Следвайте ни

Дани Каназирева: Ще бъдем безкомпромисни, може да се стигне до затваряне на биоцентралата в Труд

viber icon

- Г-жо Каназирева, какво видяхте Вие и експертите при инспекцията в централата? 

- Технологията е сменена от първоначалния й вид. Освен растителна суровина се обработват и животински отпадъци. Особено голям проблем с миризмите е птичата тор, затова предизвиках и наредих редица проверки. Една от които е днес на Агенцията по безопасност на храните. Ще изискам доклад и от РИОСВ, с които сме в непрекъсната комуникация. 

Ако мога да кажа с няколко думи, всичко тук, за разлика от други биоцентрали на територията на нашия регион, от които нямаме оплаквания от хората, всичко е открито. При това положение няма как да няма миризми, да няма това, което всъщност наблюдаваме от години. Дори сега се запознах със становище на здравето министерство от 2018 г., че това оказва сериозно влияние върху човешкото здраве.  

Камионите, цистерните не се мият. Казаха ни, че има сключен договор за наем с външен изпълнител, те си имали задължението да мият камионите. Съжалявам, но съобразно цялото европейско и българско законодателство, именно собствениците или управителите трябва да осъществяват контрол по това. Нямаме заустването на отпадъчните води - къде отиват тези отпадъчни води, ако се извършва хигиенизация на обекта?

- Какво следва оттук нататък? 

- Вижте, много е сериозна проверката, няма да допусна компромис. Областна управа няма как да постановява актове, но каквото ние можем, ще го направим. Днес само и единствено ще се констатира това, което ние тук видяхме, и продължава проверката на документацията. Оттам нататък ще бъде изготвен доклад от няколко държавни институции. Впоследствие с този доклад ще запозная и съответните ресорни министерства, отделно от това съм в непрекъсната комуникация и с премиера. Той е категоричен, че това, което застрашава здравето на хората, трябва да бъде преустановено и компромиси няма да се правят. Така че очаквам много бързо съдействие и разрешаване в полза на местното население. И ще дадем официална пресконференция, след като получим докладите.

- Направена ли е оценка за въздействие върху околната среда?

- Факт е, че не е направена. По закон се изисква извършването на такава оценка, ако дневният прием надхвърля сто тона суровина на ден. Тук количеството е заковано на 96 тона. Тази разлика от 4 тона ще я подминем, но ще се спра на нещо друго. Ако се приемат по 96 тона дневно, остатъчният продукт са длъжни да го съхраняват 180 дни. При тази дневна база някъде трябва да имат между 12 и 15 хил. кубика място за съхранение. Това, което е като място за съхранение, е под 5 хил. кубика. Къде се съхранява и къде отива останалото количество? Твърди се, че отива в някакви бази на територията на друга област. Как се извършва контрол?

- Имаше ли някакви пречки от страна на собствениците при проверката?

- Не, напротив. Те гарантираха, че ще изпълнят това, което е предписано, но тепърва ще има решение какво ще бъде и в какъв срок ще бъде изпълнено. Нека се запозная с докладите.

- Защо точно сега излизат тези нарушения, след като централата работи вече 5 години, а протестите на местните жители вървят отдавна?

- Вижте, аз съм областен управител от месеци и от първия ден няма сигнал, който да съм получила, и да не съм реагирала по категоричен начин. Просто на мен и на екипа ни е нужно и физическо време. Правим всичко по силите ни, но категорично ви казвам, че не само в този момент, но и миналата година аз не само не съм била спирана, а съм получавала пълна подкрепа и от министерствата, и от премиера във връзка с всички проверки в полза на местното население и застрашаващи здравето на местното население.

- Някои свързват тази активност с политическата ситуация в момента? 

- Ние сме активирани от първия ден, в който съм областен управител. Вие знаете за хвостохранилището в Лъки, спряхме депата в Ягодово, измрялата риба по Марица, кариерите, сега сме в Труд. Работим по всеки един сигнал ежедневно.

- Все пак има ли заплаха за жителите на Труд според видяното вътре в централата?

- Категорично смятам, че биоцентралата оказва вредно въздействие, и то го казвам на база на документите, които съм прочела от зам.-министъра на здравеопазването във връзка с миризмите и какво въздействие имат те върху здравето на хората. Най-малкото местните хора не могат да отворят прозорците си и да проветрят. А в ситуацията на коронавирус това е важно.

- Може ли да се стигне до затваряне на предприятието?

- Всичко е възможно, нека да не казвам предварително, защото все пак Областна управа не е органът, който казва това.

(В интервюто са ползвани и въпроси от други медии)

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?