4020

Д-р Светла Балтова: Паневритмията е лек срещу стрес и път към мира

- Учителя никога не е казвал, че е създател на паневритмията

-  Време е да се създаде една мисловна централа и добрите хора по цял свят да обединят мисълта си 

- Петър Дънов е духовен учител на Алберт Айнщайн, Пако Рабан, папа Йоан XXIII, Мадона

- Седемте рилски езера съответстват на 7-те чакри на човешкото тяло 

Визитка

Пловдивчанката д-р Светла Балтова е кардиолог и ревматолог с дългогодишен стаж. Занимава се от години с холистична медицина. Преподавател по паневритмия и астрология, заместник-председател на пловдивския клон на Бялото братство. Автор на книгите "Планетите и ритъмът на човешкия живот” и „Астрология и астропсихология за всеки”. Съставител на книги по беседи и лекции на Учителя Петър Дънов, между които „Здраве, сила и живот”. 

- Д-р Балтова, защо всяка година през август Седемте езера на Рила стават магнит за хиляди хора от целия свят? 

- 19 август е определен от Учителя Петър Дънов, известен и с духовното си име Беинса Дуно, като ден, в който физическата и духовната светлина на слънцето към земята е особено мощна. Ние, последователите на Учителя, наричаме този ден божествената Нова година. Смята се, че на 19 август слънцето изпраща благословението си върху земята. Тази година обаче е по-специална -навършват се 90 години от създаването на паневритмията, ключов елемент от празника. Как се слага началото на това уникално явление, което става все по-популярно дори в днешния свръхматериален свят? Всъщност от 1933 г. датира първият съхранен неофициален документ на хартия, записан от неизвестно лице, за това как са се играли т.нар. тогава музикални гимнастически упражнения. Вероятно паневритмията е започнала да се практикува по-рано, може би през 1932 г.  Третият дял, Пентаграм, е включен в следващото запазено описание от 1938 г. Това, което играем като втори дял на паневритмията, Слънчеви лъчи, е създадено през 1941 г.  В първия запазен документ е описан първият дял упражнения на паневритмията с доста големи различия от днешните, което показва, че създаването е било процес. Смятаме, че този процес е траял 22 години. Първите, централни упражнения на паневритмията са дадени в началото само като песни в общия окултен клас, т.е. в школата на Учителя Беинса Дуно. И след това са включени като централни упражнения. Упражнението Пентаграм, което е трети дял на паневритмията, е замислено доста преди създаването си, както личи от лекции на Учителя. Впрочем той никога не е казвал, че е създател на паневритмията. "Аз я свалих от висшите светове", казва Учителя.

Най-напред той композира музиката, която нарича нова, възпитаваща у човека добродетели, да го привежда в хармонични състояния на душата. Музиката всъщност е базата, върху която е създадена паневритмията, към музиката са създадени движения.  И като трети компонент по-късно е създаден текстът. Цялата музика, от край до край, е композирана от Учителя.

- Защо районът на Седемте езера се смята за свещено място?

- Смята се, че Седемте рилски езера съответстват на 7-те чакри на човешкото тяло. Това са седемте енергийни центъра на Рила и Учителя им е дал имена на този древен език, на който понякога твори песни и текстове. Това е едно от най-енергийно заредените места на планетата. Доказват го радиестезични изследвания. Твърдят го и духовни хора, които са посещавали езерата, като прочутият филипински лечител Алекс Орбито, който нарече района едно от най-свещените места в света.

- Занимавате се с паневритмия от много години. Имате ли отговор какво представлява този уникален комплекс - изкуство, философия?

- Това е наистина уникална многопластова система, която може да бъде разглеждана и като философия. Неслучайно Учителя казва, че ключовете към неговото учение могат да бъдат намерени в паневритмията. Може да бъде разглеждана и като здравословна практика и красива динамична медитация. Паневритмията има много аспекти - както един скъпоценен камък е с много страни, и всеки може да се докосне до нея по най-присъщия за него начин. Паневритмия се изпълнява и от 3-5-годишни деца, които биват обучавани при съгласие на родителите си или заедно с тях. Възрастни хора и хора с двигателни проблеми могат да я практикуват. Тя е популярна и сред хора, занимаващи се с умствена дейност. Можем да наречем паневритмията "танца на живота".

- С какво модерният човек е привлечен от тази система от музика и движения, създадена преди десетилетия?

- Точно паневритмията е много нужна на модерния човек, защото го поставя в състояние на естествен ритъм, във връзка с природата. Нашият обичаен забързан ритъм в ежедневието не е естествен. Паневритмията се играе винаги навън, сред природата, и е съобразена с природния годишен цикъл, от който ние, хората, доста сме се откъснали. Тя поставя човека в хармонично общество, включва го в група от хора, които заедно създават нещо красиво, радостно. Това е нещото, нужно на всяка човешка душа - ведри отношения с другите. Тези компоненти, а и фактът, че чрез паневритмията изразяваме универсални геометрични форми, наричани свещената геометрия на природата в духовните науки, оказват здравословен ефект върху човека. 

- Можем ли да кажем, че паневритмията лекува?

- Категорично можем да кажем, че тя лекува. Този неин ефект е изследван и е представен в научни статии. Тази година претърпяхме тежка загуба - твърде рано си отиде доц. Людмила Червенкова, чиито научни публикации за паневритмията са преведени на няколко езика. В тях тя доказва влиянието на паневритмията върху здравословното състояние и психичното равновесие на съвременния човек, поносимостта му към стрес.

Доц. Червенкова беше направила и изследвания с психологически тестове на въздействието на паневритмията върху бременни жени. Резултатите са наистина много добри.    

 

- Какво е усещането да танцуваш със стотици съмишленици сред величествената природа на Рила?

- Имам това щастие от 30 години. Особено на Рила преживяването е изключително прекрасно и зареждащо. Представете си сред върхове и езера звуците на оркестър, включващ класически инструменти като виолончело, които традиционно слушаме в концертни зали. Този оркестър изпълнява много красива музика и за хората, които са в кръга на паневритмията, това е уникално преживяване, което носят в сърцата си цяла година, докато мечтаят за следващата Голяма паневритмия на Рила. Разбира се, тя се играе от пролет до есен във всеки голям град на страната.

- Вярно ли е, че никога не е валяло на езерото Бъбрека по време на голямата паневритмия на 19 август?

- Това е вярно, многократно сме имали това преживяване. Преди две години например валя силен дъжд предната нощ, но на сутринта дъждът спря, изгря двойна дъга и се придвижихме спокойно към брега на езерото, където се играе паневритмията.

- Бяхте на Рила допреди дни. От кои страни има най-много участници?

- Тази година прави впечатление засиленият интерес на участници от немскоговор​ещите страни - Швейцария, Германия, Австрия. За съжаление, обичайните големи групи от Русия не могат да дойдат поради обстановката около войната в Украйна. Има традиционно присъствие на хора от Италия, Испания.

Това е интересно, защото поначало България е страна, която не се радва на голямо уважение в Западна Европа. Но ето тези хора са открили нещо, заради което си струва да дойдат у нас, да понесат трудните условия на високата планина, този аскетичен начин на живот горе, за да се върнат обогатени в страната си. Т.е. и Изтокът дава нещо ценно на Запада, ние, българите, даваме нещо, с което ставаме все по-известни. Преди години идваха хора от Австралия, Нова Зеландия.    

- Как са представени пловдивчани?

- Тази година е засилено присъствието им.  За радост, има много млади хора на Рила, част от които за пръв път ще се включат в Голямата паневритмия. Това е много радостно.

- Къде по света  паневритмията е най-популярна?

- Няма точна статистика колко хора практикуват, но не са малко. Освен у нас най-популярна тази система е в Русия и САЩ, където има няколко преподавателки българки, които са създали центрове. Много последователи има и във Франция, благодарение на ученика на Петър Дънов Михаил Иванов, създател на т.нар. Всемирно бяло братство. Това са трите страни, в които има най-много играещи паневритмия.

- Възможно ли е обучението по интернет? 

- Има записани курсове за обучение по паневритмия в Ютюб. Самата аз имам няколко записани там с клипове на всяко от упражненията и субтитри на английски. Движенията не са трудни, лесни са за усвояване. Много хора ги ползват, особено живеещите в чужбина. Има и курсове, които започват наесен във всеки по-голям град. 

- Кои са известните личности, за които  Петър Дънов е духовен учител?

- Доста са. „Цял свят се прекланя пред мен, аз се прекланям пред Петър Дънов“, казва гениалният учен Алберт Айнщайн. Пако Рабан твърди, че учението на Учителя ще е основа за духовната култура на 21. век. „В днешната епоха най-големият философ, който живее на земята, е Петър Дънов“, казва папа Йоан XXIII. Гробът на Петър Дънов е единственото място, към което Мадона проявява интерес при няколкочасовия си престой у нас. Към Учителя проявява интерес Онисабуро Дегучи, духовен водач на движението "Омото" в Япония. Смятам, че паневритмията ще има още по-голямо въздействие, защото е нещо, от което човешката душа има огромна нужда в днешното напрегнато, размирно, стресово време. Тази систем​а създава свят на покой, на хармонични отношения между хората, което в момента е ключово необходимо. Дори смятам паневритмията за средство на мира. Колкото повече хора я играят, толкова по-голяма е вероятността мирът на земята да дойде по-бързо. 

-  Коя е любимата ви мъдрост на Учителя? Какво би ни посъветвал той в това напрегнато военно време? 

- Напоследък все по-често се сещам за една препоръка на Учителя: време е да се създаде една мисловна централа и добрите хора по цял свят да обединят мисълта си. И тази централа да разпраща светлина на мисълта по целия свят. Трябва да го направим ​- нямаме избор. Беседите на Учителя дават ключовете за това как човек да трансформира и негативните си чувства - страх, омраза, както и напрегнатостта на ума, в градивни, позитивни и хармонични състояния. Всъщност промяната започва от всеки от нас и зависи от всеки от нас. Трябва да я направим! 

- Ще доживеем ли прогнозираното от Учителя време, когато на земята няма да има страдание, зло? 

- Във всички случаи ще доживеем времето, когато човечеството ще помъдрее и ще избере мира. Но ми е трудно да кажа дали ще постигне хармония в обозримо бъдеще. Но със сигурност, астрологично погледнато, наближава времето, когато хората ще бъдат напълно отблъснати от война, насилие, злоба, алчност и ще пожелаят мир с цялата си душа и сърце. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
уточнявайте

уточнявайте

14.08.2023 | 19:39

ако обичате , че това е секта призната за мека , но не е деноминация .

Отговори
4 0
Гого

Гого

13.08.2023 | 21:40

Хора със съчма в главата все ще се намерят за последователи.

Отговори
6 0
Накъде вървим

Накъде вървим

13.08.2023 | 18:04

Тая "лекарка" утре ще гледа на кафе ,за д апостави диагноза и ще лее куршум за излекуване-натам отиват нещата...И с цялата наглост такива като тая стачкуват за по-високи заплати!

Отговори
6 0
Котка

Котка

13.08.2023 | 00:25

Марица, тук някакъв клуб на вещици ли е или сериозен сайт? Защо ли питам, който плати, го хвалят, нали?

Отговори
7 0
Защо

Защо

12.08.2023 | 22:53

давате думата на тези НЕнаучни неща?! Защо не я попитате тази колко техни последователи са се самоубили?!

Отговори
9 0
Срамота

Срамота

12.08.2023 | 15:00

Това ли са ни лекарите-специалисти-да н ибутат към едно окултно учение? Резил!

Отговори
14 3

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?