49

Д-р Велизар Шаламанов: Химера е, че в тази война може да има пълен победител

Още 100 хиляди ковчега и за Русия спецоперацията ще стане Отечествена война, смята директорът по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по консултации, командване и управление

Путин дава сигнал към „Вагнер”, спецслужбите и паравоенните, че трябва да има единоначалие

Големият въпрос е докога парламент и кабинет ще отказват предоставянето на сериозно въоръжение на Украйна

 

- Проф. Шаламанов, руският президент Владимир Путин смени досегашния командващ на войските в Украйна ген. Сергей Суровикин с началника на Генщаба ген. Валерий Герасимов. Това знак ли е, че войната наистина не върви по плановете на Кремъл?

- Определено „специалната военна операция”, според президента Путин, а за съжаление и според нашия бивш министър Стефан Янев, определено не върви по плана на Русия. Тази смяна - най-висшият военен в страната да се назначава пряко да ръководи тази операция, показва, че за Русия няма нищо по-важно във военен план от тази война и  Путин прехвърля цялата отговорност за изхода й на военните.

В същото време дава сигнал и към другите играчи - частната военна компания „Вагнер”, специалните служби и различните паравоенни формирования, които участват във военните действия, че трябва да има единоначалие.

- В чисто човешки план ген. Герасимов имал ли е възможност да откаже това назначение?

- Всички ние сме хора и най-важното, което ни различава от другите живи същества, е, че имаме право на избор. Герасимов е имал право на избор, но си дава и сметка какво значи да поемеш тази отговорност. Лошото е, че за изхода на тази война няма бушон и тази роля ще се падне на Герасимов. Вероятно ще има и следващи вълни на „частична” мобилизация.

Всичко ще бъде хвърлено в Украйна и това ще доведе до много жертви от руска и украинска страна. Начинът те да бъдат намалени е украинските сили по-бързо да бъдат снабдени с модерно въоръжение от свободния свят и той да покаже на военните в Русия, че е невъзможно да удържат този натиск и трябва да вземат решение за изтегляне от Украйна.

Аз си спомням една част от моята докторантура в Киев, която бе за генерал Громов, който, след като изведе съветските войски от Афганистан, бе пратен за командващ Киевския военен окръг. Пожелавам на генерал Валерий Герасимов успешно да изведе руските войски от Украйна и да получи все пак някаква позиция, а не да бъде разглеждан като човека, загубил тази война.

- Руските влогъри вече говорят, че тези дни ще започне втората вълна на частичната мобилизация. Новите количества пушечно месо могат ли да обърнат изхода на войната, или всичко все пак ще опре да качеството на техниката?

- Има обективна страна на въпроса, има и субективна, има и политическа. Ясно е, че за по-малко от година руснаците загубиха около 120 хиляди военнослужещи в тази жестока война. И то най-подготвените, когато действаха с изненада, и то във време, когато украинската армия практически беше много слабо въоръжена. Единственото, с което разполага Русия, е численото превъзходство в личен състав и относително нискоефективна военна техника.

Постъпването на нова и много по-високоефективна техника в украинската армия ще доведе до нарастване на загубите. Руската военна доктрина се отнася с пренебрежение към човешкия живот. Това, на което те разчитат, е касапницата да доведе до пречупване, от една страна, на Запада, и от друга страна, да доведе до мобилизация на руснаците със средствата на пропагандата.

Най-вероятният наратив ще е „целият Запад със съвременни оръжия избива нашите синове и дъщери, които пазят изконната руска земя”. Това ще е пропаганда, насочена навътре към Русия, а на Запад, включително България, ще се активират още повече силите на руските специални служби и на местните петоколонници, с цел чрез картини от тази касапница да бъде предизвикано разделение след гражданите.

- Украйна ще получи американски бронирани машини „Брадли”, но тя иска тежки танкове „Леопард”. Докога Западът ще е разколебан и ще отказва истинско тежко въоръжение?

- Много по-важният въпрос е докога българският парламент и правителство ще отказват предоставянето на танкове Т-72, зенитно-ракетни комплекси, артилерийски системи гаубици и такива със залпов огън, самолети, хеликоптери и боеприпаси на Киев. Така или иначе, това най-бързо може да влезе в употреба в украинската армия. Първо - ние сме близо. Второ - те познават тази техника достатъчно добре.

И трето - ние имаме нужда да се освободим от тази техника и да я заместим. Така че танковете и тези бронирани машини („Брадли” и „Леопард”), които са на път за Украйна, ако поне малка част от тях остане тук, а нататък продължи нашата стара техника, ползата е и за Украйна, и за България, и за Европа.

Помощта на Запада към Киев ще нараства. Те ще са свързани и с реакцията от руска страна, защото не бива да се дава повод на Русия да премине от „специална военна операция”, която се проваля, към някакъв вид Отечествена война.

- Възможен ли е този пропаганден пробив - да убедят руското общество, че това е нова Отечествена война?

- Не знам дали това е възможно, но те имат тези планове. И вероятно това би се променило, когато към Русия в близко време потеглят още 100 000 ковчега.

- Депутатът Олексeй Гончаренко и съветникът на Володомир Зеленски Михаил Подоляк често повтарят, че Западът хем иска Украйна да победи, хем победата й да не е категорична, защото Русия можела да бъде отслабена опасно. Възможно ли е да бъде решена подобна задача?

- Подобна задача може да бъде решена. Такава задача Западът реши със Студената война, която постигна това, че цяла Източна Европа бе освободена и вече е част от НАТО и Европейския съюз. Съветският съюз се разпадна, но не така драматично.

Сега целта е подобна - Украйна да получи правото на свободен избор, който е да стане част от НАТО и Европейския съюз, без това да доведе до тотален руски срив. Тук говорим за изпускане на контрола върху ядрените оръжия. Това усилие е в интерес не само на Запада, а е и в интерес на целия свят. Все повече и Китай взима своята важна роля.

- Големият страх обаче е, че този компромисен мир няма да донесе траен мир, а просто ще отложи войната с още 5-10 години.

- Единственият начин Украйна да не бъде нападната отново от Русия, е тя да бъде приета в НАТО. Именно за това Финландия и Швеция влязоха в Алианса. Това важи за всяка една европейска страна, която е съсед на Русия. Тя има само две опции - или да е член на НАТО, или просто да брои дните до нападението на Русия.

- Нали сред важните условия за приемане в НАТО е държавата да няма нерешени въпроси със съседите си?

- Няма такива условия! Условията за приемане в НАТО са страната да е пазарна демокрация и да споделя ценностите на Запада. И да е готова да понесе тежестите на колективната отбрана. Украйна отговаря на всички тези условия. Условието, за което говорите, бе формулирано за конкретния период, когато НАТО трябваше да се разшири към Западните Балкани. Във Вашингтонския договор няма такова условие.

- Да очакваме ли изненади от Турция по отношение на окончателното приемане на новите членки на НАТО - Финландия и Швеция?

- Мисля, че ще бъде намерено решение. Тъй като ратификацията е политически процес, да не забравяме, че в Турция предстоят избори, това може да отнеме време. Сигналът от Швеция и Финландия е, че те не бързат, а Турция има своето време. Истината е, че Съединените щати, Великобритания и основните западни страни декларираха, че по същество вече се спазва член 5 по отношение на Финландия и Швеция.  Същественото е, че те вече не са неутрални страни и търсят военен съюз за гарантиране на своя суверенитет и териториална цялост от Русия.

- Китай ли ще е големият победител в тази война? Руски икономисти като Сергей Гуриев, Дмитрий Потапенко и Максим Миронов са убедени, че след нея Русия ще е толкова отслабена, че ще може само да е китайски ресурсен придатък, но никога повече равнопоставен партньор?

- Най-големият проблем, който ни пречи да намерим решение в тази световна криза, е желанието да има победител. От моя опит в НАТО мога да ви кажа, че решение на такива сложни ситуации се постига, когато всички загубят, но приемливо, и никой не е победител. В тази криза е химера, че някой ще е пълен победител, а другият ще загуби всичко. Ако се стремим към това, ще загубят всички.

Визитка

Д-р Велизар Шаламанов завършва Математическата гимназия в Пловдив, а през 1984 г. - Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия със специалност "Радиоелектроника". През 1991 г. става доктор по кибернетика в Киев, а от 1998 г. е доцент по автоматизирани системи за управление. През 1995 г. завършва Военната академия в София. Учил е в САЩ, Германия и в Европейския център за изследвания по сигурността „Джордж Маршал“. От 2009 г. е директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по консултации, командване и управление.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
18 коментара
656

656

13.01.2023 | 13:29

По т.н. "медии" платени от сащ и собственици на ченгета от цру висят само натовски торби.

Отговори
5 1
Верно бе! Тук всичко е по мед и масло

Верно бе! Тук всичко е по мед и масло

13.01.2023 | 13:00

https://t.me/usinfantryman/12577

Отговори
2 1
Понякога  всичко върви по мед и масло

Понякога всичко върви по мед и масло

13.01.2023 | 12:49

https://t.me/boris_rozhin/74813

Отговори
1 2
Понякога не всичко върви по мед, масло и както го е казал Готвачът

Понякога не всичко върви по мед, масло и както го е казал Готвачът

13.01.2023 | 12:26

https://t.me/usinfantryman/12588?single

Отговори
13 2
Открийте разликите

Открийте разликите

13.01.2023 | 12:19

https://i0.wp.com/ivo.bg/wp-content/uploads/2023/01/Fl9jzJsXwAIcYn_.jpeg?ssl=1

Отговори
16 1
В кулуарах укро-польских переговоров

В кулуарах укро-польских переговоров

13.01.2023 | 12:14

https://t.me/militarymaps/31519

Отговори
3 15
Бивша гаубица М777 в района на Соледар

Бивша гаубица М777 в района на Соледар

13.01.2023 | 12:12

https://t.me/infantmilitario/90692

Отговори
2 9
Сафари не будет

Сафари не будет

13.01.2023 | 12:08

https://t.me/Rubej99/12497

Отговори
3 8
Полетът премина не особено нормално

Полетът премина не особено нормално

13.01.2023 | 11:54

https://t.me/usinfantryman/12576

Отговори
10 2
Редки срещи с непознатото

Редки срещи с непознатото

13.01.2023 | 11:52

https://t.me/voynareal/47954

Отговори
10 2

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?