметове, че са проспали европейските пари за воден цикъл. Каква е ситуацията в Пловдивска област?

- В началото на януари ще организирам среща на експертно ниво за загубите на вода, включително и за решаването на този проблем в „Столипиново“. Според официални данни по старите тръби в областта се губят средно 60%, а в „Столипиново“ много повече. Това е въпрос на национална сигурност и ще бъда безкомпромисна в сроковете и взимането на решения. Като областен управител съм и председател на ВиК асоциацията с контролни правомощия. Това, което се случи в Перник, трябва да е обеца за всички управители на ВиК дружествата. В момента в областта има осем проекта за воден цикъл, включително и в Община Пловдив, където подмяната на тръбите е забавена най-малко с четири години. Това е престъпление спрямо града. По тази тема предстои сериозна среща с кметовете и ръководството на ВиК ЕООД, защото, ако си позволим лукса да изпуснем европейските средства, няма как общините да ги осигурят от собствени приходи.

 

- Кои са най-важните промени и публични инвестиции в областта, които можем да очакваме през 2020 г.?

- Скоро ще бъде завършено кръговото кръстовище до караулката. За разширение се подготвя Югоизточният обход на Пловдив, в момента текат процедурите за обществената поръчка за удвояването на Околовръстното шосе, обявена от АПИ. Предстои изграждането на локалните платна на Асеновградско шосе. Изключително важно е да започне работа и за разширението на Карловско шосе от Труд до разклона за Калояново, тъй като този участък е много натоварен. Надлезът около Хисаря трябва да бъде завършен. Ще работя и за развитието на Летище Пловдив. Пред НКЖИ задължително ще настояваме пробивът под гарата да се строи при минимални усложнения на трафика, а Бетонният мост да се запази.

 

 

Дани Каназирева е завършила Юридическия факултет в ПУ “Паисий Хилендарски”. Адвокат и доктор по конституционно право, с дисертация на тема „Местната власт в условията на членство на България в Европейския съюз“. Специализирала “Британско право и право на Европейския съюз” в Кеймбридж, а през 2014 г. - в САЩ по програма "Младите лидери на България“. Основател и лидер на „Съюз за Пловдив“. От 2007 до есента на 2019 г. беше общински съветник и председател на групата. След местните избори със заповед на премиера Бойко Борисов е назначена за управител на Пловдивска област. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Тен Тен

Тен Тен

02.01.2020 | 12:55

Какво нещо е властта, до онзи ден Здравка беше първа бунтарка, то не бяха гаражи, то не бяха градинки, то не бяха простотии, а сега да не се конфронтираме...нямам думи, колко ниско може да падне човек!

Отговори
11 1
Герберастка

Герберастка

02.01.2020 | 10:58

Бойко каза ме винаги е била от Герб дори за послушание и дадоха поста областен управител айде да не се държи като ощипана

Отговори
11 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?