Следвайте ни

Дани Каназирева: Ако сме единни и отговорни, по-бързо ще се справим с кризата

viber icon

-  Кои са болниците, подготвени за лечение на болните от коронавирус?

-  Десет болници имат реална възможност за интензивно лечение.  Това са УМБАЛ „Св. Георги“, „Пълмед“, „Св. Каридад“, „Иван Рилски“, „Св. Пантелеймон“, „Медлайн клиник“, УМБАЛ „Пловдив“, „Каспела“, УМБАЛ “Еврохоспитал” и ВМА. Само една болница е извън Пловдив, но сме взели решение пациенти в тежко състояние да се поемат тук, в Пловдив, които наистина имат готовност за интензивно лечение. Така пациент от Карлово незабавно беше транспортиран в Пловдив и насочен към „Пълмед“. 

 

Най-важното за мен е  подготовката на болниците да бъде реална, а не формална, по документи

 

Към настоящия момент разполагаме с допълнително разкрити 350 легла, а за интензивно лечение с 82 легла само за пациенти с COVID-19

 

Има заповед на МЗ и всеки човек може да разбере дали обектът му има право да работи, или не. При извънредно положение заповедите не се тълкуват, а се изпълняват

 

Г-жо Каназирева, каква организация е създадена в Пловдив и областта за координация  между институциите срещу разпространението на Covid - 19?

Със създаването на Областния кризисен щаб по мое предложение беше сформиран специализиран Медицински щаб. В неговия състав са включени директорите на  всички големи болници  в Пловдив. Частните болници са представени от  проф. Илиян Дойков, а Лекарският съюз - от д-р Георги  Кръстев. Председател на Медицинския щаб е д-р Сийка Димчева от  РЗИ - Пловдив. Аз координирам  дейността на щаба. 

Изпреварихме много други области в страната  с ясната организация и преструктуриране на цели отделения  за лечение на  пациенти със симптоми на Covid - 19.  Поддържам  и непрекъснат  контакт с  председателя на Националния  кризисен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Още преди да бъде издадена заповед на национално ниво за  трансформиране на  всички  болници за осигуряване на лечение на болни, той ме посъветва да го направим за Пловдив.

С всички държавни  институции, с МВР и кметовете на Пловдив и от областта поддържаме много добра  комуникация.

 

Каква е готовността  на  болниците  да осигурят  легла за заразените с коронавирус?

Пред ръководствата на лечебните заведения поставихме ясни критерии - да не се смесват потоците на пациенти, да има отделни входове, самостоятелен асансьор и строги правила за прием на болните, за да запазим спешността и възможността за лечение и на пациенти с други заболявания. Изготвен е график по болници за прием на пациенти, който е предоставен на „Спешна помощ“.

Открити са вече и три денонощни кабинета, за да се предотврати струпването пред Инфекциозна клиника

Към настоящия момент по данни на РЗИ разполагаме с допълнително разкрити 350 легла, а за интензивно лечение с  82 легла, и всички те са само за COVID-19. Имаме възможност за отделяне и на още легла. Впоследствие излезе заповед на министъра на здравеопазването по данните на НЗОК, в която бяха посочени всички легла, включително от вътрешните и интензивните отделения.

С решение на Медицинския щаб изпратихме  писмо за корекция на заповедта, като многократно водех разговори с министъра на здравеопазването и директора на НЗОК. Очакваме промяна, за да се утвърди направената схема за Пловдив и областта.

 

Достатъчни ли са леглата, за да поемат всички болни, които се нуждаят от лечение в болница?

Изключително много държа  подготовката на болниците да бъде реална, а не формална, по документи, тоест да се знае истинската картина за  наличните легла, включително и за интензивно лечение, респираторна апаратура и специалисти, които да работят с нея.

Моите най-големи притеснения са именно там -  не в наличието на легла, а в наличието на апаратура и персонал, който да работи с нея. Нека да говорим честно - има болници, които имат и интензивни легла, но респираторната им апаратура не работи. Затова и поисках извършването на проверка на всички болници, като очаквам доклада. Освен това трябва здравните ни работници да са обезпечени с нужните предпазни средства, за да се чувстват по-сигурни.

Тук разчитам и на ръководствата на частните и държавните болници, а за общинските - на съответните общини. Като един от добрите примери мога да дам Спешна помощ, която още от декември е започнала да закупува предпазни облекла и доскоро съвсем сама обезпечаваше нуждата им от такива.

 

Колко легла в Пловдив и областта са оборудвани с апарати за изкуствено дишане?

В момента по данни на РЗИ такива легла са  82, но уточнявам, че става въпрос само за Covid-19. Защото общия брой интензивни легла са 242, но те са нужни и за много други тежки случаи. Очакваме УМБАЛ „Св. Георги“ да закупи още 10 апарата, тъй като открива нов корпус в Инфекциозната клиника и с възможност за още 60 легла. 

Те ще бъдат достатъчни за нормалното обслужване на пациенти, ако не настъпи бум на заразените, какъвто наблюдаваме в други страни. 

 

Снабдени ли са здравните работници с предпазни облекла и маски,  като се има предвид, че има и заразени медици в Пловдив? 

Не мога да кажа, че нямам притеснения в тази насока, защото всичко зависи от това  с какви темпове светът ще се пребори с пандемията. Искам да благодаря обаче  както на медиците, които изпълняват изключително трудната си мисия, така и  на многото дарители, които направиха дарения чрез Областния кризисен щаб. 

Съответно ние  ги пренасочваме към всички болници, които са на предна линия. Ние не получаваме пари и покупки не правим. Даренията са само предметни и са предпазни средства, чиято приблизителна стойност възлиза на близо 75 000  лева.

 

Между Областния и Общинския щаб възникнаха противоречия  дали  търговските обекти на Главната могат да работят, или не. Виждаме, че и в останалите квартали на Пловдив ситуацията е различна - едни фризьорски салони са отворени,  други не,  магазини за дрехи и облекла са под ключ, а  тъй наричаното  „Левче“  търгува с китайски стоки без проблем.  Какви са правилата?

Правилата трябва да бъдат единни за цялата страна и аз искам ясно да кажа, че Областният кризисен щаб не отваря и не затваря магазини.

Това го прави министърът  на здравеопазването със заповед,  по препоръки на Националния щаб, а на местно ниво - РЗИ, ако се допуска нарушаване на санитарно-хигиенните норми.

Конфликт между двата щаба няма. В извънредно положение всички решения трябва да се взимат в субординация. 

МЗ е орган, който определя  извънредните мерки въз основа на закона, приет от Народното събрание. Националният кризисен  щаб дава препоръки на министерството, което ги обективира със заповед на министъра на здравеопазването.

Аз не деля обектите на тези на Главната, в район „Северен“ или в Карлово. За това има заповед на министъра на здравеопазването, която се прилага на територията на цялата страна, и в точка 1 изключително ясно и категорично е посочено какви обекти могат  да работят и кои не. А от друга страна, това е и личен избор. Заповедите не подлежат на тълкуване, а на изпълнение.

Отделно от това, ако по наблюдение на местните органи на определени обществени места има нарушаване на нормите на спазването на реда или повишен риск, може да се издаде заповед за ограничаване за достъп до тези места. По мое мнение МВР се справя много добре със ситуацията. Същото мога да кажа и за кмета на община Пловдив и районните кметове.

 

Безработицата  расте главоломно и хората започнаха да се страхуват  за доходите си повече, отколкото от Covid -19. Няма ли икономическата криза да се окаже по-страшен проблем от коронавируса?

Разбирам притесненията - те са на всички нас. Затова за мен е много важно стриктно да се изпълнява заповедта на министъра на здравеопазването и да не се излиза  от  периметъра.

Моето впечатление е, че и гражданите, и фирмите спазват задължителните правила. Надявам се всеки от нас  да си знае правата си, макар и силно ограничени, както и задълженията. Всичко от нас зависи. Ако сме единни  и достатъчно отговорни, по-бързо ще се справим с  кризата.

 

 

Областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева е  завършила право в ПУ “Паисий  Хилендарски”. Адвокат и доктор по Конституционно право, с дисертация на тема „Местната власт в условията на членство на България в ЕС“. Специализирала “Британско право и право на ЕС” в Кеймбридж, а през 2014 г. -  в САЩ по програма "Младите лидери на България“. Основател и лидер на „Съюз за Пловдив“, бивш общински съветник и председател на групата от същата партия в местния парламент в Пловдив.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (27)

Пловдив

10.04.2020 | 11:04

Браво. Нещата вървят спокойно и то е благодарение на общите усилия. Адмирации за Вас и екипа Ви.

Отговори
0 1

Цик

07.04.2020 | 15:49

Здравке,тебе трябва да те пускат само по време на избори, да ги фалшифицираш ипомагаш на поредното недоразумение от герб да ги. "Спечели" за това ставаш и разбира се да дигаш пред всеки втори мьж краката.

Отговори
6 0

Недоразумие

07.04.2020 | 16:32

Шегуваш ли се, като я гледам как изглежда, мумифицирана, трудно е да се вярва,че някой се интересува от нея!? Има цвят на помията от кафеавтоматите на мъжа й , хихи.

Отговори
5 1

сърг

07.04.2020 | 14:55

въпрос......подготвени болници..... отговор......реални възможности..... тъпня отново

Отговори
7 0

Лина Милева

06.04.2020 | 10:28

Пази Боже сляпо да прогледа!

Отговори
12 1

032

06.04.2020 | 10:15

Аз не мога да разбера това плюене защо е? Хора, вие сте много зле. Един път да имаме деен и образован управленец. Дани върши работа, за това я подкрепям.

Отговори
4 13

Фиат пунто

06.04.2020 | 10:35

Огромна лъжа. Мадам лъжа само се снима с наметнато палтенце, нищо не знае. Иначе да, тя материално е добре!

Отговори
11 3

да бе да

06.04.2020 | 11:39

и аз ще я подкрепя отзад та да не и гледам студената дзурла

Отговори
6 1

да бе да

06.04.2020 | 11:40

и аз ще я подкрепя ама отзад

Отговори
5 1

Вили

06.04.2020 | 10:09

Това платена реклама ли е?

Отговори
13 1

777

06.04.2020 | 09:58

ТИ ОЩЕ ЛИ СИ ТУКА, МА?

Отговори
16 1

Змей

06.04.2020 | 09:56

DANISTAYHOME!

Отговори
10 0

О, слънце мое

06.04.2020 | 08:48

Коронавирусите са активни в сезони есен зима ранна пролет и постоянно слънчево греене ги гони, неясно ще остане ковида 10 жена ли, мъж ли е, повече е вероятно джендър пола щом само се размножава. А заедно единно непобедими в социалната държава, опита Ухан, в либералната всеки сам

Отговори
1 0

ПОВ

06.04.2020 | 08:40

Данке, кво стана със спирта за дезинфектант и онези 25 000 лева, дето една фирма прибра?

Отговори
17 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?