2374

Д-р Веселин Герев: Убива пиян с незаконна пушка в спор за незаконен имот! Не държава, а джунгла

Положението в ромските махали е изпуснато изначално - шофьори без книжки карат технически неизправни коли и един полицай трябва да се оправя с всички

Алкохолът е най-лошият съветник при подобни спорове

Не вярвам, че стрелецът ще получи доживотна присъда

 

- Д-р Герев, как да си обясним, че хора се убиват за имоти, в които, освен това, има незаконно построени сгради?

- Това е поредица от пълни абсурди, както би казал Румен Бахов. Спор за имот, който може би е незаконно застроен, използване на незаконна пушка, вероятна употреба на алкохол, тройно убийство - това е поредица от тежки абсурди. В цялото народонаселение е натрупано огромно напрежение. Хората злоупотребяват с алкохол и той ги прави още по-агресивни. И в повечето случаи проблемите се решават на принципа на джунглата. Който извади по-силно средство, той е победител.

- Това не се ли дължи и на факта, че никой не вярва в силата и справедливостта на съдебната система и не вярва в справедливостта и възмездието, които тя трябва да раздава?

- Че е така - така е! Но тук положението е съвсем различно - ако ви прави впечатление, първо, всичко вероятно е незаконно. Скарали са се на базата на това, което имат. Обикновено живеят извън регулацията и кой каквато си е построил, все едно вече е негово и един вид притежава го по собствения си закон. Това е в ромската общност. Институциите няма кой знае какво отношение да вземат, след като са изпуснали положението изначално. Тук спорът вече е между самите „собственици”. Утежняващ момент е фактът, ако човек е употребил алкохол. Там, където има употреба на психоактивни вещества, първо, човек става много агресивен, второ, той е импулсивен и не мисли какво ще се случи. И на трето място - щом притежава оръжие и то му е подръка, действа много бързо и обикновено с фатални последици.

- А ако не бе употребил алкохол?

- Можеше да не се стигне до тази крайност. Алкохолът е фактор, който вдига импулсивността на действията, и човек става още по-конфликтен и агресивен, особено там, където има системна употреба в големи количества.

- Напоследък подобни битови саморазправи сякаш зачестиха.

- Това е, защото хората нямат вяра в съда. А и в самото малко населено място полицаят не може да се оправи сам. Когато има такива случаи и повикат полицая, той с тях ли да се разправя, с пияните в селото ли да се разправя или с дрогираните и крадците. Имайте предвид, че се пие много по малките населени места, хората масово шофират пияни и карат технически неизправни автомобили. Как един полицай да се справи в малкото населено място? Въпреки че в повечето случаи хората се познават и знаят кой какво може да извърши и един друг се пазят. Ако този човек нямаше незаконно оръжие, нямаше да застреля трима души - можеше с нож да нападне и да пострада един човек примерно.

- Възможно ли е зад такова жестоко престъпление да стои човек с психични отклонения?

- Не, тук според мен става въпрос за психопатия. Тук става въпрос за едни психопати - тоест за хора с дефект на характера, които са импулсивни, които са агресивни. Те са си такива и там ги знаят и те предупреждават - тоя е кибритлия и като е пийнал, не се върти около него. Тук не може да се говори за такова наслагване на психически проблеми. В много случаи те са доста по-цивилизовани от българите. Доста от ромите живеят и работят в чужбина и малко или много там законът ги култивира. А тук, понеже законът не се прилага, те са оставени на самотек. И както се казва, се разчовечват. А когато има такива спорове и човек е употребил психоактивни вещества, по-добре е да се остави решаването на този спор след изтрезняването. Вероятно този човек вече съжалява за това, което е направил.

- Вероятно ще получи доживотна присъда. Кой адвокат ще го спаси след 3 убийства?

- Надали ще го осъдят доживот - ще се намесят ромски защитни организации.

- Нали жертвите също са роми?

- Те ще измъкнат от девет дерета вода. Имат специални адвокати и както се казва, справедлив процес ще има само ако и двете страни са бедни. В тази общност имат голямо уважение към възрастните хора. Тази общност демонстрира и най-голямо уважение към нашето съсловие - лекарското. Никоя друга общност няма такова уважение към нас!

- На вас ли да вярвам, или на телевизора - всеки ден има репортажи за бити лекари в спешните кабинети?

- Това е пак под въздействие на алкохол и на други вещества.

Д-р Веселин Герев е завършил медицина във ВМИ-Пловдив. Специализира психиатрия в Психиатричен диспансер-Пловдив, като защитава специалност през 1997 г. Работи като психиатър на свободна практика, провежда консултации в кабинети за психично здраве в Пловдив и София.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
СмъртНаСДС-Чумата

СмъртНаСДС-Чумата

08.08.2022 | 17:47

След 30годилното опростачване на нацията, след като СДС-Шайката изкорми държавата и държавността - какво очаквате да видите - интелигентни и възпитани хора ли!?

Отговори
9 3
Врачанка

Врачанка

08.08.2022 | 17:10

Държавата е виновна за тяхната свободия, защото им дадоха много права, но нямат задължения. Позволиха им за се настаняват в чужди имотии да тормозят собствениците. И ако нещата не сепроменят скоро из основи циганите ще станат напълно неуправляеми

Отговори
13 0
Катя

Катя

08.08.2022 | 16:04

Преди няколко дена бях в Лом. Останах доста приятно изненадана. По централната улица и в заведение към пристанището срещнах доста роми, но живеещи вероятно в чужбина. В ресторанта с едната компания имаше чужденец. Облеклото им се различаваше от нашенските роми, а за обноските думи нямам. Много добър английски, отлично възпитание. С тях бяха и децата им. Нашите тичаха и крещяха наоколо, а ромчетата стояха притихнали. Значи можело. В цивилизованите държави се спазват законите, там учат с удоволствие, живеят по-добре от нас богопомозаните и най-важното- не искат да се връщат в България. Правят го заради старите си родители.

Отговори
12 3
Иванчо

Иванчо

08.08.2022 | 13:46

Проверете от къде идва понятието ,линч,.Там където няма правосъдие логично вирее линча.

Отговори
14 0
Анализатор

Анализатор

08.08.2022 | 13:19

Само да припомня на психиатъра,че в България е нямало,няма и няма да има *роми*.Нали знаете,уважаеми,че циганите са подкаста на една обширна каста в Индия,изгонена от пределите и заради постоянно извършваните престъпления и даже търпеливите и индийци в тяхната много кастова страна не ги изтърпели?Може да отидете и да потърсите цигани в Индия - пожелавам ви успех в търсенето.

Отговори
20 1
БТВ

БТВ

08.08.2022 | 11:04

Добър анализ, но няма "предписание" как да се реши проблема.

Отговори
12 2
МНОГО ЖАЛКО

МНОГО ЖАЛКО

08.08.2022 | 11:03

Констатациите в статията по горе са верни и обективни - мога да го твърдя на база личен опит и наблюдения. Дори има и по -потресаващи факти - има деца необхванати от ЕСГРАОН !!?? Този факт е един от страшните провали на т.н. Преход!! Разпад на държавността на определени територии от Републиката!

Отговори
24 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?