Следвайте ни

Дани Каназирева: Доброто управление се гарантира със силен екип

„Съюз за Пловдив“ е единствена разумна алтернатива на сегашното управление в града

viber icon

Председателят на групата общински съветници от „Съюз за Пловдив" Дани Каназирева е завършила специалност „Право" в ПУ “Паисий Хилендарски". Адвокат и доктор по конституционно право, с дисертация на тема „Местната власт в условията на членство на България в Европейския съюз". Специализирала “Британско право и право на Европейския съюз" в Кеймбридж, а през 2014 г. - в САЩ по програма "Младите лидери на България". Основател и лидер на „Съюз за Пловдив".

- Адвокат Каназирева, напрежението между Вас и кмета Иван Тотев видимо нараства. На какво се дължи това?

- Моят основен принцип от първия ден, в който започнах да се занимавам с политика, е никога да не атакувам лично опонентите си. Проблемът не е в това дали кметът се казва Иван Тотев, или Драган Иванов. Най-важното за мен е какви политики се провеждат в Пловдив и доколко решенията, които се взимат, са полезни или вредни за града ни. В последните месеци обаче, може би поради отслабването  на  позициите на Тотев, неяснотата му  дали той ще бъде номиниран за кмет и напрежението в партията му, ставаме свидетели на нервност и неуважение, граничещо с арогантност. Кметът си позволява да отправя лични обиди и основните атаки са насочени към мен и към „Съюз за Пловдив", който считам за единствена  разумна алтернатива  на порочното му управление на града. Никой няма право да се държи с назидателен тон спрямо общинските съветници и гражданите. Зад мен стоят хиляди пловдивчани, които са ни подкрепили и ни подкрепят и в момента.

- В какво се състои порочното управление?

- Ето краткия  отговор - еднолична власт, без диалог и комуникация, надменно отношение към браншовите организации, бизнеса, незачитане на пловдивчани като цяло. През всичките тези години аз нееднократно съм се опитвала да водя разговор с кмета на Пловдив по важните за града проблеми - за данъците и такси, за бюджета, за увеличението на цените в паркирането и стратегията на паркирането, за трафика, транспортния проект, инфраструктурата и др. Сблъскваш се обаче със стена.

- Иван Тотев още не е обявил дали ще се кандидатира отново. Според Вас как ще се отразят последните събития в ГЕРБ върху ситуацията в Пловдив?

- Тотев е зависим  човек. Той зависи от партийната си централа и ще чака до последно телефонно обаждане. Номинациите за повечето кметове и общински съветници не зависят от мнението на пловдивчани, а от партийните централи в София. При нас е различно. Ние искаме да работим за града и никой не може да ни диктува.

- Експертите твърдят, че най-големият проблем за Пловдив е управлението на бюджета и градската икономика. Къде са резервите?

- Безспорно Пловдив се развива, но това става благодарение на частните инвеститори и предприемчивите хора - въпреки, а не с помощта на местната власт. Ако имаше добра комуникация между местния бизнес и администрацията, градът ни щеше да е далеч по-напред. Моето разбиране, което категорично се затвърди в този мандат, е, че липсата на експертиза е по-страшна от липсата на средства.

Бюджетът се пълни единствено от данъци, такси, наеми и разпродажба на имущество. Това е порочен модел, защото по-голямата част от приходите отиват за издръжка на администрацията. Няма стратегическа визия за бъдещето. Безразборното теглене на кредити също задушава общинския бюджет.  Кредитът не е лоша дума, той може да даде глътка въздух на всяка община и означава прогрес, когато от него има икономически и социален ефект. А когато кредит се взима  за скъпо и бавно преасфалтиране на съществуващи булеварди и  улици, това означава изчерпване на финансовия ресурс на града и тежест за бюджета. Ефект от кредита ще има например, ако парите се влагат за нова инфраструктура, която да отпуши трафика, да гарантира удобно и бързо предвижване на работещите хора и бизнеса. Това означава едновременно по-малко разходи и по-чист въздух.

Резервът е в професионален анализ и ревизия на разходите, които Община Пловдив прави. Разходите непрекъснато се увеличават, а качеството на услугите не се подобрява. Милиони левове отиват за преасфалтиране, след ремонт настилките  издържат година или две и пак се налага  ремонт, тоест няма дългосрочен ефект. Когато управляваме умно, тогава парите няма да изтичат в канала и ще имаме достатъчно за всичко.

- Ако Вие сте кмет, какво бихте направили в първия ден от мандата си?

- Най-важното за кмета е да има силен експертен екип. Досега в администрацията виждаме екипи от приближени - приятели, съученици и послушни на кмета хора. Когато имаш силен екип и политическа воля, няма проблем, който да не може да бъде решен. Но най-важното - бих възстановила диалога с гражданите на Пловдив и експертите, с браншови организации и с местния бизнес, които сега са напълно изолирани от взимането на решенията за града ни. Аз вярвам в предимствата на новите технологии и оптимизацията на ресурсите в градската среда и бих искала да живея в един град, в който се вижда реален ефект от работа на смислени хора. „Интелигентният" град подобрява качеството на живот на хората, а не на своите управляващи. Тоест, бих заложила на наистина едно отворено управление с експертен, енергичен и силен екип, който ще работи с уважение към Пловдив и пловдивчани.

- Недоволни сте от работата на фондация „Пловдив 2019“! Защо поискахте оставка на Иван Тотев?

- За мен основният виновник за непрозрачното харчене на парите във фондацията, за политическото й подчинение, за забавянето на основните инфраструктурни проекти за „Пловдив 2019" е председателят на управителния съвет на фондацията. Това е Иван Тотев. Всички решения в „Пловдив 2019" се взимат с неговото съгласие и по нареждането му. На извънредната сесия видяхме колко пъти изпълнителният директор беше привикван от Иван Тотев, за да получава указания. Задавах много пъти елементарни въпроси и досега нямам нито един конкретен и ясен отговор. Давам един пример - не може цял Пловдив и цяла България да се интересуват колко струва откриващото събитие на Европейска столица на културата, пет пъти да искам да ми дадат данни перо по перо и да няма отговор. Те положиха огромни усилия, за да отчуждят хората от каузата Пловдив 2019.

Не успяха да изпълнят със съдържание мотото „ЗАЕДНО", да направят пловдивчани съпричастни и опорочиха идеята и този прекрасен проект, който дългосрочно можеше да даде страшно много за града ни. Превърнаха събитието в низ от скандали и главният виновник за това е Иван Тотев. Ако той наистина беше отговорен политик, нямаше да се скрие зад гърба на служителите си и смело щеше да поеме отговорност, като по този начин да даде знак на пловдивчани, че когато има съмнения и скандал, той е готов и може да носи отговорност. Но ние не видяхме това поведение. Не чухме нито веднъж: "Извинявайте, допуснахме пропуски! Оттук нататък ще работим по друг начин!". Това не е управленско поведение.

- Пловдив от десетилетия страдал от лоша комуникация на местната власт с централната. Не бяхме любимци на Тодор Живков, не се случи и в демокрацията. Иван Тотев на практика е първият кмет, който почти през цялото време на двата си мандата управлява с правителства, доминирани от собствената му партия. Какво спечели Пловдив от това?

- Митът, че Пловдив зависи от София,  е измислена теза, зад която всеки кмет, който не може, прикрива своята неспособност да управлява. Има закон за държавния бюджет, който определя държавни субсидии за всяка община. Основният ресурс на общините, който може да се използва за важните градоустройствени решения, е от местните постъпления. Този ресурс зависи и от това, колко проекта администрацията успее да спечели по програмите на ЕС. Не бих казала, че в Пловдив от държавата се изсипва „златен дъжд", защото Тотев е кмет. Ако се сравнят бюджетите от преди 8-9 години, почти няма разлика. За мен по-важното е какво се случва с публичните средства - дали те решават дългосрочно градските проблеми и дали се разходват в обществен интерес. Ако се сключват договори за скъпи обществени поръчки, ако няма контрол за качеството, санкции за изпълнителите и бързи срокове, и при един милиард бюджет ще печели някой друг, но не и гражданите и Пловдив. Когато една община има силен екип и добри проекти, няма правителство, което  да откаже финансиране.

- Кои са  най-важните теми, по които трябва да се води предстоящият предизборен дебат?

- Всички, които вълнуват пловдивчани и следва да бъдат приоритет в управлението. Тема № 1 е разтоварването на трафика, което в голямата си част не изисква много средства, а само експертиза. Необходима е сериозна работа по решаване проблемите в паркирането, както и преразглеждане на транспортната схема, за да има удобни връзки между районите. Задължително трябва да се развива зелената система на града, за да имаме по-чист въздух и да запазим малкото междублокови пространства. Сред водещите теми са местните данъци и такси, редица от които се надписват, и ревизия на сделките и договорите за обществени поръчки с по-големи гаранции и строги санкции за неизпълнение.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

С. Петров

С. Петров

23.04.2019 | 09:29

Тази персона се активизира само преди избори за да бъде забелязана. Досега успяваше. Ако трябва да се изхранва с титлата и адвокатското звание, ще умре от глад.

Отговори
0 0
С. Попов

С. Попов

21.04.2019 | 19:53

Ужасна е. Аман от амбициите й. Пази боже от такива

Отговори
0 0
Една Тиква

Една Тиква

18.04.2019 | 07:01

Противна мутра.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?