Следвайте ни

Д-р Веселина Андонова, невролог: COVID инфекцията е сериозен рисков фактор за развитието на инсулт

Още при влизане във всяко отделение правим бързи антигенни тестове, за да хванем болните

viber icon

Д-р Веселина Андонова е специалист невролог в Пловдив с над 30 години опит. Завършва Медицинския университет в Пловдив през 1980 г., следват допълнителни квалификации. От 1997 г. до момента е началник на Неврологичното отделение в МБАЛ “Св. Пантелеймон”.

Не е доказано, че загубата на обоняние е предпоставка за развитие на паркинсон 

Зад леката симптоматика могат да се крият много сериозни проблеми - и тумори, и кръвоизливи

- Д-р Андонова, как се отрази пандемията на вашата работа, страхуват ли се пациентите да идват в неврологията?

- Разполагаме с 62 легла и традиционно имаме голяма натовареност. Това се дължи на факта, че отделението в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ е общинското неврологично отделение и разполага с квалифициран персонал, както и необходимата апаратура за диагностициране на заболяванията. Освен това сме известни и с това, че направихме първата тромболиза в България. Дори ни удостоиха с наградата Златна грамота за лечение на инсулти. Покрай пандемията, и особено когато беше вторият пик (октомври-декември), пациентите започнаха да намаляват заради страх от заразяване при евентуален контакт с болен. Само при инсултите нямаше такава тенденция. Въпреки че имаме случаи, при които хора с начални симптоми на инсулт идват в спешния приемен кабинет, а после се отказват от постъпване заради страх от пандемията. Наистина до началото на януари имахме случаи с COVID-19 в отделението, но сега вече от месец нямаме нито един случай. Още при влизане във всяко отделение правим бързи антигенни тестове, за да хванем болните. При съмнителни случаи, въпреки че са преминали през тази бариера, се прави PCR тест и тези болни не остават при нас. Те са в отделение за работа за лечение на вътрешни болести, така че отделението е напълно свободно от COVID-19.

- Осигурен ли е на пациентите престой в стая с максимално малък брой други болни?

- Да, стаите ни не са както преди - с по 5 легла. Сега са с между 2 и 3 легла. Една трета от стаите ни са с по две легла, със санитарен възел. Това дава възможност на пациентите при желание да бъдат настанени самостоятелно. Освен това персоналът спазва всички изисквания - облекло, прави се дезинфекция на отделението. Купена е и специална лампа за пречистване на въздуха.

- Опасно ли е подценяването на леката симптоматика на неврологично заболяване?

- Много от заболяванията в неврологията могат да протекат с минимална симптоматика. Именно при тези случаи е спадът на пациенти. Зад леката симптоматика обаче могат да се крият много сериозни проблеми - и тумори, и кръвоизливи. Това са все опасни заболявания, при които, докато хората стоят вкъщи и чакат да им мине, може да настъпи фатален изход. Не е само до усложнения, но и до лечение. Примерно при преглед на човек с продължителни болки в кръста, който страда от спонделин, възпалителен процес, може да бъде установено, че няма да му мине само с лекарства и трябва да се прибегне до хирургическа намеса. Има и случаи на възрастни хора с болки по два месеца, които те отдават на факта, че са вдигнали нещо тежко. След като дойдат в болницата обаче, се установява, че имат счупени прешлени. Тогава неврохирурзите им вкарват цимент в прешлена и за един-два дни възрастният се изправя, започва да ходи и престава да страда.

Субарахноидален кръвоизлив също може да се крие под маската на лека симптоматика - може да протече само с главоболие. Има обаче невидими симптоми, които могат да се забележат чрез скенер с ангиография. Пренебрегването им може да доведе до тежки усложнения. Ако съдовете се дразнят от кръвта и реагират със спазъм, може да се получи исхемичен инсулт. Може да има нова руптура, ново прокървяване през аневризма.

- Какви усложнения могат да възникнат при пациенти с неврологични заболявания, прекарали коронавирус?

- При COVID-19 има голяма вероятност от възникване на исхемични инсулти. По време на бума на епидемията имахме много случаи с инсулти, при които правим PCR тест - той е отрицателен. Обаче, да речем, от 12 инсулта 10 са с пневмонии. Това показва, че това са хора, които са прекарали COVID-19, вече са се изчистили горните дихателни пътища и затова тестът е отрицателен. Те си имат и предишни рискови фактори, но самата COVID инфекция е сериозен рисков фактор за развитието на инсулт. Довежда и до увредена съдова тестина и до по-голяма съсирваемост, падане на сатурацията от пневмониите. Някои хора развиват периферни нервни усложнения, като полиневрити, изтръпване на крайниците, рефлексите им се променят.

- Заразяването с коронавирус увеличи ли инсултите?

- Не е намалял броят им, но не е и много увеличен въпреки пандемията. Важно е да се знае, че инсултът, когато даде симптоматика, макар и да е лека, човек трябва да си направи изследвания и да се установят рисковите фактори. Много болести представляват рискови фактори - артериална хипертония, сърдечни ритъмни нарушения, диабет, дислипидемия. Ако не се лекуват и контролират тези болести, вероятността много скоро да настъпи сериозен инцидент съществува. Болните от инсулт пък се диспансеризират през 3 месеца.

- Има ли допълнителен риск, ако пациент с паркинсон се зарази и с коронавирус?

- Те по-тежко ще прекарат COVID инфекцията, защото вече са увредени, обездвижени.

- Имаше научни твърдения, че загубата на обоняние е предпоставка за развитие на паркинсон на по-късен етап?

- Това ще се види във времето, защото такава е била пандемията преди години, която е протичала като летаргичен енцефалит. И при COVID-19 при много болни има енцефолапатна симптоматика и не се знае какво ще стане. Онази епидемия е била с локализация в стволовите структури на мозъка. Тези балони са били сънливи, спели са по време на самото заболяване и в крайна сметка се оказва, че след време са се увредили структури, които отговарят точно за тези двигателни функции и хората развиват паркинсон.

- Коронавирусът крие риск от образуване на тромби. Какви са възможностите за лечение на тромб в мозъка?

- Най-истинското лечение е тромболизата, другото е поддържане на жизнени функции. При тромболизата се цели да се лизира, да се разтвори, тромбът, който е образуван или се е запушил. За тромболизата има времеви прозорец, в който може да се направи. Това е до 4 часа и половина след образуване на тробма. Ако се закъснее, не може да се приложи.

- Има ли наличие на вирусни частици в самата мозъчна тъкан?

- Наблюдавали сме хора, които са объркани, не могат да станат от леглото, но дали това се дължи на факта, че мозъкът им е подложен на недостатъчен кислород, на интоксикация от самото заболяване или пък директно на самия вирус в мозъка, не може да се каже. За да се разбере, патоанатомите ще трябва да правят дисекции, да търсят, да намират. По клиниката можем само да предполагаме.

- Медиците вече се ваксинираха. Каква част от персонала на болницата се имунизира?

- Всички сме или преминали коронавирус, или ваксинирани с двойна игла. При нас доста хора се разболяха от COVID-19, може би 50% от лекарите го прекараха и за радост го прекараха леко.

- А Вие ваксинирахте ли се?

- Да, от ваксинираните съм. Минаха 20 дена от втората игла. Съветвам хората, когато започне масовата ваксинация, да се имунизират.

- Странични ефекти имаше ли?

- Освен малко болка на мястото на мускула, където беше бита инжекцията, нямаше. Това се усеща при всяка ваксина.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

злоба, завист или какво

злоба, завист или какво

13.02.2021 | 09:10

Точно обратно на писаното. Ако трябва да сравняваме отделенията това и рехабилитацията са най-добрите. А сестри и санитари, които не си гледат работата са "аут". Впечатленията ми са от времето на бившата старша на отделението. Д-р Андонова си е на мястото във всяко едно отношение.

Отговори
1 1
Оставка

Оставка

12.02.2021 | 09:42

Трябва да има затвор за медици,които не изпълняват задълженията си. Тогава 80% от лекарите и медицинския персонал ще са в панделата. Специално за това отделение трябва да има разследване. Трябва да се сложат камери,за да се спре кражбата от санитарки и сестри. Взема се кух.ролки,тоалетна хартия.... Краде се директно вътре в интензивно отделение. Отношението към болните е подсъдимо! Пълни и.зроди!

Отговори
1 2
Лекар

Лекар

11.02.2021 | 15:34

Най-гадното отделение в болницата! От пациентите в интензивното отделение на неврологията се краде всичко,което може. Краде се от санитари и сестри. Там пациентите са в невъзможност да направят каквото и да е било,защото повечето са в немощно състояние. Получават псевдо грижи и отношението на персонала,включително и на лекарите е ужасно. Информацията,която се дава на близките е оскъдна. Изобщо това отделение трябва да бъде с тотално сменан персонал,включително с интервюираната особа!

Отговори
9 4
Имал  съм

Имал съм

11.02.2021 | 19:07

Много случаи мои близки да са лекувани от д-р Андонова. Нито са били обгрижвани нито излекувани. Рутинно преминаване на дните в болницата. Изписвани са с епикриза -със подобрение. Никакво интензивно лечение.А за условията по време на престоя да не говорим.

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай