Следвайте ни

Д-р Станка Узунова: Телемедицината е спасителен изход в условията на пандемия

viber icon

Услугата не познава географски бариери за Европа, ала в България още няма закон, който да я легализира, нито имаме подготвени кадри за това.

 

Заради епидемията от коронавируса хората се страхуват да посещават лекарски кабинети. Джипитата пък не приемат пациенти с температура над 37 градуса, хрема и кашлица и препоръчват дистанционно лечение по телефона. Този метод, наречен телемедицина, е прекрасен в условия на епидемия и масово прилаган в развитите страни. В България обаче не е облечен в закон, което е препъникамък пред лекарите. В тази връзка разговаряме с д-р Станка Узунова, която е защитила дипломна работа на тема: „Телемедицина и телездраве - световен опит и възможности за приложение в България".

 

Д-р Узунова, обяснете същността на телемедицината.

Терминът телемедицина е въведен в световната медицина през 1974 г. При нея се прилагат информационни и комуникационни технологии за консултации, диагностика, лечение и подобряване на резултатите на пациента, като медицинските прегледи се осъществяват от разстояние.  

 

Регламентирана ли е тази услуга в България?

Няма международен документ, който правно да регулира телемедицината. Според Европейската директива за електронна търговия доставчикът на услуги, т.е. лекарят, трябва да спазва изискванията на юрисдикцията в държавата, в която се намира той, а не пациентът. В България обаче освен юрисдикцията трябва да се има предвид лицензирането на здравните работници, защото услугата не познава географски бариери за Европа.

Ако обаче пациентът е в САЩ, нямаме право, тъй като нашата медицинска диплома не е лицензирана за работа в Щатите. И независимо че в България имаме толкова много IT фирми и напредък в тази сфера, ние изоставаме по отношение на законодателните промени и синхронизирането им с европейските.

Нямаме точен закон, който да легализира телемедицината, вследствие на което не можем да изписваме лекарства с рецепта и въпреки че това не е забранено, на практика сме с вързани ръце. Поради липса на законова уредба лекарите не знаят каква е тяхната правна възможност да прилагат такива услуги. Няма и как да се упражнява контрол върху тази дейност и са възможни и злоупотреби, което рефлектира върху здравето на хората. Телемедицината е спомената единствено в Наредба №3 от 6.10.2017 г. за утвърждаване на Медицински стандарт “Спешна медицина” и в Наредба №16 от 30. 07. 2014 г. за условията и реда за регистриране на редките заболявания и за експертните центрове и референтните мрежи за редки заболявания.

 

Как тогава в интернет се предлагат подобни услуги, включени в пакетите на някои застрахователи, както и в специализирани мобилни приложения?

 Има здравноосигурителна компания, която предлага на хора със сключени допълнителни здравни застраховки при тях връзка с широк набор от лекари. При сключване на договора с лекаря обаче той е наясно, че не може да изписва лекарства с рецепта, т.е. медицинското лице може само да даде съвет на пациента и да го ориентира дали е необходимо физически да посещава кабинет. Смятам, че това е много полезно решение, особено в сегашната епидемиологична обстановка, когато пациентът не знае къде има отворен спешен кабинет, защото голяма част от колегите не работят, а и хората се страхуват да ходят на място. 

 

Именно сегашната ситуация с COVID-19 не налага ли спешно да се приеме закон за телемедицината?

Това е така, но тук стои въпросът и за обучението на медицинския персонал, както и на самите пациенти, защото не всеки има компютърна грамотност. На този етап в нито един медицински университет в България не се предлага обучение по телемедицина, а е много важно да се въведе. От своя страна медицинските записи са много чувствителни по същество. В тази връзка е важен моментът с киберсигурността и защита на данните на пациентите, така че въпросът е комплексен и не касае само правната рамка.

Възникват също етични въпроси, свързани с достойнството и неприкосновеността на личния живот. Много хора се притесняват, че въвеждането на такива методи биха ограничили тяхната свобода. Освен това са възможни и инфраструктурни проблеми на места, където интернетът е слаб или липсва. 

 

 В кои клинични направления може да се прилага телемедицината?

Телемедицината има широко приложение. Специално за очните болести може да се прилага при леки състояния като сухи и раздразнени очи, дразнене, дискомфорт, чувство за чуждо тяло, парене и др. За по-тежките състояния обаче, когато има силна болка, светкавици и др., които изискват по-задълбочен преглед, методът не е приложим. Телемедицината е подходяща за някои кожни заболявания, които са видими. Пациентът може да изпрати снимка на лекаря, който да постави диагноза.

Успешно може да се прилага и в психиатрията и психоанализата, тъй като пациентът разговоря с лекаря, но може да се осъществи и видеоконферентна връзка. Методът е доказано успешен и в радиологията - това е една от първите специалности, където е приложена телемедицината, също и в патологията и кардиологията.

 А какъв е световният опит по отношение на телемедицината? 

Световният опит показва, че пациентът може да съобщи какво е кръвното му налягане, честотата на пулса и др. показатели. Портативни апарати измерват кръвно, пулс, правят и ЕКГ и данните се изпращат на кардиолог. Създадени са много телемедицински центрове, в Европа такъв има в Германия, където се провежда телемониторинг, т.е. основните показатели на пациентите се наблюдават 24 часа. Ако има отклонение от показателите, лекарят дава съвет на пациента.

По проект на ЕС е създаден StethoMe - първото медицинско изделие за ежедневна употреба, чрез което се прави прецизна оценка на здравословното състояние на дихателната система с цел намаляване на броя на хроничните заболявания сред децата. Поставя се върху кожата както нормал​на слушалка, като данните могат да бъдат споделени с лекар чрез специално приложение.

Така изкуственият интелект позволява по-бързото откриване на респираторни заболявания. Чрез телемониторинг може да се подобри приемът на лекарства, тъй като често пациентите забравят. Разработена е система, която напомня с СМС, че е време за прием на лекарството.

Това, което е впечатляващо на световно ниво, е, че в Сингапур, в Англия, в САЩ хората имат възможност да живеят в т.нар. умни домове, които масово се строят с цел да се следи здравословното им състояние. В ​тези домове са монтирани различни сензори, датчици, включително и инфрачервени, които следят всяко движение на пациента, неговите показатели - сърдечен ритъм, температура.

Цялата тази информация, особено когато сме в условия на пандемия на коронавирус, би била изключително полезна. Също и за възрастни хора, инвалиди, трудно подвижни, самотно живеещи и т.н. Ала телемедицината вече има и друго измерение. На последния конгрес на Американската академия по офталмология, който се проведе миналата година в Сан Франциско, се коментира, че телемедицината вече не е предмет само на медицинско, а и на бизнес решение. Има части по света, например САЩ, където тя е дълбоко навлязла. Там някои от телемедицинските услуги се реимбурсират от здравната им каса. В Германия има много клиники, които работят по този начин, но там има 250 здравни каси. 

 

 

Д-р Станка Узунова е завършила медицина във Висшия медицински институт в Пловдив през 1991 г. През 2000 г. защитава специалност по офталмология. Шест години по-късно открива собствен кабинет. Професионалните интереси са в областта на глаукома, мързеливо око, детско зрение, дегенерация, свързана с възрастта на макулата. Член е на Американската академия по офталмология, която ьприсъжда приз през 2019 г. за продължаващо обучение. В началото на 2020 г. завършва втора магистратура - Обществено здраве и здравен мениджмънт, а защитата на дипломната работа е на тема „Телемедицина и телездраве - световен опит и възможности за приложение в България. Предстои да готви докторантура по телеофталмология.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?