Д-р Веселка Христамян: Публичност и експертиза в новия конкурс за КОЦ

- Д-р Христамян, как ще коментирате решенията на Общинския съвет за избора на временен управител на КОЦ - Пловдив и за организирането на нов конкурс?

- Време е за промяна в начина, по който се взимат важни за града ни решения. Време е експертността в името на обществената полза да стане водещ принцип в местните политики. Освен това е нужно общественото мнение да бъде чувано по всякакви теми, особено когато то влиза в рамките на разумни и справедливи искания.

Създаването и управлението на местните здравни политики продължава да бъде сред най-чувствителните теми за пловдивчани.

Свидетели сме на това как в послeдния месец се акумулира огромно обществено напрежение във връзка с избора на управител на КОЦ - Пловдив, втория по големина онкологичен център в България. Това е избор, който е важен не само за развитието на общинското здравеопазване, а най-вече за здравето на хората. За мен последните решения на Общинския съвет за избор на временен управител на КОЦ - Пловдив са отново в стила „и вълкът сит, и агнето цяло”. Категорично не виждам основание да избираме личност, която ще менажира за два месеца сериозните и специфични проблеми, пред които е изправено управлението на толкова значимо онкологично здравно заведение. Ето защо смятам, че беше разумно предложението на ПП „Демократична България”, което можеше да бъде прието от общинските съветници - а именно да се спази заложен в Наредба 9 и Закона за лечебните заведения текст, където конкретно в преходните разпоредби има възможност за удължаване на договора на настоящия управител в рамките на 90 дни до провеждане на новия конкурс и избор на управител. По отношение на решението на вносителя за провеждането на нов конкурс съм съгласна и го подкрепихме заедно с колегите от Демократична България. Смятам, че Общински съвет като страна в обществения договор е длъжен да изчисти пред пловдивчани и най-малкото съмнение, основателно или не, за политически натиск, лобизъм или икономически интереси при този избор. Затова мисля, че предложението за нов конкурс е разумно.

- Кое доведе до скандалите около този избор. Има съмнения за манипулации, лобизъм и задкулисие при провеждането на конкурса. Вие имате ли усещането за подобни проблеми? 

- Не мога да кажа кое доведе до скандалите около този избор, но е факт напрежението, което се тиражира в общността ни заради всякакви слухове по отношение на интересите, водещи до избор на директор на КОЦ - Пловдив. Може би нежеланието на местното управление да освети мотивите на комисията по избора, да публикува програмите за управление на досегашните кандидати и да проведе исканото публично изслушване на желаещите да управляват КОЦ - Пловдив, са достатъчен аргумент. Фактът, че за никое от останалите общински лечебни заведения нямаше толкова много кандидати, е също многозначителен. Нека не забравяме, че като общински съветници на всеки един от нас предстои да даде своя мотивиран глас, за бъдещия избор на управител на КОЦ, но същевременно носим и отговорност за нашите решения пред хората, които представляваме. Затова настояваме за широка информираност и публичност на мотивите. Иначе участваме в още от същото. Когато искаме да върнем доверието в общинските институции, трябва да сме максимално внимателни във всяко наше действие. Според мен за конкретния казус е нужна разумно преценена управленска гъвкавост, която не се конфронтира с общественото мнение, а напротив - предоставя на съгражданите ни информация, а впоследствие и гаранции, че всичко, което се случва в Онкологичния диспансер, е съобразено със законовите, моралните и етични норми и правилата за общинско управление. Смятаме, че това е от решаващо значение за целите, които са заложени в сферата на общинското здравеопазване.

Да се крием зад фразата "тайната на вота", която чухме, не е решение. 

Пак подчертавам, че позицията на „Демократична България” е не да оспорва законосъобразност на конкурса или експертни и личностни качества на кандидатите, а да поиска отстраняване на всякакви съмнения за лобизъм или политически натиск при предлагания за избора кандидат за управител на КОЦ - Пловдив.

- И в новия конкурс водеща роля ще има комисията по избора. Какво гарантира, че този път тя ще е по-адекватна като състав и ще организира конкурса по различен начин от предишния? 

- По регламентирани в Наредба № 9 правила за провеждането на подобни конкурси има изисквания. Едното от тях е комисията по избора да се състои от 5 членове, като задължително един от тях е с медицинско образование, един - с юридическо образование. Ще настояваме да се спази и принципът „Експертност”. Вярвам, ме когато оценяващите са хора, компетентни в сферата, която оценяват, на предложения от тях кандидат, заслужава да се гласува обществено доверие. Ще настояваме предложението, което внесохме на днешната сесия, за създаване на възможност, за публично изслушване на новите кандидати и възможност за отговор на поставени към тях въпроси, да стане факт в новия конкурс за управител на КОЦ - Пловдив.

Визитка

Д-р Веселка Христамян е магистър по дентална медицина, преподавател в Медицинския университет, общински съветник от Демократична България и председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности на Общинския съвет - Пловдив.

Има още магистратури по медицина, по здравен мениджмънт и по приложна психология. Специалист по орална и лицево-челюстна хирургия. Работи в катедра и клиника по лицево-челюстна хирургия в УМБАЛ “Св. Георги”. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?