Следвайте ни

Д-р Заприн Пепелов: "Пълмед" беше на първа линия в борбата с коронавируса

viber icon

- С какво се промени здравеопазването според вас през времето на пандемията?

 - Специално в Пловдив се доказа, че лечебните заведения са на добро европейско и световно ниво. Нашите лекари са изключително образовани и компетентни. Всички се учихме в движение в борбата с вируса. Естествено, четяхме какво се случва в Испания, Италия. Забелязва се връщането на доверието на хората в здравеопазването - с различни начини на подкрепа, благодарност и поздрави, особено на лекари на първа линия. За всички е много важно, че се повиши значително доверието на пациентите към лекарите, респективно здравните работници и като цяло системата на здравеопазването.

- Д-р Пепелов, разкажете за дейността на ръководения от вас център през последните месеци!

- Диагностично-консултативен център "Пълмед" е един от най-големите в Южна България като брой лекари, обеми и възможности на лабораториите, с които разполагаме. На територията на лечебното заведение има всички лаборатории, които се занимават с доболнична и болнична помощ, включително и така наречения PCR метод за диагностика. Апаратурата за него работи в центъра от 3-4 години. Допреди това се занимаваше предимно с диагностика на хепатит и на  ДНК и РНК вируси. След като в България се внесоха тестове за  COVID-19, ние заредихме и започнахме да работим и такива проби. Това стана някъде около 18 март. В лабораторията ни до момента са изработени около 10 000 PCR-и. 

Тъй като апаратът ни е модерен, работи с максимален капацитет.

Имаме обучен персонал, който работи от години и затова успяхме бързо да се включим в организацията на областно ниво за обработване на проби за наличие на COVID-19. Първоначално нашите положителни проби за коронавирус се тестваха и в старозагорската лаборатория, тъй като тогава все още не бяхме признати от Министерството на здравеопазването за референтна лаборатория. Не след дълго - една-две седмици, влязохме в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев като референтна лаборатория за страната.

 - Как работи лабораторията ви в момента?

- С голямо натоварване и интензитет. Извършваме и бързи тестове за коронавирус, в момента работим и по метода ELISA за изградени антитела имуноглобулини G и М. Ако трябва да обясним - М е за по-скоро прекарана инфекция, а G за прекарана инфекция преди два-три месеца. Това означава, че този човек, позитивиращ тези антитела, по някакъв начин се е срещал с вируса. Дали е преболедувал, или само е бил носител, няма как да го знаем при отминала ситуация. Единственият метод, който сега потвърждава вирусоносителство, това е РCR тестът.

- Сертифицирането на лабораторията привлече ли още пациенти?

-  Да, още повече хора започнаха да ни се доваряват. "Пълмед" е водещо лечебно заведение в Пловдив, областта и Южна България и се ползваме с доверие от огромен брой от населението. За което им благодарим! Самата активна дейност на лечебното заведение в борбата с коронавируса стои в основата на това - с откриването на отделение за лечение на пациенти, с успехите на доста излекувани хора в лошо здравословно състояние и заплаха за живота. 

Ние имаме едни от най-добрите реанимационни екипи, които успяха да се справят блестящо със ситуацията

Искам специално да отбележа д-р Гергана Чавдарова, началник на лабораторията по клинична имунология и микробиология на "Пълмед". Всички сме много благодарни на нея и екипа за това, което сториха през този тежък период. Взаимодействахме си добре с д-р  Моника Троянчева от РЗИ. Лабораторията ни работеше денонощно, получавахме проби от РЗИ - Пазарджик и Пловдив, социални домове. Колегите работиха без почивка и се справиха отлично.

- Освен пазарджишката болница, на която помогнахте активно с изпращане на лекари анестезиолози, имаше ли други лечебни заведения, които черпеха от вашия опит?

- Винаги сме помагали на всички, които са потърсили нашата помощ, с каквото можем - с консултации, с лабораторни изследвания. Основно помагахме на частните лечебни заведения в Пловдив.

-  "Пълмед" беше на първа линия в борбата с коронавируса. Как се справихте в тази ситуация?

- През периода на извънредното положение "Пълмед" взимаше активно участие в борбата с вируса. Смея да твърдя, че в Пловдив сформираният медицински щаб под ръководството на областния управител г-жа Дани Каназирева, директорите на РЗИ и полицията, общината, кмета и съответно големите болници, които бяха включени, се справи много добре. Работеше се в синхрон и затова резултатите в Пловдив са такива - изключително малко заразени и ниска смъртност. Затова искам да изкажа специална благодарност на всички! Като се уповаваме на нашия опит и знания, можем да препоръчаме на управителите на големите предприятия, търговски обекти, вериги да не се притесняват от тестването на персонала си, а напротив. Сега е моментът да тестваме с бързи тестове нашето население.  

Така ще разберем колко от хората в Пловдивска област са се срещали с вируса, какъв е процентът на изградените от тях антитела. Съответно, ако след бързия тест пациентът позитивира имуноглобулин M, се препоръчва да се направи PCR тест. Масовите тестове водят до изчистване на всяко едно „гнездо“, което може да възникне във всеки колектив, предприятие и т.н. Особено в хранителните и търговските вериги е изключително важно да бъдат периодично тествани, тъй като през тях минават много хора, пазаруват хранителни продукти и носят риск от зараза. Това е нашата препоръка. Най-важното е да не се притесняват всички предприятия, включително и болници. Ние  сме преминали през този период. Мисли се в обществото, че ако открият някой с COVID-19 в дадена фирма, ще дойдат и ще ги затворят. Това е изключително погрешно. Никой досега не е бил затворен и не му е прекратявана дейността. Заразените хора се поставят под карантина, прави се дезинфекция за няколко часа и всеки един обект бива пуснат да работи и да развива бизнеса си. Нито една управляваща организация няма идея да бъде затваряно предприятие или търговски обект. Напротив, нашето желание е да предотвратим това затваряне, защото при едно масово заболяване във всеки един завод или фирма е по-вероятно да затворят поради недостиг на здрави хора, отколкото да намерим няколко служители, които да сложим под карантина и да предотвратим разпространението на заразата.

- Върнаха ли се пациентите, след като бяха отменени наложените ограничения?

- Да, определено след отпадането на извънредното положение се забелязва успокояване в хората. Имаше пациенти, задържали определени заболявания през този период. Стигнало се бе до доста усложнения. Колеги кардиолози и невролози съобщиха, че са зачестили случаите на инфаркти и инсулти, тъй като мнозина от страх да не бъдат заразени с коронавирус не са посещавали нито личния си лекар, нито са провели консултация със специалист. Затова след прекратяването на извънредното положение се разрешиха плановите приеми и операции, женските и детските консултации. Постепенно в нашата сфера нещата си минаха в нормалния порядък.

- Има ли страх сред хората?

- Все още има определено притеснение, но на всички обясняваме, че ние сме едно от лечебните заведение, които първи се справихме с проблема. Поддържаме хигиена, носят се маски и други предпазни средства, най-вече се прави дезинфекция. Това е основното според мен, което трябва да се прави - стриктно спазване на лична хигиена, да избягваме струпването на много хора, да се спазва дистанция.

ВИЗИТКА

Д-р Заприн Пепелов е  управител на ДКЦ "Пълмед", с над 20-годишен стаж в медицината. Разговаряхме с него за дейността на медицинския комплекс по време на пандемията от COVID-19 и след извънредното положение.

РАЗГОВАРЯ СТАНИСЛАВ ИВАНОВ

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?