71
Следвайте ни

Д-р Веселин Герев за смяната на времето: Страдаме от jet lag до 5 дни след превъртането на стрелките

viber icon

Внимавайте в края на работния ден, проучванията сочат, че тогава нараства рискът от трудовите злополуки и катастрофи 

 

- Д-р Герев, тази нощ въртим стрелките с час назад. Как ще ни се отрази смяната на часовото време?  

- Преди, когато превъртахме стрелките на часовника напред, проблемите бяха сутринта със ставането и с отиването на работа. Сега проблемите засягат вечерта. Причината е, че на практика ще трябва да работим по новото време един час повече, да се прибираме час по-късно и съответно лягайки си час по- късно, ще трябва да ставаме по-рано, защото винаги сравняваме със старото време. Това е първите няколко дни. Така се натрупват едни дефицити на разсинхронизиране, които основно оказват влияние на човешката психика в крайните работни часове, тоест следобед и вечерта. Вечерта ще ни се приспива по-късно, а сутринта ще трябва да ставаме по нормалното време, на практика  час по-рано. По този начин се съкращава една от фазите на съня и това води до разстройване на нормалните дейности, свързани с нашия динамичен стереотип, като например учене, работа, шофиране. Ако щете и пиенето на кафе, защото сега ще трябва да си пием кафето час по-късно.  

- Как се отразява смяната на времето на здравите хора и съответно на хронично болните?

- Най-големият риск при здравите хора е, че по проучвания, които са правени в световен мащаб, трудовите злополуки в края на работния ден, заедно с катастрофите при прибиране от работа, се увеличават в понеделник след смяната на часовото време с почти 70%, което съвсем не е малко. Това е заради факта, че психиката е свикнала 6-7 месеца поред  по това време да не работи или да не шофира, тоест да си е във вкъщи и да разпуска или да е някъде другаде и да се занимава с друг тип активности. Така че здравите хора ще се синхронизират в рамките на 3 до 5 дни максимум.  

Но трябва да ги предупредим, че е нормално да чувстват умора в края на работния ден и съответно трябва да бъдат много внимателни като шофират към дома, за да не станат част от статистиката с пътни произшествия. Тук проблемите са ясни и поправими.

По-непоправими обаче са проблемите при хората, страдащи от хронични заболявания. Най-рискови са тези, които приемат трикратно медикаменти или повече пъти дневно. Има хора, които петкратно пият лекарства в рамките на 24 часа. При сърдечносъдовите заболявания всички медикаменти са на трикратен прием. Така че там рискът от повишаване на кръвно налягане, оттам от мозъчен и сърдечен инцидент са големи заради приемането на медикаментите час по-късно. Тъй като трикратно приеманите медикаменти имат обикновено 6-7 часа метаболизъм, дупка от един час, която може да се получи от събота в неделя или в понеделник, без лекарства, докато се настрои организмът, че ще приема медикамента час по-късно, може да бъде фатална. Правени са проучвания, според които сърдечносъдовите проблеми натоварват спешните отделения с от 45% до 65% повече в понеделника след смяна на часовото време.

Други рискови категории са тези с ендокринни заболявания и по-специално с диабет. Те обикновено си поставят двукратно, а някои и трикратно инсулин. Там един час закъснение вече е фатален и може да доведе до влошаване на здравословното  състояние. Друга част от хората, които правят тази гимнастика, са страдащите от Паркинсон, обикновено възрастни, а може и млади хора, но вече  пенсионери. При тях се получава шест-, седемкратен прием на лекарства. Тоест, целия ден, през 2-3 часа, те пият медикаменти. Това са схеми, които им назначават лекарите. Там забавянето с един час може да доведе до фатално обездвижване, до опит за ходене, съответно до падане и сериозна травма.

 - Как по-лесно здравите и съответно хората със заболявания могат да преминат през това изпитание?   

- Здравите хора или трябва да бъдат внимателни и да изчакат 3-5 дни да се самосинхронизира организмът им от само себе си, или да приемат мелатонин, който е молекулярен регулатор на циркадните ритми и веднага ще ги вкара в релси, без изобщо да усетят смяната на часовото време. Иначе се получава една минисамолетна болест, или мини jet lag (джет лег), който се компенсира по този начин. За хората, които приемат лекарства 3, 4 или 5 пъти дневно, хубаво е няколко дни преди смяната на часовото време да дърпат приема на медикаменти с по 15 минути назад. Така в рамките на 4 дни ще бъдат синхронизирани от само себе си. Това е лично моя постановка, която работи чудесно. Същото нещо могат да направят и хората, които страдат от сърдечносъдови заболявания и са на трикратен прием, тези, които приемат инсулин и някакви други хормони. Целта е да не се получава тази дупка, защото при бутането на часовника час напред, там не е толкова голям проблемът, защото вземаш лекарство по-рано, така или иначе. Докато сега ще се получи един прозорец, който може да навреди на мнозина. Има хора, които в момента са на антибиотична и антивирусна терапия също. И за тях важи това нещо. Някои антибиотични и антивирусни продукти се приемат веднъж в денонощието, но повечето се приемат по 2-3 пъти. Там една дупка от час би създала проблем от това непокритие.

 - По-различно ли ще възприемем смяната на времето в условията на пандемия, и то в пика на четвъртата вълна?

 - Не е по различно. Абсолютно същото е. Единственият момент е, че страхът на хората е по-голям, защото той се нагнетява ежедневно със справки за починали, заболели и т.н. Младото поколение отдавна е загърбило вируса, но хората в третата възраст, които по колелото на Фройд са на предна линия - те знаят, че първо, са най-застрашени, и, второ, че им е ред да си отидат от този свят, защото пред тях поколение няма. Тази мисъл, като им се загнезди в главата и като се започнат тревогите и безпокойствата от телевизиите, просто нещата стават непоправими. От друга страна, самият вирус създава проблеми на психиката и много от хората, които се ваксинират или преболедуват, също го изкарват с тревожни състояния, дори по-възрастните развиват остри психози. Но няма да е нещо по-различно от това, което беше миналата и по-миналата седмица, и т.н.

 - Трябва ли това упражнение с въртенето на стрелките на часовника да продължи?

- Трябваше да приключи сега, но Германия го блокира. Хубаво е да кажем защо се прави това нещо. Когато една държава е във война и когато производството на енергия е ставало само от въглища, естествено, че електроенергията е била в малки количества. И тогава е било много важно дали да се пускат крушки да светят или да работят пещи за стоманолеене за производство на оръжия за войната. Тогава на Чърчил му е хрумнало - защо да не въртим часовника напред, за да имаме повече светли часове, за да може хората да не включват крушки за осветление и да икономисват ток за военно производство. На практика сега не сме във война, нито имаме трудоемки производства. Както виждате, дефицит на ток има достатъчно по куп други причини. Дори в момента и Германия е изправена пред режим на тока, а пък най-много искаха зелена енергия. Не знам защо е необходимо все още да сменяме часа. В САЩ всеки щат има право сам да избира дали да въвежда промяна на часовото време. Два от щатите никога не са въвеждали смяна на часовото време. Взели са си решение да си карат по астрономическото. Страните от БРИКС вече години наред не го правят това нещо, съседна Турция също. Само ЕС, Канада, 49 щата, Австралия и Нова Зеландия - това сме страните, които сменят часовото време. Страните от БРИКС просто изнесоха данни, че е много вредно за здравето на хората, че причинява трудови злополуки, катастрофи, натоварва допълнително и без това изтерзаната ни психика. Взеха решение, че повече няма да го правят. Мисълта ми беше, че не виждам причина, по която да въртим стрелките. В момента Германия председателства ЕС и те решиха, че  този въпрос няма да се коментира. Така напролет пак ще местим часовника.

 

Д-р Веселин Герев е специалист по психиатрия, лекува състояния на тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия и безсъние. Завършил е медицина във ВМИ - Пловдив, през 1991 г. Защитава специалност по психиатрия през 1997-а. Консултант е на ВМА в периода 1999-2001 г. От 2002-ра е психиатър на свободна практика. Провел е специализация в Университетска клиника  - Франкфурт/Майн.

Д-р Герев въвежда първи в Европа услугата "консултация по скайп", която набира все по-голяма популярност.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?