Следвайте ни

Дани Каназирева: Да затворим страницата на конфронтация и да работим

viber icon

- Г-жо Каназирева, изненада ли беше за вас назначаването ви за областен управител?

-   Огромна изненада, защото след толкова години борба за пръв път чувствам доза справедливост и  ясен знак за промяна в местното  управление. Този знак е на диалог и уважение, на баланс във властите. Надявам се, че ще затворим страницата, в която често доминираха  конфронтация, политически игри, интриги и надменност, самозабравяне. Надявам се наистина в Пловдив най-после да има спокойствието и заедно като пловдивчани да работим за града си, защото най-важно е това, което обещаваме на хората,  да става факт.

- Защо приехте предложението за областен управител?

- Приех, защото пред мен имаше два избора – пак да продължа да критикувам и да стоя отстрани безучастно или да направя всичко възможно и  реално да работя за  Пловдив и областта. Имам и образованието, и опит, и възпитанието да уважавам .През всичките тези години съм се борила за справедливост, за открит диалог, за уважение, за бързи темпове на работа, за професионализъм. Искрено се надявам това да се случи както за Пловдив, така и за нашия регион. 

- Чувствате ли се подготвена за този пост ? 


- Разбира се, че се чувствам подготвена, защото не само съм юрист, но и моята докторска дисертация е именно на тема „Децентрализация, местната власт в условията на членство на България в Европейския съюз“,. В тази  дисертация съм разглеждала не само местното ниво като община и начин на управление, но и второто ниво на управление каквато е и областта. Познавам областта и  начина на работа и  смятам, че ще има  баланс и обединение в полза на Пловдив и региона. 

- В миналия мандат бяхме свидетели на два центъра – единият в областната администрация, другият - в  Община Пловдив, без да има забележим синхрон в работата. Вие как ще възнамерявате да работите с кметовете на 18-те общини?

- Аз ще уважавам всеки един кмет и всички общински съветници, които работят всеотдайно и енергично. Ще бъда полезна на  местната власт в Пловдив и областта.  Никога не съм деляла хората по партийни принадлежности, няма и сега да го правя. Така че от мен очаквайте това, което съм аз – професионализъм без празни приказки и  уважение към всеки, който иска да работим заедно за развитието на общините и региона.  За мен има можещи и неможещи. Ще има постоянни срещи с  представителите на общините по всички проблеми, които трябва да решаваме заедно. Целта ни е една - да реализираме набелязаните проекти и да направим така, че Пловдив и регионът да догонят София. Това може да стане в диалог с правителството и общините от областта, чрез подобряване на инфраструктурата и въвежда на ясни правила за работа на всички нива на управлението. 


- В предизборната кампания бяхте на различни страни на "барикадата" с бившия областен управител, а сега кмет на Пловдив Здравко Димитров.  Вие сте от различни партии - Здравко Димитров е от ГЕРБ, вие представлявате "Съюз за Пловдив". Сега по какъв начин ще работите ?

- Здравко Димитров даде ясен знак за промяна в управлението на града ни – то да бъде наистина най-после отворено за диалог с гражданите, с браншовите организации, с неправителствени организации. Тази позиция ми харесва, така че ще има пълната ми  подкрепа и се надявам наистина да покажем един нов модел на управление в синхрон и да гледаме в една посока, - развитието на Пловдив и региона. 

- Здравко Димитров остави в областната администрация важни проекти за региона. Кои от тях ще изпълнявате?


- Нека имам малко време да се запозная с проектите в областната  управа, но категорично считам, че е изключително важна реализацията на проекта за удвояване на околовръстното шосе. Считам, че един от  основните приоритети на Пловдив и региона е Летище- Пловдив, което е  необходимо за цялостното развитие. Една от сериозните задачи, която не търпи отлагане, е изпълнението на проекта за воден цикъл. Предстои да бъде реализиран и проектът за изграждане на Южния обходен колектор. Ще продължа процедурите за водоснабдяването на Пловдив и съседните населени места в Пловдивска област с чиста вода от "Въча" - проект, който Здравко Димитров започна. Има много работа и аз се надявам, че ще  гледаме в една посока, независимо от политическата си ориентация.  

- Какво ще кажете на хората, които са гласували за вас като кандидат за кмет и водач на листата на "Съюз за Пловдив"? 

- Ще им кажа, че няма да се променя и ще бъда такава, каквато винаги съм била. Ще работя и  ще подкрепям всяко едно добро решение за Пловдив и останалите общини в областта. Ще отстоявам справедливостта и ще държа да се уважаваме взаимно.  Ще се радвам, ако успея да бъда максимално полезна за Пловдив и областта. Дано успеем всички заедно.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?