Следвайте ни

Д-р Юлий Домач: Над 10 000 града вече са част от Конвента на кметовете

Към момента в Хърватия има стотици сгради, които се реконструират и реновират и стават енергийно ефективни

viber icon

Европейският съвет на кметовете дава възможност на местните и регионалните лидери да играят по-голяма роля при формирането и по-нататъшното ръководство на инициативата

Участието в конвента е доброволно и може да донесе само позитиви за града ви

Въпросът с енергията не е свързан само с отоплението на домовете. Той опира до опазването на климата и оцеляването на Земята

 

Д-р Юлий Домач е в Пловдив, като част  от мисия на Европейската комисия, която избира 21 Енергийни агенции в цяла Европа, едната от които е Енергийна агенция - Пловдив. В тази връзка Домач консултира своите колеги под тепетата за новите начини за получаване на европейски средства за инвестиционни проекти, които могат да бъдат развити в страната ни.

Целта е да се привлекат инвестиции от близо 700 милиона евро в ЕС, като тези средства трябва да се насочват към ВЕИ, модернизация на базата и енергийна ефективност.

 

- Д-р Домач, идвате от Хърватия. Как се развива днес секторът на възобновяемата енергия във вашата страна?

- В сектора на възобновяемата енергия вече работят повече от един милион души и той привлича по-големи инвестиции от всеки друг енергиен сектор в ЕС и в световен мащаб. Ето защо ние работим така, че да постигнем ускоряване на този енергиен преход. За малка страна като Хърватия и нейните граждани, за Европейския съюз, но и в световен мащаб тази тема е от решаващо значение.

- Член сте на Политическия комитет на Конвента на кметовете. Как виждате връщането на Пловдив в тази инициатива на ЕС?

- Пактът на кметовете за климат и енергия е уникално политическо движение, управлявано от кметовете. Това е една от най-успешните инициативи, които са се случвали в Европа. Само до миналата седмица над 10 000 града вече са станали част от нея.  

Европейският съвет на кметовете дава възможност на местните и регионалните лидери да играят по-голяма роля при формирането и по-нататъшното ръководство на инициативата. Така че Конвентът на кметовете представлява един ангажимент, който градовете и кметовете поемат, за да надградят над националните стратегии и цели, които са си поставили. На преден план е важността на проектите, които са в сферата на екологично чистата енергия и работата на възобновяемите енергийни източници.

Пловдив е бил член на тази инициатива преди години,

но по ред причини е излязъл от инициативата. Затова днес аз като член на Борда на директорите на Конвента на кметовете имам за цел да мотивирам местната власт отново да стане активна по тази важна европейска инициатива.

- Какви ще са ползите за Пловдив от това?

- Инициативата и участието в този своеобразен пакт не е обвързано с някакви парични вноски. То е доброволно участие и може да донесе само позитиви за града ви. Големият плюс е, че самото стартиране на процедурите по попълването на членството в различните му апликационни форми и документи е достатъчна причина, за да може пред Пловдив да се отворят възможности за финансиране чрез различни европейски инструменти.

- Дайте примери от вашата страна, къде са позитивите?

- 47 града в Хърватия вече са част от Конвента на кметовете. Съвсем скоро дори приключихме един общ мащабен проект в Северозападна Хърватия - голямата полза е, че градовете са работили заедно и по този начин са успели да привлекат частни инвеститори.

В Хърватия сме наясно, че собственото производство на енергия от слънцето, вятъра, водата, биомасата или от топлината на земята и морето е единственият начин да останете възможно най-свободни.

В Хърватия все още ни предстои да се научим на суверенитет във всичко, включително и в енергетиката. И колко бързо се развива този сектор, се вижда и в ирландския пример. А именно,

в Ирландия от 2019 г. до 2023 г. се планира да бъдат инсталирани 2118 MW нов възобновяем енергиен капацитет,

годишно увеличение от 110% (за сравнение - общата мощност на всички хърватски централи е около 4000 MW).

- Какви други инвестиции във ВЕИ правите?

- В момента една от най-сериозните стъпки в тази посока е пълната термоизолация на сградите - външна, вътрешна, дограма, прозорци. Към момента в Хърватия има стотици сгради, които се реконструират и реновират по този начини и стават енергийно ефективни. Освен това има голям бум на инвестиции във фотоволтаици.

Пъроначалните разходи по фотоволтаика стават все по-ниски, т.е. те са достъпни. България е страна, която има изобилие от слънчева енергия, така че фотоволтаиците са добър вариант и за вас.

- Как всичко това допринася за подобряване качеството на въздуха, който дишаме?

- Въпросът с енергията не е свързан само с отоплението на домовете. Той опира до опазването на климата и оцеляването на Земята, това е въпрос на политически и икономически суверенитет, и не на последно място - на напредъка на една нация.

Ползата е директна, защото

когато изолираш добре дома си и сградата, в която работиш, ти намаляваш консумираната енергия.

Когато част от тази енергия или цялата идва от ВЕИ или от слънчеви панели, тогава ползите са още по-големи. Енергийният преход се случва навсякъде около нас днес - така е и в Хърватия. Дигитализацията на енергийния сектор и новите ИТ технологии разкриват безпрецедентни възможности за това.

- Напоследък много се говори за т.нар. Зелена сделка на ЕС - една нова политика, която цели да превърне Европа в неутрален за климата континент до 2050 г. Това ли е единственият вариант за европейците днес?

- Ако прочетете по-внимателно Зелената сделка, ще разберете, че това всъщност е новата стратегия на ЕС за растеж. По принцип това е стратегия за намаляване на емисиите, инвестиране в изследвания и иновации, инвестиране в зелени технологии, устойчиви решения. Погледнато малко по-широко и по-сериозно, това е единственият начин малките европейски държави да се запазят свободни и (енергийно) независими.

Във времена на безскрупулни глобални лидери като Тръмп и Путин и събудената сила на един Китай енергията никога не е била по-важна тема. Промените в климата все по-често са оправдание, а основната точка всъщност е другаде. Вече не става въпрос за милионите хора, които ще загубят домовете, земята и жизненото си пространство. Залозите са много по-големи, отколкото изглеждат.

Ето защо Зелената сделка на ЕС е чудесна възможност за Хърватия. Ние сме най-младата държава - членка в ЕС, и постепенният преход към възобновяеми енергийни източници са единствената ни гаранция, че Хърватия няма да остане слабата точка на ЕС и в периферията на руските интереси.

 

 

Д-р Юлий Домач завършва Факултета по електротехника и компютърни науки на Загребския университет, където получава и магистърска степен.   

Три мандата е директор на REGEA, най-голямата регионална енергийна агенция в Хърватия. Основана на 4 юни 1990 г. от шест големи европейски региона, днес REGEA е сред най-уважаваните Европейски мрежи, които работят в областта на устойчивото използване на енергията. От 2013 г. Домач е председател на FEDARENE - Европейска асоциация на регионите и енергийните агенции със седалище в Брюксел.

Член е на Политическия комитет на Конвента на кметовете на Инициативата на ЕС и на няколко консултативни органи на Европейската комисия. Има над 60 научни и професионални доклада във водещи световни медии.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?