2374
Следвайте ни

Дани Каназирева: Популизмът блокира реформите в държавата и задълбочава кризите

viber icon

Не мога да възприема омразата, която завладя България

В редица европейски държави много от компенсаторните механизми за енергийната криза вече са факт

Един от приоритетите е затварянето на външния ринг на Пловдив между надлез „Скобелева майка“ и кръговото кръстовище за Асеновград, както и разширение на Околовръстното

 

- Г- жа Каназирева, как се чувствате като депутат в опозиция, подложена на яростни атаки от управляващите партии?

- Не се притеснявам от това. Десет години съм била в опозиция и не съм участвала в управление. Година и половина бях областен управител, и то в най-тежкото за България и за целия свят време. Въпреки краткия период в областната управа, успяхме да свършим немалко работа. Никога не съм търсила начин да участвам в управление на всяка цена, ако нямам кауза, която да спечеля в обществен интерес. Но не мога да възприема омразата, която завладя България. Всички ние като общество трябва да си даваме сметка, че това е много опасно явление - да се мразим  и да проявяваме злоба, доминирана от хора, които трябва да служат за пример за подражаване.

 Тази свръх агресия е опасна и за децата, 

чийто начин на поведение тепърва се формира. Не е нормално, вместо  да търсим експертни решения по сериозните проблеми в страната, да се губи ценно време в често неоснователните и злобни нападки от страна на първите хора в държавата. С омраза  не се управлява. Като общински съветник в опозицията и като областен управител никога не съм си позволила да печеля дивиденти с груби думи и да обиждам, особено без факти и доказателства. В тази обстановка  на вражда не виждам пряк ефект от работата, а и ми е трудно да участвам с решения, както съм работила в Пловдив. Въпреки това, каквото зависи от мен, ще го направя в полза на града и областта ни. 

- За 9 месеца в трите парламента не се “роди” нито един важен закон, освен частичните промени, приети в движение. На какво се дължи тази мудност и дали очаквате колелото да се завърти по-ефективно?

- Предишните два парламента изгубиха време в празни приказки, а в настоящото Народно събрание също не е взето нито едно решение по приоритетните проблеми на държавата. Тази ситуация се дължи на факта, че държавата се управлява от сбор на партии, които са идеологически несъвместими и които нямат ясни и конкретни решения за излизане от кризата. В 45-ото и 46-ото Народно събрание представителите на тези партии се държаха като в предизборна кампания, залагайки на омразата и реваншизма. Този тон продължава и сега, вместо очакваната от избирателите промяна и необходимостта от решения в условията на страшен ценови шок .

- Бюджетът на държавата ще бъде приет най-рано през февруари. Очаквате ли бързо да се вземат  мерки за облекчаване на населението и бизнеса в енергийната криза?

- Изключително много се закъснява с мерките. В предишните два парламента и в мандата на служебния кабинет беше изпуснато ценно време, а новото управление започна без реална представа какви действия трябва да се предприемат. Предложеният от нашата група 

 мораториум  даде време на правителството

и управляващите би трябвало вече да са внесли в Народното събрание решение на проблема. В редица европейски държави много от компенсаторните механизми вече са факт. При нас са приети частични компенсации, но те са крайно недостатъчни според високите нива на инфлацията. Опасявам се, че заради забавянето на държавния бюджет безпрецедентно ще закъснеят и бюджетите на общините, което заплашва по-малките общини от фалит, защото при тези цени те не могат да си плащат сметките. 

- Кметовете на общините се надяват, че една от промените ще бъде децентрализацията на финансите. Новият областен управител Йордан Иванов обяви, че е децентралист и ще работи за реформата. Какво може да се очаква в тази насока в близко време?

  На новия областен управител, с когото се познаваме от много години, пожелах успех. Темата на моята докторска дисертация е децентрализация и аз много добре познавам този сложен процес за разделянето на финансовите ресурси  между държавата и общините. Коментирали сме го и с Йордан Иванов. Кметовете, областните управители и работещите в държавните учреждения по места най-добре познават проблемите на местното население и, разполагайки със средства, могат много по-ефективно да ги решават. Важно е да се създаде и второ ниво на регионално самоуправление - 

 областните управители да бъдат избираеми, 

каквато практика  е въведена в много други демократични държави. Въпросът е дали правителството и мнозинството в парламента имат смелостта и волята да го направят. Лично аз се съмнявам, че това ще се случи в този формат на коалицията. 

- Новият областен управител предвижда среща с депутатите от Пловдив и областта. Като бивш областен управител, а сега като депутат върху какви проблеми искате да се работи съвместно за региона?

- Познавам  до най-малките детайли проблемите на Пловдивска област, за които трябва да се търси решение. Те са много. Един от основните приоритети е затварянето на външния ринг на Пловдив между надлез „Скобелева майка“ и кръговото кръстовище при изхода от Пловдив за Асеновград, а също така разширението на Околовръстното шосе, за което по време на управлението на ГЕРБ беше започнато проектиране. Крайно време е да бъде завършен  ремонтът на Околовръстното шосе, който беше спрян през миналата пролет, въпреки че този участък е в лошо състояние. В областта трябва да се изпълняват и много други проекти, особено удвояването на пътя Пловдив-Калояново, защото е страшно натоварен и опасен. По мое време бяха ремонтирани 200 км пътища, включително към Лилково и Ситово и дано тези темпове да продължат.

 Подготвям питане за пътната инфраструктура в областта

до министъра на регионалното развитие и ще настоявам в бюджета да се заложат средства. Надявам се и да не се прави отстъпка по отношение на екологията. Докато управлявах областта, бяха спрени няколко предприятия, които замърсяваха околната среда, но затова е нужна смелост и безкомпромисност. 

- Предишните два парламента изкараха по два месеца. Какъв живот давате на 47-ото Народно събрание?

- Не бих си позволила да давам прогнози. Винаги съм казвала, че България има нужда от стабилно правителство, но парцелирането на министерства и постове противоречи на всички заявки, които бяха дадени от управляващите партии, а популизмът пречи на реформите. Липсва здравата ръка и волята за решаването на проблемите в България. Знам от моя опит, че 

 няма проблем, който държавата да не може да реши,

ако иска. За съжаление, не виждам воля и енергия, а само разпределяне на постове. 

- Как  си представяте бъдещето на Съюз за Пловдив, който  остана извън политическата ви дейност?

- Никога не съм преставала да бъда част от Съюз за Пловдив.Това е моята организация, която съм създала от нулата, тя е жива и активна. С тези хора - образовани и знаещи експерти - съм почти ежедневно, всяко решение съм вземала с тях и така ще продължи занапред. Заедно ще решаваме и участието на Съюз за Пловдив в местните избори.

- Както постът на областен управител, така и този на депутат е трамплин към кметския стол. Ще се кандидатирате ли за кмет на Пловдив?

- Много рано е да се правят такива заявки.Това е важно решение и не зависи само от мен. Сега на дневния ред са други проблеми на страната.

- Липсва ли ви Пловдив?

Пловдив е моят град и никога не мога да свикна със София. Не съм се разделяла с Пловдив и не съм си сменяла дома, не съм останала в столицата нито една вечер и всеки ден се прибирам в Пловдив, защото тук е моето семейство и хората, които обичам.

 

Дани Каназирева е завършила  право в ПУ “Паисий  Хилендарски”. Адвокат и доктор по конституционно право, с дисертация на тема „Местната власт в условията на членство на България в Европейския съюз“. Специализирала е “Британско право и право на Европейския съюз” в Кеймбридж,  а през 2014 г. -  в САЩ по програма "Младите лидери на България“. Основател и лидер на Съюз за Пловдив, няколко мандата беше общински съветник и председател на  групата на същата партия в пловдивския парламент.

След местните избори през 2019 г. с решение на Министерския съвет и заповед на премиера Бойко Борисов е назначена за управител на Пловдивска област. На този пост е до парламентарните избори на 4 април 2020 г., след което е избрана за депутат в 45-ото Народно събрание с листата на ГЕРБ-СДС за Пловдивска област от гражданска квота. Народен представител е в 46-ия парламент, а сега и в 47-мия, където е член на правната комисия и заместник- председател на комисия за прякото участие на гражданите в управлението.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (45)

До Дана Нискотарифната

До Дана Нискотарифната

13.01.2022 | 21:10

Дано,ако отидеш на Скобелева майка,вече няма кой да ти даде даже и пет кинта на сеанс.

Отговори
5 0
пак съм я

пак съм я

13.01.2022 | 11:17

както е казал народа "к**ва срам няма"

Отговори
6 0
справедливост

справедливост

13.01.2022 | 10:16

Каназирева,време е за пенсия и разследване на грабежите.Десетина години затвор ти предстоят.

Отговори
7 0
Връщай се към най-древната професия.

Връщай се към най-древната професия.

12.01.2022 | 12:17

Здраве връщай се при дъртия Главчев и Ванко 1.Там откъдето изпълзя. Ставай Мадам да обучаваш на занаят младите кифли.Поне в това те бива.За политик се видя ,че не ставаш.

Отговори
9 1
Величие и падение на куртизанките

Величие и падение на куртизанките

12.01.2022 | 11:03

пардон ,мисирките .

Отговори
10 0
Ъъъъ

Ъъъъ

11.01.2022 | 23:13

Коя беше ти, ма?

Отговори
9 0
Дани..Дани..медията не винаги помага!Често ти помага да се самоубиеш!

Дани..Дани..медията не винаги помага!Често ти помага да се самоубиеш!

11.01.2022 | 18:04

Давай още интервюта Дани. Чернев(не те обича) си потрива доволно ръцете, защото е спец и знае ,че като скорпионите сама се самоубиваш със собствената си отрова.Кой ти даде тъпия акъл ,при сегашната ситуация да правиш опит да даваш фундаментално интервю??! Умен и опитен политик,не би те посъветвал да го правиш.

Отговори
11 1
Стефанка Продева

Стефанка Продева

11.01.2022 | 17:44

Каназирева,всяка дума ти е лъжа,лъжа,лъжа.

Отговори
12 2
Натам вървят нещата

Натам вървят нещата

11.01.2022 | 14:33

Тая се е запътила право към помийната яма.

Отговори
13 2
майна

майна

10.01.2022 | 21:58

Струва ми се ,че голямо внимание обръщате на един политически труп.Ясно е ,че тая не се търпи.И на мен ,всичко излязло от нея,ми мирише на мърша,но зарежете я,тая пребита. ,проскубана мастия.

Отговори
21 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?