Следвайте ни

Д-р Веселин Герев: Който живее по-бавно, ще живее по-дълго

viber icon

В Световния ден на мързела потърсихме мнението на известния психиатър д-р Веселен Герев.

- Д-р Герев, можем ли да определим мързела като болест?

- Не, в никакъв случай! Това е състояние на духа, което е по-характерно за лятно време. През горещините хората повече мързелуват. Както знаете, в някои от южните страна има така наречената "сиеста" - следобедна почивка. В жегата не ви се ходи никъде, няма и кой да дойде при вас. Освен че тялото ви се отпуска, върви по-бавно и мисловният ви процес. Затова и в огромната си част хората взимат отпуските си по това време.

- Ползата и вредата от мързелуването?

- Ползата е за всеки човек. Който живее по-бавно, обикновено живее по-продължително. Затова в света все по-голяма популярност набира така нареченото Движение за бавен живот, което е обратно на забързаното ни ежедневие. Това е полезно за здравето, тъй като намалява стреса. Трябва да въведем и Движение за по-бавно шофиране и така ранените и жертвите по-пътищата ще намалеят значително. Има и вреда - това е обездвижването, което може да настъпи в резултат на малката активност?

- Как може да бъде преодолян мързелът?

- С желание, упоритост и воля. Зависи от състоянието на дух и тялото на човека. Някои успяват да се справят с него, но други го преодоляват само временно. 

- Човек ражда ли се мързелив?

- Не, в никакъв случай. Мързелът се възпитава с годините.

- Мързелив ли е българинът?

-  Като цяло - да. Тук-там има някои изключения. Разбира се, не сме като някои други нации, като испанската например. При испанците мързелът е традиция. Благодарение на това обаче те живеят по-здравословно и дълго. Прекалено динамичният и напрегнат живот създава стрес, вдига кръвното налягане, човек са разболява и умира по-бързо. Затова всеки трябва да внимава.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

HARO

10.08.2019 | 19:57

Вижте му физиономията на тоя. Напълно втасал е. Не знам кой му чете коментарите на тоя имбецил.

Отговори
2 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?