49

Дани Каназирева: Нужна е сила за крачка назад, но това не означава, че си се отказал

Единственото вярно решение е Бетонният мост да се затвори, след като се завърши пробивът под Гарата, смята бившият областен управител на Пловдив

Ще има ротация и коалиционно управление заради геополитическата ситуация


Най-полезна за хората съм се чувствала именно като областен управител

 

- Г-жо Каназирева, последното социологическо проучване сочи, че само 40% от българите искат ротация на правителството. Според Вас кое е по- малкото зло - кабинет или предсрочни избори?

- Според мен ще има ротация и съответно коалиционно управление, каквато, между другото, коалиция наблюдавахме и досега, независимо с какви имена се кръщава. Считам, че при тази геополитическа ситуация няма да се допусне да се стигне до поредните предсрочни избори. Два риска съществуват при един извънреден парламентарен вот. Първо, ще е налице изключително ниска избирателна активност, защото политиката като цяло в последните години  отблъсква все повече хора. Видяхме го и на местните избори в Пловдив. Второ, мнозинството българи категорично считат, че страната ни трябва да продължи да следва своя проевропейски път, без да се излага на риск управлението на държавата. Нови предсрочни избори няма да променят генерално политическата ситуация и само ще се изгуби ценно време за решаване на актуалните проблеми в държавата.

- Ако Бойко Борисов състави кабинет и Ви предложи поста на областен управител, ще приемете ли?

- Смятам, че въпросът за областен управител стои много далеч. Предстоят преговори за централна власт, за излъчване на правителство и вечната тема за регулаторите. Темата за областните управи също е политическа, но тя е последваща след излъчването на правителство. Едва тогава ще се решава  кой ще бъде назначен и от чия квота, ако има промени изобщо. Така че към настоящия момент е несериозно да отговарям на този въпрос. Но ако трябва да бъда честна, при целия ми опит вече, ще кажа отново, че най-полезна за хората, за Пловдив и за нашия регион съм се чувствала именно като областен управител. За мен, участвайки човек в политиката,

най-важното е в края на деня да вижда резултата от своя труд.

А аз виждах всеки ден на кого съм помогнала, кои проблеми съм решила, какво заедно с моя екип съм свършила и какви действия трябва да се предприемат в следващите дни. Оттогава виждам затишие в тази институция и липса на достатъчно активност. Има много актуални проблеми на областно ниво, които мога веднага да изброя и които според мен трябва да намерят решение. Но тази тема не е в дневния ред към този момент.

-  Новата местна власт управлява Пловдив вече четири месеца. Вижда ли се промяна в сравнение с предишните кметски мандати?

- Все още е много рано да се дават оценки и аз няма да си го позволя - поне към настоящия момент. Тепърва предстои да видим резултати като решаване на проблемите в Пловдив, проектна готовност, реализирани обекти. Както аз, така и моите колеги от „Съюз за Пловдив“, които сме участвали в местната власт в опозиция в Общинския съвет, а аз и като областен управител, имаме разминаване със стила и начина на управлението по отношение на активност, темпове на работа, усещането за присъствие на кмет и областен управител.

Моята визия е много по-различна като скорост на развитие,

решаване на проблемите и присъствие. Към настоящия момент се забелязва  старание за решаване на основните проблеми на Пловдив. Направи ми впечатление, че в новия бюджет за 2024 г. са заложени средства за проектиране, което е изключително важно и което често се подценява от много управленци. Да работиш и усвояваш публични средства, трябва задължително да имаш проектна готовност. Но доколко всички тези намерения ще се реализират и дали с темповете, които всички ние очакваме, е въпрос на подготовка и силен екип.

- Пловдив е изправен пред голямо изпитание - реконструкция на Бетонния мост. Според Вас какво би могла да предприеме Община Пловдив, за да не се налага да прелитаме с хеликоптери, когато затворят тази пътна връзка?

- Отговорност за Бетонния мост носят много управленци на града ни назад във времето. За съжаление, в нашия град винаги се върви след проблемите, а не се предвиждат и решават предварително. Това е недалновидна политика. Всички знаеха, че в един момент ще възникне този важен за Пловдив казус, но се надяваха някой друг да го решава. В годините назад съм повдигала темата с Бетонния мост много пъти - и като общински съветник, и като областен управител. Реконструкцията на това важно пътно съоръжение трябваше да бъде в приоритетите на всеки кмет досега. Решаването на този проблем е изцяло в прерогативите на кмета и местната власт и оправдание за бездействието няма.

- Има ли изход от критичната  ситуация, която се задава в близко време пред пловдивчани?

- Според мен е груба грешка да се допусне затваряне на Бетонния мост, преди да бъде пуснат трафикът през подлеза под Централна гара. Казвала съм го многократно. Ако това се случи, напълно ще се блокира „Южен“ - най-големият вече район в Пловдив. Ще се стигне до следната ситуация - затваря се Бетонният мост, пробивът не е завършен, едновременно се прави ремонт на Кукленско шосе, бул. „Александър Стамболийски“, ул. „Петър Стоев“ в същия район. А и все още не е отворен подлез „Модър - Царевец“, което се очаква да се случи през април. Реконструкцията на Бетонния мост ще доведе до огромно напрежение в трафика и нарушаване на нормалния живот на десетки  хиляди хора, живеещи и работещи не само в „Южен“, но и в целия град. Пълно отсъствие на модерно, времево правилно, адекватно, далновидно и стратегическо мислене за поетапно реализиране на инвестиционните проекти в града. В момента изходът е един - реконструкцията на Бетонния мост да  започне, след като бъде изцяло завършен пробивът под Гарата, каквото решение е взето в предходния Общински съвет. За това решение настоявах и аз, за него гласува и моята група „Съюз за Пловдив“. Грешка на НКЖИ е, че не ускори изграждането на пробива, а напротив, забави строителните работи. И тук обаче и кметът на града, и неговият екип имат огромна вина и носят отговорност.  

- Общинските съветници в Пловдив си гласуваха заплати до 3080 лева. Има ли за какво да получават по две средни работни заплати на месец  от Ваша гледна точка след три мандата като общински съветник? 

- Не. Като общински съветник - може би един от най-активните назад в годините - мога да кажа, че

от 51 души работят не повече от пет.

Вие, медиите, поискайте справка всеки един от тези 51 съветници колко питания и предложения е подготвил и внесъл. Ще видите, че мнозинството нямат нито по едно, а останалите имат по едно-две предложения. Увеличението на възнагражденията е неадекватно и поради друга причина. Няма как общинската администрация - и в Голяма община, и в районите, и в общинските предприятия, от които гражданите очакват качествени услуги, да взима смешно ниски заплати, на ниво минималната или малко отгоре, да работят всеки ден по 8 часа и от тях да се изисква качество и професионализъм, а в същото време общинските съветници, които заседават два пъти в месеца, да получават 3000 лева! Едва когато се постигне баланс във възнагражденията, може да се гласуват по-високи заплати в Общинския съвет. Това е и една от причините лично за себе си да се откажа от нов мандат общински съветник - не искам пловдивчани да смятат, че си търся място, където да взимам прилична заплата и да имитирам работа. Искам от работата ми да има резултат и хората да го виждат.

- Не съжалявате ли все пак, че и Вие, и Вашите съмишленици от „Съюз за Пловдив“ сте извън управлението на града?

- Все повече се убеждавам, че това беше най-правилното решение, което съм взела, разбира се, с подкрепата на моите колеги от „Съюз за Пловдив“. Считам, че политическата среда, конюнктура и битки, провокирани от нечистоплътни интереси, отвратиха много хора, включително и нас. Защото, ако отвън политиката изглежда мръсна игра, отвътре е още по-грозно. Това ме отблъсна. Но истината е, че ми беше нужна голяма сила да дам крачка назад, което - само който не ме познава - може да тълкува като отказ от политиката. Точно обратното е. Запазих авторитета и името си и доказах, че за мен властта никога не е била на всяка цена. Получих огромна подкрепа сред хората за решението си. На тези избори с моите колеги от „Съюз за Пловдив“ бяхме взели твърдото решение, че ще участваме единствено ако имаме реален шанс за успех. Да участваме, за да станем общински съветници, и то в тази токсична среда на порочни решения и договорки, никога не е била нашата цел. Знам цената на успеха и на това, което съм постигнала от нулата заедно с моите колеги от „Съюз за Пловдив“, знам колко труд и рискове коства, знам как да постигам и кога да направя крачка назад. Времето, което предстои, ще е полезно, дори здравословно за „Съюз за Пловдив“, за стабилизиране на екипа, а и за привличане на нови хора. Винаги съм вярвала, че Пловдив има нужда от своя силна местна организация. Знам как да го направя. И аз, и колегите ми имаме още много път в политиката, не съм и човек, който лесно се отказва, или ако го направя, ще е тогава, когато мога да дам името, опита и доверието си на подготвен, интелигентен и адекватен човек, имащ способността да изгради силен екип в полза на града ни.


Дани Каназирева е  завършила право в ПУ “Паисий  Хилендарски”. Адвокат и доктор по конституционно право. Специализирала британско право и право на Европейския съюз в Кеймбридж,  а през 2014 г. -  в САЩ по програма "Младите лидери на България“. Основател и лидер на „Съюз за Пловдив“, три мандата общински съветник и председател на групата. През ноември 2019 г.  със заповед на тогавашния премиер Бойко Борисов е назначена за управител на Пловдивска област. Водач на листата на ГЕРБ и депутат от Пловдивска област в два парламента.

Оцени новината

Оцени новината
2.4/5 от 12 оценки
2.4/5 от 12 оценки

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?